Feature

Månedens anbefalte Android-spill

Kjeder du deg i gråværet? Det er det ingen grunn til!

1: Side 1
2: Side 2

Major Mayhem

Major Mayhem ute på humanitært oppdrag.

Sjanger: Action
Pris: Gratis
Type: Android (testet), iPhone, iPad
Utvikler: [adult swim] games
Last ned her

I denne sjarmerende dekningsskyteren fra Adult Swim tar vi rollen som den heroiske major Mayhem. Denne enmannshæren er i stand til å ta ut det meste på egen hånd, og godt er det. Noen har nemlig bortført kjæresten hans, og den frie verden er samtidig i fare. Da kommer det godt med å være en tøffing.

Historien i dette spillet er fullstendig forglemmelig, og det er meningen. Humor er det derimot mye av, og ikke minst godt flytende gameplay, høyt tempo og morsomme utfordringer. Her belønnes du ikke bare for et visst antall hodeskudd etter hverandre, men også for ting som å skyte hatten av hodene på fiendene før du tar dem ut for godt.

Prinsippene er veldig enkle: Hold deg i dekning når du blir skutt på, og ta ut så mange du kan ellers. Pass også på å ikke ta livet av gislene. Skyte gjør du ved å trykke på fienden, og det er derfor ikke noe komplisert siktesystem som kan ødelegge for deg. Løpe gjør majoren på egenhånd, når fiendene er tatt ut. Spillet er kanskje litt ensformig i lengden, men fungerer glimrende som lett tidsfordriv.

MapleStory Live

På tide å sjekke posten.

Sjanger: Rollespill, plattform
Pris: Gratis begrenset versjon, fullversjon 26,39 kr
Type: Android (testet), iPhone
Utvikler: NEXON Company
Last ned prøveversjon her

MapleStory er ett av de spillene som ser ut til å ignoreres av mange, men spilles av enda flere. Det sjarmerende, todimensjonale massive plattformrollespillet krever svært lite maskinkraft, og er enkelt å sette seg inn i. Det appellerer kanskje mest til et yngre publikum, men spilles av mennesker i alle aldre. Selv må jeg innrømme at jeg aldri har satt min fot i Maple-verdenen før nylig.

Mobilversjonen er i motsetning til sin PC-motpart ikke i realiteten et massivt onlinespill. Interaksjonen med andre spillere begrenser seg til en meldingstavle, postboks og noen få flerspilleroppdrag. For å få full funksjonalitet, som tilgang til postboks, bank og minispill, må du kjøpe fullversjonen. I tillegg er spillet tungt mikrotransaksjonsbasert, noe som dessverre trekker en del ned.

Det er naturligvis mulig å spille uten å benytte seg av mikrotransaksjoner. Og kan du leve med å mangle enkelte funksjoner, er det mye gratisunderholdning å hente i MapleStory Live. Kombinasjonen av den todimensjonale plattformsjangeren og rollespillelementer er et morsomt avbrekk fra begge sjangrene. Sammen med et lettfattelig og vanedannende gameplay, er det lett å forstå hvorfor spillet er populært blant enkelte.

Les også
Utviklingen går glatt for nye Broken Sword

Dead Trigger

Så var det zombier igjen.

Sjanger: Action
Pris: 6 kr
Type: Android (testet), iPhone, iPad
Utvikler: MADFINGER Games
Kan kjøpes her

Etter annonseringen av Dead Trigger har det vært en del forventninger, særlig fordi spillet utnytter de grafiske mulighetene som ligger i Tegra 3-brikkene til Nvidia. Det kreves ikke at du har en mobil med brikken, men grafikken vil være en del bedre på disse enhetene. Selv har jeg ikke hatt muligheten til å teste på en slik mobil, men det må sies at spillet også ser bra ut på en eldre telefon.

Utover grafikk er spillet en nokså tradisjonell førstepersonsskyter. Historien er relativt triviell: En zombie-epidemi bryter ut, du overlever, finner noen andre som har overlevd, og prøver å fortsette å overleve. Det meste fortelles gjennom tekstsekvenser. Kontrollene følger standardkonvensjonene vi har blitt vant til på berøringsskjerm, men som i Max Payne kan de forskjellige "knappene" flyttes på etter eget behag. Dermed kan man i høyere grad skreddersy systemet til sitt eget behov.

Det er mye bra med Dead Trigger, men jeg føler spillet mangler "det lille ekstra" som skal til for faktisk å engasjere. Historien har vi sett før, og spillet har vi sett før. Har man ikke Tegra 3, er grafikken heller ikke det jeg vil kalle spektakulær – for eksempel N.O.V.A. 3 ser minst like bra ut. På toppen av det hele begynner zombiehistorien å bli nokså utbrukt, særlig når den tar seg selv seriøst. Men skulle du være lysten på zombieskyting og god mobilgrafikk, er dette på ingen måte en dårlig opplevelse.

Ichi

Verdens enkleste kontrollsystem.

Sjanger: Gåteløsing
Pris: 6 kr
Type: Android (testet), iPhone, iPad
Utvikler: Stolen Couch Games
Kan kjøpes her

Ichi, som betyr "én" på japansk, er et spill med én knapp. Målet er å veilede en ball, slik at den plukker opp alle prikkene på banen. På strategiske plasseringer står det trekanter, som roteres når du trykker på skjermen. Ved hjelp av trekantene sender du ballen videre i riktig retning. Utfordringen er å få dette til fort, siden poengsummen påvirkes av antall ganger ballen spretter. Alt dette foregår på baner tegnet på papir.

Etter hvert dukker det også opp skarpe kanter, som du må holde ballen unna. Ofte er den siste prikken du skal innom plassert foran en slik kant. Du kan også få ballen til å tegne en strek på papiret, som så vil fungere som en vegg neste gang ballen treffer. Etter hvert introduseres flere slike hjelpemidler, men alle kontrolleres kun ved hjelp av den samme "knappen".

Til å begynne med virket spillet nesten for enkelt, men det gikk ganske fort opp for meg at dette er genial hjernetrim. Brettene er svært godt gjennomtenkt, og krever reaksjon så vel som resonnerings- og planleggingsevne. Det er lett å bli sittende lenge med denne éne knappen. Dette er et kjempegodt eksempel på at det enkle ofte er det beste.

Magic Portals

Aperture Labs har tydeligvis eksistert lenge.

Sjanger: Plattform
Pris: Gratis prøveversjon, fullversjon 6,02 kr
Type: Android (testet)
Utvikler: Asantee
Last ned prøveversjon her

Magic Portals har, som navnet tilsier, likhetstrekk med Valves kjempesuksess. Denne gangen er det riktignok magi, og ikke vitenskap, som skaper portalene. I tillegg er brettene todimensjonale. Hovedpersonen må bruke portaler for å komme seg i mål, og ofte inkluderer dette å slippe tunge stener på murstein for å lage åpninger, og andre triks.

I tillegg er det portalhemmende vesener av uspesifisert slag enkelte steder, men disse forsvinner hvis du skyter på dem. Du må også benytte deg av blå "speil" som reflekterer skuddene dine videre, for å komme rundt hjørner og andre hindre. Prestasjonene dine rangeres etter hvor mange portaler du har brukt, det er derfor viktig å tenke seg om før du skyter. Å få gullmedalje samtidig som du samler opp alle juvelene på brettet er ofte lettere sagt enn gjort.

Til normalt skal det mye til før jeg får sansen for en såpass tydelig etterligning av et annet, kjent spill. Denne gangen gjør jeg likevel et unntak, særlig fordi utvikleren har valgt å bringe portalmekanikken inn i en todimensjonal verden. Dette er rett og slett gøy, og brettene er for det aller meste godt utformet. Magic Portals er absolutt verdt en titt, særlig dersom du er ute etter et litt annerledes sidescrollende plattformspill.

Max Payne ble testet på en Samsung Galaxy S II. Resten av spillene ble testet på en LG Optimus 3D.

Les også: Månedens anbefalte Android-spill (juni)
Les også: Månedens anbefalte Android-spill (april)

1: Side 1
2: Side 2

Siste fra forsiden