Feature

Månedens anbefalte iPhone- og iPad-spill

Her er flere knallgode spill til telefonen din.

1: Side 1
2: Side 2

Et nytt år er begynt, og som vi var inne på forrige helg, ser det ut til å bli et svært godt spillår. Det vil nok også gjelde iOS og Android, som begge så en eksplosiv økning i antall enheter i løpet av fjoråret. Vi håper på den samme gode blandingen av nytt, gammelt, tradisjonelt og nyskapende som har kjennetegnet smarttelefonmarkedet hittil.

Denne gangen har jeg som vanlig valgt ut et bredt spekter av forskjellige spill. Ravenmark og Squids er et must for de som liker turbasert strategi. Terra Noctis og Super Crate Box er plattformspill slik det bør gjøres på iPhone. Kairosoft er ute med fotballspillet Pocket League Story. Jeg ser også på Gua-Le-Ni, et underlig iPad-spill fra Italia.

Super Crate Box

Pris: 7 kr
Sjanger: Arkade
Type: iPhone og iPad (universell programfil)
Utvikler: Vlambeer
Super Crate Box kan kjøpes her

Månedens beste spill kommer via Vlambeer, et lite nederlandsk selskap som har funnet seg en nisje i supervanskelige arkadespill. Det har vært mye buzz rundt Super Crate Box de siste dagene, og ikke uten grunn: dette er spinnvill, knallhard og utrolig bra moro som du ikke bør være foruten.

Super Crate Box er et knallbra arkadespill som alle bør prøve.

Premisset er enkelt. Målet ditt er å samle inn kasser som dukker opp en etter en på et lite brett, samtidig som du unngår eller kverker fiender som kommer deisende ned fra toppen av skjermen. Det skal ikke mer til enn at du kommer borti en av dem, og så er du ferdig.

Hver gang du plukker opp en kasse skifter du våpen, og siden du konstant skifter våpen blir du aldri hengende igjen i én enkelt strategi. Du må være på hugget hele tiden for å overleve. Arsenalet ditt utvides etter hvert som du spiller, det samme gjør repertoaret ditt av improviserte taktikker.

Det skulle ikke vært så himla gøy å fyke rundt, plukke opp kasser og dø hundrevis av ganger, men det er det faktisk. De mange våpnene, kostymene og brettene du kan låse opp gir spillet lang levetid. Når det i tillegg spiller bra og mye på retrostrengene, står det ikke langt mellom meg og toppkarakteren. Dette er utvilsomt en klassiker og en tidlig kandidat for årets beste iOS-spill.

Terra Noctis

Pris: 7 kr
Sjanger: Plattformspill
Type: iPhone og iPad (universell programfil)
Utvikler: Bulkypix
Terra Noctis kan kjøpes her

Terra Noctis er et plattformspill der du styrer Allen, et mareritt med et alvorlig problem: han er for søt til å skremme noen. For å vise at han er laget av skumlere saker, legger han ut på en lang reise for å spise hjertet til det skumleste marerittet i landet.

Terra Noctis imponerer med glattpolert plattformaction.

Styringen foregår med virtuelle knapper nederst på skjermen, og en siktefunksjon som aktiveres når Allen skal kaste prosjektiler på fiendene han møter i brettene. Han har også muligheten til å slå ned i bakken for å sprenge seg gjennom hindringer, og dobbelhoppe for å komme seg høyere opp.

I alt er det med 40 brett (fordelt over fire verdener), så dette spillet er langt. Brettene har mange hemmeligheter og er morsomme å utforske. Fra den andre verdenen og utover er det også ganske utfordrende. Derfor trekker det opp at styringen er så god. Den kjennes akkurat som den skal og kommer aldri i veien for deg. Du trykker sjelden feil, selv når spillet er på sitt vanskeligste.

Teamet bak Terra Noctis sa for en stund siden at spillet ikke hadde solgt så godt som de håpet. Det synes jeg er oppriktig synd, for dette er kanskje det beste tradisjonelle plattformspillet jeg noensinne har spilt til iOS. Det er langt, pent å se på, og gjør så godt som alt riktig. Om Pizza Boy var iPhones svar på Mario, er dette Yoshi’s Island.

The Secret of Chateau de Moreau.

The Secret of Chateau de Moreau

Pris: 14 kr
Sjanger: Gåtespill
Type: iPhone
Utvikler: Four Thirty Three
The Secret of Chateau de Moreau kan kjøpes her

Liker du Puzzle Agent- og Phoenix Wright-seriene? Da er dette spillet for deg. The Secret of Chateau de Moreau tar nemlig det beste fra begge verdener. I dette gåtespillet/visuelle novellen kombineres kryssforhørene og bevisinnsamlingen i Phoenix Wright med gåteløsingen fra Puzzle Agent.

The Secret of Chateau de Moreau er en bra krysning av hjernetrim og visuelle noveller.

Spillet begynner idet unge Antoine de Moreau får beskjed om at hans far, greven av Moreau, har dødd av et hjerteinfarkt. Hjemme ved familieslottet avsløres det at ikke bare var grevens hjerteinfarkt forårsaket av forgiftning, men mistenkelig nok etterlot han også hele sin formue til Antoine. De andre i familien tror at han har gjort det. Antoine må dermed finne ut hvem som har begått mordet, før han selv blir pågrepet.

Handlingen i The Secret of Chateau de Moreau finner sted over seks dager. Hver dag er et nytt kapittel, der du må finne ledetråder, forhøre andre i slottet og løse logiske gåter. Når du har gjort alle disse tingene, starter banketten for den dagen. Under disse bankettene må du fremlegge bevismateriale og svare på spørsmål som tester deg på hvor godt du har fulgt med.

Jeg er veldig glad i Puzzle Agent-spillene og det første Phoenix Wright, så dette traff alle de riktige notene for min del. Med en spilletid på tjue timer er spillet langt, og gåtene er akkurat passe utfordrende. Du må streve litt for å klare dem, men du står aldri bom fast. Det jeg vil trekke frem som negativt er at spillet kan være ganske flåsete, og det at det ikke lagrer automatisk. Siden du kan dø under bankettene og etterforskingen, gjør man det fort til en vane å lagre hvert andre eller tredje steg.

Pocket League Story.

Pocket League Story

Pris: 21 kr
Sjanger: Simulasjon
Type: iPhone
Utvikler: Kairosoft
Pocket League Story kan kjøpes her

Pocket League Story er den siste iOS-utgivelsen til japanske Kairosoft. I dette spillet, som også kom ut til Android i fjor, har du åtte år på deg til å trene opp et fotballag. Målet er å spille seg opp til Verdensligaen, og slå Tyskland i finalen innen de åtte årene er omme. Du signerer kontrakter med spillere og sponsorer, og arrangerer aktiviteter for å tiltrekke deg nye fans.

Pocket League er som en Championship Manager Jr.

Managementdelen er lett å komme inn i og gøy å spille, men selve fotballkampene er det beste ved spillet. Her får du, i løpet av nitti sekunder får, se resultatene av hvor bra eller dårlig du har trent opp laget ditt. Du har ikke direkte kontroll, men kan aktivere en slags supermodus for spillerne dine hvis de har fylt opp ”aura-meteret” sitt. Når du spiller mot bedre lag kan disse kampene være utrolig spennende, og du sitter der ofte og krysser fingrene for at laget ditt skal gjøre det bra.

Det er ikke bare fryd og gammen. Av og til kan det bli i overkant mye gjentakelse, som for eksempel under treningen. Her velger du ut grupper på tre spillere som du må sette til å gjøre bestemte øvelser. Hver gang du gjør det må du vente gjennom en liten sekvens som lett kjennes uendelig lang når du har ti repetisjoner igjen. Det er ganske innviklet å bytte ut spillere på laget, så du ender ofte opp med å bruke de samme spillerne hele tiden.

Men i det store og det hele er jeg ganske fornøyd med Pocket League Story, og også litt misunnelig på Android-brukerne for at de fikk det først. Når selv jeg, som ellers er ganske uinteressert i fotball, kan bruke fem–seks timer på Pocket League Story, må det være noe grunnleggende som stemmer.

Enviro-Bear 2010

Pris: 7 kr
Sjanger: Kjørespill
Type: iPhone og iPad (universell programfil), Android
Utvikler: Blinkbat Games
Enviro-Bear 2010 kan kjøpes her

Dette kan regnes som et lite tilbakeblikk på en av de morsomste og mest forskrudde titlene som noensinne har kommet ut på iOS.

Enviro-Bear er et av de mest absurde spillene som noensinne har blitt gitt ut.

I Enviro-Bear 2010, som løst kan klassifiseres som et kjørespill, styrer du en bilkjørende bjørn som må få i seg så mye mat som mulig før han går i dvale. Ved å kjøre på ting i skogen havner det fisk og bær inn i bilen din, som du må spise til du er tjukk nok til å gå i dvale. Rekker du ikke tilbake til hiet innen fem minutter kommer vinteren og da tar spillet slutt. All styringen i spillet foregår ved at du drar bjørnekloa rundt på skjermen, så for å gasse må du fysisk dra kloen ned til gasspedalen og dra den nedover for å trykke inn.

Det hele er akkurat like håpløst som det høres ut, og som du kan se på skjermbildet, er det ikke akkurat illustrasjoner i verdensklasse det er snakk om. Faktisk er alt med Enviro-Bear så dårlig at barometeret går hele veien rundt og det hele ender opp med å bli genialt isteden. Det er en av de få spillene jeg har vært borti som gjør denne typen absurd humor og samtidig klarer å unngå at det kjennes anstrengt eller unaturlig ut.

En annen ting jeg elsker med Enviro-Bear er at det har med fullstendig unødvendige detaljer som et fysikksystem og en komplisert intern logikk. For eksempel, om du mister noe på bremsepedalen, trykkes den ned og du står bom stille med mindre du fjerner det. Og rundt om i skogen kjører det andre bjørner rundt sammen med deg, som for å vise deg at det ikke bare er din bjørn som har rotet seg inn i en bil, men at det faktisk er slik de lever i denne forskrudde verdenen. Det er sånne ting som skiller klinten fra hveten i humorspill.

1: Side 1
2: Side 2

Siste fra forsiden