FEATURE: Her er de ti spillene Espen ser mest frem til i 2020
Feature
(Foto: Privat, Square Enix, montasje Gamer.no)

Spillåret 2020 – Espen Jansen

Her er de ti spillene Espen ser mest frem til i 2020

Flere medlemmer av Gamer.no-redaksjonen vil fortelle om de spillene de gleder seg til i 2020 nå på nyåret. I går kunne du lese Andreas Klebo-Espes liste. Nå er det Espen Jansens tur. 

2019 var et sedvanlig godt år for spillbransjen, og selv om jeg brukte fryktelig mye av fjoråret på slagmarken i Apex Legends, fikk jeg også tid til å kose meg med en rekke andre spilltitler. Det største høydepunktet her i gården var selvfølgelig Kingdom Hearts III, som etter tretten år endelig ga oss et tilfredsstillende punktum på Xehanort-sagaen, mens spill som Picross S3, Sekiro: Shadows Die Twice, Arise: A Simple Story, Resident Evil 2, Super Mario Maker 2 og Super Smash Bros. Ultimate også fikk sine fortjente plasser i spillhjertet mitt.

De store spillene fra fjoråret imponerte spesielt, og foreløpig ser det jaggu ut til at 2020 også kommer til å bli et år i AAA-spillenes tegn.

Da jeg satt meg ned for å sette sammen denne listen like før nyttår, hadde jeg en forestilling om at 2020 foreløpig ikke hadde enormt mange annonserte spill å velge mellom. Der tok jeg imidlertid feil, for jeg endte til slutt opp med en salig blanding av nærmere 30 spennende spill jeg ser fram til i året som kommer.

For at denne artikkelen ikke skal bli altfor lang, er jeg derimot nødt til å begrense meg noe. Dette betyr at spill jeg foreløpig er litt usikker på – spill som The Pathless, Cyberpunk 2077, Anmal Crossing: New Horizons, Ghost of Tsushima, LEGO Star Wars: The Skywalker Saga, Tales of Arise og The Last of Us Part II – ikke får blitt med på den offisielle moroa. Spill jeg allerede har skrevet om tidligere, slik som Ori and the Will of the Wisps, Way to the Woods, The Last Campfire og Sky: Children of Light uteblir også – de kan du heller lese om på fjorårets liste (eller 2017-listen i Sky: Children of Light sitt tilfelle).

Det skal også sies at jeg gleder meg massivt til Guilty Gear -STRIVE-, men siden jeg hovedsakelig ser frem til å se spillet i aksjon på slåssespillturneringer og ikke nødvendigvis har store ambisjoner om å spille det selv, faller også det utenfor topp ti.

De følgende ti spillene er derfor spill jeg virkelig, virkelig ser fram mot. Her er det litt av hvert, med zombie-parkour, japansk mimring og basketak i helvetes forgård som noen av de viktigste ingrediensene på denne første siden.

Dying Light 2

Det går unna i Dying Light 2. Foto: Techland

Sjanger: Action, plattform
System: PlayStation 4, Xbox One, Windows
Utvikler: Techland
Kommer: Våren 2020

Dying Light var et spill som, til tross for sine mange feil og mangler, hadde et så unikt og spennende konsept at det var pent umulig å ikke like det. Å kaste seg gatelangs og langs hustak i et univers fylt med vandøde var én ting, men når man i tillegg introduserte en heftig dag-og-natt-syklus med reelle konsekvenser og spennende rollespillmekanikker, var det vanskelig å kjede seg i Harran.

Oppfølgeren ser ut til å ta alt et skritt videre, med en større og penere verden, mer omfattende valgmuligheter, faktiske konsekvenser som har ringvirkninger overalt i universet og et overhalt parkour-system. Sistnevnte er antagelig spillets viktigste aspekt, og hvis utviklerne klarer å videreføre den enorme frihetsfølelsen originalen hadde (gjerne med en håndfull kuriositeter og høytsvevende sidesprang underveis), ligger alt an til at dette kan bli et av årets absolutt beste spill.

Elden Ring

Elden Ring er et av de spillene jeg ser aller mest frem til ... selv om jeg aner tilnærmet ingenting om det. Foto: FromSoftware

Sjanger: Action, eventyr
System: PlayStation 4, Xbox One, Windows
Utvikler: FromSoftware
Kommer: En gang i 2020(?)

Så sent som for et par uker siden skrev jeg at FromSoftware antagelig ikke kan gjøre noe galt, og når de i tillegg har fått med seg A Song of Ice and Fire-forfatter George R. R. Martin på notene for utviklingen av deres neste spill, er det ingen grunn til å tro at Elden Ring blir noe annet enn fenomenalt. 

Vi vet foreløpig svært lite om Elden Ring – det er ikke engang sikkert at det slippes i år – men alt utvikleren har sagt og vist fram så langt tyder på at dette blir noe litt annerledes fra Miyazaki og kompani.

En større, mer åpen verden; en potensielt langt mer tydelig fortelling; og flere rollespillelementer enn det vi fikk servert Sekiro: Shadows Die Twice høres unektelig spennende ut, og jeg kjenner allerede at det klør i fingrene etter å finne ut hva dette er, hvordan det ser ut, hva slags univers vi skal få utforske og (ikke minst) hvordan det føles å spille Elden Ring. Er spillbarheten i nærheten av gameplay-bonanzaen som var Sekiro: Shadows Die Twice, er det stor grunn til å glede seg.

Final Fantasy VII Remake

Final Fantast VII Remake ser stadig bedre ut – det er nesten til å få hakeslepp av.  Bilde: Square Enix

Sjanger: Action, rollespill
System: PlayStation 4
Utvikler: Square Enix
Kommer: 3. mars 2020

Jeg har aldri spilt Final Fantasy VII, men det betyr ikke at jeg ikke har en og annen nostalgisk følelse knyttet til den kommende nyutgaven av det mange beskriver som et av tidenes beste rollespill.

Spillet ser stadig penere, mer actionspekket og interessant ut for hver gang Square Enix viser det fram, og hvis det fortsetter slik vet jeg ikke helt hvor jeg skal gjøre av meg i opptakten til lanseringen i mars. Slik ståa er nå, er jeg i hvert fall grusomt spent på hva som egentlig er «greia» med Cloud Strife, Barret, Tifa, Aerith og resten av gjengen i Midgar. 

At det er Kingdom Hearts-sjefen selv, Tetsuya Nomura, som står ved roret, gir meg også tro på at dette blir en skikkelig minneverdig, fargerik og engasjerende reise. 

Murder by Numbers

Alle må spille Picross! Foto: Mediatonic

Sjanger: Gåteløsning
System: Nintendo Switch, Windows
Utvikler: Mediatonic
Kommer:  Våren 2020

Min forkjærlighet for alt som er Picross begynner å bli ganske godt dokumentert her på bruket, og derfor er det heller ingen stor overraskelse av et av de spillene jeg gleder meg til i 2020 er nettopp det: mer Picross.

Murder by Numbers er et spill hvor man skal løse de typiske tallgåtene i takt med et stadig pågående mordmysterium – ved å løse gåter finner man fram til typiske spor og ledetråder, og disse bruker man så i møte med vitner og mistenkte.

Det lukter en solid blanding av Picross, Ace Attorney og kanskje også et par doser Danganronpa (hvis vi er heldige). Jeg vet i hvert fall at jeg gleder meg stort – jeg merker at det virkelig er på tide med et nytt Picross-spill nå, for det er like før jeg begynner å gå tom for gåter i Picross S, Picross S2 og Picross S3.

Doom Eternal

Unnskyld fransken min, men «fuck yeah!» Foto: Bethesda

Sjanger: Action
System: PlayStation 4, Xbox One, Windows, Nintendo Switch
Utvikler: id Software
Kommer: 20. mars 2020

2016-utgaven av Doom var en kraftsalve av de heller sjeldne, og fire år senere ser det ut til at oppfølgeren fortsetter i det nøyaktig samme sporet. Det er nok ingen dum ting, for basert på det vi har sett av Doom Eternal så langt, ligger dette an til å toppe det første spillet på omtrent alle mulige punkter.

Her er det flere heslige demoner å ta knekken på, flere heseblesende våpen å benytte seg av og enda flere muligheter for å sprette rundt omkring i de grusomme omgivelsene. Alt ser ut til å være større og bedre i Doom Eternal, og jeg kan knapt vente med å nok en gang innta de blodige skoene til Doom Slayer og plaffe løs til herlig møkkete industriell metall. Det er «cheesy» som fy, men på alle de riktige måtene.

Legends of Runeterra

Sjanger: Strategi, kortspill
System: Android, iOS, Windows
Utvikler: Riot Games
Kommer: En gang i 2020

Jeg har brukt grusomt mange timer og en liten haug penger på League of Legends opp gjennom årene, og selv om jeg har falt av det såkalte lasset siden henholdsvis Overwatch og Apex Legends tok over rollen som mitt personlige flerspillspill, har jeg en stadig fascinasjon for Riots massive spillunivers.

Mer League of Legends, ja takk! Foto: Riot Games

De amerikanske utviklerne har allerede eksperimentert med unike moduser og den interessante avstikkeren som var Teamfight Tactics, men i tiden fremover skal vi få enda flere og mer omfattende spillopplevelser basert på League of Legends-universet. Jeg ser nok aller mest fram til det kommende slåssespillet hvor Ahri, Darius og resten av kompani ryker i tottene på hverandre, men foreløpig er det kun kortspillet Legends of Runeterra som har planlagt slipp i 2020.

Jeg har imidlertid ingenting imot et og annet digitalt kortspill – jeg har tross alt spilt uhorvelig mye Hearthstone tidligere, i tillegg til at jeg var blant de få som virkelig satte pris på Elder Scrolls Legends. Jeg vet ikke så mye om Legends of Runeterra, men det lille jeg har sett ser unektelig engasjerende ut. Det skader heller ikke at kunstnerne hos Riot Games lager noen av de mest slående og unike kunstverkene i spillbransjen. Dette kommer definitivt til å komme godt med når man skal designe hundrevis av ulike spillkort med bilder som er med på å fylle inn tomrommene i Runeterras interessante historie.

Resident Evil 3

Blodig moro i Raccoon City. Foto: Capcom

Sjanger: Action, eventyr, gåteløsning
System: PlayStation 4, Xbox One, Windows
Utvikler: Capcom
Kommer: 3. april 2020

Jeg blir stadig mer glad i Resident Evil-serien, og etter den gavepakken som var fjorårets nyutgave av Resident Evil 2, trår Capcom til med enda en nyutgave i 2020. Denne gangen er det Resident Evil 3 som skal pusses opp og gis ut på dagens spillkonsoller.

I likhet med spill nummer to i serien, har jeg ingen tidligere erfaring med Resident Evil 3, men alt tyder på at Capcom vil fortsette i det meget gode drivet de har fulgt de siste par årene – og da er det liksom ikke så mye som kan gå galt.

Jill Valentine og Carlos Riviera er riktignok ikke like ikoniske som Leon S. Kennedy og Claire Redfield, og slik jeg har hørt det er det alltid toeren som blir referert til som «den skjulte perlen» i serien, men jeg håper og tror at også det tredje Resident Evil-spillet kan holde tritt i det herrens år 2020. I tillegg får man også servert den asymmetriske flerspillersatsingen som er Resident Evil: Resistance, og utfra det jeg har sett fra den kanten, kan også dette komme til å bli riktig så interessant.

Babylon's Fall

Babylon's Fall ser skikkelig kult ut. Foto: PlatinumGames

Sjanger: Action, eventyr
System: PlayStation 4, Windows
Utvikler: PlatinumGames
Kommer: En gang i 2020

Etter en lang rekke med skuffende rundturer i henholdsvis Nier: Automata og Vanquish, fikk jeg for alvor øynene opp for PlatinumGames takket være fjorårets spenstige Nintendo Switch-avstikker, Astral Chain. Og jaggu ser ikke deres neste storspill, Babylon's Fall også meget spennende ut.

Det lille som har blitt vist fram av spillet så langt vitner om et litt mer fokusert actioneventyr, hvor Dark Souls-aktige omgivelser kombineres med gedigne sjefsfiender, et lekkert visuelt utseende og en og annen ingrediens som ser ut til å være kraftig inspirert av nettopp Astral Chain.

Det ser rett og slett fryktelig kult ut, og hvis også dette spillet blir en innertier, er det mye som tyder på at jeg må endre mening om PlatinumGames og kanskje til og med vurdere å teste ut noen av deres tidligere spill. Jeg ser på dere Bayonetta og Metal Gear Rising: Revengeance. 

Persona 5 Scramble: The Phantom Strikers

Jeg sier aldri nei til mer Persona. Foto: Atlus

Sjanger: Action, eventyr
System: PlayStation 4, Nintendo Switch
Utvikler: Atlus, Omega Force
Kommer: En gang i 2020

Mer Persona er nesten alltid utelukkende positivt, og når serien nå tar rammeverket fra Persona 5 – inkludert figurer, omgivelser og forhistorie – og kombinerer det med Dynasty Warriors-aktig gameplay, er det all grunn til å glede seg.

Jeg har alltid ønsket å utforske den merkelige musou-sjangeren, en sjanger hvor det er overflod av fiender, stilige angrepsmuligheter og spennende figurkombinasjoner. Fram til nå har The Legend of Zelda-varianten Hyrule Warriors vært det nærmeste jeg har kommet å punge ut, men når en av mine personlige favorittserier, Persona, tar spranget, blir det det nærmeste man kommer en god, gammeldags «no brainer».

At Persona 5 Scramble: The Phantom Strikers ser ut til å ta konseptet enda et hakk videre, med ordentlige rollespillmekanikker, deler av det sosiale systemet fra opphavsspillet, samt den samme avsindig lekre stilen og herlige musikken Persona 5 er kjent for, gjør heller ikke noe for å dempe interessen.

Det neste Assassin's Creed

Sjanger: Action, rollespill
System: PlayStation 4, Xbox One, Windows
Utvikler: Ubisoft
Kommer: En gang i 2020

Detaljer rundt fremtidige Assassin's Creed-spill er som regel de dårligst bevarte hemmelighetene i spillbransjen, og jaggu tror du ikke det for lengst har lekket en lang rekke detaljer om det neste spillet i den renommerte spillserien. Om alle rykter er til å stole på er det riktignok ikke godt å si, men det er nesten hundre prosent sikkert at vi får et nytt spill i serien en eller annen gang i 2020.

Etter sigende vender Ubisoft nesen mot vikingtiden denne gangen, og hvis spillet bygger videre på de spennende nyvinningene i Assassin's Creed Odyssey, med en utvidet utforskningsmodus, kule rollespillmekanikker og mange spennende landeområder å utforske, kan dette bli riktig så bra.

Det er utvilsomt mye interessant man kan gjøre med vikingene, og jeg ser allerede fram til å sette kursen mot åpent hav, leke bajas på tokt og kanskje også peke nese til en og annen norrøn gudeskikkelse.

Guilty Gear -STRIVE-

PS4
Slippdato: Fjerde kvartal 2020
Sjanger: 2D, Slåssing
Utvikler: Arc System Works
Utgiver: Arc System Works

Final Fantasy VII Remake

PS4
Slippdato: 10. april 2020
Sjanger: Rollespill
Utvikler: Square Enix

Picross S3

Switch
Slippdato: 25. april 2019
Sjanger: Gåteløsning, Puzzle
Utvikler: Jupiter Corporation
Utgiver: Jupiter Corporation

Kommentarer (0)

Forsiden akkurat nå

Til toppen