FEATURE: ScummVM har gitt nytt liv til mer enn 200 klassiske eventyrspill
Feature

Historien om ScummVM

ScummVM har gitt nytt liv til mer enn 200 klassiske eventyrspill

Men både advokater og utviklere har truet prosjektets eksistens.

SCUMM: Spillmotor laget av LucasArts for eventyrspillet Maniac Mansion i 1987. Ble brukt i alle etterfølgende 2D-eventyrspill på 90-tallet.

ScummVM: Åpen kildekodeprosjekt opprettet originalt for å kunne spille SCUMM-spill på moderne maskiner. Senere ble det lagt inn støtte for flere andre spillmotorer slik som Sierras SCI og AGI. Idag støttes nesten 40 ulike motorer, noe som muliggjør mer enn 200 spill.

ScummVM har blitt utviklet til hele 35 plattformer, men ikke alle disse har blitt vedlikeholdt og støtter følgelig ikke alle spillene. I tillegg til Windows, OS X og Unix, støttes platformer som PlayStation 3, Android og AmigaOS! 

ResidualVM: Søsterprosjektet til ScummVM som fokuserer på 3D-eventyrspill. Støtter idag kun Grim Fandango, og Myst III: Exile.

(Denne artikkelen ble opprinnelig publisert i 2014. Vi har valgt å ta den frem igjen nå i melomjulen slik at den kan nytes av både nye og gamle lesere.)

La oss starte med en historetime. Helt tilbake i 1987 ga LucasArts, da kjent som LucasFilm Games, ut spillet Maniac Mansion. Spillet var trendsettende ved at det benyttet seg av et pek-og-klikk grensesnitt med forhåndsdefinerte handlingsverb som spilleren brukte til å styre figurene. De fleste konkurrerende spill krevde i stedet at spilleren skrev handlingen de ønsket utført med tastaturet.

Ettersom spillet skulle utgis på mange ulike plattformer bestemte utvikleren Ron Gilbert seg for å lage en spillmotor som fikk navnet Script Creation Utility for Maniac Mansion, vanligvis forkortet SCUMM. Ved å putte spillogikk og handlingsforløp som skript til denne motoren, kunne veldig mye gjenbrukes når spillet ble portert til nye plattformer.

Selv om motoren er oppkalt etter Maniac Mansion ble navnet beholdt igjennom hele LucasArts' histore. Klassiske spill som Monkey Island, Indiana Jones and the Fate of Atlantis, Day of the Tentacle og Sam & Max: Hit the Road benytter seg alle av oppdaterte versjoner av SCUMM.

ScummVM blir født

Etterhvert som Windows blir det dominerende operativsystemet blir det utfordrende å kjøre eldre spill. For mange blir gamle spill som en stengt dør, men en ressurssterk svenske vil holde døren på gløtt.

ScummVM blir til i 2001 når Ludvig «Ludde» Strigeus stiller seg selv spørsmålet: Er det mulig å gjenskape SCUMM slik at favorittspillet Monkey Island II: LeChuck's Revenge blir spillbart på en moderne maskin? Som en utfordring til seg selv gjør han et forsøk. Hensikten er ikke å lage spillet på nytt, men benytte seg av logikken som ligger i spillets systemfiler. Det viser seg å være mulig, nettopp fordi SCUMM tar i mot kommandoer fra skriptfiler. Det han i praksis har gjort er å gjenskape SCUMM, i første omgang for Windows og Linux. Han gjør kildekoden sin tilgjengelig og gir prosjektet navnet ScummVM, hvor VM står for Virtual Machine.

Han kom kjapt i kontakt med Vincent Hamm som også hadde startet arbeidet med en tilsvarende løsning. Etter først å ha jobbet parallelt med hver sine prosjekter bestemte Hamm seg snart for å jobbe sammen med Strigeus på ScummVM. Hamms første mål var å få støttet Indiana Jones and the Fate of Atlantis. Siden begge eventyrspillene er bygget med SCUMM kunne de dra nytte av hverandres erfaringer og dele kildekode for å nå målene sine.

Indiana Jones and the Fate of Atlantis.
Indiana Jones and the Fate of Atlantis. (Bilde: LucasArts)

I 2002 begynner prosjektet virkelig å ta av. Flere utviklere strømmer til og utviklinga skyter fart. Det fører for det første til at flere gamle LucasArts-klassikere blir spillbare, målet er å få støttet samtlige tolv SCUMM-spill. Andre utviklere fokuserer på å porte selve ScummVM til andre plattformer, noe som raskt fører til støtte for både Mac og Dreamcast for å nevne noen. Nyeste versjon av ScummVM får du idag til 13 plattformer, og om du tar med utdaterte versjoner kan du legge til 22 platformer til!

Bedre enn en emulator

Du lurer kanskje på hva som egentlig er vitsen med ScummVM, når man har prosjekter som DOSBox. Sistnevnte er en emulator som vanligvis fungerer utmerket til å spille gamle spill. Grunnene til at man likevel bør bruke ScummVM er flere.

Monkey Island 2 med ulike grafiske filtere i SCUMMVM. Bildet øverst til venstre er originalen, kun forstørret.
Monkey Island 2 med ulike grafiske filtere i SCUMMVM. Bildet øverst til venstre er originalen, kun forstørret.

For det første støtter ikke ScummVM kun DOS-versjonene av spill, men alle utgitte versjoner. Det betyr at om du har et gammelt eksemplar av Mac-versjonen av The Secret of Monkey Island, Amiga versjon av Zak McKracken, eller noe så obskurt som FM-TOWNS-versjonen av Loom, så kan du spille dem alle på moderne datamaskiner ved hjelp av ScummVM.

For det andre er det ikke en emulator, men en gjenskaping av spillmotoren. Det betyr at spillene kan forbedres på ulike måter. For eksempel kan man skru på kantutgjevning slik at grafikken ikke ser så firkantet ut som den gjorde originalt. I tillegg hadde for eksempel Nintendo-versjonen av Maniac Mansion naturligvis ikke støtte for mus. Med ScummVM fungerer den nokså likt som de øvrige versjonene.

Simon the Sorcerer og Beneath a Steel Sky blir støttet

Simon the Sorcerer fra Adventuresoft ble det første støttede spillet som ikke var laget av LucasArts. Følgelig benyttet det seg heller ikke av SCUMM-motoren. Dette var allerede innen ettårsdagen til prosjektet, og mange år før alle LucasArts-spillene hadde fått full støtte. På det tidspunktet gjorde de det klart at dette var et unntak og at de ikke hadde noen planer om å inkludere flere spillmotorer.

Det skulle likevel ikke ta lang tid før en ny spillmotor ble lagt til i prosjektet. I 2003 bestemte Revolution Software seg for å gi bort sine første to spill: Lure of the Temptress og Beneath a Steel Sky. Bakgrunnen var at disse spillene kun var tilgjengelige for DOS, og dermed både usalgbare og utilgjengelige for folk flest. Ved å gjøre de til freeware kunne i det minste spesielt interesserte få glede av dem. Men ikke nok med at de ga bort selve spillet, de overleverte også Beneath a Steel Skys kildekode til ScummVM-prosjektet. Dette gjorde det adskillig enklere å få spillmotoren støttet. Kildekoden til Lure of the Temptress var dessverre ikke lengre tilgjengelig, og ble ikke støttet før mange år senere.

2003 var forøvrig året da programmereren Eugene Sandulenko bedre kjent som «sev» ble med i prosjektet. Han er nå teamleder og hovedprogrammereren på prosjektet, til Gamer.no skryter han av hjelpen de har fått:

Eugene Sandulenko (t.v.) og Vincent Hamm.
Eugene Sandulenko (t.v.) og Vincent Hamm. (Bilde: Privat)

– Revolution Software fortsatte å være behjelpelige ved å yte god support da vi skulle legge til støtte for de to første Broken Sword-spillene. På det tidspunktet hadde vi ikke mulighet til å spille av videosekvensene fordi de var komprimert i et spesielt format. Da bestemte Revolution seg for å gi bort en mpeg-versjon av videoene som kunne lastes ned fra oss. Til tross for at spillene aldri var blitt freeware ble disse videoene enormt populære. Jeg tror det er grunnen til at de fortsatte serien med Broken Sword 3 og 4, og nå nylig nummer fem.

Det virker kanskje rart at så mange mennesker jobber helt frivillig og ubetalt med et sånt prosjekt, men det har vært en nyttig erfaring for flere får jeg forklart:

– Hovedutvikleren av disse spillmotorene, Joost Peters, fikk et jobbtilbud fra Revolution og jobber der fremdeles. Det startet med at de leide ham inn for å portere spillmotoren til Nintendo DS, deretter PSP, og etterhvert ble han ansatt. Det har også vært flere andre som startet sin karriere med ScummVM som nå jobber i spillindustrien, forteller Sandulenko.

Imponerende gründer

De to gründerne forsvant tidlig, faktisk ble deres siste kodelinjer lagt til i 2002. Men de hadde lagt et enormt godt grunnlag for prosjektet. Sandulenko som jobber i IT-bransjen på dagtid, skryter voldsomt av standarden på kildekoden:

– Jeg overdriver ikke når jeg sier at kvaliteten og strukturen på koden er noe av det beste jeg har sett. Hovedgrunnen til dette er at det er åpen kildekode som alle kan lese. Derfor vil utviklerne skamme seg om de legger inn dårlig kode. Dessuten var arkitekturen ekstremt bra fra starten av, og da er det enklere å bygge på toppen av dette.

Kvaliteten og strukturen på koden er noe av det beste jeg har sett. Hovedgrunnen til dette er at det er åpen kildekode som alle kan lese.

Vincent Hamm har såvidt vært innom prosjektet igjen etter at han forlot det. Idag jobber han hos Havok noe han har gjort siden 2010. Han har blant annet vært med på å lage motoren til det kritikerroste spillet Heavy Rain.

Rett etter at Ludvig Strigeus takket for seg startet han på et annet meget populært spillprosjekt: OpenTTD. Det er en reimplementasjon av det uhyre populære simuleringsspillet Transport Tycoon Deluxe. Og som om det ikke er imponerende nok å ha startet to såpass populære prosjekter så grunnla han det som har blitt en av verdens mest populære bittorrent klienter: µTorrent. Siden 2006 har han jobbet i Spotify.

Simon the Sorcerer var et av de første støttede spillene.
Simon the Sorcerer var et av de første støttede spillene.Bilde: Erik-André Mamen/Gamer.no

Advokattrøbbel

Det er ikke uvanlig at fanprosjekter blir stoppet av mektige firmaer og deres advokater. I ScummVM-historien har de hatt advokater på nakken hele to ganger. I tillegg til sine kvalitetsspill var LucasArts kjent for å være kjapt ute med advokatene om de mistenkte brudd på opphavsretten. Det ble derfor nærmest sett på som en milepæl når LucasArts endelig hadde oppdaget prosjektet.

Ikke overraskende krevde LucasArts at hele ScummVM skulle legges ned. Heldigvis var det i stor grad bygget på en misforståelse. LucasArts var av den oppfatning at ScummVM distribuerte deres skaperverk: spillmotoren SCUMM, og støttede spill.

Langt mer komplisert var det i 2008-2009 da flere klassiske spill fra Humongous Entertainment ble utgitt på Nintendo Wii. (Freddi Fish: The Case of the Missing Kelp Seeds, Pajama Sam: No Need to Hide When It's Dark Outside og Spy Fox: Dry Cereal.) Disse var utgitt av Atari som gjennom en partner hadde fått Mistic Software til å portere spillet til Wii-platformen.

Spy Fox: Dry Cereal.
Spy Fox: Dry Cereal fra Humongous Entertainment ble basert på ScummVM. (Bilde: Humongous Entertainment)

Rett etter lanseringen fikk Sandulenko nyss om at disse spillene var basert på ScummVM. I seg selv er ikke dette oppsiktsvekkende, eksempelvis inneholder endel av spillene som selges på GOG.com også ScummVM. Men da han undersøkte boksen for å sjekke informasjon om opphavsrett fant han ingen henvisninger til verken GPL-lisensen eller ScummVM. Istedet hadde Mistic Software selv tatt all ære for arbeidet. At de hadde den originale kildekoden var opplagt da de til og med hadde lagt til sine egne navn i rulleteksten.

Atari forsøkte først å benekte alt mulig. Ikke umulig at de ikke viste hvordan en partners underleverandør hadde utført oppgaven. Men det var ikke spesielt vanskelig å bevise at spillene var basert på ScummVM. Spillene hadde blant annet en feil som fantes i en spesifikk versjon av ScummVM, og flere av ScummVM-teamets navn var å se i binærkoden til spillet.

Når Atari forstod at de ikke kom til å bli saksøkt for millionbeløp ble de straks mer medgjørlige. Det ble diskutert å sette på klistremerker på eksisterende eksemplarer og kreditere ScummVM ved neste opplag. Men denne positive innstillingen skulle ikke vare så lenge i følge en bloggpost av Sandulenko.

Plutselig var det noen av advokatene som oppdaget at Nintendo eksplisitt forbyr bruk av åpen kildekode i utviklingen av Wii-spill. Det ville bety at Atari var i trøbbel og tok dermed fram tunge skyts. Angrep var det beste forsvar tenkte nok advokatene da de forsøkte med utpressing mot ScummVM. Ettersom motoren ble lagt til i ScummVM igjennom reverse engineering tok Atari utgangspunkt i at det var ulovlig bruk av kopibeskyttet kildekode.

Situasjonen var egentlig ganske fastlåst. GPL-lisensen krevde at de skulle åpne kildekoden, noe Nintendo-lisensen forbød dem å gjøre. Å lisensiere eller kjøpe ScummVM var heller ikke mulig. De endte med å inngå er forlik som forbød partene å prate mer om saken unntatt en avtalt pressemelding. I denne kom det blant annet fram at Mistic måtte betale saksomkostninger selv om de benekter at ScummVM-teamet har rettigheter til noe som helst av kildekoden.

På neste side ser vi nærmere på de interne problemene som oppstod rundt Another World, samt overgangen til 3D-spill og ResidualVM »

Nyversjonen av Another World drar nytte av kildekoden som ScummVM hadde produsert.
Nyversjonen av Another World drar nytte av kildekoden som ScummVM hadde produsert. (The Digital Lounge) 

Another World gir interne problemer

Det var ikke bare advokater som satte prosjektet i fare. Actioneventyrspillet Another World skilte seg klart ut fra de andre spillene i prosjektet. For det første var det ikke et pek-og-klikk-eventyr, men et adskillig mer actionfylt spilleventyr. For det andre var det laget med vektorer og polygoner, ikke bitmap-grafikk som alle andre ScummVM-spill.

Derfor skapte det intern debatt da dette spillet var på vei til å bli en del av motoren. Utviklerne hadde så sterke meninger at noen truet med å slutte om spillet ble støttet. Og alternativet var ikke stort bedre, for andre truet med å slutte om det ikke fikk innpass i prosjektet.

Situasjonen løste seg mer eller mindre av seg selv da den originale skaperen Éric Chahi tok kontakt og ba om å få fjernet motoren ettersom han hadde planer om å utgi en jubileumsutgave av spillet. I følge Eugene Sandulenko fikk han dra nytte av kildekoden teamet allerede hadde produsert.

For å unngå tilsvarende problemer i fremtiden definerte de hva slags spill som var akseptable. Kriteriene er at spillet skal være i eventyrsjangeren, og skal styres ved hjelp av pek-og-klikk-grensenittet. Men det er enkelte unntak: Dersom en spillmotor blir brukt til flere sjangere er det akseptabelt at alle spillene støttes. Det er grunnen til at at rollespillet Lands of Lore kan spilles i ScummVM. Den bygger nemlig på samme spillmotor som eventyrspillene Legend of Kyrandia, Hand of Fate og Malcolm's Revenge.

Observante spillere har kanskje lagt merke til at Sierras tidlige spillmotor AGI er støttet, og husker at spillene benyttet seg utelukkende av tastaturet. Grunnen til at de likevel er godkjent er at Amiga og Mac-versjonene av disse spillene hadde full støtte for mus. Dermed har ScummVM valgt å støtte samtlige versjoner av disse spillene, og forøvrig gitt alle musestøtte.

Google Summer of Code

At ScummVM støtter så mange ulike spill, spillmotorer og plattformer er ekstremt imponerende med tanke på at det hovedsaklig er laget av utviklere på fritiden sin. Men det er faktisk enkelte studenter som har fått betalt for å bidra på ScummVM. Hvert år siden 2007 har ScummVM deltatt i Google Summer of Code, som er et studentprogram hvor Google betaler studenter for å bidra i prosjekter med åpen kildekode.

Einar Johan Trøan Sømåen er blant de få som har fått betalt for å jobbe med ScummVM.
Einar Johan Trøan Sømåen er blant de få som har fått betalt for å jobbe med ScummVM. (Bilde: Privat)

Dersom Google aksepterer prosjektet betaler de studenten 36 000 kroner for tolv ukers arbeid på prosjektet. For å hindre at systemet misbrukes må blant annet prosjektet være av en viss størrelse, og prosjektet må godkjenne studentens arbeid før utbetalingen skjer.

NTNU-studenten Einar Johan Trøan Sømåen var en av fire aksepterte studenter i 2012. Han har vært aktiv i utviklingsmiljøet helt siden den gang, og har også mer nylig påtatt seg oppgaven med å være mentor for nyere studenter.

– Oppgaven i 2012 var å portere Wintermute-spillmotoren til ScummVM, mer spesifikt kun subsettet av motoren som støttet 2D-spill. Prosjektet var en suksess, og motoren finnes nå som del av ScummVM. Nylig fikk det første Wintermute-spillet støtte i ScummVM: Chivalry is NOT Dead, forklarer han i en e-post til Gamer.no.

– Det står en halv kjøkkenvask med spill igjen til den motoren, som stort sett bare mangler mindre justeringer, eller testing. I det store og hele er det som har manglet for å mangedoble antallet Wintermute-spill stort sett bare tid, for miljøet rundt den motoren har vært veldig hjelpsomt, og svart på alt jeg har lurt på.

– Jeg har forøvrig også ansvaret for den norske oversettelsen av ScummVM, både bokmål og nynorsk. Så hvis noe høres litt rart ut i den norske oversettelsen, er det nok meg man har å skylde på. Heldigvis har jeg så langt bare fått én kommentar på oversettelsen.

Hva med 3D-spill?

Det kritikerroste LucasArts-spillet Grim Fandango ble lansert i 1998 og pensjonerte samtidig SCUMM-motoren. Istedet ble en helt ny 3D-motor, GrimE, benyttet. Denne ble gjenbrukt på Escape from Monkey Island noen år senere.

3D-spill er helt klart utenfor målområdet til ScummVM, men allerede i 2003 startet James Brown et underprosjekt kalt Residual. Målet var omtrent det samme som ScummVM, støtte LucasArts klassiske spill, men altså 3D-spillene. 

Slik ser Grim Fandango ut gjennom ResidualVM.
Slik ser Grim Fandango ut gjennom ResidualVM. (Bilde: ResidualVM.org)

Det er kanskje ikke så vanskelig å forstå at det tar lengre tid å gjenskape en mer moderne 3D-motor. Faktisk skulle det ta hele ni år før den første versjonen som støttet Grim Fandango kom ut. Da hadde prosjektet endret navn til ResidualVM for å markere at det er søsterprosjektet til ScummVM. De to prosjektene deler en viss kodebase, og enkelte programmerere.

Einar Johan Trøan Sømåen har hatt mer enn en liten finger med i spillet på dette prosjektet også. Han er idag en av to prosjektledere for ResidualVM. Faktisk så startet han som tester på ResidualVM allerede før han ble med i Google Summer of Code for ScummVM:

– ResidualVM lå nærmest død i lang tid uten at noe skjedde før en italiener ved navn Giulio «giucam» Camuffo tok initiativ til å begynne å fikse de utestående tingene der. Jeg hang på IRC-kanalen deres på det tidspunktet, og ble involvert med testing og hvis jeg husker riktig, etterhvert litt småplukk av fiksing. Etter litt om og men, ble jeg tipset av Paweł «aquadran» Kołodziejski om at ScummVM hadde en oppgave tilgjengelig under Google Summer of Code 2012 som kanskje var av interesse.

Fikser tekniske problemer

I tillegg til å få gode gamle spill til å kjøre på moderne plattformer har både ScummVM og ResidualVM fikset bugs og glitches i de originale spillene. Det mest imponerende er kanskje en bug i Grim Fandango som hindrer en viktig dialog i å avspilles. Spilldesigneren Tim Schafer var ikke engang klar over at feilen fantes, men var raskt ute på Twitter for å skryte av ResidualVM-teamet.

Sandulenko forklarer at også i ScummVM forbedrer de originalspillene:

Quest for Glory: So You Want to Be a Hero er blant spillene som brukte spillmotoren SCI fra Sierra. Motoren var så  dårlig at ScummVM-utviklerne måtte bruke et eget system for å tolke innnskrevet tekst som fungerer med de originale spillskriptene. .
Quest for Glory: So You Want to Be a Hero er blant spillene som brukte spillmotoren SCI fra Sierra. Motoren var så dårlig at ScummVM-utviklerne måtte bruke et eget system for å tolke innnskrevet tekst som fungerer med de originale spillskriptene. (Joachim Froholt/Gamer.no)

– Samtlige spillmotorer har blitt fikset på i en eller annen form. Det vanligste er at vi oppdaterer lagringssystemet. Vi legger til skjermbilder og øker antall lagringsfiler. I enkelte spill var det kun mulig med tre lagringer, mens ScummVM utvider dette til tusen.

– I tillegg fikser vi feil som var i det originale spillet. En av de verste spillmotorene er SCI fra Sierra. Det var så dårlig at vi har blitt nødt til å utvikle et helt eget system for å tolke innskrevet tekst som fungerer med de originale spillskriptene.

– Sierra-spillene er litt spesielle fordi det ofte finnes veldig mange ulike versjoner av hvert enkelt spill. Man kunne kjøpe et spill på en butikk en dag, og dagen etter finne en litt annen versjon på nabobutikken. Forskjellen var gjerne en liten bugfiks, men de klarte ikke å fikse alle feilene. Målet i ScummVM er du skal få den samme spillopplevelsen uansett hvilken versjon du hadde i utgangspunktet.

Det er en nulltolleranse for piratkopiering i ScummVM. 

Stor spillsamling

Når jeg spør hvordan de får tak i alle disse versjonene forstår jeg at det ikke alltid er like enkelt:

– Det er en nulltolleranse for piratkopiering i ScummVM. Enkelte spill er veldig vanskelig å få tak i idag, men på eBay finner man ofte gode gamle klassikere. Jeg antar at jeg har rundt 350 spill i papirbokser hjemme, flesteparten av dem støttet i ScummVM.

– Jeg har for eksempel alle kjente eksemplarer av Inherit the Earth, det er sytten-atten-nitten stykker. Ekstra morsomt er det hvordan jeg har et eksemplar som forfatteren Joe Pearce mangler. La meg fortelle en artig historie rundt dette: Da de trykket opp CD-platene oppstod det en feil som gjorde at dialogen enkelte steder fikk diskettkvalitet. De høyoppløslige filene manglet rett og slett på alle versjoner, til og med nyere gjenutgivelser.

Eugene Sandulenko forteller at han har 17-18 ulike eksemplarer av eventyrspillet Inherit the Earth.
Eugene Sandulenko forteller at han har 17-18 ulike eksemplarer av eventyrspillet Inherit the Earth. (Bilde: Mobygames.com)

– Jeg aner ikke hvorfor, men av en eller annen merkelig grunn fant jeg de manglende lydfilene på en australsk utgivelse. Jeg har sørget for at Pearce nå har mottatt de manglende filene for fremtidige utgivelser. Han forsøkte seg forøvrig nylig på en kickstarter for oppfølgeren. Selv om den gikk i vasken har han planer om å lage en oppfølger på en eller annen måte.

ScummVM Music Enhancement Project

Det er i tillegg en annen person som skal ha skryt for å ha forandret spillopplevelsen av gamle klassikere. Det er James Woodcock, gjennom hans «ScummVM Music Enhancement Project». Han forteller i en e-post til gamer.no om bakgrunnen:

Simon the Sorcerer var for meg det første eksempelet på hvordan et spill kunne fange deg og ta deg på et fantasieventyr. Spesielt grunnet de vakre bakgrunnene og animerte dyrene som viste seg frem når man vandret rundt. Legg til de mange parodiene på klassiske eventyr, Simons sarkastiske humor, samt bruke tiden på å utforske en utrolig ny verden. Det var rett og slett en fantastisk opplevelse for en guttunge.

– Flere år senere kom jeg over ScummVM, slik at jeg kunne gjenoppleve Simon the Sorcerer uten behov for DOS. Det var fantastisk å kunne nyte alle de magiske øyeblikkene om igjen. Men da jeg hørte MIDI-musikken i spillet følte jeg at det var mulig å legge til noe mer. Jeg gjenskapte lydsporene i et eksternt høyoppløselig format.

Å få eksterne lydfiler inn i spillet skulle vise seg å være litt vanskelig. Teamet i ScummVM var i utgangspunktet skeptisk til å legge til nytt innhold i spillene, men de lot seg overbevise etterhvert. Woodcock innhentet også tillatelse fra spilldesigner Simon Woodruffe til å publisere lydsporet.

Da Simon the Sorcerer ble gjenutgitt på iOS for et par år siden, valgte utviklerne å legge med både det originale midi-sporet og James forbedrede versjon.
Da Simon the Sorcerer ble gjenutgitt på iOS for et par år siden, valgte utviklerne å legge med både det originale midisporet og James Woodcocks forbedrede versjon. (Bilde: MojoTouch)

Med en suksesshistorie var det enklere å fortsette musikkprosjektet forteller James:

– Det tok adskillig kortere tid å få tillatelse fra andre utviklere og utgivere. Beneath a Steel Sky og Discworld fulgt raskt etterpå. Å få en personlig respons fra Terry Pratchett (forfatteren av Discworld-bøkene, red. anm.) var helt klart en fantastisk følelse.

Så langt har han laget seks forbedrede lydspor til ScummVM-spill. I tillegg til de som er nevnt overfor har kan gitt ut musikk til Touché: The Adventures of the Fifth Musketeer, Inherit the Earth og The 7th Guest. Samtlige lydspor kan lastes ned gratis fra Woodcocks hjemmeside.

Ikke alle er like begeistret

Mens Éric Chahi ikke var så begeistret for at spillmotoren hans havnet som åpen kildekode er de fleste andre positive. Eugene Sandulenko forklarer:

– Nesten alle de originale utviklerne av spill elsker at vi gjenoppliver spillene deres ved å inkludere motoren i ScummVM. Idag er det riktignok mulig å kjøpe klassiske spill på tjenester som GOG.com, men for bare noen få år siden var eBay eneste mulighet til å få tak i gamle spillperler.

– Vi forsøker alltid å komme i kontakt med de som i sin tid programmerte spillet. Omtrent en tredjedel av spillmotorene er basert på originalkildekode som vi har mottatt. I de fleste andre tilfellene eksisterer ikke kildekoden lengre. Men vi har også vært borte i at noen sier, «jo vi har kildekoden, men dere får den ikke». De prøver ofte å si at vi ikke får lov til å reverse engineere koden heller, men de har ingen juridiske rettigheter til å nekte oss det.

Det er forøvrig flere selskaper som benytter ScummVM når spillet skal gjenutgis på moderne plattformer.

Det kreves at noen er gærne nok til å sitte dag og natt, uke etter uke, dra seg i håret og sakte, men sikkert bygge opp en motor.

Hører ikke på syting

Det er ingen hemmelighet at det fortsatt finnes haugevis av eventyrspill som er innenfor målområdet til ScummVM, men som foreløpig ikke støttes. Jeg spør Sandulenko om hvilket spill som er mest ettertraktet, men han flirer og forteller:

– Vi følger ikke med på forumene for å se hvilket spill vi skal prioritere. Det krever ikke at noen ønsker seg et spill, det kreves at noen setter seg ned og gjør jobben. Det kreves at noen er gærne nok til å sitte dag og natt, uke etter uke, dra seg i håret og sakte, men sikkert bygge opp en motor.

– Det er ganske vanlig at utviklere blir med i ScummVM-prosjektet for å få støtte for et enkelt spill. Når de har nådd dette målet takker de for seg. De har ikke nødvendigvis noen interesse for andre spill.

Akkurat hvilke spill som blir støttet i nær fremtid er ikke godt å si, men det er over 30 spillmotorer som er på en eller annen måte påbegynt i prosjektet. Og allerede i dag er det mer enn 200 spill som støttes. Flere av disse kan man kjøpe fra GOG.com, eller Steam. Det er faktisk ikke umulig at ScummVM er grunnen til at de i det hele tatt er i salg idag. Heldigvis er det ingenting som tyder på at prosjektet kommer til å dø ut med det første heller.

ScummVM kan fritt lastes ned fra http://scummvm.org/.

Putt-Putt Saves the Zoo Freddi Fish 5: The Case of the Creature of Coral Cove Pajama Sam's Lost & Found Pajama Sam's Sock Works Spy Fox In: Hold the Mustard Putt-Putt: Pep's Birthday Surprise Putt-Putt Joins the Circus Putt-Putt Enters the Race Freddi Fish 4: The Case of the Hogfish Rustlers of Briny Gulch Pajama Sam 4: Life Is Rough When You Lose Your Stuff! Spy Fox In: Cheese Chase Freddi Fish 3: The Case of the Stolen Conch Shell Pajama Sam 3: You Are What You Eat From Your Head To Your Feet Spy Fox 3 "Operation Ozone" Putt-Putt Travels Through Time Putt-Putt and Fatty Bear's Activity Pack Putt-Putt Goes to the Moon Freddi Fish 2: The Case of the Haunted Schoolhouse Pajama Sam 2: Thunder and Lightning Aren't So Frightening Freddi Fish and Luther's Water Worries Putt-Putt and Pep's Dog on a Stick Spy Fox 2 "Some Assembly Required" Freddi Fish and The Case of the Missing Kelp Seeds Pajama Sam: No Need to Hide When It's Dark Outside Putt-Putt Joins the Parade Freddi Fish and Luther's Maze Madness Putt-Putt and Pep's Balloon-o-Rama Spy Fox in "Dry Cereal" I Have No Mouth, and I Must Scream Simon the Sorcerer Another World Monkey Island 2 : LeChuck' Revenge The Dig Indiana Jones and the Last Crusade Indiana Jones and the Fate of Atlantis LOOM Another World 15th Anniversary Edition Broken Sword: Shadow of the Templars Broken Sword II: The Smoking Mirror The Neverhood The Legend of Kyrandia: Book 3 - Malcolm's Revenge Lands of Lore: Throne of Chaos The 7th Guest The Legend of Kyrandia: Book 2 - Hand of Fate The Legend of Kyrandia

The Dig

Windows
Slippdato: 8. juli 2009

The Neverhood

Windows
Slippdato: 31. oktober 1996
Sjanger: Eventyr
Utvikler: The Neverhood, Inc.
Utgiver: DreamWorks Interactive

Kommentarer (11)

Forsiden akkurat nå

Til toppen