FEATURE: Månedens anbefalte Android-spill
Feature

Månedens anbefalte Android-spill

Storspill som Football Manager 2013 og GTA: Vice City er nå på mobilen.

Julestria er unnagjort, gaver er pakket opp og Lego er bygget. En travel julemåned ble toppet med enorme mengder feit mat, godteri og marsipan.

Etter timesvis med halvstressa gaveshopping på et kjøpesenter sammen med det som føltes ut som resten av Norges befolkning, var det utrolig deilig å sette seg i godstolen, slenge beina på puffen og klimpre løs på mobilen.

Den siste måneden har det kommet en rekke store, kjente titler til Android. Som ivrig fotballentusiast har jeg vunnet mange seriegull med all slags lag i ulike versjoner av Football Manager. Nå slipper du benke deg foran PC for å nyte spillet, i desember kom Football Manager 2013 på Android. Dermed har du ingen unnskyldning for ikke å ta bare en kamp til.

Det andre kjente spillet er GTA: Vice City, som har blitt gjenfødt som Android-spill. Her kan du forvente mye action, skyting og hårete humor.

Grand Theft Auto: Vice City

Sjanger: Action
Pris: 35,43 kr
Type: Android, iPhone, iPad
Utvikler: Rockstar Games, Inc.
Spillet kan kjøpes her

Tommy gjør det han kan best.
Tommy gjør det han kan best.

Det er neppe mange spillere der ute som ikke kjenner til denne spillserien. Den har skapt massive debatter, sjokkert og hisset på seg mange mennesker. Den har også underholdt millioner av spillere, gjort Rockstar til en av de mest respekterte spillutviklerene, og raket inn uante millioner i pengekassa.

I GTA: Vice City følger vi historien til Tommy Vercetti. Handlingen er satt til 80-tallet, og pastellfarger er kongen. Hvis du har sett den gamle Miami Vice-serien vet du hva du har i vente. Tommy har nylig sluppet ut etter et lengre fengselsopphold, som ser ut til å ha gjort lite godt for protagonisten. I tro GTA-ånd skal det stjeles, ranes og skytes. Alt annet enn lovlydige handlinger står i sentrum, og Vice City er en herlig by å leke seg i. Her har du alt fra blinkende strandpromenader til slum og elendighet.

Spillet er opprinnelig fra 2002, og grafikken er deretter. Den er utdatert, men på ingen måter dårlig. Husk at dette er en mobilversjon av et 10 år gammelt spill, så så stort sprik fra de nye mobilspillene er det ikke. Det som derimot fortsatt holder like høy klasse, er alle de ulike radiostasjonene du hører på mens du kjører en av mange kjøretøy. Store mengder god musikk, og en herlig miks av gal radioprat innimellom.

Dette er en gammel klassiker som ikke lider av alderen.

Eufloria

Nydelig grafikk.
Nydelig grafikk.

Sjanger: Strategi
Pris: 27,08
Type: Android, iPhone, iPad
Utvikler: Omni Systems Limited
Spillet kan kjøpes her

Etter heftig bilstjeling og gangstermoro i Vice City passer det bra å slappe av med Euforia. Dette er et strategispill der hovedmålet er å kolonisere asteroider.

Dette gjøres i all hovedsak ved å gro trær. Du planter frø, de blir til trær som skaper nye frø. Du er derimot ikke alene om å ville spre dine grønne grener rundt i universet, og etterhvert må du overta områder der andre trær allerede har slått rot.

Du har kun tre ulike enheter å styre. Du har raske, sterke og energiske frø, som alle passer til ulike oppgaver. Hele spillet har en rolig fremtoning, og det er ikke spesielt komplisert. Dette er et spill du kan slappe av med, lene deg tilbake og bare nyte. Det aller beste med spillet er den visuelle stilen. Det er nydelig å bare se hvordan trærne og frøene dine sprer seg rundt i universet.

Eufloria gir oss et ukomplisert, rolig og nydelig annerledes strategispill som fortjener din tid.

Yesterday

Mørk stemning i Yesterday.
Mørk stemning i Yesterday.

Sjanger: Action/Arkade
Pris: 36,71 kr (gratisversjon med reklame også tilgjengelig.)
Type: Android, iPhone, iPad
Utvikler: Bulkypix
Spillet kan kjøpes her

Yesterday er et mørkt pek-og-klikk eventyrspill der du må løse en mordgåte. En seriemorder tar livet av uteliggere og tiggere i New Yorks gater, og det er opp til deg å stoppe han.

Du kontrollerer tre ulike personer i spillet, som hver for seg bidrar til å løse mysteriet. Henry White og hans kamerat Cooper er to av de kontrollerbare figurene. Disse tar etterforskningen i egne hender, da ingen andre ser ut til å bry seg. Den siste figuren heter John Yesterday. Han husker ingenting av hvem han er, og man vet lite om hans innblanding i historien.

Spillet har en nydelig grafikk, toppet med et enda bedre soundtrack. Begge er med å gi spillet en herlig mørk, dyster stemning. Det er også en mørk humor i spillet, som letter litt på den tunge stemningen.

Yesterday har en mørk, spennende historie som gjør seg godt i lommeformat.

Football Manager Handheld 2013

Tre små blir til en større.
Tre små blir til en større.

Sjanger: Sport
Pris: 70 kr
Type: Android, iPhone, iPad
Utvikler: SEGA of America
Spillet kan kjøpes her

Det ultimate managerspillet har endelig kommet til mobilen. Football Manager er et spill du kan legge uendelig mange timer i, som fram til nå har berøvet mange aspirerende managere verden over mange timer med sosial omgang. Denne tiden er derimot forbi, når du nå kan ta med deg laget ditt hvor du enn måtte være.

Football Manager 2013 på PC er superdetaljert og spekket med informasjon om alt i fotballens verden. Mobilversjonen er forenklet, både i størrelse og antall funksjoner. Spillet kan på mange måter være en enklere start for de som ikke allerede har testet disse spillene.

Per nå er det 14 ulike ligaer å velge i, dessverre er ikke norske lag med enda. Du kan spille den vanlige karrieremodusen der du tar styringen over et valgfritt lag. I tillegg til dette kan også spille ulike scenarioer, der du må greie ulike mål innen en tidsfrist.

Et herlig forenklet alternativ til PC-versjonen, som gjør at du kan drømme om ligagull i Spania på bussen.

Heroes of Order & Chaos

Heftige kamper.
Heftige kamper.

Sjanger: Action
Pris: Gratis
Type: Android, iPhone, iPad
Utvikler: Gameloft
Spillet kan kjøpes her

MOBA betyr Multiplayer Online Battle Arena. Tenk League of Legends og Dota 2, to av de mest populære spillene av denne typen om dagen. Nå har denne meget populære sjangeren beveget seg over i mobilform, med blandet hell.

For alle som har spilt et slikt spill før burde det meste være kjent. Du velger en av mange helter, alle med ulike evner. Sammen med enten to eller fire andre skal du kjempe mot et annet lag. Kampene foregår på et kart der hvert lag startet i sin egen base, og målet er å kjempe seg forbi andre spillere, tårn og monstre for å ødelegge motstandernes base. Da har du vunnet kampen.

Du kontrollerer helten din med en kontrollstikke i venstre hjørne, eller ved å trykke på skjermen dit du vil den skal bevege seg. Du angriper med en knapp i høyre hjørne, og har også en knapp til å bytte fiende du angriper. Etterhvert som helten går opp i nivå, låser du opp spesialangrep som har egne knapper på høyre siden, over standardangrepet. Høres rotete ut, men det fungerer overraskende bra.

Det store minuset er trøblete forsinkelser i nettsignalet, som ofte blir utslagsgivende i hektiske kamper. Ser man bort fra dette er Heroes of Order & Chaos et godt spill, som tar med alt man trenger fra tilsvarende PC-spill. Utvikleren viser at denne sjangeren har noe å gjøre i mobilform, og jeg blir ikke overrasket om dette blir en suksess.

Pudding Monsters

Fargerike klumper.
Fargerike klumper.

Sjanger: Hjernetrim
Pris: Gratis
Type: Android, iPhone, iPad
Utvikler: ZeptoLab
Spillet kan kjøpes her

Hopp og sprett og tjo og hei.
Hopp og sprett og tjo og hei.

Fra skaperen av Cut the Rope kommer en ny hjernetrimmer. Denne gangen med puddinger.

Her skal du sende puddinger inn i andre puddinger for å lage en større klump med pudding. Helst skal du gjøre dette over de tre stjernene som befinner seg på bordet. Etter hvert dukker det opp både sovende og gråtende puddinger, samt ulike andre elementer som kompliserer oppgaven.

Du fullfører et brett når du har samlet alle de ulike puddingene sammen til en stor. Spillet har en fin progresjon, du får nye elementer i et bra tempo og vanskelighetsgraden stiger hele veien. Grafikken i spillet er fargerik og morsom, og dette er et spill som helt klart passer for barna også. Spillet henter ulike elementer fra Angry Birds, Bejeweled og Tetris med hell, og blander det hele sammen i en stor, fin pudding.

Enkel, godt laget og morsomt hjernetrim som passer for alle aldre.

Wombi Detective

Tegneserieaktig film noir.
Tegneserieaktig film noir.

Sjanger: Eventyr
Pris: 16,90 kr
Type: Android, iPhone, iPad
Utvikler: Wombi
Spillet kan kjøpes her

Den svenske utvikleren har laget et detektivspill rettet mot barn, som også kan underholde en voksen mann.

Her skal du løse tyverigåter, finne stjålet gods og sende den rette kjeltringen bak lås og slå. Den herlige blandingen av film noir og tegneserieaktige grafikken er nydelig, og skaper umiddelbart et godt inntrykk. Det er fargerikt, men samtidig veldig stemningsfullt og passende for denne type spill.

Du løser oppgavene ved å identifisere hvilken kriminell som passer med beskrivelsen du får. Du må grave og lete etter godset, finne beviser og utforske mange fine miljøer. Det er opp til deg å bruke hodet og sette sammen alle ledetrådene slik at oppgaven blir løst.

Spillutvikler Wombi har laget flere andre applikasjoner rettet mot barn, og dette er helt klart en av de bedre de har laget så langt.

Zen Pinball HD

Minner fra de gode gamle dagene med pinballmaskiner.
Minner fra de gode gamle dagene med pinballmaskiner.

Sjanger: Arkade
Pris: Gratis
Type: Android, iPhone, iPad
Utvikler: Zen
Spillet kan kjøpes her

Zen Pinball HD er et av de beste pinballspillene, og nå har det endelig tatt turen over til Android. Spillet har tidligere høstet enorm suksess på Xbox Live Arcade med et stort utvalg av ulike bord.

Det er en veldig god grafikk i spillet, ballfysikken kjennes veldig riktig ut og det er enkelt å spille. Du trykker på den siden samsvarende med der du vil treffe ballen. I gratisversjonen følger det dog kun med et bord, resten må kjøpes. Har du penger til overs, er det derimot veldig mange ulike å velge i.

Mine favoritter er nok de mange ulike Marvel-baserte bordene. Her finner du blant annet X-men, Captain America og Thor. Totalt er det 15 bord du kan kjøpe, og alle koster 11 kroner per stykk.

Zen Pinball HD er et godt spill i sin sjanger, men gratisversjonen kunne hatt mer innhold. Flere baner hadde vært å foretrekke.

The Pyraplex

Velkjent stil fra denne utvikleren.
Velkjent stil fra denne utvikleren.

Sjanger: Strategi
Pris: 26,99 kr
Type: Android, iPhone, iPad
Utvikler: Cairosoft Co., Ltd
Spillet kan kjøpes her

Kairosoft har laget avhengighetsskapende spill som Game Dev Story og Grand Prix Story tidligere. Spillene deres følger i bunn og grunn den samme oppskriften hver gang. Allikevel er det noe ved disse spillene som alltid fenger, og som gjør at timene bare flyr.

The Pyraplex er intet unntak i så måte. Her befinner du deg i ørkenen, og målet er å bygge en enorm pyramide. Dette er dog ikke alt, du skal også tiltrekke deg reisende, blant annet romere og aztekere, gjøre allianser og få solgt gods på basaren din. For alle som har testet et av Kairosofts tidligere spill, kommer dette til å være velkjent. Du bygger opp, oppgraderer og forhandler.

Vanskelighetsgraden er som alltid godt balansert, den velkjente grafiske stilen er på plass og alt er som det skal være. The Pyraplex er et ypperlig eksempel på tanken at man ikke burde endre på en oppskrift som funker. Utvikleren har tatt det som fungerer, lagt til og forbedret flere funksjoner og endt opp med et meget godt sluttresultat.

Mange timer kommer til å forsvinne fort i jakten på den perfekte pyramide.

Broken Sword II Smoking Mirror

Flotte bakgrunner og grafikk i spillet.
Flotte bakgrunner og grafikk i spillet.

Sjanger: Eventyr
Pris: 30 kr
Type: Android, iPhone, iPad
Utvikler: Revolution Software Ltd.
Spillet kan kjøpes her

Broken Sword II er et klassisk pek-og-klikk eventyr der vi igjen møter George Stobbart og Nico Collard, velkjent fra forgjengeren.

Spillet kom første gang i 1997, men til tross for sin alder er dette fortsatt et av de bedre eventyrene i denne sjangeren. Denne versjonen er en forbedring av originalen, og er det samme spillet som kom på iOS i 2010 og PC/Mac i 2011. I den nye versjonen som nå også er å finne på Andriod, har de blant annet forbedret animasjoner og grafikk, bedret lydbildet, laget et helt nytt hintsystem og til og med en Dropbox-funksjonalitet der du lager på tvers av plattform du spiller på.

Historien er fortsatt like bra i spillet, og det er lett å komme inn i kontrollene i spillet. For alle som liker eventyr, gåteløsing og en god historie er dette spillet et veldig godt kjøp.

Les også: Månedens anbefalte Android-spill (november)
Les også: Månedens anbefalte Android-spill (oktober)

Football Manager 2013

Android
Slippdato: 28. desember 2012
Sjanger: Simulator
Utvikler: Sports Interactive
Utgiver: Sega

Broken Sword II: The Smoking Mirror

Android
Slippdato: 21. desember 2012
Sjanger: Eventyr
Utvikler: Revolution Software
Utgiver: Virgin Interactive

Pudding Monsters

Android
Slippdato: 21. desember 2012
Sjanger: Gåteløsning
Utvikler: ZeptoLab
Utgiver: ZeptoLab

Zen Pinball HD

Android
Slippdato: 18. desember 2012
Sjanger: Simulator
Utvikler: ZEN Studios
Utgiver: ZEN Studios

Grand Theft Auto: Vice City

Android
Slippdato: 18. desember 2012
Sjanger: Action
Utvikler: Rockstar North
Utgiver: Rockstar

Eufloria

Android
Slippdato: 17. desember 2012
Sjanger: Strategi
Utvikler: Omni Systems
Utgiver: Omni Systems

The Pyra-Plex

Android
Slippdato: 14. desember 2012
Sjanger: Simulator
Utvikler: Kairosoft
Utgiver: Kairosoft

Yesterday

Android
Slippdato: 4. desember 2012
Sjanger: Eventyr
Utvikler: Bulkypix
Utgiver: Focus Home Interactive

Kommentarer (13)

Forsiden akkurat nå

Til toppen