Feature

Månedens anbefalte Android-spill

Her er ti perler du kan koble av med i julestria.

1: Side 1
2: Side 2
Tiny Tower.

Tiny Tower

Sjanger: Simulator Pris: Gratis kr Type: Android (testet), iPhone og iPad Utvikler: MobageKan lastes ned her

Da Lars tidligere i år skrev om iOS-spillet Tiny Tower må jeg innrømme at det stakk i hjerterota. Her satt jeg, uten mulighet til å ta del i dette piksel-vakre mobileventyret, og jeg klødde desperat i fingrene etter noe nytt og ta tak i. Lykken ble derfor stor da spillet endelig landet på Android Market nå denne måneden, og jeg ivret raskt i gang med å bygge mitt eget lille tårn.

Ja, for i Tiny Tower handler det om å bygge sin egen høyblokk, med både residensetasjer og ulike industrietasjer. Folkene, som etter hvert tumler inn i det nusselige tårnet ditt, flytter gjerne inn dersom det er plass. Når du har satt alle beboerne i arbeid og sørget for at at butikkene har varer på lager, kan du konsentrere deg om å kjøre enkeltpersoner til sine foretrukne etasjer med heisen.

Butikkene selger på egenhånd, og selv om du logger av for kvelden fortsetter butikkene å selge helt til det er tomt. Det eneste aberet Android-utgaven har i forhold til iOS-utgaven er mangelen på de automatiske varslingene som gjør at telefonen gir deg en automatisk beskjed når butikkene trenger din oppmerksomhet.

Dette er et ypperlig gratisspill som lett kan være litt for avhengighetsskapende. Selv har jeg enda abstinenser og ønsker å sjekke tårnet mitt hver time. Og ønsker du ikke å vente på at pengene skal strømme inn av seg selv, eller ønsker å ta snarveien til en raskere heis, kan du benytte deg av mikrotransaksjoner for å spare en god del tid. Uansett om du velger å betale eller ikke vil du nok ende opp med å sjekke hvordan det går med tårnet ditt oftere enn hva som antageligvis er sunt.

8/10

Defender.

Defender

Sjanger: Arkade/tårnforsvar Pris: Gratis kr Type: Android Utvikler: DroidhenKan lastes ned her

Defender er bygd opp av et ganske enkelt, men likevel avhengighetsskapende, konsept. Bølger på bølger av monstre kommer løpende mot borgen din, og du må forsvare murene med en stusslig ballist og et par-tre forrykende magiformler. Det ligner et tårnforsvarspill, men her er det snakk om bare en borg og det er du som selv har full kontroll på nedplaffingen av monstre.

Etter hver endte forsvarskamp kan du oppgradere borgen, ballisten eller magiformlene med penger og magiske stener, slik at de stadig vanskeligere fiendebølgene blir lettere å håndtere. Litt synd er det da at fiendeutvalget er heller skralt; de samme fire fiendetypene går igjen i samtlige nivå, og de sjefskampene .

Fokuset ligger likevel mest på oppgraderingen mellom nivåene. Du får se hele oppgraderingstreet fra det øyeblikket du starter spillet, og helt i enden ligger det selvfølgelig et par fristende virtuelle gulrøtter på lur. Det er lett å prøve runder om og om igjen, og du higer bestandig etter å få stadig nye og bedre krefter.

Les også
Anmeldelse:

De fleste gratisspill er designet rundt mikrotransaksjoner. Defender er intet unntak, men er du villig til å stå på krava er det mulig å komme seg langt uten å punge ut. Du vil til tider merke at enkelte nivå blir litt tøffe – jeg merket et markant skille rundt nivå 50 – men som oftest er det bare snakk om å prøve et par ganger til før du får dreisen på det.

8/10

Blood and Glory.

Blood and Glory

Sjanger: Arkade Pris: Gratis kr Type: Android (testet), iPhone og iPad Utvikler: Glu MobileKan lastes ned her

«Memento mori!» utbryter muskelberg-gladiatoren, idet han løfter krigshammeren over hodet og deiser den mot skolten min. Jeg dukker elegant unna, og svarer med et par-tre forrykende sverdslag som nok svir godt. Jeg er kjappere og bedre, og ikke lenge etter faller det store monsteret om som en potetsekk på den sandkledte bakken mens blodet renner. Og jeg lever videre, klar til å kjempe igjen. Jeg skal nok dø en gang, men ikke i dag.

Det er ikke til å stikke under en stol at Blood and Glory er usedvanlig likt iOS-hiten Infinity Blade. Lær deg fiendens slagmønstre, blokker eller dukk unna innkommende slag fra venstre eller høyre, og delj løs med vanlige- eller kombinasjonslag når muligheten åpner seg. Så kan du kjøpe nytt utstyr eller fylle opp helseedrikklageret for myntene du tjener, samt fylle ut eventuelle erfaringspoeng, før du hopper ut i neste gladiatorkamp. Det er faktisk en svært så engasjerende etterligning, og sannsynligvis det beste alternativet til et slik spill på Android Market.

Spillet når likevel ikke helt opp til sin inspirasjonskilde; etter introduksjonsekvensen er det ingen sammenhengende handling mellom kampene, og selv om det grafisk føles imponerende er det ikke like gjennomført. Opplevelsen er også litt kort, med bare åtte turneringer tilgjengelig før du må finne frem kredittkortet.

Som med stort sett alle gratisspill er det selvfølgelig mikrotransaksjoner, og du kan kjøpe inn flere mynter og gyldne buttons som kan brukes til å kjøpe nytt utstyr. Vil du ha det beste utstyret er du nok pent nødt til å bite i det sure eplet og slenge en liten slant utviklerens vei. Men om du ønsker å fortsette helt «sine pecunia» (uten å betale) får du fremdeles et par gode timer ut av Blood and Glory.

8/10

Super Rope.

SuperRope

Sjanger: Arkade Pris: Gratis kr Type: Android (testet), iPhone og iPad Utvikler: Craneballs StudiosKan lastes ned her

Det var nesten så jeg ikke gadd prøve SuperRope da jeg først fant det på Android Market. Jeg er en smule lei av spill som ganske tydelig forsøker å tjene en mikrotransaksjonslant på en stil som minner om Angry Birds, og basert på skjermbilder trodde jeg dette bare var nok et gratisblaff uten substans. «Jeg må i det minste prøve det,» tenkte jeg, og tjue minutter etterpå satt jeg fremdeles og prøvde på å forbedre poengsummen min.

Sett bort fra det søte fargerike estetiske utrykket er det faktisk ikke mye Angry Birds å spore i SuperRope. Da minner det en smule mer om spill i «endless runner»-sjangern, slik som Jetpack Joyride og Canabalt. Figuren din skal klatre opp og hoppe mellom forskjellige tau, opp gjennom skyer og forbi fallende ambolter og glupske papegøyer.

På veien sanker du inn mynter, diamanter og Fluffy Stars (spillets egen valutta) i hopetall. Og får du øye på en caps, magnet eller rakett bør du hive deg på fort som svint – disse midlertidige kreftene gjør at du raser oppover mot himmelen. Det å slenge seg fra tau til tau går som regel greit (du sveiper bare fingeren mot det tauet du vil hope til), men av og til føles det ut som om spillet sliter med responsen. Og før du vet ordet av det deiser du mot bakken og må begynne på nytt.

Nye kart, figurer og midlertidige krefter kan låses opp med Fluffy Stars som det selvfølgelig tar en uhorvelig mengde med tid å sanke inn – med mindre du er villig til å kvitte deg med et par kroner. Om du kun spiller alene vil du nok også gå lei etter en liten stund, så napp heller tak i et par venner som er med på å konkurrere om høyeste poengsum gjennom OpenFeint.

7/10

Tetris Free.

Tetris Free

Sjanger: Arkade Pris: Gratis kr Type: Android Utvikler: Electronic ArtsKan lastes ned her

Tetris Free er det eneste spillet denne måneden som er litt eldre enn bare et par uker. Det fløy dessverre langt under radaren min da det ble sluppet i august. For å gjøre opp for denne lille blemmen får det sin fortjente oppmerksomhet her og nå, som en avslutning på denne månedens anbefalte Android-spill.

Om du ikke vet hva Tetris er har du nok meldt deg ut av sivilisasjonen for lengst, og lever kanskje ute i naturen sammen med en elg du kaller Greger. Målet er å vende på og stable fallende blokkeklaser av forskjellige former, slik at den horisontale delen av spillområdet dekkes fullstendig. Når dette skjer forsvinner den horisontale blokklinjen. Dette gjentas i stadig økende hastighet helt til du ikke lenger makter å holde tritt med de fallende blokkene.

Det jeg var mest skeptisk til med en smarttelefonutgave av Tetris var hvordan kontrolloppsettet skulle løses. Men Electronic Arts har faktisk gjort en fremragende jobb med å bygge et kontrollsystem for det nå 27 år gamle spillet. Du trykker på klossen for å vende den, og drar den ned mot bunnen for å slippe den raskt ned. Enkelt og greit.

Selvfølgelig er ikke alt bare fryd og gammen – musikken er direkte heslig, og om du er en av de som foretrekker klassisk Tetris, der man ikke kan smette brikkene inn i siste liten eller legge en brikke i reserve, vil nok snøfte av denne versjonen. Har du en helt middels interesse for Tetris, og ikke er så veldig kresen på de nostalgiske detaljene, fungerer denne enkle gratisutgaven overraskende greit.

7/10

Om to uker kommer vi med en tilsvarende samleartikkel for spill til iPhone og iPad.

Les også: Månedens anbefalte iPhone- og iPad-spill (Oktober)
Les også: Månedens anbefalte Android-spill (Oktober)

1: Side 1
2: Side 2

Siste fra forsiden