Feature

Disse spillene gleder vi oss til!

2011 blir et uhyre spennende spillår.

1: Side 1
2: Side 2
3: Side 3

Etter å ha vært gjennom listen til de to første skribentene kan det se ut som om det er rollespillene som dominerer også i år. Samtidig har det forholdsvis anonyme L.A. Noire også gjort seg bemerket. Det gir all verdens mening hvis vi skal dømme utifra vår eksklusive sniktitt av spillet.

Vi er likevel ikke halvveis, og fortsetter med lista til Audun Rodem - en av våre rykende ferske og lovende skribenter.

Auduns mest etterlengtede:

Mass Effect 3

Utgis: Fjerde kvartal (PC, Xbox 360, PlayStation 3)

Mass Effect 2.

Dypt, dypt inne i klesskapet mitt, godt gjemt under utslitte skjorter og sokker, ligger det en minnepenn. På denne minnepennen ligger lagringsfilen til Mass Effect-serien, som jeg har jobbet med gjennom flere år nå. Når jeg en gang utpå senhøsten løper ned til butikken for å kjøpe inn spillet som skal avslutte min kommandør Shepards fantastiske romeventyr, hører du neppe noe fra meg de påfølgende dagene.

Svært lite har blitt vist av Mass Effect 3 enda, men traileren som panorerer over et invadert og nærmest ruinert London fikk hjerterytmen til å stige betraktelig første gang jeg så den. Om denne tredje oppfølgeren bare klarer å holde et like bra nivå som nummer to blir det automatisk et utrolig bra spill. Men om det også på en eller annen måte skulle greie å overgå sin forgjenger slik jeg håper, kan vi snakke om årets, ja kanskje tiårets, beste spill.

Dust: An Elysian Tail

Utgis: 2011

Dust: An Elysian Tail.

Dette spillet har vært på listen min helt siden jeg først så en trailer i begynnelsen av 2010. I en fantastisk fargerik verden som mest minner om spill som Odin Sphere og Muramasa: The Demon Blade, og med lovnad om et todimensjonalt actionrollespill med elementer av Castlevania-inspirert utforsking, klarer jeg rett og slett ikke å unngå å være optimistisk.

Nevnte jeg forresten at alt av animasjon og grafikk i spillet er laget for hånd? Og at én person har skapt hele spillet alene, sett bort fra musikken som blir laget av HyperDuck Music Studios og den smått legendariske Alexander Brandon? Spillet kan fort ende opp med å bli en av sommerens beste små perler, og jeg gleder meg til jeg endelig slumper ned i sofaen med kontrolleren klistret i hånden for å spille Dust: An Elysian Tail.

Uncharted 3: Drake's Deception

Les også
Anmeldelse:

Utgis: 4. november (PlayStation 3)

Uncharted 3: Drake's Deception.

Da Uncharted 2: Among Thieves dukket opp på høsten i 2009 hadde jeg fulgt spillet lenge. Trailere og bilder, informasjon om flerspillermodus og twitterfunksjonalitet. Jeg svelget alt rått. Da slippdatoen endelig kom antok jeg at spillet umulig kunne innfri forventningene jeg hadde bygd opp i løpet av året.

Jeg tok feil.

Uncharted 2: Among Thieves ble årets spill for meg, med actionpakkede sekvenser der Drake hoppet fra bil til bil mens alt og alle eksploderte rundt ham. Og hvem kan vel glemme den lange adrenalinfylte togsekvensen som går gjennom Nepals varierte fjelllandskap? For ikke å snakke om den avhengighetsskapende flerspillerdelen hvor jeg personlig la inn flere titalls timer. Med Uncharted 3: Drake's Deception håper jeg på mer av det samme, og en opplevelse på linje med forgjengeren. Om spillet skulle bli like bra eller bedre enn mine forventninger gjenstår likevel å se.

The Last Guardian

Utgis: Fjerde kvartal (PlayStation 3)

The Last Guardian.

Spillet som skal handle om liten gutt og hans vennskap til et stort kattefugl-lignende beist bergtok så og si alle da den første traileren ble vist på E3-messa i 2009, meg inkludert. Fumito Ueda og hans team skal visstnok ha sett på interaksjonen mellom helten og hans hest Agro i Shadow of the Colossus som et utgangspunkt for The Last Guardian, og jeg regner da med at vi kan forvente mye meningsfull interaksjon mellom den lille gutten og beistet Trico.

Ellers skal spillet være et actionspill med elementer fra puzzlesjangeren. Vi vet enda ikke så mye om akkurat hvordan dette skal virke i praksis, men vi får håpe at Team ICOs tidligere spilltitler kan stå som en form for kvalitetsgaranti. Uansett tror jeg vi kan forvente oss et unikt spill som vi kommer til å fortsette å diskutere flere år etter dets utgivelse.

Portal 2

Utgis: 21. april (PC, Mac, Xbox 360, PlayStation 3)

Portal 2.

Jeg husker fremdeles da jeg skulle spille Portal for første gang og ikke visste helt hva jeg skulle forvente da jeg gikk inn i den første heisen, guidet av den enigmatiske stemmen til GlaDOS. Fire raske timer senere reiste jeg meg sakte fra PC-stolen og tenkte for meg selv at jeg nå hadde opplevd noe stort som jeg kom til å huske lenge.

Hvordan kan man ikke glede seg til Portal 2? Denne oppfølgeren ser ikke ut til å bare være mer av det samme, men den ser heller ut som den skal utvikle, utvide og forandre forgjengeren til noe som fort kan ende opp med å bli mye bedre. Ta den nye geléaktige malingen som drastisk endrer friksjonsegenskapen til overflaten den kommer i kontakt med for eksempel. Eller samarbeidskampanjen som sies å være like lang som spillets enspillerkampanje, hvor to spillere styrer hver sin robot for å løse portalgåtene sammen.

Alt dette, og mer til, gjør at jeg tror Portal 2 lett kan bli en opplevelse uten sidestykke.

Tor Egils mest etterlengtede:

Star Wars: The Old Republic

Utgis: Andre/tredje kvartal (PC

Star Wars: The Old Republic.

Biowares Knights of the Old Republic viste oss hvilke fantastiske historier Star Wars-universet kan by på bedre enn noen av filmene klarte. I år skal kvalitetsutvikleren endelig gi ut sitt første og svært etterlengtede massive onlinespill.

The Old Republic lover å gjøre historier til en sentral del av spillopplevelsen, og å gi skuespillerstemmer til samtlige karakterer i det enorme spillet. Forventningene har knapt vært større noensinne før en spillutgivelse. Men er det noen som har sjans til å oppfylle kravene er det nettopp BioWare.

Dragon Age 2

Utgivelse: 11. mars (PC, Xbox 360, PlayStation 3)

Dragon Age II.

Kan historien bli enda kulere? Kan actionen bli enda råere? Kan verdenen bli enda rikere? Hvis Bioware klarer dette uten å redusere rollespillelementene for mye, kan Dragon Age II virkelig bli et fantastisk rollespill. Det første Dragon Age bød på masse deilig kompleksitet og en høy vanskelighetsgrad, som fikk det til å banke heftig i et nostalgisk rollespillerhjerte, men mulighetene for forbedring er fortsatt mange.

Det mest spennende spørsmålet er etter min mening om utvikleren tør å gjøre Dragon Age-sagaen til noe mer enn en helt tradisjonell fantasyfortelling. De har talentene, men har de motet?

Diablo III

Utgis: Uvisst (PC, Mac)

Diablo III.

En skal lete lenge etter like fanatiske perfeksjonister som Blizzard, men 2011 må vel være året hvor Diablo III endelig kommer ut. Jeg tror sjansene er store for at spillet kan bli noe nær legemliggjørelsen av profesjonalitet, og by på en så blankpolert flyt og deilig dybde at det bare elskes.

Spillet vil nok på ingen måte revolusjonere action-rollespillsjangeren, men jeg tror spillopplevelsen vil bli bedre enn noen gang tidligere. Alle må se opp når denne spillbomba slippes, for timene, dagene, ukene og månedene er i fare for bli slukt med hud og hår.

Guild Wars 2

Utgis: 2011 (PC)

Guild Wars 2.

Få massive onlinespill lover like mange store nyvinninger som Guild Wars 2. Det utvikles en mer dynamisk verden hvor spillerne konstant får muligheten til å påvirke hendelser inne i spillet. Det loves også dypere historier og massevis av innhold for å gi spillerne mye å henge fingrene i.

Som et massivt onlinespill som ikke krever månedspris virker Guild Wars 2 veldig attraktivt, og forventningene er mange. Det kommer til å bli virkelig spennende å se om spillet klarer å videreutvikle en sjanger som i stor grad har stagnert, og om det kan møte håpene til kravstore spillere.

Deus Ex: Human Revolution

Utgis: 2011 (PC, Xbox 360, PlayStation 3)

Deus Ex: Human Revolution.

Action, rollespill, nydelig grafikk, en spennende historie og masse frihet for spillerne. Det er mye som tyder på at Deus Ex-tittelen fortsatt vil bety kvalitet og kjempegode spillopplevelser. Jeg håper i tillegg på en science fiction-historie som viser modenhet, dybde og underholdende realisme.

Jeg tipper de aller fleste vil like Human Revolution, og så får vi se om utvikleren våger å gå noen nye veier, i stedet for kun bygge videre på det gamle. Presset før et slikt spill gis ut er enormt, og fallhøyden er selvfølgelig svært stor. Jeg håper likevel at Eidos Montreal tør å bevege seg noe vekk fra trygg grunn å by på noe virkelig spektakulært.

Mats' mest etterlengtede:

Test Drive Unlimited 2

Utgis: 11. februar (PC, Xbox 360, PlayStation 3)

Test Drive Unlimited 2

Jeg hadde æren av å omtale det første spillet i det som nå blir en serie, og selv om jeg fortsatt er skeptisk til en del av valgene som ble gjort den gangen, vet jeg at dette kommer til å bli et av spillene som får mange timer i konsollen mens vi sniker oss gjennom en stadig grønnere vår. Her kommer vi til å bli servert mer av det som gjorde det første spillet til god underholdning: et enormt miljø hvor du kan kjøre og kose deg akkurat der du selv vil, eksklusive bilmodeller og en flerspillerdel som er integrert i hele spillopplevelsen.

Jeg håper at oppfølgeren klarer å få enda mer sjel og stemning enn det det første spillet hadde, en enda bedre integrasjon av venner og bekjente (Need for Speed: Hot Pursuit beviste at det fortsatt er veldig mange ting som kan gjøres på dette området) og ikke minst langt bedre bilkontroll og fysikkmotor. Jeg gleder meg.

Saints Row 3

Utgis: Tredje kvartal (PC, Xbox 360, PlayStation 3)

Saints Row 2.

Etter Grand Theft Auto 4s slitsomme seriøsitet og noe kronglete historiefortelling dukket Saints Row 2 opp som et etterlengtet friskt pust inn i sandkassesjangeren. Om trenden fra de to tidligere spillene fortsetter i 2011 kan vi se fram til å bli overlesset med moro, sjarm og en historie som er akkurat så overdreven som den skal være.

Saints Row-spillene står sjelden først i køen når vi kommer til tekniske evner, men det til tider upolerte ytret har etter hvert blitt en del av sjarmen. Her er det spillbarhet og -opplevelse som er det viktigste, noe som også underbygges av at hele spillet kan oppleves sammen med andre i flerspiller. Det er noe eget over å kjøre en møkkaspreder gjennom rikmannsområdet i byen samtidig som en kompis sørger for at det spruter avføring i alle retninger.

Saints Row 3 blir ingen kulturell klassiker som tar opp vanskelige temaer og får deg til å tenke, men det kommer til å bli glimrende underholdning og mange timer med ubeskjeden moro.

Ratchet & Clank: All 4 One

Utgis: Tredje kvartal (PlayStation 3)

Ratchet & Clank: All 4 One

Dette er tittelen jeg er mest usikker på i lista mi – samtidig som det er litt på kanten av hva de andre som setter sammen lister venter på. Jeg er storfan av de tidligere Ratchet & Clank-spillene, men Insomniac planlegger å bryte litt med den vanlige spillformen i denne utgivelsen. Foreløpig høres det ut til at vi kommer til å lande et sted mellom de tradisjonelle plattformspillet og en ny versjon av The Legend of Zelda: Four Swords Adventures - et spill hvor samarbeidet mellom fire spillere blir viktig for å komme seg videre gjennom historien.

Som i de fleste andre spillene som er antatt å komme ut mot slutten av året er det ellers lite vi vet om detaljer rundt denne utgivelsen, men Insomniac har bevist gang på gang (bortsett fra et og annet feilskjær) at de har sansen for hva som gjør et spill godt. Jeg håper og tror at dette kommer til å bli en av årets beste samarbeidsopplevelser, og svaret får vi forhåpentligvis omtrent når bladene faller av trærne.

Mass Effect 3

Utgis: Fjerde kvartal (PC, Xbox 360, PlayStation 3)

Mass Effect 2.

Jeg må innrømme at jeg til tider har slitt med å finne meg til rette i rollespillsjangeren, men de siste årenes store titler har virkelig klart å lure meg ut på glattisen. Nå sitter jeg og venter på Mass Effect 3 som de fleste andre (og som PS3-eiere kan gjøre etter at Mass Effect 2 kommer ut nå i januar) og fullførte forløperen selv nå i jula. Jeg og Shepard har noe på gang, og vi er begge klare for å legge hele galaksen for våre føtter.

Det er for tidlig å si noe særlig om hva spillet kommer til å inneholde og hvilke endringer som dukker opp i forhold til de to tidligere spillene, men av det vi har fått avslørt hittil vet vi at vi blant annet skal på besøk til jordkloden. Det har også gått rykter om at det skal dukke opp en flerspillerdel, men jeg klarer ikke helt å se hvordan den skal kunne flettes inn i Mass Effect-universet på en fornuftig måte og gjøre spillet til et bedre spill enn det hadde vært uten. Jeg gjetter på at spillet kommer med en ren enspillerdel, og håper heller at denne blir levert som en enda større opplevelse (uten nedlastbart innhold) enn det vi fikk servert i nummer to.

Forza Motorsport 4

Utgis: Tredje kvartal (Xbox 360)

Forza Motorsport 3.

I tiden mellom Gran Turismo 4 og Gran Turismo 5 (som endelig kom ut til årets julehandel), klarte Turn 10 og Microsoft å bygge opp en helt ny spillserie fra bunnen av og samtidig gi ut tre spill i denne serien. Nå er jeg klar for enda mer simulatorlek i 2011, og de første skjermbildene og teaservideoene gjør at ventetiden kan virke veldig lang. Jeg har spesielt forventninger til hva Turn 10 klarer å få ut av flerspillerdelen, og det var her de virkelig store mengdene timer gikk med i forrige runde.

Det er noe uoppgjort i redaksjonen etter forrige runde vi klarte å tromme sammen i Forza Motorsport 3, og så fort årets versjon kommer seg ut i butikkhyllene er det liten tvil om at både redaktør og enkelte journalister kommer til å ha tomme speil og mange bremselys foran seg. Autovernet har aldri vært nærmere, folkens.

1: Side 1
2: Side 2
3: Side 3

Siste fra forsiden