Car Tycoon

Du er er eieren av et stort bilfirma som du skal kontrollere fra 1950 til den dag i dag. Oppdragene er mange, og det kan være alt fra å selge et visst antall biler, eller rett og slett å utvikle en ny type bil. Det kommer ikke uventet at monopol over bilmarkedet er siste oppdrag, som prikken over i-en.

Gjennom spillet har man 3 motstandere og en må greie oppdragene før de andre. Skulle du være så uheldig å havne for langt bak motstanderne dine er det mulig å bruke litt slue metoder for å ordne dette problemet, slik som sabotasje. Eller så kan en være mer taktisk og sende inn en spion, som kan avsløre hva som sikrer motstanderne dine suksess. Selvfølgelig koster dette flesk, og man bør heller investere pengene i noe som kan gi avkastning. Det er også en mulighet for at spionen eller sabotøren blir tatt.

Etter at du har greid et oppdrag, forflytter du deg fremover i tid. Oppdragene blir da vanskeligere og mer avanserte. Felles for de fleste oppdragene er starten. Som oftest begynner du med en fabrikk som produserer bilene dine, en forhandler hvor du selger dem, og en garasje hvor du kan tilby dine kunder garantier og reparasjoner. Totalt er det 20 oppdrag som du kan bryne oss på. Hvis en ikke skulle nøye seg med dette, er det mange "open-ended games", som er spill uten noe som helst mål.

Personlig ble dette altfor ensformig for meg. Selv om oppdragene hadde forskjellige mål, måtte jeg som oftest gjøre akkurat det samme hver gang, nemlig å selge mange biler. Eneste trøsten er at oppdragene går relativt raskt unna. Dermed jeg slapp den følelsen av at jeg ikke kom meg fremover i spillet.

Detaljene sier sitt
Det er mulig å produsere mange forskjellige biler, og dette skjer etter at en ny bil er utviklet. Merkelig nok er det ikke mulig å velge farge bilene skal ha, eller gi dem et passelig navn. På toppen av det hele er det for lett. Det eneste som trengs er penger. Fabrikken kan bare produsere en modell av gangen, og da er det et smart trekk å anskaffe seg en fabrikk eller to ekstra. Dermed har fabrikken en konstant produksjon, og du slipper å kontrollere den. Ulempen her er at dersom en har alt dette, blir det oftest til at man sitter og venter på at at bilene skal selge og pengene skal komme. Det var et oppdrag jeg hadde, hvor jeg bare lot maskinen stå å gå for seg selv. Da jeg kom tilbake en time senere, hadde jeg greid oppdraget.

For å kunne kjøpe en ny fabrikk, forhandler eller en garasje, må du melde deg på auksjon. Det som er leit her er at det ikke er noen bestemt dato eller tid for auksjonen, så det dukker opp som oftest når en minst venter det, og har lite penger. Dette kan være utrolig irriterende noen ganger. Hvert oppdrag består som regel av to eller flere smådeler, og det er vanlig at du bare starter etablert i den ene delen. Altså med en fabrikk og en forhandler og kanskje en garasje. Det er imidlertid ikke mulig å selge i de områdene man ikke har plassert både en fabrikk og en forhandler. Rimelig unaturlig logikk. Derfor kan auksjone være helt avgjørende, og ofte kan det ende med å loade et tidligere spill hvor auksjonen ennå ikke har funnet sted.

Spillet inneholder en børs hvor du kan kjøpe aksjer. Overraskende nok forklarer tutorialen hvordan det er mulig å kjøpe noen aksjer, men ikke hvordan det er mulig å tjene på, eller utnytte dette. Jeg personlig hadde ingen nytte av børsdelen, og syntes den bare var kronglete. De kunne ha gjort mye mer ut av dette.

Svak oversikt
Car Tycoon er basert på salg, og det er veldig naturlig da å ha grafer som kan hjelpe oss med å holde oversikten, og for å se hvor bra salgene og lignende ligger til. Forbløffende nok er det bare noen få grafer tilgjengelig, som ikke sier så mye. Den eneste oversikten som egentlig er til litt hjelp er den årlige oversikten over salg, inntekt og utgifter. Da det kom et oppdrag hvor jeg skulle produsere 600 biler hadde det vært veldig kjekt for meg å vite hvor langt jeg var på vei. Det var ingen grafer som informerte meg om dette, og det førte til at jeg rett og slett bare ventet på bil nr. 600 uten i det hele tatt vite hvordan jeg lå ann. Skuffende.

Grafikken i Car Tycoon er ikke spesielt imponerende. Spillet foregår i en 2D-verden, som mange av de andre Tycoon-titlene. En slags Sim City-utforming. Spillet er ikke spesielt detaljert, og det skuffer stort når man zoomer inn. De som ikke har skjermkort av nyere sort, bør holde seg unna zoome-funksjonen. Spesielt leit er det når du som regel bare ser biler med eiernes farger, alstå nesten bare rød, blå, grønn eller gul. Musikken i spillet er derimot noe som passer mye bedre inn. Fin jazzmusikk underholder oss i det du spiller, men de kunne gjerne slengt på et par låter i tillegg. For i dette spillet er det mye ventetid.

Fullt av feil
Det som trekker mest ned i Car Tycoon er alle problemene som dukker opp. Allerede da jeg skulle installere spillet, fikk jeg feilmelding om at spillet ikke støttet min oppløsning. Dette var ikke noe stort problem, men det fikk meg på den tanken om hva jeg måtte ha i vente. Det viste seg at intuisjonen min hadde rett, spillet hadde mange bugs.

Hele spillet virker ustabilt og lite testet. Jeg fikk noen ganger plutselig en feilmelding, og så kræsjet spillet. Selv et enkelt program som MSN Messenger kunne få spillet til å kræsje. Det ergret meg enormt når jeg opplevde dette, og i tillegg ikke hadde lagret på en stund. Det viste seg at firewall programmet mitt forårsaket det samme. Jeg kom fram til det at hvilket som helst program i bakgrunnen av spillet som plutselig startet, fikk spillet til å kræsje. I readme-filen til patchen jeg lastet ned var det blant annet beskrevet at det nå var mulig å gi sine biler egne navn. Dette var merkverdig nok ikke mulig allikevel. Jeg har aldri opplevd lignende, og er utrolig skuffet over dette.

Konklusjon
Car Tycoon har en veldig fin startidé, men dessverre utnytter ikke utviklerne fullt ut sine muligheter. Jeg hadde faktisk ganske positive forestillinger om spillet, men nå har jeg en helt annen mening. Car Tycoon har en fin og hyggelig atmosfære, men de prøver det på noe de ikke helt greier. Spillet vil så gjerne, men får det dessverre aldri til. Dersom en er fan av Tyoon-serien, tror jeg det er en ørliten sjanse for at spillet kan falle i smak, men det er veldig sannsynlig at de fleste blir oppgitt over alle småfeilene i spillet. Spillet havner ikke i nærheten av de andre gode Tycoon-spillene. Car Tycoon fenger ikke bra nok, og lar seg lett erstatte og glemmes.

Forsiden akkurat nå

Til toppen