Feature

Månedens anbefalte iPhone- og iPad-spill

Trenger du noe å pusle med i fellesferien? Her er månedens anbefalinger.

1: Side 1
2: Side 2

Fellesferien har endelig dumpet ned i fanget på oss, og de fleste har store planer for hva de skal bruke disse sårt trengte ferieukene på. Noen drar på charterferie, andre humper nedover mot Sverige i en sliten campingvogn, mens enda flere velger å satse på mange finværsdager i Norge. Uavhengig av hvor du er og hva du gjør trenger du sikkert noen små mobilspillgodbiter å hogge tennene i en ledig stund.

Denne måneden kan vi som vanlig friste med spill i flere sjangre, til både iPhone og iPad. Titlene spenner alt fra flyselskapdriving, samlekortspilling og dinosaurutrydding, til avløpsgraving og musikkquiz. Noe for enhver smak, med andre ord.

Pocket Planes.

Pocket Planes

Sjanger: Simulator/sosialt Pris: Gratis Type: Universell Utvikler: NimblebitKan lastes ned her

Gjengen i Nimblebit sto for en av undertegnedes desidert sterkeste mobilspillfavoritter i fjor. Tiny Tower’s tårnbygging ble min daglige heroindose i en travel studiehverdag, og jeg lærte meg raskt å flikke opp telefonen hver gang den karakteristiske «pling»-lyden varslet om nye gjøremål.

Nimblebit’s nye spill, Pocket Planes, deler Tiny Tower's pikselerte estetikk og tidsbaserte mekaniske grunnlag, men mangler noe av sjarmen og den lettfattelige mekanikken som gjorde forgjengeren til en stor hit. Det hindrer likevel ikke spillet i å være en gratisopplevelse det er verdt å prøve.

Pocket Planes-trailer.

Ut med tårnbygging, inn med flyplasshåndtering. Du skal bygge opp et flytrafikkimperium ved å fly ruter mellom innkjøpte flyplasser. Du får stadig muligheten til å drive flere fly, og du kan bygge egne ved å kjøpe enkeltdeler. Imperiet ditt vokser seg ett hakk større for hver handling, og det er dette som driver spillet fremover.

Verdensomspennende samarbeid om å nå et vist antall leveringer er også en av spillets styrker – da føles det ut som om telefonfislingen din er en del av et større arbeid. Før eller siden kommer du likevel til et punkt der det tar uhorvelig lang tid å utrette noe som helst, og da er det like greit å legge flydirektørkarrieren på hylla etter en stund.

Catapult King.

Catapult King

Sjanger: Arkade/fysikk Pris: 7 kr Type: Universell, Android Utvikler: CillingoKan kjøpes her

Les også
Forbedret Baldur's Gate II i november

Den enkleste måten å beskrive Catapult King på er å beskrive et annet spill som ligner noe veldig. Jeg snakker om et spill der du slenger objekter mot konstruksjoner for å få has på noen iltre små vesener. Ja, nettopp, Boom Blox! Eller tenkte du kanskje på Angry Birds? Joda, det funker det også.

Med kun en katapult som hjelpemiddel skal du kvitte deg med små, irriterende soldatgnomer som har forskanset seg i falleferdige borgkonstruksjoner. Du må bedømme katapultens slyngekraft, høyde og treffpunkt, noe som ikke er en forferdelig enkel oppgave.

Catapult King.

Mesteparten av utfordringen ligger i hvordan du skal finne den riktige høyden på katapultkulene. Brettene i seg selv er dessverre ikke særlig varierte, og jeg føler det skorter noe på oppfinnsomhet. Derimot er de to alternative katapultballene man kan bruke interessante. Den ene sørger for å fremskape et enormt jordskjelv, som river alt i sin vei. Den andre lager et punkt der det regner dødelige stjerner fra himmelen.

Catapult King mangler kanskje konturene for å bli en virkelig klassiker, men dersom du er litt lei av todimensjonale fysikkspill kan dette være en underholdende variant på formelen.

Asphalt 7: Heat.

Asphalt 7: Heat

Sjanger: Bilspill Pris: 7 kr Type: Universell Utvikler: gameloftKan kjøpes her

Gameloft er nå oppe i syvende innslag i den høyoktane bilspillserien Asphalt. De store endringene uteblir, og utvikleren har i stedet valgt å finpusse grunnlaget fra Asphalt 6 – noe som i grunn ikke er en dårlig idé, siden forgjengeren hadde mye godt å by på.

Det er kanskje tydeligst i at flere av banene fra forgjengerne dukker opp igjen, men også kjørefølelsen føles så å si likedan. De gyroskopiske kontrollene, som baserer seg på at du vender mobilenheten i den retningen du vil svinge, fungerer optimalt, og etter litt trening sladder du forbi hjørner og snerter motstanderne idet du fyker forbi. Om du heller vil bruke et digitalt ratt er det mulighet for det også.

Asphalt 7: Heat-trailer.

For å få tilgang til alle bilene og løpene må du stige i nivå og opparbeide deg stjerner. Dette får du av å kjøre løp i fleng, og i begynnelsen hagler det inn jevnt og trutt. I tillegg kan du oppgradere bilene med spillvaluta som du tilegner deg i løpene, noe som blir en nødvendighet etter hvert.

For en gangs skyld føles også mikrotransaksjonene mildere og mindre masete. En ypperlig nettspillmodus setter prikken over i-en på hele pakken. Asphalt 7: Heat peker seg ut som en klar kandidat til å stå blant de beste bilspillene på mobilplattformene, og jeg er spent på hva Gameloft gjør med serien videre.

Magic 2013.

Magic 2013

Sjanger: Samlekortspill/taktisk Pris: Gratis (70 kr for hele spillet) Type: iPad Utvikler: Wizards of the CoastKan lastes ned her

Samlekortspill har alltid hatt en tiltrekningskraft på meg, selv om jeg alltid har vært klar på at jeg ikke har tid eller penger til å dvele lenge i kortverdenene. I så henseende passer nyutgitte Magic 2013 ypperlig til en dilettant som meg, som kun snuser på godsakene uten å gjøre stort mer.

Magic 2013, eller Magic: The Gathering – Duels of the Planeswalkers 2013 som det egentlig heter, er den tredje årlige lanseringen av den tilpassede digitale utgaven av det etablerte Magic: The Gathering-kortspillet. Det er riktignok første gang spillet er å se på iPad, noe man kanskje ikke skulle tro etter som grensesnittet er helt upåklagelig.

Magic 2013.

Hovedprinsippet er utkjempe en turbasert kamp ved hjelp av en forhåndsdefinert kortstokk. Du legger ut skapninger, magiformler og andre strategiske godsaker for å senke motparten. Det er mer komplisert enn det kan virke på overflaten, men sikre kilder hevder at spillet ikke har helt den dybden man finner i den vanlige kortutgaven.

Du kan spille gjennom en durabelig kampanjedel, før du hiver deg over flerspiller på nettet, eller spille den forvirrende Planechase-modusen der fire spillere møtes i en alle-mot-alle-kamp. Berøringskontrollene fungerer utmerket, og for de 70 kronene spillet krever at du punger ut for å få tilgang på alt får du nok av verdi. Om du er en smule fysen på å sjekke ut et samlekortspill, gjør du ikke galt i å velge Magic 2013.

Velocirapture.

Velocirapture

Sjanger: Arkade/endeløs Pris: 7 kr Type: Universell Utvikler: Adult Swim Games/PikPokKan kjøpes her

Gjengen i Adult Swim og PikPok har bestemt seg for å fortelle hva som egentlig sørget for at dinosaurene døde ut. I følge utviklerne kom det en gigantisk hånd ned fra himmelen og bannlyste de onde dinosaurene, mens de gode dinosaurene fikk komme til himmelen.

Din rolle i det hele er selve dinosaurdirigeringen. De grønfargede gode dinosaurene skal flikkes opp i Guds hånd, som svever truende øverst i skjermen. De røde dinosaurene skal derimot oppleve Guds vrede, ved at du drar en linje fra hånden ned til dinosaurene. Dette gjør du i enten endeløsmodusen, eller i den såkalte historiemodusen.

Velocirapture-trailer.

I tillegg finnes det ulike typer dinosaurer – noen går i veien for deg, noen dytter andre av kartet, og noen skremmer bort de andre dinosaurene. Et banalt grunnkonsept, men fremdeles uhyre moro. Før du vet ordet av det flikker du plutselig feil dinosaur, og ødelegger den lange poengkomboen du hadde samlet opp.

Men det blir aldri særlig vanskelig, og du går raskt tom for nye dinosaurtyper. Med mindre du lider av fargeblindhet går det lang tid før du sliter med å få tre egg på historiebrettene, og hver runde kan ta opp til fem minutter eller mer om du er dyktig og ivrig nok. Velocirapture forblir et kult konsept som kunne ha treng litt mer variasjon og balansering.

1: Side 1
2: Side 2

Siste fra forsiden