ANMELDELSE: Call of Duty: Modern Warfare 2
Anmeldelse

Call of Duty: Modern Warfare 2

Denne artikkelen ble opprinnelig publisert på nettstedet Spillverket, og er ikke skrevet av redaksjonen i Gamer.no. Spillverket ble slått sammen med Gamer.no den 12. januar 2011, og vi har lagt ut artikkelarkivet som en tjeneste for gamle og nye lesere. Les mer

Klokka var kvart over elleve en iskald mandagsnatt i Trondheim sentrum, rundt meg sto det titalls av småspente og forfrosne spillere som alle kikket på klokka unormalt ofte. Vi sto nemlig alle i kø utenfor den lokale spillsjappa som hadde nattåpent for Modern Warfare 2. Endelig åpnet døra, og som tatt fra en dårlig zombie-film nærmest flommet horden av spillere gjennom dørene. Og etter mye tripping fram og tilbake var det endelig min tur i kassa. Vel ute fra butikken hadde jeg fått både t-skjorte, plakat og ikke minst – selve spillet.

For the Record

Task Force 141 på tur til leirskolen.
Task Force 141 på tur til leirskolen.

Og etter enda mer venting, pluss en del banning grunnet en grufull Steam-aktivering som påsto spillet ikke var lansert enda, ble endelig skjermen dekket i sort – bokstavene Modern Warfare 2 lyste opp kontoret, stemningen var på sitt høydepunkt.

Og for å få det ut av veien først som sist: Nei, ingenting med spillet er nytt i den forstand at formelen ikke er endret fra forgjengeren. Det handler fortsatt om å skyte et morsomt antall fiender med all verdens skytevåpen mens du løper som ei hodeløs høne fra dekning til dekning. Enhver spiller som noen gang har spilt et FPS-spill vil umiddelbart forstå hvordan MW2 fungerer, men det er på ingen måte negativt. Spesielt fordi grunnelementene, som i forgjengeren, er så innmari gode. Det er nemlig morsomt å leke krig i MW2, rett og slett fordi våpnene føles særs autentiske. Nå har jeg riktignok kun avfyrt en ørliten brøkdel av våpnene som finnes i MW2, men noe sier meg likevel at resten av "ildpinnene" er nokså riktig framstilt de også.

Som forventet kom det fort fram at det er en stor fordel, om ikke en nødvendighet, at du er kjent med hendelsene i det tidligere spillet. Spillet kaster deg nemlig rett ut der teppet gikk ned for forgjengeren. Med andre ord er det atter igjen på med den skuddsikre vesten, ladegrep på favorittbørsa og bestilling av flybilletter til en real jordomreise. For nok en gang har noen glemt å låse skapet med all verdens troll og terrorister, og som ikke det var nok skjuler det seg også en dukkemester i mørket.

Ikke noe tull her i gården.
Ikke noe tull her i gården.

MW2 prøver innmari hardt å fortelle deg en engasjerende historie, og selv om den absolutt er godt over sjiktet, blir den etter hvert nokså forutsigbar. Og derfor, ironisk nok, relativt uengasjerende. Joda, det er både kontroversielle øyeblikk, scener til ettertanke og mer. Problemet er bare at spillet gaper over så mye at det tyter spagetti ut – med tråder alle veier.

MW2 føles veldig likt forgjengeren på veldig mange måter, og dette er stort sett positivt. Unntaket er tempoet. Tempoet i det forrige spillet var tidvis voldsomt hektisk, i MW2 er tempoet skremmende hektisk – hele tiden. Såpass hektisk er det faktisk at du fort risikerer å finne deg selv svimmel, sliten og faktisk nær døden. Fordi du har glemt å puste de siste fem minuttene.

Broken Arrow

Det er i alt voldsomt veldig mye (for å bruke en slik praktfull beskrivelse) å absorbere for de små grå. Grafikken er som forventet praktfull, spesielt de utrolige omgivelsene som er pinlig detaljert og blankpolert. Gjennom spillet vil du se både snøstormer og sandstormer, eksploderende fly, helikoptre, biler, snøskutere og mye mer. Altså egentlig alt som kan eksplodere.

Og som ikke det var nok har du også et utrolig hektisk lydspor som konstant jager deg fremover. Det, kombinert med at det konstant lydes kruttsmell rundt deg, kan få enhver til å kjenne seg litt ør i topplokket. Og selv om dette er tilnærmet kun positivt, finner jeg det også litt irriterende.

MW2s definisjon på
MW2s definisjon på "canon fodder".

Tempoet slakker faktisk ikke av en eneste gang, her går alt i turbomodus fra start til slutt. I forgjengeren fikk man av og til sårt tiltrengte pustepauser i form av enkle minispill og sekvenser hvor man faktisk slapp å avfyre rifla. Det er ikke tilfellet i MW2. Det er svært tydelig at utviklerne har prøvd å overgå seg selv, dessverre har de prøvd såpass hardt at det blir nesten litt for mye. De pustepausene du faktisk får er de som skapes av irritasjonsmomenter som når lagkompiser setter seg fast, glemmer hvor avtrekkeren er, eller når de finner ut at de heller vil leke gjemsel.

Det er egentlig fryktelig synd, ettersom du ved enden vil føle deg litt snytt. "Var dette alt?" Siden tempoet er såpass nådeløst får du aldri tid til å stoppe opp litt, nyte omgivelsene eller rett og slett skikkelig kose deg. Misforstå meg rett, du vil garantert trekke på smilebåndet flere ganger gjennom spillet, og det er mer enn nok "WOW!"-øyeblikk. Problemet er bare at ingen av inntrykkene får synke skikkelig inn, rett og slett fordi det er såpass mange av de i "hulter og bulter". Og før du vet ordet av det, er det dessverre over. Det er ingen pen måte å si dette på, men MW2 er pinlig kort. Undertegnede brukte en plass mellom fem til seks timer fra start til slutt, attpåtil på den nest vanskeligste vanskelighetsgraden. Vi hadde liksom alle forventet at MW2 ville vare mye lenger enn forgjengeren, at spillet er betraktelig kortere kom derfor som et lite sjokk.

Multiple foot-mobiles

That's 555-300-henchman
That's 555-300-henchman

Men OK, enkeltspillerdelen var strengt talt ikke hva folk flest har gledet seg til. Joda, vi var nokså spent, og visste tross alt at den ville være bra – noe den absolutt er, men dessverre bare ikke riktig så bra som onkel Infinity Ward ville ha oss til å tro. Men hva gjør så det? Det er tross alt flerspillerdelen som gjorde forgjengeren til den gigasuksessen den ble, og enda er. Med andre ord var det flerspillerdelen jeg virkelig så frem i det jeg stappet DVD-plata inn i PC-en. Og heldigvis kan jeg rapportere at den er akkurat like bra som forventet ... nesten.

På plussiden kan jeg først og fremst betrygge om at moroa absolutt er intakt. Det er fortsatt like morsomt å springe bak fiendens linjer med en lyddempet maskinpistol på en "killing spree", eller for den saks skyld, ydmyke plagsomme snikskyttere med en kniv opp i toern.

"Har du hørt den om en prest, en ape og en ..."

Mye av suksessen til forgjengeren var grunnet den enkle rollespill-elementet som lot spillere utvikle sine egne klasser etter hvert som man steg i nivå. Systemet returnerer selvsagt i MW2, og det er svært gledelig å se at systemet fungerer enda bedre enn før. Det er stadig like moro å krige seg oppover rangstigen for å låse opp nye oppgraderinger, våpen og tilbehør. Undertegnende har eksempelvis allerede fått en forkjærlighet for M4-rifla med rødpunkt-sikte kombinert med "ekstra slagkraft".

Det er tydelig at mye tid er brukt på flerspillerdelen, noe som kan sees i både oppgraderingene, det massive utvalget av våpen og tilbehør – og ikke minst, "kill streaks". Desto flere slemninger du klarer å knerte uten å dø, desto kraftigere belønninger venter deg. Klarer du for eksempel å drepe tre stykker uten å dø får du tilgang til en satellitt som avslører fiendes posisjon, klarer du fem får du tilgang til en fjernstyrt rakett – som du kan sende hvor pokker du vil. Som om ikke det var nok kan du etter hvert selv velge hvilke belønninger du ønsker for "streaks", eksempelvis kan du få tilgang til både helikoptre, bombefly eller .. atomvåpen. For å nevne noe. Tjohei!

Uansett hvor mange kuler det flakser rundt, å posere for fotografen er obligatorisk.
Uansett hvor mange kuler det flakser rundt, å posere for fotografen er obligatorisk.

Dessverre er det et aldri så lite "men" her. Selv om flerspillerdelen jevnt over er akkurat like bra som forventet, er det et hår i suppa. Nemlig den svært så omdiskuterte mangelen på dedikerte servere. Heldigvis er ikke erstatningen (IWnet) så ille som fryktet, men i testperioden opplevde både undertegnende og andre skribenter tidvis horribel lagg, frakoblinger og problemer med å faktisk finne andre spillere. Det er dog lov å tro at dette er noe som forbedres over tid, men per nå er det absolutt rom for forbedring hva det rent tekniske angår.

Konklusjon

Modern Warfare 2 var utvilsomt blant årets mest etterlengtede spill. Nå som spillet endelig er her, er det i hvert fall én ting som er klart. Hypemonsteret er fryktelig skummelt, desto mer når det fores av pengesultne utgivere. MW2 er absolutt et godt spill, men det når dessverre litt kort i forhold til alle forventningene. Men når det er sagt, sier det også litt om hvor godt spillet faktisk er – fordi hypen i forkant har få, om ingen, spill vært nærme.

Enkeltspillerdelen er absolutt et eventyr verdt å få med seg, men hovedsaklig for å oppleve alle de spektakulære og velregisserte actionscenene. Historien i spillet er i og for seg nokså spennende, men dessverre blir den fort veldig forutsigbar. At du knapt får tid til å puste grunnet det voldsomme tempoet som jager deg frem fra start til slutt, vil for noen antageligvis være kun positivt. For undertegnende blir det dog rett og slett for meget av det gode. Litt som ei marsipankake glasert med sirup og honning.

Heldigvis har spillet en knallsolid flerspiller-modus, som til tross for at den per nå lider av en del tekniske svakheter, burde få plass i ordboka som definisjonen for renspikka moro. Her er absolutt alt du likte med forgjengeren med, pluss masse ekstra. Da sier det seg selv at det blir mye moro i de sene nattetimer.

Call of Duty: Modern Warfare 2

PS3
Slippdato: 10. november 2009
Sjanger: Action
Utvikler: Infinity Ward
Utgiver: Activision Blizzard

Kommentarer (72)

Forsiden akkurat nå

Til toppen