Anmeldelse

Burnout 3: Takedown

Nok en oppfølger i Burnout-serien skal bevise at det fortsatt er skrekkelig morsomt å kjøre gris midt i trafikken. Skal vi dømme etter hva Criterion har fått til denne gang, blir det nok farlig å bevege seg utendørs i ukene som kommer.

Side 1
Side 2
Side 3

Flerspiller for alle
Flerspillerstøtten er glimrende, og tilbyr et rikt utvalg av forskjellige valgmuligheter. Her er det mulig å kjøre vanlige standardløp, konkurrere lagvis mot hverandre i en egen versjon av "Road Rage" for flerspillere eller samle sammen en anseelig mengde spillere og ha en skikkelig kræsjfest. Spillerene kan låses til en gitt bilklasse, eller det kan være åpent for at alle kan benytte akkurat den bilen de selv føler for. Det eneste irritasjonsmomentet er at du kun kan spille mot folk som bruker samme oppfriskningshastighet på TVen som deg. Det betyr at dersom du kjører konsollen din på 50Hz, vil du kun kunne spille mot andre som gjør det samme, og ikke de som bruker PAL60 eller NTSC. Dette gjelder for både PlayStation 2 og Xbox.

EA står selv for flerspillerstøtten, slik at kontoinformasjonen din blir overført til EA når du logger deg inn for første gang via Xbox Live. Bruker du en PlayStation 2 må du selv opprette en konto i et grensesnitt i spillet. EA har også gjort det mulig å ha en global rangering av alle spillerene som spiller, slik at du kan se hvordan du ligger ann i forhold til andre. Alt fungerer som det skal på Xbox, men innimellom hender det at det blir litt trøbbel med spillaviklingen på PlayStation 2. Spillet klaget til tide og utide over at det ikke fikk kontakt med motspillerene, og at man dermed ble kastet ut av den aktuelle spillrunden. Om dette kommer av at det ser ut til at gjennomstrømningen av spillere på PlayStation 2 er høyere enn på Xbox Live, skal jeg ikke uttale meg om.

Xbox Live er det beste alternativet for flerspiller, da det både er flere spillere tilgjenglig og det hele virker langt mer strømlinjeformet i forhold til registrering. Kontodetaljene overføres automatisk, mens du på PlayStation 2-varianten må lage en konto manuelt. Alle de samme spilltypene er tilgjenglig på begge konsoller, slik at det ikke burde være noe problem å la seg underholde. Din private statistikk oppdateres av ting du gjør på nett også, slik at du hele tiden har oversikten over hvor du har gjennomført. Det betyr også at alle poeng og dollar du tjener inn mens du spiller på nett, bidrar til at du kan låse opp nye biler og baner på et senere tidspunkt. Begge spillene har den samme begrensningen i forhold til hvilken modus du kjører TV-en i, men Xbox kommer totalt sett vinnende ut av nettkampen.

Statistikksnirkling
Statistikk har alltid vært et morsomt element i Burnout-serien, og det er fortsatt gode muligheter for de tallhungrige. Dessverre har man fjernet angivelsen av hvor langt man har kjørt i feil kjørefelt og hvor langt man har "driftet" i selve spillet, hvor man nå rangeres med et sted mellom null og tre stjerner. På statistikkskjermen (og etter endt løp) vises imidlertid hvor lenge du har klart å holde deg i feil kjørefelt og tilsvarende, men det fjerner litt av spenningen når man ikke lenger får det servert i sanntid. Enkelte av elementene deles opp i lokalspilling og nettspilling, slik at du får full oversikt over hvordan du gjør det på de forskjellige områdene.

Konklusjon
For de av dere som har lest helt hit, bør det ikke komme som noen stor overraskelse at jeg anbefaler Burnout 3 til absolutt alle som har en interesse av arkadeinspirerte bilspill. Det er morsomt, underholdende og ikke minst skummelt spennende når farta er alt for høy og trafikken alt for tett. Samtidig må du bare spille litt til, selv etter at fronten på bilen din ligner mer på Prins Charles enn en vanlig radiator med 200 hestekrefter bak seg. Lydsporet er fantastisk, og det grafiske preget er polert og stilig. Flerspillerstøtten er solid, og hadde det ikke vært for de litt plagsomme manglene, hadde vi vært i nærheten av det første bilspillet jeg seriøst ville ha vurdert en tier til. Det blir det riktignok ikke, men søren heller, jeg gleder meg allerede til nummer fire.

Spillet er sterkt både på PlayStation 2 og Xbox, men dersom du har en valgmulighet, vil jeg i sterkeste grad anbefale å kjøpe spillet på Xbox. Både flerspillerbiten og utseendet på spillet er bedre på Xbox, og vil garantert ikke skuffe enhver krevende spiller.

Side 1
Side 2
Side 3

Siste fra forsiden