Anmeldelse

Beach Life

Enda et bygg din egen ett-eller-annet-spill, begynner vi ikke å bli lei snart? Beach Life prøver å lokke med et festlig spill som skal være basert på Ibiza, festing, våt t-skjorte konkurranser, alkohol og ellers det som skjer på en sydentur. Din jobb blir som vanlig å styre hele showet, bygge de fasilitetene som kreves og prøve å tjene penger på dette.

Side 1
Side 2

Medaljens skjulte bakside?
For at paradiset ditt ikke skal bli overfylt med søppel, fulle folk som sloss, spy og annen avføring samt døde kropper som flyter rundt grunnet en tilfeldig sulten hai, eller en og annen gjest som ville svømme i beruset tilstand, trenger du ansatte til å rydde opp. Og dessuten, noen må jo bygge og vedlikeholde alle fasilitetene dine også. Du kan ansette byggere, mekanikere, rengjøringspersonell, vakter, livreddere og strippere. Okai, det siste var tull, men de andre både kan og bør du ansette i store mengder. De har alle sine bestemte hus som de tilbringer tiden sin i til vanlig når det ikke er noe å gjøre. Disse husene har en øvre grense på hvor mange du kan ansette. Trenger du flere må du bygge flere hus.

Du bestemmer når på døgnet de forskjellige arbeiderne skal arbeide og kan sette opp lange eller korte dager, nattskift eller arbeid på morgenkvisten. Sørg for at arbeiderne dine er fornøyd, så gjør de en bedre jobb. Du kan gi de mindre lønn hvis du absolutt vil være slem, men har du penger og økonomien i orden er det bedre å gi de en lønnsøkning i ny og ne, i alle fall de som gjør en god jobb. Lytt til gjestene dine og vær snar med å forbedre det de klager på hvis ikke står du snart på en øy uten gjester. Høye priser er ingen tjent med og det er bedre å holde folk lenge på øya, for alle må jo bo, spise og drikke. Jo lenger de er der, dessto mer annet tull kjøper de i butikkene dine.

Hvordan tror du en masse haier, dårlig vær, kanskje litt lyn og torden gjør seg i et slikt paradis? Gjester og bygninger kan ta skade av sistnevnte, så pass på. Hvis det er mye dritt på øya kan det fort bli matforgiftning og hva er verre enn at barene dine går tom for øl? Spillet er med andre ord full av katastrofer som kan inntreffe. Noe skjer mer eller mindre uansett en og annen gang, mens andre ting kan forhindres om du gjør jobben din skikkelig. Redd for å ikke ha nok ting å bygge? Bekymre deg heller for plassen, for her har du alt fra små kiosker og dusjer på stranden til store hoteller og egne party-båter. Kasino, scener for de som liker å synge og ikke minst for å kunne holde en våt t-skjorte konkurranse i ny og ne, diskotek for de som vil danse og selvsagt et rikt utvalg av steder som selger leketøy for bruk i vann. Jetski, båter, surfebrett, bademadrasser og alt annet tenkelig som hører til i syden.

Hva med multiplayer?
En ting som hadde vært utrolig morsomt i dette spillet er en flerspiller-mulighet. To tre stykker som konkurrerer om gjestene på hver sin øy. Det samme gjelder vel egentlig for Hotel Giant, Sim City og de andre spillene også. Selv gode gamle Transport Tycoon Delux var bedre på dette punktet. De andre selskapene har mye å lære fra dette spillet, som faktisk den dag i dag blir flittig spilt av i alle fall meg. Et annet slikt spill er Oil, som jeg dessverre ikke har fått tak i på andre formater enn Amiga, og siden jeg ikke har Amiga blir det lite spilling av det spillet. Ingen editor i Beach Life og det er det vel kanskje ikke så veldig mye bruk for heller, men hadde ikke gjort noe skade å legge ved en.

Spillbarheten er ganske enkelt nydelig og jeg har ingen ting å utsette på denne. Kontrollene er enkle og har ingen plagsomme finesser som gjorde meg fullstendig sprø etter noen timer, slik som de fleste andre spill i denne sjangeren faktisk bruker å ha et par av. Noe av dette kommer kanskje av at du her ikke kan snurre synsvinkelen din rundt. Spillet er nemlig ikke 3D, men det tror jeg var et smart trekk siden det skal svært mye til for å få en slik grafikk og detaljnivå med 3D-modeller. Vi husker jo alle Theme Park World, som er 3D. Dette ble aldri godt mottatt av meg iallfall, mens Theme Park derimot, til Amiga og PlayStation for den saks skyld, er skikkelig morsomt. Du har enkle oversiktlige menyer til å styre de forskjellige arbeiderne dine, priser på fasiliteter. Ingen mikrostyring av hver minste ting og svære "skumle" tabeller over inntekter, utgifter og aksjekurser. Her er det enkel og genial moro for alle pengene.

Konklusjon:
Med sin nydelige grafikk og utrolig enkle grensesnitt er Beach Life virkelig noe for den som liker å slappe av med et hyggelig strategispill uten å stresse med detaljer. At du befinner deg i sjefstolen på en sydhavsøy full av lettkledde damer er vel heller ikke noe minus for de fleste av oss? Legg inn din egen favorittmusikk og drøm deg langt bort til varmere strøk med dette spillet som absolutt er verdt pengene dine. Med mindre du vil ha full kontroll over aksjer og alle små detaljer, er vokst opp etter 1990 og ler av alt som ikke er 3D eller på annen måte har noe imot denne perlen av et spill. Klarer du å lage den perfekte sydhavsøya? Eller må du gi tapt for forsøpling og gjester som sloss. Kanskje du blir plaget av storm og masse regn? Eller er du av den heldige typen og blir det nye Ibiza? Hvem vet, men i Beach Life er alt mulig. Lykke til!

Side 1
Side 2

Siste fra forsiden