FEATURE: Månedens ti anbefalte mobilspill
Feature

Mobilspill (iOS, Android)

Månedens ti anbefalte mobilspill

Et av de aller beste Lara Croft-spillene får du på mobiltelefonen.

Oktober har kommet, og skog og mark skifter farger. Snart er det minusgrader på natten, og med det kan vi si takk og farvel til sommeren.

I september har det kommet en rekke gode spill på mobil. Lara Croft er beintøff og fotballen er fortsatt like rund i FIFA 16.

Blant månedens utvalgte mobilspill finner du noe for enhver smak, fra mange ulike sjangere.

FIFA 16

Sjanger: Sport
System: iOS, Android
Utvikler: EA Sport

Last ned FIFA 16: Android, iOS,. Pris: Gratis.

Store knapper.
Store knapper.

At det skal komme en ny versjon av FIFA en eller annen gang i løpet av høsten er like sikkert som at løvet faller av trærne. FIFA 16 på mobil inneholder kun Ultimate Team-modusen fra konsollspillet. Det vil si at du ikke har muligheten til å spille med favorittlaget ditt, ingen karrieremodus eller turneringer med lisensierte lag.

Ultimate Team er modusen der du kjøper kortpakker med spillere, og bruker spillerkortene til å konstruere ditt eget lag. Når du setter opp laget må du ta hensyn til plassering på bane, kjemi mellom spillere og en rekke andre ting for å få laget ditt til å fungerer optimalt. Selve menysystemet, som du bruker mye i denne modusen, er lite intuitivt.

Når man endelig spiller kamper skinner spillet, og viser at EA virkelig har gjort fremskritt på mobilfronten i årets versjon. Fysikken er forbedret, og den kunstige intelligensen har aldri vært bedre. Kontrolloppsettet er smart, der du har en virtuell joystick og knapper for ulike aksjoner på banen. Slipper du styrestikka kan du gi kommandoer til spillerne dine, mens spilleren med ballen fortsetter å løpe. Det hele fungerer sømløst, og gir en meget fornøyelig og god fotballfølelse.

Følelsen på banen er bedre enn noen gang, og til syvende og sist er det det som teller mest i et fotballspill.

Champ Man 16

Sjanger: Strategi
System: iOS, Android
Utvikler: Square Enix

Last ned Champ Man 16: iOSAndroid. Pris: Gratis.

Mye tekst å se på.
Mye tekst å se på.

Hvis du skulle ønske litt mindre fotballspilling, og enda mer taktikk og ledelse, er kanskje Champ Man 16 noe for deg. Her tar man over ledelsen av et lag, og skal prøve å sette opp taktikk og konstruere et lag som fungerer sammen.

Jeg startet som alltid med Leeds, mitt kjære lag som befinner seg på nest øverste nivå i England, og jaktet på opprykk til Premier League. Jeg gjorde et par smarte spillerkjøp, endret på formasjon og gjorde etter hvert stor suksess. Det endte med opprykk, og spillet gav meg helt klart en følelse av at det var mine taktiske valg som gjorde forskjellen.

Du stirrer stort sett på menyer i spillet, og fungerer bra. Selve designet og utseende er ikke det peneste jeg har sett, men de er ganske enkle å manøvrere. Det som plager meg mest med Champ Man 16 er alle mikrotransaksjonene i spillet. Her kan du kjøpe deg fordeler som trener, eller du kan kjøpe muligheten til å trene Manchester City. De overøser deg også med reklamer gjennom hele spillet.

Hvis du greier å se bort i fra dette er Champ Man et solid managerspill.

Blackwell 4: Deception

Sjanger: Eventyr
System: iOS
Utvikler: Wadjet Eye Games

Last ned Blackwell 4: iOS. Pris: 39 kroner.

Velkjent stil.
Velkjent stil.

Blackwell har levert tre solide spill tidligere, og det fjerde skuffer ikke på noen som helst måte. De som har spilt et av de tidligere spillerne vet hva de har i vente. Dette er et klassisk pek-og-klikkspill der man skal løse gåter for å drive historien videre.

Atter en gang er det Rosangela Blackwell som skal løse et velskrevet og engasjerende mysterie, der spøkelser og andre figurer alle har sin rolle å spille. Utviklerne beviser enda en gang at de besitter evnen til å skrive spennende og bra historier. Spillet har noen referanser til de tre tidligere spillene i serien, men man kan helt uten problemer starte på dette spillet, da historien er mer eller mindre frittstående.

Gåtene underveis er stort sett alltid logiske, og akkurat passe vanskelige. Du har et par faste verktøy og metoder å løse de aller fleste problemene på som alle fungerer veldig bra. Står du fast har spillet også et hint-system.

Blackwell 4 er over på et par veldig underholdende timer, og jeg ser fram imot det neste spillet fra Wadjet.

Land Sliders

Skli avgårde.
Skli avgårde.

Sjanger: Arkade
System: iOS
Utvikler: Prettygreat

Last ned Land Sliders: iOS. Pris: Gratis.

Land Sliders er et spill fra utviklerne av Fruit Ninja og Jetpack Joyride. Med slike spill bak seg er det naturlig at man får visse forventninger når de slipper et nytt spill.

Det skuffer overhodet ikke. Her skal du styre en figur rundt en verden, unngå fiender samtidig som du samler inn gjenstander som gir deg poeng. Og det er akkurat denne jakten på poeng og spillets valuta som er så avhengighetsdannende.

Og måten man styrer på er virkelig smart. Du beveger deg rundt i det åpne landskapet på akkurat samme måte som du navigerer en nettside, eller hvordan du beveger og zoomer inn og ut på et bilde. I stedet for å styre figuren, noe du kan velge å gjøre, flytter du landskapet. Dette føles så riktig og intuitivt når man først har lært det at det er rart ikke flere lager spill som styres på denne måten.

Grafikken og den visuelle stilen er flott, med klare farger og en herlig tegneserieaktig stil over det hele. Land Sliders er et flott spill, som passer til korte og lengre spilløkter.

Sage Solitaire

Sjanger: Strategi
System: iOS
Utvikler: Zach Gage

Last ned Sage Solitaire: iOS. Pris: Gratis.

Lett å se inspirasjonen til dette spillet.
Lett å se inspirasjonen til dette spillet.

Sage Solitaire er et morsomt og enkelt mobilspill. Det blander elementer fra kabal, poker og Threes! på en fascinerende og velfungerende måte.

Her presenteres du for 9 ulike bunker med kort fordelt på et 3x3 rutenett. Du skal markere kort som gir en type hånd i poker, slik at kortene forsvinner fra sine respektive bunker. Målet er å forhåpentligvis tømme skjermen for kortbunker slik at du får mest mulig poeng.

Det vil si at hvis du har to ess, kan disse kombineres til et par. Men hvis du i tillegg har tre syvere, kombineres dette til et hus som gir enda mer poeng. Det eneste kravet er at du må hente kort fra minst to av de tre radene med kortbunker.

Sage Solitaire er et perfekt spill å spille i korte doser, da hver eneste runde er over i løpet av noen få minutter. Og jakten på en høyere poengsum ligger alltid å kiler, og erter deg til å ta bare en runde til.

Hopiko

Sjanger: Arkade
System: iOS, Android
Utvikler: Laser Dog

Last ned Hopiko: iOS, Android. Pris: 39 kroner.

Hopiko er månedens mest stressende spill, men kanskje også det mest tilfredsstillende. Her har du alltid dårlig tid, og du må tenke og reagere lynkjapt om du skal ha noe håp om å komme deg til neste nivå.

Hopp fra en plattform til den andre.
Hopp fra en plattform til den andre.

Dette er et plattformspill der du skal manøvrere deg fra plattform til plattform så fort som overhodet mulig. Du får en tid før hvert brett som er målet, og deretter må du sveipe eller trykke slik at den lille pikselerte figuren hopper seg vei mot målet.

Kontrollene er deilig presise og fungerer nydelig, noe de også må gjøre når det går så fort som det gjør. Sveipingen er presis, men spesielt på noen av de senere brettene er marginene såpass små at det kan føles litt utilgivende.

Uansett er dette et flott mobilspill som også passer perfekt for korte spillstunder.

Cavernaut

Sjanger: Plattform
System: iOS
Utvikler: Jan Schoenepauck

Last ned Cavernaut: iOS. Pris: 19 kroner.

Finn veien ut av hulen.
Finn veien ut av hulen.

I Cavernaut skal du styre et lite romskip ut av et tilsynelatende endeløst hulesystem. I hver runde starter du på bunnen av en villkårlig generert hule, og det er opp til deg å styre skipet opp og ut av de trange gangene.

Du gjør dette ved å trykke på skjermen. For hver gang du bruker motoren bruker du imidlertid bensin, så du må være grådig på hvor du flyr. For i tillegg til stasjoner der du kan fylle opp bensinlageret på skipet ditt finnes det også en rekke gjenstander du kan, og bør, plukke opp på vei til overflaten. Disse skinner med en forlokkende gulfarge, og gir ekstra penger og poeng.

Gang etter gang møter man valgmuligheter der en gang går til høyre, og en til venstre, og man vet ikke helt hvor man skal fly. Det er deilig å endelig nå en landingsplattform med bensin når man tilsynelatende skulle gå tom. Samtidig er det uendelig frustrerende å la grådigheten styre og skipet til slutt styrter før overflaten er nådd.

Trick Shot

Sjanger: Gåteløsning
System: iOS
Utvikler: Jonathan Topf

Last ned Trick Shot: iOS. Pris: 19 kroner.

Mange ulike utfordringer.
Mange ulike utfordringer.

Jonathan Topf er en av artistene som har jobbet med Monument Valley, et særdeles godt mobilspill. I Trick Shot har han laget noe helt annerledes, men som også imponerer veldig.

Har du noen gang sittet og kjedet deg med en ball, og kastet den mot en vegg i timevis? I hovedtrekk er det dette du gjør i Trick Shot. Du starter med en ball, som du skal kaste fra en bestemt firkant. Målet er å treffe rett opp i en bøtte.

Mellom firkanten og bøtta kan det være en rekke ulike hindringer, og du må være helt nøyaktig med både retning og styrke for å treffe.

Det er 99 brett å løse, og den eneste måten å få en perfekt vurdering på et brett er ved å treffe rett opp i bøtta. Trick Shot er enkelt, men de mange brettene byr på en god utfordring for de som liker fysikkbaserte gåteløsningsspill.

Lara Croft: Go

Sjanger: Plattform
System: iOS, Android
Utvikler: Square Enix

Last ned Lara Croft: Go: iOS, Android. Pris: 49 kroner.

Lara er steintøff.
Lara er steintøff.

Lara Croft: Go er et smart og godt designet mobilspill. Det bygger videre på alt det bra Square Enix gjorde med Hitman Go og gjør samtidig en rekke endringer og forbedringer som gjør at alle burde gi det en sjanse.

Spillet er turbasert, der du først bestemmer hva Lara skal gjøre, før feller eller fiender gjør sine handlinger. Alle fiender eller hindringer følger et bestemt regelsett, og du vet hva som skjer og når det skal skje. Ta for eksempel de mange slangene. Disse kan bare angripes fra siden eller bak, da de angriper deg om du plasserer deg foran de.

Du kan også bruke feller og andre ting for å ekspedere fiender på en meget tilfredsstillende måte. Progresjonen i spillet er veldig velbalansert, og du møter hele tiden på nye utfordringer utover i spillet.

Nivådesignet er flott, den visuelle stilen er nydelig og det ser og føles ut som et Lara Croft-spill. Et av månedens aller beste spillopplevelser.

 

Magic Flute by Mozart

Sjanger: Musikk, plattform
System: iOS
Utvikler: Lab Like

Last ned Magic Flute: iOS. Pris: 19 kroner.

Flytt på brikkene for å finne veien.
Flytt på brikkene for å finne veien.

Her har de blandet plattformspill med Mozarts velkjente operastykke. I Magic Flute by Mozart skal du flytte en eller flere brikker rundt på et av de 32 brettene slik at hovedpersonen, eller hovedpersonene, greier å gå fra A til B.

Du gjør dette ved å skli firkantede blokker rundt på brettet slik at de får en klar bane å bevege seg på. De første brettene er ganske rett frem, men utover i spillet blir det riktig så utfordrende. Du har fiender å passe deg for, feller og brytere som må manipuleres. Du har også en rekke brikker som ikke kan flyttes eller gås på.

Som om ikke det er nok får du en bedre poengsum om du løser hvert brett kjappest mulig. Det at du tas tiden på gir spillet en stressende følelse, og man kan ikke ta det med ro og tenke nøye gjennom løsningen på brettet. Det er også tidskrav på visse brett for å komme seg videre, så det er ikke bare for poengene sin del.

Musikken er flott, og spillet har fin grafikk som passer til lydsporet. En godt og litt annerledes mobilspill.

Trenger du flere spillanbefalinger til mobil eller nettbrett?
Sjekk hvilke ti spill vi trakk frem i august»

FIFA 16

Android
Slippdato: 24. september 2015
Sjanger: Sport
Utvikler: EA
Utgiver: EA

Champ Man 16

Android
Slippdato: Ikke fastsatt
Sjanger: Sport, Strategi
Utvikler: Square Enix
Utgiver: Square Enix

Magic Flute by Mozart

iPhone
Slippdato: Ikke fastsatt
Sjanger: Plattform
Utvikler: Lab Like
Utgiver: Lab Like

Lara Croft: Go

Android
Slippdato: Ikke fastsatt
Sjanger: Plattform
Utvikler: Square Enix
Utgiver: Square Enix

Trick Shot

iPhone
Slippdato: Ikke fastsatt
Sjanger: Plattform
Utvikler: Jonathan Topf
Utgiver: Jonathan Topf

Cavernaut

iPad
Slippdato: Ikke fastsatt
Sjanger: Eventyr
Utvikler: Jan Schoenepauck
Utgiver: Jan Schoenepauck

Hopiko

Android
Slippdato: Ikke fastsatt
Sjanger: Plattform
Utvikler: Laser Dog
Utgiver: Laser Dog

Sage Solitaire

iPhone
Slippdato: Ikke fastsatt
Sjanger: Gåteløsning
Utvikler: Zach Gage
Utgiver: Zach Gage

Blackwell 4: Deception

iPhone
Slippdato: Ikke fastsatt
Sjanger: Eventyr
Utvikler: Wadjet Eye Games
Utgiver: Wadjet Eye Games

Land Sliders

iPhone
Slippdato: Ikke fastsatt
Sjanger: Eventyr
Utvikler: Prettygreat
Utgiver: Prettygreat

Kommentarer (6)

Forsiden akkurat nå

Til toppen