FEATURE: Månedens anbefalte mobilspill
Feature

Mobilspill (iOS, Android)

Månedens anbefalte mobilspill

Er det nye Harry Potter-spillet like bra som Pokémon Go?

Det nærmer seg sommerferie, varmen har så smått begynt å krype innover landet, skolene er stengt og slitne arbeidere tar sine velfortjente fridager.

Kanskje er det syden som lokker, eller en campingtur. Noen velger hytta, mens andre tar det med ro hjemme. Uansett hva du gjør så er mobilen i hvert fall med deg, og med noen av spillene som kom i juni har du god underholdning når dagene blir lange.

Fotball, hjernetrim og Harry Potter står på lista over spill jeg har, og kommer til å kose meg med i sommer.

Super Soccer Champs 2019

Sjanger: Sport
System: iOS, Android
Utvikler: Uprising Games

Last ned Super Soccer Champs 2019:  iOS, Android. Pris: Gratis.

 

Super Soccer Champs 2019 fortsetter i samme bane som fjorårets versjon, uten at det nødvendigvis er en dårlig ting. Dette er fortsatt et spill folk i min alder kjenner igjen fra barndommen, med tydelig inspirasjon hentet fra for eksempel Sensible Soccer. 

Du styrer spillerne dine ovenfra og ned, og du har en virtuell styrestikke, samt to knapper å bruke. Ingen fancy driblinger eller sånt her, i all hovedsak er det bevegelse med ball, og det å vitre når det er best å slå en pasning til medspiller som er viktig. Det høres kanskje enkelt ut, men på mange måter er Super Soccer Champs 2019 vanskeligere enn mange andre, mer avanserte fotballspill.

Men når du først får flyten, bygger opp et angrep og pasningene sitter, og skudder lander i nettet er det utrolig tilfredsstillende. Årets versjon har bedre kunstig intelligens, litt bedre menyer men ellers mye kjent. Og det er moro og vellaget.

Death Hall

Sjanger: Plattform
System: iOS
Utvikler: Tom Janson

Last ned Death Hall: iOS,. Pris: 33 kroner

 

Death Hall er et av de morsomste plattformspillene jeg har spilt på mobil på ganske lenge. Kanskje så langt tilbake som Downwell, om det kan kalles et plattformspill. Her skal du løpe, hoppe og prøve alt du kan å unngå å falle i en av de uendelig mange farene på vei ut fra helvete.

Det er en herlig flyt i Death Hall, med presise og gode kontroller som ikke på noen som helst måte er overkompliserte. Du styrer figuren til høyre eller venstre på en side av skjermen, mens du har en hoppeknapp på den høyre siden. Det fungerer godt, og veldig sjelden er det kontrollene sin skyld at jeg dør, i det minste.

Et ekstra lite spenningsmoment i spillet er at det dukker opp et svært monster rundt halvveis på hvert brett, som jager deg videre. Da kan du ikke lenger ta deg god tid, men må bare stole på flyten din og at fingrene gjør det hodet forhåpentligvis ber de om. Det er deilig å nå slutten, og enda bedre når du får en god poengsum.

Ordia

Sjanger: Plattform
System: iOS
Utvikler: Loju

Last ned Ordia: iOS. Pris: 44 kroner.

 

Ordia er et perfekt eksempel på et spill som ikke gjør for mye av noenting, men som har med akkurat nok informasjon, og akkurat nok mekanikker til å gjøre det både spennende og morsomt å spille.

I bunn og grunn så skal du bare styre en klump fra et sted på skjermen, gjennom ett brett og til utgangen. Du gjør dette ved å slynge deg av gårde (tenk Angry Birds). Det som er så fascinerende med Ordia er måten de bruker og gir informasjon med fargene sine. Overflater som er lik farge som deg klamrer du deg fast til, enklere blir det ikke. Rosa ting er ikke bra, mens de gule fargene representerer noe annerledes. Det kan være at du spretter videre når du treffer der, for eksempel.

Jeg digger enkle mobilspill du kan plukke opp, spille i to minutter og legge vekk igjen, og fortsatt ha en følelse av progresjon. Ordia har dette, samtidig som det har en herlig visuell stil, gode utfordringer og alt i alt svært lite som ikke gjør akkurat det det skal.

Knight Brawl

Sjanger: Plattform
System: iOS, Android
Utvikler: Colin Lane

Last ned Knight Brawl: iOS, Android. Pris: Gratis.

 

Colin Lane vet å lage en egen vri på ulike idretter og andre ting, og jeg har hatt med spill laget av han tidligere i denne artikkelserien. Denne gangen er det ridderkamper han har brynet seg på, og nok en gang har han laget et enkelt spill, med enkle kontroller, som fortsatt er skikkelig moro å spille.

Hele poenget denne gangen er å ta livet av så mange riddere du greier, og du gjør det ved å styre din egen ridder til høyre og venstre, hoppe og svinge med sverdet. Det er ikke så lett som det virker som, og kampsystemet og tempoet tar litt tid å bli vant til. 

Men når det først sitter er dette renspikka moro, uten unødvendig elementer og et spill der alt fungerer akkurat som det skal. Jeg skulle ønske det fantes en flerspiller-del her, for det tror jeg hadde blitt sabla moro, men også som enspiller er dette skikkelig gøy.

Dawn of Isles

Sjanger: Eventyr, online
System: iOS, Android
Utvikler: Netease

Last ned Dawn of Isles:  iOS, Android. Pris: Gratis.

 

Jeg har ikke alltid et overskudd av tålmodighet for MMO-spill på mobilen. Det er uendelig mange av de, og de aller fleste er skikkelig dårlig, og mer eller mindre laget kun for at du skal kjøpe en eller annen mikrotransaksjon. Derfor ble jeg overrasket over at jeg likte Dawn of Isles så godt. 

Kanskje var det at fokuset den første tiden av spillet var vel så mye på å samle inn tre, stein mat eller andre ting som var en deilig avveksling. Jeg vet i det minste at den fargerike, nydelige visuelle stilen fanget interessen min. Dawn of Isles ser rett og slett innmari bra ut, både animasjoner, figurer og områdene man beveger seg i er nydelig laget.

Noe kan også sies om at alt i spillet fungerer godt til sitt formål. Kampsystemet, med de fire ulike klassene og evnene, fungerer bra både sammen med andre og alene. Menyene, om en i overkant mange og rotete, er langt ifra det værste jeg har sett på denne typen spill.

Og så er det et eller annet med dette spillet jeg finner avslappende og deilig. Vellaget og bra, og uten nevneverdige mangler.

Bubbles the Cat

Sjanger: Plattform
System: iOS
Utvikler: Johnathan Wallbank

Last ned Bubbles the Cat: iOS. Pris: 44 kroner.

Bubbles har rota seg inn i noe voldsomme greier. Han må løpe, hoppe og sprette unna nivå etter nivå med pigger, fiender og andre farer som lurer. Hvordan han kom seg dit vites ikke.

 
 

Det som er bra er at Bubbles kan lage bobler som hjelper deg på veien. Noen av boblene eksploderer i luften, og gir deg et kjempehopp, mens en annen for eksempel lager en vegg. Det er kombinasjonen av disse boblene, samt veldig godt nivådesign som holder deg på tå hev gjennom hele spillet.

Kontrollene er alltid et viktig element i plattformspill, og spesielt på berøringsskjerm, som kan være veldig variert. Også her har utviklerne greid å skru sammen noe som funker skikkelig bra, og det er aldri upresis styring som gjør at du dør.

Word Forward

Sjanger: Hjernetrim
System: iOS, Android
Utvikler: Rocketship Park

Last ned Word Forward:  iOS, Android. Pris: 33 kroner.

Ordspill er morsomt, men kanskje en litt snever sjanger for mange. Men det trodde folk om tall-spill også, helt til Threes! kom ut på mobil for noen år siden. Jeg synes det er deilig med et avbrekk fra Wordfeud og den type ordspill i hvert fall, og Word Forward er kanskje blant de beste og smarteste jeg har spilt på lenge.

Her blir du presentert med en hel haug med bokstaver i et rutenett. Det er opp til deg å lage ord i alle mulig retninger, og målet er å bruke opp alle bokstavene. Ikke alltid like lett, men hvis du setter deg fast har du fem ulike hjelpeblokker du kan bruke. 

En av de sprenger bort en bokstav, en annen bytter den ut. Du kan til og med rulle nye bokstaver på hele brettet. Utfordringer ligger i å ha igjen tre eller mer av disse hjelpeblokkene, da får du nemlig tre stjerner. Moro, avslappende og litt annerledes spill sammenlignet med resten av månedens utvalgte.

Apollo: A Dream Odyssey

Sjanger: Eventyr
System: iOS, Android
Utvikler: Skylab Games

Last ned Apollo: A Dream Odyssey:  iOS, Android. Pris: 22 kroner.

 

Apollo må få tilbake hukommelsen sin, og hun gjør det ved å løpe rundt på ulike verdener og løser gåter hun kommer over. Et spill uten fiender og uten kamp er deilig, og det er både avslappende og tidvis litt frustrerende å spille dette spillet.

Frustrasjonen ligger i bunn og grunn ene og alene på kameraføring. Du kan styre vinkel på kameraet selv, men det er klønete, upresist og er litt for ofte til irritasjon. Noen ganger ser du løsning ligge der, men fordi det kommer et tre eller noe annet i veien så bruker du lenger tid enn nødvendig på å løse det.

Men utover dette er Apollo et herlig lite spill, og gir meg litt av den samme følelsen som når jeg spilte Monument Valley. Det leker med synsvinkel og perpektiv på et morsom måte, og den visuelle stilen er flott. Mange av gåtene er også veldig bra, og alt i alt er dette et bra, om enn litt kort spill.

Warriors of Waterdeep

 

Sjanger: Rollespill
System: iOS, Android
Utvikler: Ludia

Last ned Warriors of Waterdeep:  iOS, Android. Pris: Gratis.

Dungeons & Dragons er kjempegøy, spesielt hvis du spiller penn og papir-varianten med gode venner. Universet er uendelig fascinerende, og derfor er det alltid spennende å se hva som dukker opp når det kommer et nytt spill som bærer dette navnet. 

Warriors of Waterdeep er på ingen måter en revolusjon, ikke kvalitetsmessig eller med unike ideer, men det er et godt turbasert rollespill, i samme ånd som mange andre spill som fyller denne sjangeren. Her har du fire helter, med sine egenskaper og angrep, og sammen går de gjennom turbaserte kamper mot en hel haug med fiender. Du får nytt utstyr, gjør mer skade og kommer deg videre i spillet.

Samtidig som det ikke er veldig mye unikt her, så er det også svært lite å utsette på spillet. Alt fungerer som det skal, utviklerne har tatt smarte designvalg, og et par spillmodi litt utenom det vanlige krydrer opplevelsen. Solid og bra.

 

Harry Potter: Wizards Unite

Sjanger: Eventyr
System: iOS, Android
Utvikler: Niantic

Last ned Harry Potter: Wizards Unite:  iOS, Android. Pris: Gratis.

Dette er Pokémon Go-spillet satt til Harry Potter-universet. På mange måter er det den enkleste måten å forklare hva slags type spill dette er, og hva du kan forvente. Her skal du ta med telefon ut på tur, samle sammen en hel haug med klistremerker og andre gjenstander, gå opp i nivå, brygge eliksirer og løse mysterier.

Sammenlignet med det Pokémon Go var når det kom er Harry Potter: Wizards Unite et mer fullverdig spill på mange områder. Her skal du fjerne magi som har sluppet løs, du samler sammen klistremerker fra kjente og kjære ting, folk og monstre fra det kjente universet, og du må kjempe mot monstre. Kampsystemet er bedre, det finnes masse andre aktiviteter som brygging, og magiformlene du må tegne fungerer bra.

Niantic bruker den samme kartdatabasen som i Pokémon Go, så de samme landemerkene er der, men brukes til litt ulike ting. Jeg bor litt ute på landet, men fortsatt finnes det noen ikke veldig langt unna meg jeg kan besøke. Svakheten i spillet er uten tvil at jeg mangler en klar motivasjon for å fortsette å spille dette lenge.

Samle klistremerker er ålreit det, men hvorfor gjør jeg det, og til hvilken nytte? I Pokémon Go er målet å fylle Pokédex-en din, men her finnes ikke den samme motivasjonen. Spillet rundt er bedre, men dette er et stort savn, og noe jeg håper utviklerne finner en løsning på etter hvert.

Sjekk hvilke ti spill vi mener er de beste mobilspillene i mai»

Bubbles the Cat

Windows
Slippdato: Ikke fastsatt
Utvikler: Johnathan Wallbank
Utgiver: Johnathan Wallbank

Super Soccer Champs 2019

iPhone
Slippdato: Ikke fastsatt
Sjanger: Sport
Utvikler: Uprising Games
Utgiver: Uprising Games

Death Hall

iPhone
Slippdato: Ikke fastsatt
Sjanger: Plattform
Utvikler: Tom Janson
Utgiver: Tom Janson

Ordia

iPhone
Slippdato: Ikke fastsatt
Sjanger: Plattform
Utvikler: Loju
Utgiver: Loju

Knight Brawl

iPad
Slippdato: Ikke fastsatt
Sjanger: Action
Utvikler: Colin Lane
Utgiver: Colin Lane

Dawn of Isles

iPad
Slippdato: Ikke fastsatt
Sjanger: Massivt online
Utvikler: Netease
Utgiver: Netease

Word Forward

iPad
Slippdato: Ikke fastsatt
Sjanger: Gåteløsning
Utvikler: Rocketship Park
Utgiver: Rocketship Park

Apollo: A Dream Odyssey

iPad
Slippdato: Ikke fastsatt
Sjanger: Eventyr
Utvikler: Skylab Games
Utgiver: Skylab Games

Warriors of Waterdeep

iPad
Slippdato: Ikke fastsatt
Sjanger: Strategi
Utvikler: Ludia
Utgiver: Ludia

Kommentarer (2)

Forsiden akkurat nå

Til toppen