Feature

Månedens anbefalte Android-spill

Lå det en Android-telefon under juletreet i år? Her er ti ferske anbefalinger.

1: Side 1
2: Side 2

Ribba er fortært, Askepott fikk sin prins og det er et tomrom under juletreet som det er umulig å fylle. Julaften er over for denne gang. Litt trist kanskje, men så har vi jo en god slump med juleferie og en dundrende nyttårsfeiring å nyte før hverdagen innhenter oss alle. Ja, og så må du jo gjøre deg kjent med alle de gavene du fikk i år.

Om du var en av de mange heldige som pakket opp en mistenkelig kvadratisk gave og fant en flunkende ny Android-telefon under alt papiret, bør du følge med videre. Her får du nemlig servert ti gode Android-spill fra den siste måneden, som du kan bryne deg på med en gang du har gjort deg godt kjent med duppedingsen.

World of Goo.

World of Goo

Sjanger: Fysikk/Hjernetrim Pris: 29 kr Type: Android (testet), iPhone, iPad Utvikler: 2D BoyKan kjøpes her eller prøves gratis her

World of Goo har vært innom stort sett det som kan krype og gå av pekedyktige plattformer. Fra en lansering på Windows og Nintendo Wii gikk turen over til Linux, Mac, iPad og iPhone. Og endelig har turen kommet til Android-brukerne, som nå kan drasse med seg denne juvelen av et indie-spill hvor enn de måtte ønske.

Gjennom spillets mange brett må du bygge tårn, broer og andre byggverk ut av små nusselige gørrklumper. Målet er å nå en ventil som suger seg til de resterende klumpene som surrer rundt i det gørrnettverket du har bygget, og det er alltid en minimumsgrense som må nås før brettet er klarert. Moroa begynner for alvor i det øyeblikket du får kloa i flere typer gørrklumper.

Utvikleren 2D Boy har mestret balansegangen mellom å gi deg tilgang til nye typer gørrklumper og å sørge for at brettene alltid er krevende men aldri urettferdige. Spillet er svøpt i en type surrealistisk estetikk som har blitt imitert av minst et dusin indiespill de siste par årene, og har en subtil historie som er dugelig god.

I bånn ligger en spillopplevelse som ikke har blitt det grann dårligere i løpet av de tre siste årene. Tvert imot – berøringsskjermen passer til gørrbyggingen som hånd i hanske, og selv om spillet av og til krever reflekser og presisjon som kan bli litt i overkant for fingrene blir det aldri særlig problematisk.

9/10

Plants vs. Zombies.

Plants vs. Zombies

Sjanger: Tårnforsvar Pris: 11 kr Type: Android (testet), iPhone, iPad Utvikler: PopCapKan kjøpes her

Inntil nylig har Plants vs. Zombies kun vært å få på Amazon.coms egen nettbutikk for Android-apps. Dette har betydd at alle vi Android-brukere på denne siden av dammen som ikke har IP-adresse i hamburgerland har kunnet se langt etter å slakte trege zombier med nøye oppstilte planter på rekke og rad. Atlanterhavsblokkaden har endelig opphørt, noe som medfører at alle vi som har vært sugne på å få et av PopCaps beste spill i lomma nå kan slukke zombietørsten.

Les også
Dead Island-oppfølger tar form

Konseptet er i grunn enkelt: zombier av forskjellige slag kommer fra skjermens høyre side og truer deg med å traske over hagen og ta seg inn i huset gjennom bakdøren, før de gomler i seg hjernen din i et par smertefulle jafs. For å forhindre dette grusomme utfallet må du, ved hjelp av innsamlede solstråler, plante forsvarsdyktige vekster i hagearealet.

Zombiene har en god slump triks i ermet, og det lønner seg å tilpasse plantingen til hvilke typer av hjernegomlerne som kommer traskende. Det øses alltid på med nye og vilt forskjellige typer av både planter og zombier gjennom kampanjemodusens femti brett, og ved spillets slutt vil du ha et ganske betydelig arsenal å velge i.

Det hele fungerer utmerket, sett bort fra en irriterende lang lastetid når du gjenopptar spillsesjonen etter et lite avbrudd. Om du mot formodning ikke skulle ha rørt ved Plants vs. Zombies på en av de åtte andre plattformene hvor det har dukket opp de to siste årene – eller om du ønsker et billig, bærbart og bra gjensyn – er det bare å slå til.

9/10

Epic Astro Story.

Epic Astro Story

Sjanger: Simulering Pris: 27 kr Type: Android Utvikler: KairosoftKan kjøpes her

Kairosoft fortsetter å øse ut titler fra sin tilsynelatende uendelige spilldatabase. Tidligere har vi vært innom alt fra spillutvikling til japanske middelalderbyer. Denne gangen går turen til det ytre rom, hvor du må lede en gruppe nybyggere til et liv i sus og dus på en asteroide. Hus må bygges, åkre må høstes og turister må hukes inn med attraksjoner.

Når nybyggerne ikke jobber med å vedlikeholde kolonien kan de sendes ut på et utforskningseventyr til andre planeter eller uutforskede områder på asteroiden. Der finner de skjulte skatter, potensielle nye beboere og utviklingspoeng. Mot slutten av disse oppdragene dukker det som regel opp fiender som må nedkjempes. Kampene er forholdsvis enkle, og utspiller seg selv etter at du har satt opp en formasjon, men du kan la ekspedisjonsmedlemmene benytte våpen og rustninger for å bedre utfallet.

De vante Kairosoft-tropene er lette å spore: søte piksel-figurer og småkronglete berøringskontroller er noe man har blitt vant til fra utvikleren. Det blir litt problematisk når man med størst mulig presisjon skal plassere ut bygninger på den isometriske asteroiden, men ødelegger ikke opplevelsen i stor grad.

Epic Astro Story fortsetter stort sett på samme fjøla som Kairosofts tidligere utgivelser. Har du syslet med noen av de tidligere titlene er det ingen gigantiske overraskelser her. Utvikleren makter likevel å tilby noen nye og alternative systemer som blir nok til å engasjere veteraner så vel som nykommere i lang tid.

8/10

Fling a Thing.

Fling a Thing

Sjanger: Arkade Pris: Gratis Type: Android (testet), iPhone, iPad Utvikler: Big Blue BubbleKan lastes ned her

Månedens kanskje minst hjernekrevende spill slenger seg på gratisbølgen, og velger i stedet å kreve inn penger gjennom frivillige mikrotransaksjoner og reklamebannere – et nødvendig onde som her kanskje tas litt for langt. Spillets største aber er nemlig utvilsomt reklamene som popper opp med jevne mellomrom.

Bak reklamene skjuler det seg likevel et helt greit spill. Du skal dra et insekt i halen for å skyte det vertikalt opp mot bobler på skjermen. Målet er å få alle boblene til å sprekke, slik at du kan avansere til neste nivå. Utfordringen kommer gjennom disponeringen av antall insektsprett. Du begynner med ti sprett, men kan få insektet til å hanke inn noen ekstra ved å fange flyvende objekter.

Etter hvert introduseres vi for nye dingser å sende insektet mot. For eksempel et egg som åpner seg slik at det ramler ut små insektbabyer som plukker opp bobler og en springfjær som sender deg videre opp i skjermer. Disse stadige introduseringene er med på å forhindre at spillet blir for ensformig i lengden.

Skal du ha noe ut av dette bør du likevel rotte deg sammen med andre Android-kompiser og konkurrere om beste poengsum over OpenFeint. Alene blir det en heller stutt opplevelse. Har du lyst på litt enkel og avslappende moro i juleferien er Fling a Thing en helt OK tidtrøyte.

6/10

Train Conductor 2: USA.

Train Conductor 2: USA

Sjanger: Arkade Pris: 11 kr Type: Android (testet), iPhone, iPad Utvikler: The Voxel AgentsKan kjøpes her eller prøves gratis her

Av og til kan det være greit med et enklere spill som man kan nyte i kortere spenn. Mens du venter på kaffen, finskjortestrykingen eller hva som helst annet som må ventes på, er det alltid fornøyelig å dra frem mobilen for å spille en liten runde av slike spill.

Train Conductor 2: USA er et slikt ventespill der målet enkelt og greit er å pensle tog over på de riktige jernbanesporene. Lokomotivene strømmer på fra begge sidene av skjermen på fire eller fem skinneganger, og du må sørge for at de ikke kræsjer med hverandre eller kjører inn på feil spor.

Ved å trekke en linje mellom sporene fører du togene til sine rette skinneganger. For å forhindre at tog krasjer må du også sørge for å stoppe dem midlertidig med et trykk, slik at det andre kan skifte spor. Utfordringen ligger da i å sørge for at togene flettes mellom hverandre, uten å bli stående for lenge i ro.

Dette høres kanskje litt ensformig ut, og uten de syv vidt forskjellige brettene hadde dette nok kjapt blitt traurigere. Ett brett foregår i Grand Canyon, og du må pensle togene over på riktig spor før de faller ned i gapet. Et annet er satt i Nashville, med spøkelsestog som kan kjøre gjennom hverandre, i tillegg til bråkete dommedagstog som kjøre inn på rett spor dersom du ikke ønsker at spillrunden brått tar slutt. Det er nettopp disse betydelige variasjonene på formelen som gjør Train Conductor 2: USA verdt å spille.

7/10

1: Side 1
2: Side 2

Siste fra forsiden