Feature

Disse spillene gleder vi oss til i 2012

Nyt stillheten så lenge du kan, i år kommer stortitlene som perler på en snor.

1: Side 1
2: Side 2
3: Side 3
4: Side 4
5: Side 5

Man kan ikke gjøre alle til lags, og i det vi har passert 20 av 30 spill har du utvilsomt lagt merke til en rekke titler vi ikke har nevnt, men som du selv gleder deg stort til. Slik må det nesten bare bli, men det er selvsagt en mulighet for at nettopp din 2012-favoritt befinner seg i den siste puljen. Om den ikke er det, finner du den kanskje i våre personlige lister, som begynner på neste side.

Den tredje puljen med spennende 2012-spill er kanskje den mest varierte, og starter med en utvidelse av fantasilandet Azeroth.

World of Warcraft: Mists of Pandaria.

World of Warcraft: Mists of Pandaria

Utgis: I løpet av året.
Til: Windows og OS X.

Ekspansjonspakker er vanligvis ikke det vi automatisk tenker på når vi ser frem mot spillene vi gleder oss mest til, men når ekspansjonspakken er for vestens desidert største MMO-spill er det litt vanskelig å ignorere den. Mists of Pandaria er faktisk bare den fjerde store utvidelsen for World of Warcraft, og når vi ser på hvor store og omfattende de tidligere ekspansjonene har vært er det liten grunn til å tro at Panda-pakken vil være noe annet enn et skikkelig kvalitetsprodukt. World of Warcraft-spillere kan se frem til et helt nytt kontinent å utforske, en ny klasse, en ny rase og massevis av små og store nyheter. Så gjenstår det å se om Mists of Pandaria kan hjelpe World of Warcraft å motstå angrepene fra The Old Republic, The Secret World og Guild Wars 2.

Silent Hill: Downpour.

Silent Hill: Downpour

Utgis: I første kvartal.
Til: Xbox 360 og PlayStation 3.

Det ble ikke plass til så mange grøsserspill på årets liste; kanskje Amnesia: The Dark Descent har skremt oss så mye at vi har fått nok for et par år? Det frister imidlertid å ta turen innom den amerikanske småbyen Silent Hill, om ikke annet enn for å sjekke om tåka endelig har lettet. Denne gangen får vi besøke gufsebyen som en fengselsrømling, og hvilke personlige demoner han må slite med kan vi bare spekulere i. Utviklerne fra Tsjekkia vil blant annet bruke skremmende kameravinkler for å skape gåsehud når du spiller, og vi får håpe de også unngår å la seg friste til å pøse på med monstre og blod slik at skrekkspillet utvikler seg til et actionspill i stedet.

Prey 2.

Prey 2

Les også
Anmeldelse:

Utgis: I sommer.
Til: Windows, Xbox 360 og PlayStation 3.

Oppfølgeren til et godt-men-ikke-klassisk skytespill fra 2006 er kanskje ikke den mest selvskrevne tittelen på ei liste over spillene vi ser frem til i 2012, men Prey 2 virker faktisk temmelig interessant. Der originalen lekte med portaler, men generelt var en fullstendig lineær opplevelse, hopper nemlig Prey 2 på åpen verden-toget. Og det toget er det alltid plass til flere spill på. Her spiller du Kilian Samuels, som har blitt bortført av romvesener og havnet på en helt feil klode. Men hans tidligere erfaring som politimann viser seg verdifull, og i nye rommiljøer tjener han til livets opphold som dusørjeger. Spillet skilter med en spennende «alien noir»-stil og er ikke helt uten likhetstrekk med cyberpunk-klassikeren Blade Runner heller.

X Rebirth.

X Rebirth

Utgis: I første kvartal.
Til: Windows.

En gang i tiden var romskipspill «mainstream» og serier som Elite og Wing Commander prydet forsidene til alt av spillblader. I dag er det kanskje ikke slik, men det fine med dagens spillmarked er at det er så vanvittig stort. I tillegg til selskapene som lager blockbustere har vi en bråte mindre utviklere som sørger for at de med litt mer kompliserte smaksløker også får det de vil ha. En av disse er Egosoft, som snart er klart med sitt nyeste romepos. Men X: Rebirth blir mer enn en ordinær oppfølger. Her har de tyske utviklerne tatt fra hverandre konseptet sitt og bygd det opp fra grunnen av, og hvem vet – kanskje har de knekt koden som kan restaurere sjangeren til fordums storhet? Vi får bare krysse fingrene.

Hitman: Absolution.

Hitman: Absolution

Utgis: I løpet av året.
Til: Windows, Xbox 360 og PlayStation 3.

Apropos tilbakekomster, hva sier du til et nytt eventyr med skalleknarpen Agent 47? Hitman-serien har gitt oss noen av tidenes beste snikespill, men sist gang vi fikk tre inn i skoene til den danskutviklede snikmorderen var faktisk så langt tilbake som i 2006. I mellomtiden har skaperne surret rundt med Kane og Lynch, og vi får virkelig håpe at den skyteglade bandittduoen ikke har fått påvirke snikmorderen vår i alt for stor grad. Vi loves i alle fall massevis av valgfrihet og drapsmuligheter, og denne gangen har Agent 47 fått noen nærmest overnaturlige instinkter som blant annet lar ham forutse hva fienden vil finne på. Sammen med Dishonored og en hårfin sjanse for at vi får Thief 4, kan 2012 bli et høydepunkt for snikefrelste.

Final Fantasy XIII-2.

Final Fantasy XIII-2

Utgis: 3. februar.
Til: Xbox 360 og PlayStation 3.

Det blir kanskje feil å si at Final Fantasy XIII ble like godt mottatt av alle, men vår egen Øystein Furevik hadde i alle fall en storartet tid med det japanske rollespillet. Nå er oppfølgeren like rundt hjørnet, og den har fått det artige navnet Final Fantasy XIII-2. Fundamentet er i stor grad det samme som i originalen, men Square Enix har likevel gjort omfattende endringer. Blant annet er XIII-2 mye åpnere enn XIII, slik at du i langt større grad kan velge hva du vil gjøre og når du vil gjøre det. Underveis får du også reise i tiden for å oppleve spillets verden i flere forskjellige epoker.

Quantum Conondrum.

Quantum Conundrum

Utgis: I første kvartal.
Til: Windows, Xbox 360 og PlayStation 3.

Artikkelens tredje Square Enix-spill på rad er en liten sak fra amerikanske Airtight Games og Kim Swift. Hvis du ikke kjenner igjen navnet på sistnevnte, kan vi opplyse at hun var hoveddesigner på et over gjennomsnittet kjent spill som het Portal. Og ikke overraskende er Quantum Conondrum nok et førstepersons hjernetrimspill. Som i Portal er målet å komme seg helskinnet gjennom en serie rom fulle av utfordringer, men denne gangen må du hoppe mellom forskjellige dimensjoner i stedet for portaler. Ting oppfører seg nemlig annerledes i de ulike dimensjonene, og noe som er for tungt til å løfte i den normale dimensjonen kan for eksempel være akkurat passelig i den herlige saueull-dimensjonen.

Kingdoms of Amalur: Reckoning.

Kingdoms of Amalur: Reckoning

Utgis: 10. februar.
Til: Windows, Xbox 360 og PlayStation 3.

Av alle spillene i denne artikkelen er rollespillet Kingdoms of Amalur: Reckoning kanskje det vi er mest usikre på. På den ene siden har det et veritabelt stjerneteam av utviklere, inkludert hoveddesigneren fra Morrowind, Ken Rolston, og den anerkjente fantasyforfatteren R.A. Salvatore. På den andre siden virker kanskje spillet i overkant trygt og tradisjonelt, med sin World of Warcraft-aktige grafikk og få nyskapende elementer. Men et spenstig kampsystem og det som ser ut til å bli svært gode muligheter for å utvikle figuren din slik du ønsker det selv gjør at det fortsatt vekker interessen, og det er ikke veldig lenge til vi får se om storsatsningen fra studioet til den amerikanske idretsstjernen Curt Schilling holder mål.

Dragon Commander.

Dragon Commander

Utgis: I løpet av året (forhåpentligvis).
Til: Windows.

Dette er nok et spill vi ikke er sikre på, men av helt andre årsaker. Det neste spillet fra Divinity-utvikler Larian er nemlig alt annet enn trygt og tradisjonelt, og som vanlig når spillutviklere prøver på nye ting kan det være de går helt på trynet. Men Larian er en utvikler med flere klassikere på rullebladet, og hvis de tror en hybrid av strategispill og actionspill der du spiller en dragegeneral utstyrt med jetpack som skal prøve å ta over en fantasiverden kan fungere, ja, så er vi tilbøyelige til å tro på dem. Dragon Commander har forøvrig ikke noen utgivelsesdato enda, men det kommer «snart» ifølge de belgiske utviklerne. Vi håper det betyr 2012.

Spillblad med bilde fra XCOM: Enemy Unknown.

XCOM: Enemy Unknown

Utgis: I høst.
Til: Windows, Xbox 360 og PlayStation 3.

Det første XCOM-spillet, som het UFO: Enemy Unknown i vår del av verden, er en av strategisjangerens virkelig store klassikere. Spillet tok for seg en invasjon av jordkloden, hvor angreperne i utgangspunktet var totalt overlegne. Du måtte organisere forsvaret og drive lynhurtig forskning på romvesnenes teknologi, og spillet kombinerte storstrategi med taktisk, turbasert kamp av høy kvalitet. I år skal Civilization-studioet Firaxis Games gi oss en nytolkning av klassikeren, og det høres ærlig talt ekstremt fristende ut. I tillegg får vi jo skytespillet XCOM fra utviklerne av BioShock 2, så kampen mot de utenomjordiske kan raskt vise seg å sette et stort preg på spillåret 2012.

Dragon Quest X.

Dragon Quest X

Utgis: I løpet av året.
Til: Wii og Wii U.

I år får vi en helt ny plattform å leke med, nemlig Wii U. Men vi vet fortsatt ganske lite om spillene vi faktisk kommer til å spille på denne nye Nintendo-plattformen, og de aller fleste kunngjorte Wii U-spill er titler som også kommer til andre plattformer. Så også med artikkelens siste spill, Dragon Quest X. Dette ambisiøse onlinerollespillet kommer også til gamlefar Wii, og blir kanskje det siste virkelig storspillet plattformen får. Interessant nok skal versjonene til Wii og Wii U være kompatible med hverandre, slik at du kan dra på eventyr med vennene dine uansett hvilken plattform de bruker.

1: Side 1
2: Side 2
3: Side 3
4: Side 4
5: Side 5

Siste fra forsiden