Donkey Kong Country 2

Det er den ondskapsfulle Kaptain K. Rool og hans likesinnede krokodillevenner som har vært på ferde, og som løsepenger krever de hele familien Kongs bananbeholdning! Hva krokodiller skal med bananer er noe uklart, men tanken på å miste de kjære gule er så absolutt svært urovekkende for familien Kong. Dessuten vil nok Donkey Kong heller være kidnappet enn å miste herlighetene. Likevel er det få i familien som sier seg villig til å redde vår kjære gorilla. Til slutt står Diddy frem som helten, og på ferden får han hjelp av søte Dixie.

Hvem velger du?
Diddy og Dixie er to personligheter med vidt forskjellige egenskaper, noe som medfører at de har forskjellige bruksområder. For eksempel kaster de ting på hver sin måte. Dessuten er Diddys spesialitet å slå hjul på fienden, mens Dixie har en bokstavelig talt dødelig hestehale. Den gjør dessuten at Dixie kan sveve over lengre avstander. Kontrollene er også forskjellige, og mens Diddy føles responsiv og konsis er Dixie litt "tregere i oppfattelsen". Når du spiller har du begge med på laget, den ene styrer du og den andre følger etter. Du kan selv velge hvem du skal styre til enhver tid, men noen oppgaver kan kun løses av Diddy mens andre er forbeholdt Dixie. Noen ganger må de dessuten jobbe sammen ved at den ene kaster den andre hit og dit. Du kan bli skadet kun én gang før du dør. Skader du deg, mister du den av apene som du styrer akkurat da, men fortvil ikke av den grunn. Det er flere muligheter til å få tilbake vedkommende senere på brettet.

En kan også spille tospiller. Da vil den ene styre når Diddy går først, og den andre mens Dixie går først. Hvis den ene dør eller hvis de bytter plass, vil spillet pause seg så en har tid til å sende GBA-en til nestemann. Donkey Kong Country 2 består av flere ulike områder, og hvert område er delt opp i en rekke brett og ender med en avsluttende kjempe. Hvert brett inneholder igjen en drøss av valgfrie småoppgaver; alt fra å samle bokstaver og fjær til å finne ulike typer mynter. Noen brett er det dessuten opp til deg selv om du vil gjennomføre. Så du kan enten rase igjennom spillet, eller oppleve Donkey Kong Country 2 til fulle. Belønningene for å gjøre det på den harde måten er som regel verdt det. Hvis du velger å hoppe over noen oppgaver, kan du alltids dra tilbake senere. Du kan nemlig få tilgang til et helikopter, og det står fritt til din disposisjon når du måtte ønske. Med det kan du cruise som du vil mellom de områdene du allerede har vært.

Money, money, money
For å være en helt, nytter det ikke bare å være kjekk. Du trenger også litt kunnskap, og det kan familien din tilby deg. Hva med en forelesning av Wrinkly Kong eller en kunnskapskonkurranse om Donkey Kong Country 2? Alt dette er jo vel og bra, men ikke tro at du får noe gratis. Familien Kong har nemlig begitt seg inn i forretningsverdenen, og der kommer ingenting gratis. Som de fleste vil Kong-familien gjerne ha så mye penger som mulig, og mynter er en viktig del av spillet. Det finnes tre ulike typer mynter du kan samle: "Cranky’s Video Game Hero Coin", "Kremkoins" og "Banana Bunch Coins". Førstnevnte er sjeldne og verdifulle, og gir Diddy bedre status som konsollspill-helt. "Kremkoins" er belønningen for en del småoppdrag og brukes som bompenger, og sistnevnte er betaling til medlemmer av Kong-familien for deres tjenester.

Selv om Diddy og Dixie haster av gårde for å redde Donkey Kong, er det alltid tid til å nyte et godt måltid, og rundt i spillet finner du bananer i lange baner. Samle 100, og du får et ekstraliv. Disse kommer svært godt med, siden vanskelighetsgraden er høy. Ikke bli overrasket om du må samle utrevne hårdotter når kvelden kommer, sammen med deler fra GBA-en etter dens sammenstøt med veggen. Det er likevel en god frustrasjon en får av spillet, og feiler du er det dine egne ferdigheter du må legge under lupen. Du kan lagre mellom hvert brett om du vil, og får du "Game Over" begynner du automatisk med fem liv. Dør du før du har fullført brettet, blir det mellomlagret på bestemte steder. Dette må du aktivere hvert sted ved å knuse en spesiell "mellomlagringstønne". Tønner er det nok av, og du finner en mengde ulike varianter med ulike egenskaper. Det kan derfor være lurt å lese manualen før du begynner.

"Watch out for the Bunny-Kremlin!"
Det kryr av artige påfunn i Donkey Kong Country 2. For eksempel kan du i gitte deler av spillet ri på gigantiske edderkopper, neshorn og sverdfisk, og fly ved hjelp av helikopter eller papegøyer. Eller hva med å være en slange eller et annet dyr for en stund? Også i måten du gjennomfører et brett på er det stor variasjon, og du må belage deg på å hoppe, klatre, svømme, kjøre karusell og bli skutt ut av tønner for å komme til mål. Det er dessuten et mangfold av fiender, alt fra høythoppende krokodiller til stikkende pinnsvin. Med denne variasjonen blir det sjelden kjedelig å spille! Og kjeder "gameplayet" deg, er det nok av annen underholdning. De ulike karakterene har unike personligheter som kommer til syne ved hjelp av grafikken, væremåten og kommentarene deres, og humor er et stikkord gjennom det hele. Lar du for eksempel Diddy og Dixie stå stille, finner de på ablegøyer.

Grafikken i Donkey Kong Country 2 er svært pen å se på. Den er detaljert og variert, og meget gjennomført. Hvert område har sitt landskap, og noen er grønne og frodige mens andre for eksempel kan være dekt av lava. Spillet kommer i velkjent 2D-stil, og sees fra siden. Lydene er gode og troverdige, og for eksempel apelydene er av den fine sorten. Musikken er mer på det jevne. Den er tilpasset hvert område, og er med på å forsterke opplevelsen av landskapet. Den er typisk plattformaktig, og har absolutt sine fengende høydepunkter, men har lett for å bli litt slitsom. Effektene i musikken kan tones noe ned, uten at det hjelper nevneverdig. Heldigvis er det ikke noe stort problem, og en har dessuten lett for å bli så opphengt i spillet at en glemmer musikken.

Donkey Kong Country 2 kommer med to forskjellige ekstramoduser. Den første er "Diddy's Dash", og er for opp til to spillere. Det går ut på å løpe gjennom utvalgte brett på kortest mulig tid. Spiller du alene er det om å gjøre å slå din egen tid, mens spiller dere to konkurrerer dere om å komme først i mål. Den andre modusen er "Bonus Games", og inneholder tre ulike småspill. I "Espressoracing" kan opp til fire spillere kjøre strutseracing, hvor den første i mål har vunnet. I "Funky's Flight" kjemper en mot hverandre med helikopter, og målet er å skyte hverandre ned. Også dette kan spilles av opp til fire spillere. "Bag A Bug" går ut på å samle så mange ildfluer som mulig før tiden går ut. Det hele med en svær, illsint og klubbeglad krokodille i hælene, hvis høyeste ønske er å bruke deg som golfball. Skal to eller flere spille sammen, må hver enkelt ha sitt eksemplar av Donkey Kong Country 2.

Konklusjon
Donkey Kong er en av Nintendos store stoltheter, og nå kan både nye og gamle spillere få oppleve den noe eksentriske apen og hans familie i Donkey Kong Country 2. Spillet er en konvertering av versjonen som kom ut på Super Nintendo i 1995. Det er et typisk plattformspill, og liker du både sjangeren og Game Boy Advance, er dette i "må ha"-seksjonen. Med sitt morsomme og varierte "gameplay", artige påfunn, karakterenes frekke kommentarer og underholdende flerspillermoduser, er det få argumenter som taler imot spillet. De kunne med fordel spart seg for "Bag A Bug", musikken kunne gjerne vært noe bedre og vanskelighetsgraden kan være irriterende høy en del steder, men da er det bare å øve mer! Du er garantert mange timer med underholdning av høy kvalitet!

Kommentarer (1)

Forsiden akkurat nå

Til toppen