FEATURE: Månedens anbefalte mobilspill
Feature

Månedens anbefalte mobilspill

Spartanere i krig, monokromatisk skrekk og fugler som bæsjer blant de utvalgte i juli.

Is, strand, grilling og ferie. Sommeren er fantastisk, og en tid der det er ekstra deilig å være ute. Da er det også kjekt å ha en liten, bærbar spilldings man kan slå ihjel litt tid med.

Sommermåneden som har gått har gitt oss spill i det mobile format med kjente merkenavn. Halo, Deus Ex og Limbo er spill mange kjenner fra andre plattformer.

Forhåpentligvis er dette en trend, at større og kjente utviklere og spill kommer til nettbrett og telefoner. Det er mye penger å tjene, det har vi sett mange ganger, og med større konkurranse så hever kanskje kvaliteten seg enda mer.

I juli har det i hvert fall kommet mange veldig, veldig bra spill både til iOS, Android og til Windows Phone.

Ser ut som Deus Ex.
Ser ut som Deus Ex.

Deus Ex: The Fall

Sjanger: Action
System: iOS
Utvikler: Square Enix

Last ned Deus Ex: The Fall: iOS (Pris 49 kroner).

Deus Ex er en velkjent spillserie. For 13 år siden kom de originale spillet ut, og har siden figurert på en mengde topplister over de beste spillene som noengang er laget.

Det følger dermed med et par ganske store sko som må fylles når du lager et spill med det navnet. For to år siden kom det til nå siste spillet i serien, Human Revolution. Det ble også godt mottatt av både fans og kritikere.

Historien i Deus Ex: The Fall følger tett etter Human Revolution. Denne gangen styrer man den britiske leiesoldaten Ben Saxon, også modifisert på samme måte som protagonisten i spillet fra 2011. Også denne gangen er det sniking, skyting, slåssing og hacking som står i sentrum i dette actionspillet.

Kampsystemet i spillet fungerer åpent, og du velger selv fremgangsmåten du vil bruke. Berøringskontrollene er gode, og utviklerne har vært smarte nok til å ta med ulike kontrolloppsett. Du kan enten trykke direkte dit du vil bevege deg, og trykke på fienden du vil sikte på. I tillegg kan du når som helst bruke virutelle kontroller på høyre og venstre side av spillskjermen for å styre fritt. Etter litt trening kjennes kombinasjonen av de to veldig naturlig ut.

Spillet greier å gi meg en følelse av at det er Deus Ex jeg sitter med, ikke en forenklet og fordummet versjon. Historien er god, figurene du møter på passer til miljøene og stemningen i spillet er interessant. Modifikasjonene og oppgraderingene du får er gode, og grafikken er nydelig.

Et solid skytespill i mobilformat, som på ingen måte gjør skam på navnet det bærer.

Fly avgårde.
Fly avgårde.

Turd Birds

Sjanger: Plattform
System: iOS, Android (testet)
Utvikler2K Games, Inc.

Last ned Turd Birds: iOS / Android (Gratis).

Ja, jeg er barnslig. Selv etter å ha rundet tretti synes jeg prompevitser kan være morsomme. Da jeg så tittelen på dette spillet skjønte jeg fort at dette kom til å være med på månedens utvalgte.

Etter at den ikke full så snille gutten fester en styreanordning på fuglen, kan ha utføre sin diabolske plan. Han skal nemlig styre fuglene, og få de til å bæsje i hodet på intetanende mennesker i gaten. For et konsept!

Turd Birds er et «endless-runner»-spill som for eksempel Subway Surfers eller Temple Run, der målet er å komme seg lengst mulig uten å kræsje i en av de mange hindringene underveis. Dette gjør du ved å sveipe til høyre eller venstre, alt etter hvor du vil fuglen din skal bevege seg. Du slipper «bombene» dine ved å trykke hvor som helst på skjermen.

Disse må beregnes slik at du treffer. Fuglen flyr gradvis raskere, og det blir vanskeligere å manøvrere unna hindringer, samtidig som du skal treffe blink med bæsjen.

Som i Subway Surfers får du også her spesifiserte oppdrag, som gir mer penger i kassa. Det er for eksempel å bæsje på fire rampeunger, eller samle sammen et gitt antall mynter.

Dette er nok kanskje det mest utradisjonelle løpespillet jeg har testet, men også et av de jeg har ledd mest av.

Spennende historier.
Spennende historier.

Walking Dead: 400 days

Sjanger: Eventyr
System: iOS
Utvikler: Telltale Inc

Last ned Walking Dead: 400 days: iOS (35 kroner, må ha tidligere episoder.)

Den første sesongen med The Walking Dead fra Telltale var historiefortelling i spillformat på sitt aller ypperste.

Med fokus på valgmulighet, konsekvenser og brutal historie ble spillere over hele verden grepet av spillet. Tellatale har sagt at det kommer en oppfølger, men datoen er enda usikker. For å gjør ventetiden litt kortere gav de ut 400 Days, en mellomepisode mellom den første og andre sesongen med Walking Dead-spill.

Denne gangen møter vi fem nye personer, og vi får et lite innblikk i hvordan deres side av historien er. Du står fritt til å velge hvem du vil spille når. Totalt vil jeg anslå at du vil bruke rundt 20 minutter på hver persons historie.

Det er altså ikke timesvis med nytt materiale du får her. Det man får, er heldigvis av samme kvalitet som vi er vant til fra tidligere. Historien som blir fortalt er spennende, og de ulike figurene vi blir presentert for er spennende.

Kontrollene fungerer på samme måte som tidligere spill i serien, og er gode. Grafikken er fortsatt god, lyd og stemmeskuespill er det ingenting å utsette på. Personlig foretrekker jeg å spille på iPad, rett og slett for størrelsen på bildet sin del.

Spillets korte varighet er det eneste som er negativt her, mest fordi jeg definitivt hadde lyst på mer når jeg var ferdig.

Halo på telefon? Ja takk!
Halo på telefon? Ja takk!

Halo: Spartan Assault

Sjanger: Action
System: Windows Phone
Utvikler: 343 Industries/Vanguard Games

Last ned Halo: Spartan Assault: Windows Phone (Pris 49 kroner)

Halo, med Master Cheif i spissen, er kanskje den viktigste spillserien Xbox og Microsoft har. Nå beveger den seg over i mobilformat, og det gjør den bra.

Den største forskjellen på dette og tidligere spill i Halo-serien, er synsvinkelen. Denne gangen ser man skrått ovenfra og ned, litt som i Diablo. Du beveger soldaten med venstre tommel, mens du med den høyre sikter og skyter. Kontrollen fungerer greit, men det tar litt tid å bli komfortabel med siktingen.

Grafikken i spillet er bra, og veldig tro til serien. Hvis du tidligere har vært innom et Halo-spill, vil du nikke gjenkjennende både til verdenen du befinner deg i, soldatene du kjemper ved siden av og våpenene. De ulike typer fiender du møter på er også lett å gjenkjenne. Den autentiske følelsen gjør at denne definitivt kjennes ut som et spill verdig sitt navn.

Spillets kuntige intelligens er dårlig, og kan til tider ødelegge litt av opplevelsen. Fiendene du møter reagerer kun om du beveger den innenfor en viss radius, noe som kan utnyttes til din fordel flere ganger. Utover dette er de 25 nivåene varierte, og det er en rekke ulike oppgaver du sendes ut på.

I tillegg til dette er det irriterende at man ikke får tilgang på alt spillet har å tilby uten å måtte bruke mer penger. 49 kroner er dyrere enn gjennomsnittet, og i tillegg da stenge ut våpen og evner bak en betalingsvegg kjennes unødvendig ut.

Halo: Spartan Assault er verdig Halo-navnet, noe som er et sikkert kvalitetstegn i seg selv. Til tross for visse irritasjonsmoment er dette et morsom og underholdende skytespill.

Morsom grafikk.
Morsom grafikk.

Tiny Thief

Sjanger: Plattform
System: iOS / Android
Utvikler: Rovio Stars Ltd. / 5 Ants

Last ned Tiny Thief: iOS / Android (Pris 21 kroner).

Atter en gang imponerer Angry Birds-skapernes nye publiseringsinitiativ, Rovio Stars. Denne gangen er det 5 Ants som har utviklet spillet under Rovio Stars vinger. Forrige gang stiftet vi bekjentskap med isbrytende vikinger, denne gangen slår vi følge med en liten tyv på eventyr.

Gjennom en rekke flotte, middelalderske områder skal du styre og stjele fra de rike, og hjelpe de fattige i ren Robin Hood-ånd. Gåtene må løses lineært, det vil si at du må finne en gjenstand, bruke den for å finne neste åpning. Det finnes kun en måte å løse utfordringene på, og en spesifik rekkefølge.

Det fungerer i all hovedsak greit, men noen av oppgavene du møter på er nesten umulige å løse. Her må du forvente å bruke mye tid på å prøve og feile før du finner den rette løsningen. Den er i hvert fall ikke logisk lagt opp. Hintsystemet som kan brukes hver fjerde time er ikke alltid til god hjelp, og det kjennes tynt ut når oppgavene er såpass lite tydelige.

Uansett er spillet underholdende, det har en god humor og miljøene du beveger deg i er flotte. Animasjoner og lyd holder også høyt nivå, og jeg trivdes veldig godt som tyv.

Forever Lost: Episode 2

Sjanger: Eventyr
System: iOS / Android
Utvikler: Glitch Games

Last ned Forever Lost: Episode 2: iOS / Android (Pris 18-21 kroner).

Første del i denne serien ble valgt ut blant månedes beste androidspill i mars. Da kalte jeg det et av de skumleste spillene jeg til da hadde spilt på telefonen.

Uggen stemning.
Uggen stemning.

Derfor har jeg gått og gledet med til neste episode i spillserien. Jeg skal ikke røpe noenting fra historien, men jeg vil anbefale alle som vurderer spillet å begynne med eneren, da det er en gitt historie som følges.

Også denne gangen er det gåter som må løses, og ulike steder som må utforskes. Problemene du møter på er vanskelige, men jeg kom meg gjennom hele episoden uten å ty til eksterne hjelpemidler. Alle områdene du er innom er flotte, og musikken i spillet er veldig bra. Begge er med på å gi spillet akkurat den stemningen man er på jakt etter i et slikt spill.

Kontrollene er uforandret i forhold til forgjengeren, og fungerer like godt. Du sveiper for å se deg omkring, og trykker på det du vil gjøre noe med. Du kan ta bilder av ledetråder, og til og med notere slik at du kan ta det fram ved behov senere.

Historien blir enda mer spennende i andre episode, og Forever Lost seiler opp som et solid, skummelt kvalitetsspill.

Uggen stemning.
Uggen stemning.

Limbo

Sjanger: Pattform
System: iOS
Utvikler: Playdead

Last ned Limbo: iOS (Pris 35 kroner)

Limbo er et spill alle må ha i samlingen sin.

Denne perlen av et spill ble utgitt første gang på Xbox i 2010, og har siden da blitt gitt ut på PC og Playstation.

Det eneste som er endret i mobilversjonen av spillet er styringen. Du beveger den lille gutten ved å sveipe og/eller holde i den retningen du vil han skal bevege seg. Sveip opp så hopper han. Hold fingeren nede i værheten av objektet du vil gjøre noe med, så gjør han det. Enkelt, men fungerer veldig bra til spillet.

Utover dette er spillet totalt identisk med alle andre versjoner. Derfor velger jeg å sitere konklusjonen til Øystein fra 2010:

«Det er forferdeleg vanskeleg å finne noko negativt å seie om Limbo. Det er eit spel som gir meg lyst til å kaste meg inn i debatten om kor vidt spel kan vere kunst ved å bryte meg inn i huset til Roger Ebert med ein Xbox 360 under armen medan eg ropar «Sjå her! Sjå her!». Eg kan garantere deg at du aldri har erfart noko liknande før, og sjansen er stor for at dette er den einaste sjansen du får.

Slike kunststykke kjem berre ein gong. »

Mange folk.
Mange folk.

Order & Chaos Online

Sjanger: Eventyr
System: Windows Phone (testet) iOS, Android
Utvikler: Gameloft

Last ned Forever Lost: Episode 2: iOS / Android / Windows Phone (Pris 49 kroner).

Order & Chaos Online har vært ute en stund på Android og iOS. Det er derimot akkurat kommet ut på Windows Phone, og er derfor med blant månedens utvalgte.

Dette er det første massive online rollespillet til Windows Phone. Har du noengang vært innom spill som World og Warcraft, Rift eller Guild Wars vil du kjenne deg godt igjen. Dette er stort, du spiller sammen med mange andre, og du har mange timer med spill foran deg.

Øverste nivå er etter hvert kommet opp til 70, og sammen med utgivelsen til Windows Phone har det kommer mer innhold til Android og iOS. I tillegg til dette er brukergrensesnittet endret mye siden jeg spilte det sist, og det har blitt mye bedre.

Grafikken er fortsatt god, og krever litt av telefonen du spiller på. Min Nokia ble periodevis veldig varm når jeg spilte, på grensen til at jeg slod av og lot den hvile litt.

Du kontrollerer figuren din med venstre og høyre tommel, og ulike egenskaper brukes ved å trykke på ikonet på skjermen. Kontrollene fungerer veldig godt, de er lette å lære seg og alt er plassert på en logisk måte. Kampene mot ulike monstre er utfordrende, men etter noen nivåer har du god kontroll på figuren din.

Order & Chaos Online er et stort, online rollespill som kan sammenlignes med World of Warcraft på veldig mange måter. Visse forenklinger er det selvsagt, men dette er et spill du kan spille i time etter time, og fortsatt oppleve progresjon og se nye steder.

Mange spennende områder å utforske.
Mange spennende områder å utforske.

Iesabel

Sjanger: Action
System: iOS / Android
Utvikler: Forever Entertainment

Last ned Iesabel: iOS / Android (Pris 13-14 kroner).

Hvis du liker spill av typen Diablo eller Torchlight, vil du med ganske stor sikkerhet også like Iesabel. Grottevandring, monstre, magi og en hel masse slåssing er hovedingrediensene her.

Du starter med kun to valg av klasser, en stor, sterk bamse av en mann som svinger sverd og tåler mye juling. Det andre er en heks, som bruker magi til å ekspedere fiendene.

Deretter våkner du opp i en skog, omriknget av døde mennesker. Der starter eventyret, som inneholder mange, mange monstre som prøver å gjøre livet ditt så kort som mulig. Oppdragene du sendes på går i all hovedsak ut på å ta livet av et gitt antall monstre, men det er greit. Det er jo tross alt det spillet går ut på.

Du sendes til mange forskjellige steder i løpet av historien, og de er både varierte og fine å se på. Utvikleren har også greid å unngå å lage det forutsigbart. Mange spill som dette går ut på å komme til et litt åpent område, slåss mot en hel haug med fiender, for så å gå videre til neste område. I Iesabel er det trangt, variert og spennende områder du beveger deg i.

Tar du i tillegg med at spillet støtter flerspiller, så har du en vinner. Sammen med andre er spillet på sitt aller beste, og til tross for litt småfeil her og der er Iesabel det beste spillet i denne sjangeren til mobilformatet.

Enkelt, men morsomt.
Enkelt, men morsomt.

Escapa

Sjanger: Hjernetrim
System: Windows Phone
Utvikler: Martin Zikmund

Last ned Escapa: Windows Phone (Gratis)

Noen ganger er det godt å ikke skulle skyte noen, følge en historie eller finne tre like. Escapa er et spill der det eneste du trenger å forholde deg til, er en liten, rød firkant.

Denne firkanten skal du styre unna andre, større blå firkanter. Hele poenget med spillet er å holde unna lengst mulig. Høres enkelt ut, men det er det definitivt ikke.

Den aller første runden jeg spilte holdt jeg i 0,76 sekunder. Etter hvert kommer man litt inn i flyten på brettet, man lærer seg størrelsesforhold på den røde firkanten i forhold til de blå og tempoet de beveger seg i. Rundene er raskt over, og dette er et perfekt spill om man har 30 sekunder ledig her og der.

I denne versjonen av spillet, som tidligere har finnes i mange andre formater, er det lagt ved en nivågenerator. Ved å legge inn et villkårlig tall får du et brett ulikt andre. Totalt skal det være over 4 milliarder brett å teste ut.

Escapa er genialt i sin enkelhet, det passer perfekt til korte spilløkter og den suggerende jakten etter toppscore er definitivt til stede.

Vil du ha flere tips? Sjekk hvilke 10 spill vi anbefalte i juni.

Escapa

WPhone
Slippdato: 22. juli 2013
Sjanger: Plattform
Utvikler: Martin Zikmund
Utgiver: Martin Zikmund

Iesabel

iPhone
Slippdato: 12. juli 2013
Sjanger: Action
Utvikler: Forever Entertainment S.A.
Utgiver: Forever Entertainment S.A.

Deus Ex: The Fall

iPad
Slippdato: 11. juli 2013
Sjanger: Action, Rollespill
Utvikler: Eidos
Utgiver: Square Enix

Limbo

iPad
Slippdato: Ikke fastsatt
Sjanger: Gåteløsning, Plattform
Utvikler: PLAYDEAD
Utgiver: Microsoft Game Studios

Kommentarer (5)

Forsiden akkurat nå

Til toppen