Feature

Her er 10 retroskatter på nettet

Vi tar en titt på noen herlige retrospill du kan kjøpe i dag.

1: Side 1
2: Side 2

Enkelte påstår at spill var mye bedre før. Det minefeltet skal jeg ikke begi meg inn i, men én ting er sikkert: De kunne virkelig lage gode spill i gamle dager også, og hvis du er en seriøs spiller som ønsker å få med deg de aller beste spillopplevelsene på markedet kan du ikke bare holde deg til moderne utgivelser.

Takket være spillportaler som Steam og Good Old Games blir det heldigvis bare lettere og lettere å oppleve fordums stortitler på dagens maskinvare. I denne artikkelen skal vi se på en håndfull klassikere som alle er tilgjengelig via digital distribusjon, og kan nytes på en moderne PC. Det er naturligvis fryktelig mye å velge mellom her, så ikke bli forundret om dine favoritter ikke er med. Sjansene er store for at vi lager flere slike saker i fremtiden (kanskje også med konsollspill).

Duke Nukem 3D.

Duke Nukem 3D

Med Duke Nukem Forever like rundt hjørnet (utrolig nok) er det neppe noe bedre tidspunkt enn nå å ta en titt på forgjengeren, Duke Nukem 3D. I dette førstepersons skytespillet invaderes kloden av romgriser og annet svineri, og den eneste som kan stoppe dem er Duke Nukem – jordens tøffeste mann. Han liker å sparke rumpe og tygge tyggegummi, og nå er han tom for tyggegummi. Heldigvis er han ikke tom for stygge romvesenrumper.

Da Duke Nukem 3D kom ut satte det en ny standard for interaktivitet i førstepersons skytespill, og det kunne også skilte med miljøer som visuelt sett var langt mer interessante enn det vi var vant med i tidligere spill i sjangeren. I dag er det naturligvis rimelig utdatert, både med tanke på kontrollsystem og grafikk, men det er likevel et spill som byr på mye underholdning takket være fantasifulle nivåer og et våpenutvalg uten sidestykke. Spillets krympestråle er for eksempel et av de herligste våpnene i noe spill.

Duke Nukem 3D Atomic Edition er til salgs hos Good Old Games og nettbutikken til utvikler 3D Realms selv.

Fallout 2.

Fallout 1+2

De to første Fallout-spillene representerer noe av det aller ypperste innenfor rollespill, og jeg klarte rett og slett ikke å velge hvilket av dem jeg skulle plassere i denne artikkelen. Heldigvis er de begge tilgjengelige på nettet, så det var strengt tatt ikke nødvendig å velge. Begge spillene foregår i store og troverdige post-apokalyptiske miljøer, og leverer noe av det ypperste innen historiefortelling i spill.

I Fallout sendes du ut i en ødelagt verden på jakt etter en del til en vannpumpe, som er nødvendig for å holde liv i den underjordiske kolonien din. Men denne oppgaven utvikler seg snart til noe langt større, og handlingene dine og valgene du tar får store konsekvenser for det postapokalyptiske Amerikas fremtid. I oppfølgeren spiller du en etterkommer av hovedpersonen i originalspillet, og serveres et minst like stort og fritt eventyr. Begge spillene tilbyr taktisk, turbasert kamp og massevis av sideoppdrag, så kjøper du disse blir du nok sittende foran PC-en en god stund.

De to første Fallout-spillene er tilgjengelige fra flere portaler (inkludert Steam), men det anbefales at du kjøper dem fra Good Old Games (Fallout, Fallout 2). Der får du enorme mengder ekstrainnhold, og spillene er helt DRM-frie. I tillegg får du begge spillene på GOG til litt over prisen av ett på Steam.

Freespace 2.

Freespace 2

Les også
Intervju: Final Fantasy XIII-2

Det blir stadig sagt om Freespace 2 at spillet tok livet av sin egen sjanger – rett og slett fordi det var så godt. Man mener at spillet oppnådde perfeksjon, og da falt poenget med nye spill bort. Dette er selvsagt tull og tøys, men at denne oppfatningen i det hele tatt eksisterer sier litt om kvaliteten til denne perlen.

Freespace 2 er et episk og storslagent romskipspill, i samme stil som for eksempel Wing Commander-serien. Her er det ingen handel eller piratvirksomhet. I stedet spiller du en pilot som kjemper for menneskehetens overlevelse i et høyst fientlig univers. I spillets historiedrevne kampanje får du oppleve en romopera av de sjeldne, med heftige romslag og en handling som drar deg med fra oppdrag til oppdrag. Og i motsetning til mange andre romskipspill er Freespace 2 lett å spille uansett om du har joystick eller ikke.

Freespace 2 kan kjøpes hos Good Old Games, som også selger den gode originalen. Stikk også innom forumet deres for å finne instruksjoner om hvordan du skal installere modifikasjoner for spillet (som blant annet forbedrer grafikken betraktelig).

Heroes of Might & Magic III.

Heroes of Might & Magic III

En sak som dette ville ikke være komplett uten et spill fra New World Computings storslagne Heroes of Might & Magic-serie. Vi plukker like godt ut spill nummer tre, men hvis du foretrekker et annet spill fra serien er alle de gamle HOMM-klassikerne tilgjengelig på GOG (sammen med nesten alle rollespillene i Might & Magic-serien).

Heroes of Might & Magic III er en blanding av turbasert strategispill og rollespill. Du kontrollerer en gjeng heltefigurer, som hver kan lede en liten hær i taktisk kamp. Disse heltene (og hærene deres) må forsvare og utvide riket ditt, i en verden full av monstre og farlige motstandere. Som resten av serien er spillet lett å lære, men vrient å mestre fullstendig takket være store mengder innhold og mye taktisk frihet. Det er imidlertid noe av det mest vanedannende som har blitt laget på strategifronten, ikke minst takket være rike muligheter for flerspiller (inkludert støtte for «hot seat» på samme PC).

Spillets Complete Edition er til salgs hos Good Old Games, og inkluderer utvidelsespakkene Armageddon's Blade og The Shadow of Death. Hvis du trenger å overbevises om at dette er et spill du bør kjøpe kan du lese Lasse Lerviks tilbakeblikk på Heroes of Might & Magic III.

Indiana Jones and the Fate of Atlantis.

Indiana Jones and the Fate of Atlantis

Dette pek-og-klikk-eventyret ble lansert midt i LucasArts' glansperiode som eventyrspillutvikler. Selv om det kanskje ikke er like populært i dag som Monkey Island-serien og spill som Day of the Tentacle, er det et av deres aller mest solide og spennende eventyrspill. Her får vi bli med arkeolog og eventyrer Indiana Jones på reise verden rundt, for å finne Atlantis' livsfarlige hemmelighet. Men som seg hør og bør er også de tyske nazistene på jakt etter Atlantis, noe som naturligvis skaper problemer.

Fate of Atlantis var en virkelig storproduksjon i sin tid, og holder fortsatt mål takket være solide og logiske nøtter, en spennende handling og en genuin følelse av å være på eventyr. Det kan også skilte med tre forskjellige ruter gjennom spillet (hvilken du velger avhenger av om du vil jobbe alene eller sammen med Indys gamle flamme, Sophia Hapgood, og om du vil fokusere på action eller hjernetrim). Dette sikrer både en spillopplevelse skreddersydd dine preferanser og høy gjenspillingsverdi.

Som flere andre av spillene fra LucasArts' glansdager, er Indiana Jones and the Last Crusade tilgjengelig på Steam. Det kan kjøpes for seg selv eller i en samlepakke med tre andre eventyrspill fra LucasArts; Loom, Indiana Jones and the Last Crusade og The Dig.

1: Side 1
2: Side 2

Siste fra forsiden