FEATURE: Månedens anbefalte iPhone- og iPad-spill
Feature

Månedens anbefalte iPhone- og iPad-spill

Denne måneden har vi et storslagent rollespill, superheltbedrifter og hesblesende stuntkjøring.

Video Game QuizUp

Sjanger: Quiz-spill
Pris: Gratis
Type: Universal
Utvikler: Plain Vanilla
Kan lastes ned her

De fleste spillinteresserte sitter på menger av unyttig trivia om alt som finnes i spillmediet. Få utenfor den innerste sirkelen bryr seg om hvilken Mega Man-sjef man ikke stjeler våpenet fra, eller hvor mange nivå det er i Super Mario World. Video Game QuizUp lar nå oss spillintereserte prøve å slå hverandre i å sitte på mest mulig av denne typen trivia.

Video Game QuizUp.
Video Game QuizUp.

Alt fungerer knirkefritt: Spillet finner motstander til deg automatisk, og gir dere ett spørsmål med fire svaralternativer. Spilleren som er kjappest på avtrekkeren, og som svarer riktig, får mest poeng. Selv om det er mulig å dra fra ganske tidlig i løpet, er det ikke helt fjernt å prøve å hente seg inn. Mot slutten av den tidelte spørsmålsrunden slenger nemlig spillet et par poengdoblingsbonuser inn i tevlingen.

Vinner man, får man knabbe stjerner fra motstanderen. Stjerner er en måte å måle nivå på, og når man har nådd fem stjerner rykker man opp i rangstigen. Det er dog ikke en enveisstige – taper man nok, rykker man også ned igjen.

Estetisk sett benytter Video Game QuizUp seg av en monokrom bakgrunn og enkel chip-musikk, noe som passer godt med tanke på quiztematikken. Gratisspillet finansieres med reklamebannere, men disse er ikke særlig problematiske.

Middle Manager of Justice.
Middle Manager of Justice.

Middle Manager of Justice

Sjanger: Vedlikeholdsspill
Pris: Gratis
Type: Universal
Utvikler: Double Fine
Kan lastes ned her

Double Fine utvider katalogen med det som må kunne kalles et erketypisk mobilspill. I Middle Manager of Justice skal du nemlig tre inn i rollen som en mellomleder i en superheltfranchise. Her skal du hyre inn kappekledte overmennesker som du skal trene og vedlikeholde for at de skal kunne hjelpe til med å holde kriminalitetsraten nede.

Middle Manager of Justice-trailer. Utvid

I kjent Double Fine-stil er spillet proppet med humoristisk dialog som bygger på den allerede absurde settingen. Superheltene er også badet i Tim Schafer-studioets humorbaseng – forvent å stifte bekjentskap med @man, Sweet Justice, Galaxy Girl, Masked Mummy og Crime Bot.

Humoren er dog ikke nok til å maskere en nok så slitsom mobilspillkjenning – mikrotransaksjoner. La gå, dette er et gratisspill, og implementeringen er langt vekk fra verstingene, men når du innser at du kan slenge grunker etter spillet for å holde byen ideelt ren for kriminalitet, etterlater opplevelsen en småbitter smak .

Smaken er dog ikke bitter nok til å ødelegge for den grunnleggende manager-moroa Double Fine byr på her. En sterk stil gjennomsyrer spillet, og det er alltid moro å banke superskurker i det semi-turbaserte kampsystemet. Middle Manager of Justice er et godt innslag i sin sjanger.

Temple Run 2.
Temple Run 2.

Temple Run 2

Sjanger: Løpespill
Pris: Gratis
Type: Universal
Utvikler: Imangi Studios
Kan lastes ned her

Oppfølgeren til ett av mobilplattformens mest populære løpespill dumpet plutselig ned på App Store sist uke, kun én dag etter å ha blitt avduket. Gratisspillet gjør mye for å forbedre den allerede velfungerende løpestrukturen fra forgjengeren, men sliter med å finne de helt store nye sprellene.

Som i det forrige spillet styrer du en mann på rømmen, gjennom tempel- og jungellandskap. En massiv gorilla jager etter deg og prøver å få has på deg, noe som før eller siden må skje uansett. Temple Run 2 tar ikke slutt før spilleren gjør et feilgrep og havner i gorillaklørne. Målet er å komme seg så langt som mulig.

Temple Run 2.
Temple Run 2.

Kameraet er satt bak figuren, og spilleren må sveipe til høyre, venstre, opp og ned, alt etter som. I tilleg må man tilte telefonen ot venstre eller høyre for å styre figuren unna fallgruver. På veien skal man sanke inn mynter og midlertidige oppgraderinger. Myntene kan brukes til å forbedre de opplukkbare oppgraderingene mellom slagene, mens et oppdragssystem sørger for en følelse av progresjon.

Det levner liten tvil om at Temple Run 2 topper forgjengeren, selv om de helt store forandringen uteblir. Tau- og minevognområdene tilføyer ikke mye, men gir nok et avbrekk i den noe monotone løpingen.

Joe Danger: Touch
Joe Danger: Touch

Joe Danger: Touch

Sjanger: Løpespill/plattformspill
Pris: 21 kr
Type: Universal
Utvikler: Hello Games
Kan lastes ned her

Det todimensjonale hybridsjangerspillet Joe Danger har vært ute på konsoll i et par år nå, og fikk nylig en oppfølger. Blandingen av plattform- og todimensjonalt motorcrossspill har fått god respons, og nå prøver utgiver Hello Games se på et mobilspill i samme stil.

Heldigvis har utvikleren forstått at det ikke holder å kopiere konsollopplevelsen på smarttelefoner. I stedet fyker stuntmannen Joe bortover av seg selv på sykkelen, mens spilleren trykker og sveiper på skjermen for å utføre handlinger til ulike situasjoner.

Joe Danger: Touch-trailer. Utvid

Du trykker kort for å hoppe, holder in for å dukke, sveiper mot venstre for å steile og trykker på gjenstander som ligger strødd om i brettene. Nye detaljer introduseres etter hvert, og figurer kan kjøpes for ekte penger eller opptjent valuta. Uheldigvis er det knyttet ganske store fordeler til noen av de senere figurene, noe som resulterer i at lederbrettkamper er ganske meningsløse før man har låst opp alt.

I likhet med fjorårets plattformtriumf Rayman: Jungle Run mestrer Joe Danger: Touch overgangen fra konsollspill til berøringsplattformer overraskende godt. Valget om å tilpasse spillet til den alternative kontrollmetoden er smart og velfungerende, og spillet blir en mye bedre opplevelse som resultat.

Illustrert Vitenskap Quiz Battle.
Illustrert Vitenskap Quiz Battle.

Illustrert Vitenskap Quiz Battle

Sjanger: Quiz-spill
Pris: Gratis (kan låse opp ekstra funksjoner med penger)
Type: iPhone, Android
Utvikler: Planeto AB
Kan lastes ned her

Månedens andre quiz-app fokuserer mer på allmenntrivia, og egner seg dermed til et bredere publikum enn nisjespørsmål om spillmediet. Illustrert Vitenskap har her greid å snekre sammen et engasjerende asynkront spørsmålspill som kan være like lærerikt som det er gøy.

I ren Trivial Pursuit-stil velger spilleren hvilken kategori man ønsker å få spørsmål i. Musikk, film, friidrett, geografi og naturvitenskap er bare noen av kategoriene spillet byr på. Deretter får man fire svaralternativer, og må velge et før tiden går ut.

Illustrert Vitenskap Quiz Battle.
Illustrert Vitenskap Quiz Battle.

Man plasserer ut spørsmålsnoter på et rutenett, og bygger en vei av besvarte spørsmål mot et målpunkt. Svarer man riktig på flere spørsmål etter hverandre, får man en dobling av poengsummen, og treffer man samtidig en poengdoblingsrute er det full bingo.

Illustrert Vitenskap Quiz Battle fungerer best når man kjenner motstanderen, men det er også mulig å spille mot helt tilfeldige personer. Spillets asynkrone natur gjør at dette raskt kan bli en ny Wordfeud eller Draw Something, og de varierte allmenntilgjengelige spørsmålene åpner for et publikum utenfor spillsirkelen.

Kommentarer (8)

Forsiden akkurat nå

Til toppen