Darkened Skye

Som vanlig i denne typen spill, er bakgrunnshistorien og plottet fullt av fantasy-klisjéer, og er egentlig helt uinteressant. Skye kastes ut i en halsbrekkende jakt på noen magiske gjenstander som må brukes for å beseire Necroth og hans onde medhjelpere. Til å hjelpe seg har hun følge av en liten demon som heter Draak.

Magisk godteri
Spillet begynner med en nydelig introduksjonsfilm, som kan måle seg med hva som helst av det større selskaper som Square og Blizzard får til. I denne filmen finner Skye en gul Skittles mens hun gjeter Dwentiler ute på markene i Lynlora. I vår verden er Skittles en type godteri, men takket være en markedsføringsavtale med godterigiganten Mars, er de i Skyes verden magiske gjenstander. Nå er det slik at Necroth vil ha alle Skittles selv, slik at kun han skal ha muligheten til å bruke magi. Derfor sender han de onde hjelperne sine for å drepe Skye og ta hennes Skittles-er.

Når selve spillet starter treffer Skye umiddelbart demonen Draak, som har hatt en liten uoverenstemmelse med Necroth og har derfor valgt å bytte side. Draak og Skye bestemmer seg for å samarbeide, og resultatet blir et av spillverdenens artigste radarpar. I spillets 25 brett besøker de mange eksotiske steder, som den flygende leiren til en gruppe luftpirater, det underjordiske hjemmet til noen gale og sadistiske goblin-oppfinnere, en by som er halvveis nedsunket i havet og mye, mye mer. Utviklerne har ikke hatt problemer med å lage spennende og unike spillområder.

På sin reise rundt i spillets fantastiske verden treffer Skye og Draak på mange rare folk. Spillet inneholder naturligvis den obligatoriske gamle heksa som hjelper Skye gjennom prøvelsene sine, og i dette tilfellet er hun en rar og grønn liten krabat som heter Gannish. Skye treffer også stadig vekk på den mystiske Dorian, som overrøser henne med komplimenter og som hjelper henne fra tid til annen, men som hun samtidig ikke føler seg helt trygg på. Hun kommer også i kontakt med en rekke mindre viktige karakterer, som en gjeng relativt sinnsyke selgere og en gruppe deprimerte gnomer.

Trylling og hjernetrim
Skye er en atletisk ung jente, som kan løpe og hoppe og slå ganske godt fra seg med staven sin. I tillegg til de fysiske kreftene hennes finner hun etter hvert nok Skittles til at hun kan begynne å bruke magi. Spillet inneholder fem ulike typer Skittles og over 20 forskjellige magiske formularer. Hver av disse formularene trenger en viss mengde ulike Skittles for å fungere. "True Sight", som viser magisk skjulte inskripsjoner og liknende, trenger én rød og én oransje Skittles. "Veil", som gjør Skye usynlig, trenger én rød og tre grønne Skittles. Desto mer avansert magi Skye vil utføre, jo flere Skittles trenger hun.

Skyes helse og gjenværende mana vises i to små glasskuler i bunnen av skjermen. Naturligvis mister Skye helse når hun blir slått av fiender eller truffet av prosjektiler. "Mana" bruker hun opp ved å trylle, og mengden mana som brukes avhenger av hva slags trolldom det er snakk om. "Mana" og helse lades langsomt opp hele tiden ("mana" lades raskere opp enn helse), og hvis du lar en stygt skadet Skye stå stille lenge nok vil hun til slutt helbredes helt. Hun kan også gjenvinne "mana" og helse ved å drikke magiske drikker, plukke opp bonuser som befinner seg rundt om på brettet, eller som droppes av bekjempede fiender.

De fleste brettene inneholder flere oppgaver som må løses for at Skye skal komme videre. Disse består ofte i å finne og trykke knapper som forandrer brettet på en eller annen måte, eller å finne ting som en eller annen karakter trenger for så å kunne hjelpe Skye. Men mange er mer fantasifulle og flere involverer bruk av magi. Skye kan også plukke med seg mange artige hjelpemidler, som for eksempel sopper som utvider seg hvis de kommer i kontakt med vann, slik at Skye kan hoppe på dem for å komme til ellers utilgjengelige steder.

Intelligent gameplay
Mens gameplayet i andre spill i denne sjangeren ofte består av å slakte ned den ene fienden etter den andre, har Darkened Skye et solid preg av eventyrspill over seg, og du må definitivt bruke hodet for å komme noen vei. Noen av oppgavene som må løses er ganske vriene, og du kommer nok til å sette deg fast mer enn én gang i løpet av spillet. Skye skriver opp ting hun føler er viktige i journalen sin, og ofte inneholder notatene hennes hjelpsomme hint. Likevel er det nesten en nødvendighet med tilgang til en såkalt "walkthrough" (løsning, red. anm.), spesielt hvis du ikke er av den tålmodige typen.

En annen ting som preger gameplayet er hopping fra plattform til plattform. Dette elementet gjøres ofte litt mer frustrerende enn det burde ha vært ved at resultatet av ett enkelt feiltrinn ofte betyr en umiddelbar død. Heldigvis støtter spillet hurtiglagring, en funksjon som er nødvendig skal du klare å spille gjennom spillet uten alt for alvorlige raseriutbrudd. Størsteparten av tiden er likevel Darkened Skye ganske så gøy å spille. Gameplayet er av en type vi stort sett må til konsoll-land for å finne, og fokuset på problemløsning gjør at spillet ikke blir kjedelig så fort.

Utviklerne Boston Animation er et amerikansk selskap, men en rask titt på team-listen viser at flesteparten av dem er russiske. Det kan virke som de har tatt med seg inspirasjon fra østeuropeisk kultur når de laget spillets mange fantasifulle og spennende brett. Det er godt å se spill hvor handlingen ikke foregår i sterile og kjedelige militærbaser og fabrikker, eller standard Tolkien-aktige omgivelser. Denne fantasirikdommen er sammen med humoren en av de viktigste grunnene til at spillet holder seg morsomt og friskt så lenge det gjør. Darkened Skye er også et ganske langt spill, og det vil ta mange timer å spille gjennom det.

Suverene skuespillerprestasjoner
Et av spillets definitive høydepunkter er dialogene mellom Skye, Draak og innbyggerne i de bisarre landene handlingen foregår i. Skye spilles av Linda Larkin, som kanskje er best kjent som Prinsesse Jasmin i Disney's Aladdin, og hun gjør en svært god jobb. Heltinnen vår er smart, sarkastisk og vittig, og har sin helt egne karakter. Mannen som spiller Draak, Robb Pruitt, gjør også en fremragende jobb, og det samme kan sies om de andre skuespillerne. Skyes kommentarer og samtaler er alle preget av mer eller mindre vellykket humor. Dette gjør selv den minste samtale interessant, og der du i andre spill hadde klikket deg forbi dialogene så raskt som mulig, blir du her sittende og lytte.

Når en snakker om spillets generelle lydopplevelse er det naturligvis de gjennomført profesjonelle skuespillerne som utmerker seg, men musikken er slett ikke ille den heller. Den er jevnt over fantasifull og musikerne har åpenbart ikke vært redde for å eksperimentere litt. Musikken passer alltid til brettenes tema, og hjelper med å opprettholde stemningen når grafikken av og til svikter. Lydeffektene er ellers helt greie, og støtter opp om handlingen uten å virkelig imponere.

Når det gjelder grafikken er ikke inntrykket like positivt. Teknisk sett virker grafikken som tatt ut av forrige århundre. Landskapene er bygd opp av enkle geometriske former, animasjonene er stort sett enkle (men effektive), og teksturene er ofte utydelige. Dessuten mangler spillet vanlige effekter slik som skygger, og det er ikke mulig å stille på den relativt lave synsavstanden. Takket være svært god fantasi og ofte fin fargebruk klarer likevel Darkened Skye å skape et visuelt bilde som absolutt er tilfredsstillende, om ikke akkurat imponerende.

Konklusjon
Darkened Skye er et spill du blir mer og mer glad i etter som du spiller det. I begynnelsen virker det hele ganske treigt. Humoren føles ikke helt vellykket, landskapet er kjedelig, grafikken er dårlig og i tillegg kan du godt risikere å sette deg bom fast allerede på det første brettet. Spillet blir imidlertid langsomt, men sikkert bedre, og plutselig oppdager du at du er avhengig. Gameplayets fokus på problemløsning gjør at spillet ikke blir ensformig, og humoren gjør det verd å spille selv når du frustreres av de mindre heldige elementene spillet inneholder. Darkened Skye er nok et spill som kommer til å bli oversett av mange, men for deg som liker sjangeren (eller har unger i huset) er det vel verdt pengene.

Forsiden akkurat nå

Til toppen