Feature

Månedens anbefalte Android-spill

Her er de beste nye titlene, og noen perler vi overså i fjor.

1: Side 1
2: Side 2
Carcassonne.

Carcassonne

Sjanger: Brettspill Pris: 35 kr Type: Android Utvikler: exozet gamesKan kjøpes her

Hva kan man egentlig skrive om Carcassone? Vel, det er et tysk brettspill for opp til fem spillere, der spillerne pent og pyntelig etter tur legger ut en ny bit av middelalderlandskapet, samt en følgesmann som setter krav på halvferdige og ferdige veier, byer, og klostre. Poeng fordeles etter hvert som spillet utfolder seg, og vinneren får lov til å gi taperne blodpupp (det står i regelheftet mitt – jeg sverger). Viktigst av alt: det er heidundrende moro!

Android-utgaven av det populære brettspillet har gjennomgått en ypperlig konvertering. Det er lekende lett å navigere berøringsgrensesnittet, og middelalderkartets mobilutforming er oversiktlig og pent. En del mobilutgaver av brettspill sliter med et trøblete grensesnitt, men tabber du deg ut og legger en brikke på feil sted her kan du ikke uten videre skylde på spillet.

Selv om utseendet er velgjort og fornuftig, er spillets musikk et par hakk mer anmassende. Jeg skjønner at de går for en kvasi-middelaldersk stil, med insisterende cembalo, tamburin og lutt som hovedingredienser, men når man skal nyte en hyggelig runde med venner ønsker man vel ikke å ha en digital utgave av ensemblet fra Tre Nøtter til Askepott tutende ut av mobilen?

Med på kjøpet får du den offisielle utvidelsespakken som legger til elver i landskapet og gir formelen en del mer variasjon. Litt skuffende er det at det flerspillermulighetene er begrenset til å sende rundt på én telefon, men det er jo helt klart bedre å spille brettspill i samme rom.

iBlast Moki.

iBlast Moki

Sjanger: Fysikk/Hjernetrim Pris: 17 kr Type: Android (testet), iPhone og iPad Utvikler: Godzilab IncKan kjøpes her

Det er synd at jeg overså iMoki Blast totalt da det dumpet diskret ned på Android Market i slutten av september. Denne eldede iPhone-klassikeren fortjente virkelig bedre enn som så. Som et plaster på såret får denne lille fysikkperlen litt oppmerksomhet nå, i begynnelsen av 2012. Heldigvis er det er aldri for sent å trekke frem en forbigått godbit fra arkivet.

iBlast Moki handler kort å godt om å sprenge små pastellfargede Mokier fra den ene siden av brettet, og inn i den åpne sluttportalen på den andre siden. Tenk Angry Birds, bare at spretterten er byttet ut med eksplosive bomber, og med ett overordnet mål om å komme seg fra A til B i stedet for grisemassakrering. Du planlegger alt på forhånd og setter tiden i sving når du tror du har et godt oppsett.

I arsenalet har du som nevnt bomber i de første brettene, men etter hvert får du også tilgang til andre hjelpemidler som skal hjelpe deg med å lede mokiene mot portalen, for eksempel ballonger og metallpinner. Detonasjonen av bombene kan forsinkes ved å vri på en klokke, og mye av spillets sjel ligger i å sette opp kjedereaksjoner hvor mokiene tumler stadig nærmere sitt mål.

Både mokiene og verdenen de spretter rundt i er som snytt ut av et barne-tv-program, med et fargespenn som rivaliserer de mest glorete skjortene til Jimi Hendrix. Spillmekanisk fungerer alt ypperlig gjennom de om lag 70 brettene som spiller tilbyr, og det å løse de varierte fysikkgåtene føles både intuitivt og belønnende. Vi får håpe utvikleren Godzilab får hevet seg rundt og gir ut den til nå iOS-ekskulusive oppfølgeren også – jeg spiller gjerne mer iBlast Moki.

Age of Zombies.

Age of Zombies

Sjanger: Action/Arkade Pris: 6 kr Type: Android (testet), iPhone og iPad Utvikler: Halfbrick StudiosKan kjøpes her

Halfbrick Studios er for mobilpublikummet antageligvis mest kjent for å være hjernene bak Fruit Ninja og høstens iOS-storspill, Jetpack Joyride. Det mange kanskje ikke vet er at det er de samme folkene som sto bak tvillingstikkeskyteren Age of Zombies, som først kom til Android i fjor sommer etter å ha vært tilgjengelig hos konkurrenten lenge.

Barry Steakfries reiser gjennom tidsepoker, slakter zombier i fleng, og lirer av seg illeluktende one-linere i hytt og gevær. Nå skal det sies at historien og dialogen er rent møl, campy og absurd, med banal humor, tvilsomme referanser og poenger. Heldigvis er det ikke på disse områdene fokuset ligger, og man kan lett ignorere det slitsomme rammeverket.

Selve zombieslaktingen er faktisk ganske gøy. Du blir løpende bakover og rundt som en redd kylling mens du biter fra deg som best du kan. Zombiene strømmer på, og du må felle alle som en før brettet klareres. Husk også at du kan plukke opp våpen som flammekastere, rifler og kappsager som dukker opp med jevne mellomrom.

Alt i alt er Age of Zombies en særdeles kapabel tvillingstikkeskyter. Den endeløse slaktingen kan kanskje bli litt ensformig til tider, men våpenvariasjonene og den eskalerende vanskelighetsgraden bidrar til å holde opplevelsen fersk.

Muffin Knight.

Muffin Knight

Sjanger: Arkade/Action Pris: 18 kr Type: Android (testet), iPhone, iPad Utvikler: Angry Mob GamesKan kjøpes her eller prøves gratis her

Etter ett blikk på Muffin Knight er det ingen tvil om at spillet låner mye av indie-hiten Super Crate Box. Fiender som strøs ned fra skyer og løper mot en fyrrig avgrunn, og muffins som endrer hvilke våpen figuren din bruker, er kjente elementer. Et genialt enkelt kontrolloppsett som holder seg til hopping, løping og skyting likeså.

Det mer interessante er hvordan spillet bringer nye elementer til opplevelsen. Du stiger i erfaringsnivå etter hvert som du gomler muffins og knerter fiender, og kan oppgradere hver og en av de mange opplåsbare figurtypene ved å tilegne de erfaringspoeng. En liten tvist, ja helt klart, men en tvist som endrer formelens progresjonsfølelse betraktelig.

Det er en merksnodig gjeng du stifter bekjentskap med. Alt mellom en zombie som spyr godis og en enhjørning som driter regnbuer. Siden de forskjellige figurene krever hver sin tilnærmingsmåte kan du ikke gli inn i en behagelig rutine, men må tilpasse deg situasjonen etter som den endrer seg. Er du konkurransehypp kan du gruse andre spillere over lokalt nett, uavhengig om de spiller på iPhone eller Android, noe som fungerer overraskende bra.

De mangtallige brettene gjør sitt for å holde på deg, med store omveltninger på både spillflyt og estetikk. På noen punkter overgår faktisk Muffin Knight inspirasjonskilden, men et hakk mer klumsete styringsmuligheter, samt periodevise stup i bildeoppdateringen, ødelegger en smule av arkademoroa.

Reckless Getaway.

Reckless Getaway

Sjanger: Racing/Arkade Pris:12 kr Type: Android (testet), iPhone og iPad Utvikler: polarbitKan kjøpes her

Med Reckless Getaway har svenske Pixelbite tatt biljaktdelene fra Grand Theft Auto-serien, slengt på et par arkadeelementer i form av mynter, fartsbooster og andre finurligheter, og har samtidig vrengt realismebryteren ned til minus elleve. Gjennom spillets 16 baner skal du kjøre villmann med snuten i hælene, gjøre spektakulære hopp og kjøre så stygt som overhodet mulig.

Siden bilen ruller langs motorveien som om noen hadde lagt en murstein på gasspedalen, trenger du kun å konsentrere deg om å ta krappe svinger til venstre og høyre for å unngå hindringer. Ramper er strødd omkring langs veien, og det lønner seg å gjøre så mange hopp over biler og hindre som mulig for å sanke poeng. Men pass på: totalvraker du bilen trekkes det en del fra poengsummen din.

Skulle du være uheldig å totalvrake bilen fortsetter du ferden langs brettet likevel, men det er ergerlig å vite at man ikke kan får toppscore på grunn av blunderen. For alt handler egentlig om å toppe poengsummen, enten det er ens egen sum eller kompisens. Etter hvert lærer du deg baneoppsettene, og kan planlegge en optimal rute.

Med lekende lette kontroller og en viten om at man alltid kan gjøre det litt bedre, er Reckless Getaway et spill man ikke legger fra seg med det første. I ettertid har også Pixelbite oppdatert spillet med en ny modus, der du kjører en løpsk trailer og prøver å vrake så mange biler som mulig, men denne er ikke like god som den originale modusen.

Alle spillene ble testet på en Sony Xperia Play.

Les også: Månedens anbefalte iPhone- og iPad-spill (januar)
Les også: Månedens anbefalte Android-spill (desember)

1: Side 1
2: Side 2

Siste fra forsiden