Feature

Ikke alle spillhjelpere er fullstendig håpløse

Disse sidekickene hever spillopplevelsen vår.

1: Jostein, Tor, Jens Erik
2: Jonas, Erik-André, Bjarte, Andreas
3: Magnus, Espen, Marius, Håvard

Magnus Skumsrud Andersen ─ Diana, Hitman

I større grad en hjelper enn en sidekick, Diana er den enigmatiske og fjesløse stemmen som gjør all jobben Agent 47 er for tjukk i huet til å klare selv; skaffe kunder, gjøre research, ordne transport, styre økonomien – i det hele tatt det aller meste som ikke involverer å trykke på en avtrekker.

Diana er Agent 47s eneste link til den mystiske leiemorderorganisasjonen «The Agency». Uten henne er han praktisk talt arbeidsløs. Og hvor skulle en voldelig klone med lett tilgang til våpen ellers fått arbeid? Uten Diana er Agent 47 han fyren med den leie nakketatoveringa, som står foran deg i køen på ICA med to sixpacks Ringnes klokka ti på en onsdag og er på fornavn med alle i politiarresten. Diana er det som gjør at Hitman-spillene handler om noe mer enn en skalla gærning som går rundt og skyter folk og tar på seg klærna deres.

Jak hadde klart seg helt rimelig uten Daxter, og Ratchet hadde vel bare satt pris på å slippe og drasse rundt på Clank hele tida. Men Agent 47 hadde vært ingenting uten Diana, ingenting!

Agent 47 kan takke Diana for at han ikke bare er en anonym gærning med tatovering i nakken.

Espen Jansen ─ Clank, Ratchet and Clank

Som et barn av det glade nittitall var det aldri mangel på hjelperyttere i spill da jeg vokste opp. Raringene Aku Aku og Sparx the Dragonfly er antagelig de første jeg ble introdusert for, før hakket mer raffinerte skikkelser, som Daxter og Bentley, tok over da PlayStation 2 kom i hus et par år senere. Av de mange duoene som har eksistert opp gjennom tidene er det likevel Ratchet og Clank som står mitt hjerte aller nærmest, og da blir det naturlig nok den lille, smarte roboten som står igjen som min personlige favoritthjelper.

Clank er morsom, sjarmerende og er aldri til utilsiktet blygsel for Ratchet. Faktisk er han relativt unik i den forstand at han ofte får like stort, eller til og med større, spillerom enn sin respektive Lombax-partner. Det er for eksempel Clank som sparker i gang hendelsene i det aller første spillet i serien; det er han som har den viktigste jobben i A Crack in Time; og opp gjennom tidene har den ironiske og smått pompøse personligheten fått skinne i mange forskjellige roller. Være seg om han er hemmelig agent, utvalgt tidsreisende, kjemperobot eller damemagnet – det er vanskelig å ikke bli glad i Clank.

Clank er Espens favoritthjelper fra barndommen.

Marius Kjørmo ─ Hk-47, Star Wars: Knights of the Old Republic

Det er så vanvittig mange gode å ta av at det å skulle trekke frem én er nærmest en håpløs oppgave. Men i Star Wars: Knights of the Old Republic fra 2003 dukket det opp en blodtørstig morderrobot ved navn HK-47 på planeten Tatooine. Hans litt overentusiastiske hat for mennesker gjør at han til stadighet kommer med humoristiske innspill, og han er klart den morsomste figuren i spillet.

Les også
Anmeldelse: Ratchet & Clank: A Crack in Time

Samtidig er det mer ved ham enn å være en god skrevet rødmalt vitsemaskin. Han har en spennende historikk og bakgrunn som gradvis avdekkes utover i spillet, og hans skjebne er tett koblet sammen med Revans, og det store vendepunktet i historien. Han er klart den karakteren jeg husker best fra Old Republic-spillene, og han ble såpass populær at han har dukket opp i en rekke andre Star Wars-spill.

HK-47 er figuren Marius husker best fra Old Republic-spillene.

Håvard Hofstad Ruud ─ Clementine, The Walking Dead

Jeg husker fremdeles første gangen jeg ble imponert over en datastyrt hjelper. Det var Alyx Vance i Half-Life 2. Hennes skudd kunne faktisk ta livet av fiender, og var ikke bare for syns skyld. Men siden den gang har det dukket opp en annen figur som har tatt over tronen som min favoritthjelper. Telltales’ The Walking Dead er en av mine absolutte favorittspill fra de senere årene, og det mye takket være unge Clementine.

I rollen som Lee passet jeg på den lille jenta som om hun var min egen, og alle valg og handlinger ble tatt med Clementines beste i bakhodet. Det er nok uskyldigheten hennes, og det faktum at hun bare er et barn midt i en apokalypse som gjør at jeg føler så stor omsorg for denne fiktive jenta. Hun har riktignok blitt mer voksen og fått hovedrollen i sesong to, men hun har likevel beholdt mye av uskylden sin. Etter mange timer sammen med Clementine føler jeg at jeg kjenner henne, og jeg gleder meg stort til å fortsette eventyret sammen med henne i sesong tre.

Håvard har blitt glad i Clementine.

Hvem er deres favoritter?

Vi kommer tilbake med denne spalten om ikke alt for lenge. Kom gjerne med tips til spørsmål vi kan svare på neste gang i kommentarfeltet!

1: Jostein, Tor, Jens Erik
2: Jonas, Erik-André, Bjarte, Andreas
3: Magnus, Espen, Marius, Håvard

Siste fra forsiden