Enda mer fingerspissmoro (iPhone)

Vi anmelder Iphone-spill

Her er en liten gjennomgang av spill på iPhone/iPod Touch.

Da vi presenterte noen av spillene som er tilgjengelig for iPhone og iPod Touch før jul, ga vi et løfte om å komme tilbake med flere artikler av samme type med jevne mellomrom. Vel, januar er en rolig spillmåned. Da er det perfekt å kose seg litt med noen lettbente spill på Apples bærbare spillsatsing.

Det er først og fremst kontrollsystemet som gjør disse spillene spesielle. Her kan man jo ikke gjøre annet enn å bruke den trykkfølsomme skjermen og bevegelsessensorene for å kontrollere det som skjer i spillet. Det kan være både en velsignelse, og som enkelte spill demonstrerer, en forbannelse.

Skybound (Tumbleweed Interactive, 4+, 6 kroner)

Trivelig ballaction.

Dette spillet er et lite stykke avhengighetsdannende magi. Prinsippet er enkelt, du skal få en liten ball til å sprette så langt som mulig opp i luften. For å gjøre dette tegner du små skyer under ballen med fingeren din. På denne måten når du nye høyder gjennom interaksjon og reaksjon.

På din vei oppover møter du både hindringer og hjelpemidler. Her kan ballen din bli tung som bly hvis du treffer murstein, mens ballen blir uberegnelig om den treffer luftballonger og gule skyer. Du kan også skaffe deg et lite sikkerhetsnett på bunnen av skjermen om du fanger den riktige gjenstanden, samt få ballen til å sprette høyere og raskere ved å plukke andre gjenstander.

Skybound er uhyre nervepirrende siden marginene mellom suksess og total fiasko er såpass små. Dessuten økes vanskelighetsgraden hele tiden, så jo nærmere du kommer din gamle rekord jo vanskeligere blir det. Dette spillet er perfekt for plattformen det er skapt på, og kan nytes både i korte bolker og i lengre økter.

8/10

Simcity (EA Nederland, 4+, 45 kroner)

Har du noen gang drømt om å være en allmektig borgermester, ja nærmest en gud? I Simcity på iPhone/iPod Touch kan denne drømmen bli en virtuell virkelighet. Her bygger du og utvikler din egen by, og tar var på eller går i mot interessene til dine innbyggere.

Gamle byggeminner strømmer på.

Sjarmen fra de gode PC-utgavene er så absolutt intakt, her kan timer forsvinne mens du pleier din by og ser den vokse. Akk, batterikapasiteten skulle vært så mye bedre. Likevel, dette er tidvis gull i spillform.

Da er det synd at det edle metallet ødelegges av kontrollmulighetene. Det å navigere rundt i denne verdenen er nemlig svært knotete og frustrerende. Siden størstedelen av spillet består av å flytte rundt på ting og legge veier og kraftledninger, er selvsagt de upresise kontrollene et stort problem. Det hele blir for smått, for irriterende. Dermed faller et svært godt spill en god del i kvalitet.

6/10

Hero of Sparta (Gameloft, 9+, 35 kroner)

Dette er en God of War-klone av beste sort, bare så det er soleklart. Her snakker vi blod, gørr og monstre over en lav sko, med en muskelløs helt i sandaler som klarer det meste med sitt sverd. Spillet er kanskje lineært og forutsigbart, men her får vi så mye action at det virkelig er fornøyelig å styre vår helt rundt på de mange brettene.

Sett noe lignende før?

Kampene er faktisk relativt gode, om enkle, med spesialangrep og kombinasjonsmuligheter. Kontrollene fungerer selv om de er upresise enkelte ganger. Det er riktignok lett å agere med miljøet rundt deg, her har man ikke gått for de kronglete løsningene. Det visuelle er absolutt akseptabelt, men lydeffektene trekker totalopplevelsen noe ned. Alt i alt er imidlertid Hero of Sparta et godt actionspill på denne plattformen.

7/10

I Love Katamari(Namco, 4+, 45 kroner)

Alle elsker Katamari og dens rullende eventyr. Du jobber for selve Kongen, og ditt oppdrag er å rulle sammen alt du kan finne av gjenstander på jorden. Enkelt og greit. Det er nok derfor dette spillet er en umiddelbar hit, det er avslappende og underholdende – her går alt i et bedagelig tempo.

Rull og vinn.

Kontrollsystemet er stort sett solid, selv om den bevegelsesfølsomme sensoren ikke alltid er helt med på notene. Tempoet i spillet er likevel slik at små feilskjær aldri blir kritiske. Enkelte ganger blir imidlertid spillet i overkant treigt, og det lider spillopplevelsen av. Når det hele føles som sirup blir I Love Katamari mer frustrerende enn ren moro.

6/10

Warfare Inc. (Spiffcode, 29+, 29 kroner)

Strategispill har vist seg å være en sterk sjanger på iPhone/iPod Touch, og Warfare Incorporated er ikke noe unntak i så måte. Med denne tittelen gir Spiffcode oss høykvalitets strategi i sanntid, uten mus og tastatur – det er en stor prestasjon.

Her spiller du feltkommandør Andy, og spillet starter på en planet ved navnet Icarus. På denne planeten skal du finne og utvinne mineralet galaxite, men det er selvsagt andre som vil ha kloa i akkurat det samme som deg. Dermed må du i gang med basebygging og opprusting mot fienden.

Herlig strategispill.

Oppdragsvariasjonen er svært god, og selv om det er litt smått og grått får du virkelig en god strategiopplevelse med Warfare Incorporated. Balanseringen er solid over hele fjøla og kontrollene sitter stort sett veldig bra. Dette er et av de aller beste spillene du kan få til formatet, og anbefales på det aller varmeste.

8/10

I skrivende stund finnes det flere hundre spill til iPhone og iPod Touch, så dette er bare en brøkdel av det som kan lastes ned fra Apple Store for en ganske billig penge. Vi kommer tilbake med flere saker i tiden som kommer, og ønsker å presentere det beste plattformen har å by på. Hvis du har tips til spill vi bør teste er det bare å ta kontakt med artikkelforfatter.

Diskutér artikkelen

Siste fra forsiden