Fantasian.
Feature
Fantasian. (Foto: Mistwalker)

Mobilspill (iOS, Android)

Månedens anbefalte mobilspill

Det nye rollespillet fra Final Fantasy-skaperen er blant de utvalgte.

Det er mai, men her oppe i skogen hos meg har det snødd senest i dag, og de varmeste utedagene har det vært få av. Vi nærmer oss sommerferie, og forhåpentligvis lettes det litt på nedstenging og smittevernstiltak ettersom været blir varmere.

April har bydd på masse gode mobilspill, med et par reale godbiter som har plassert seg godt blant mine favorittspill den siste tiden. Her har du rollespill, enkle arkadespill og strategi. 

God 17. mai når det kommer, håper det blir is, brus og boller på alle og enhver.

Pureya

 

Sjanger: Arkade
System: iOS, Android
Utvikler: Maze Theory

Last ned Pureya: iOS, Android. Pris: 44 kroner.

Pureya er et enkelt, rett fram spill uten en lang historie, uten store actionscener eller masse flashy, kule kampsekvenser. Og det er egentlig litt deilig. Men det er ikke uten utfordring, og det er definitivt et spill som kan stjele noen timer av livet ditt.

Pureya er egentlig en samling med over 30 ulike minispill, der målet i hver eneste lille spill er å samle sammen klinkekuler. I ett spill styrer du et fly gjennom ballonger, et annet er du et romskip, og du kan styre en brannbil som slukker branner, for å nevne noen. De er såre enkle, og du kontrollerer stort sett bare retning til høyre eller venstre.

Det morsomme med Puerya er at du skifter til et nytt minispill hver 10. sekund. Da blir det straks litt mer hektisk, og akkurat i det du har fått litt grepet på et spill, så skifter det. Klinkekulene brukes i et eget minispill til å låse opp gjenstander og nye minispill. Enkelt og morsomt.

Northgard

Sjanger: Hjernetrim
System: iOS (Android kommer senere i år)
Utvikler: Shiro Games

Last ned Northgard‬: iOS. Pris: 99 kroner.

 

Vikinger er alltid kult, og i spillverden er det ganske så populært å lage viking- eller vikinglignende spill om dagen. Og det gjør meg ingenting, for det er masse kult å gjøre med forfedrene våre og alle de utrolige sagaene og historiene som kom fra vikingtiden.

I Northgard er du ikke direkte involvert i all slåssing og kjemping, men du styrer klanen i et sanntids strategispill. Og det fungerer overraskende godt, også på mobil og nettbrett. Kanskje spesielt på nettbrett, da noen elementer og menyer kan bli litt vel smått på en mobil. Så hvis du kan velge, gå for et nettbrett i dette tilfelle.

Du kan velge mellom ulike kampanjer og historier, og du styrer vikingene gjennom land, kamper og utbygging. Spillet forteller veldig mye om hva du burde gjøre, så forvent litt prøving og feiling underveis. Uansett er det skikkelig moro, det er mange, mange timer med spill her, og de strategiske elementene og styremåten fungerer helt supert.

Sixit

Sjanger: Hjernetrim
System: iOS, Android
Utvikler: John Beyea

Last ned Sixit: iOS, Android. Pris: Gratis.

 

Sixit er et enkelt, kort historiespill som har en spillmekanikk jeg ikke kan huske å ha opplevd før. For hvert eneste forsøk i Sixit så gis du seks ting du kan gjøre. Når du har gjort de seks handlingene starter du på nytt. 

Det er ikke et roguelike, for dette er et historiespill, og handlingene dine er ikke vanskelige eller krever presis timing eller sikting. De er for eksempel at du kan hoppe, eller bruke en megafon eller flere andre ting. Utfordringen i Sixit ligger i å memorere hva du skal bruke når, og så plukke ut den riktige rekkefølgen på handlingene dine før du starter.

Men det er allikevel ikke dette som er spillets sterke side, det er humoren og historien. Det er morsomst skrevet, det har en litt mørk humor, og hver nye samtale med de mange figurene er alltid gøy å oppleve. Kvaliteten her er alene verdt å sjekke ut spillet for, og det koster jo tross alt ingenting å gi det en sjanse.

Fate of Kai

Sjanger: Puzzle
System: iOS
Utvikler: Tomas Lacerra

Last ned Fate of Kai: iOS. Pris: 33 kroner.

 

Hvis du likte Framed-spillene som kom for en del år siden til mobil, så tipper jeg ganske sikkert at du vil like Fate of Kai også. De bygger på det samme konseptet der spillet er en tegneseriebok, og du gjør endringer i tegningene som gjør at historien blir annerledes, eller du kommer videre.

I Fate of Kai så gjør du dette ved å sette inn handlinger i tekstbokser. Det kan være at du får velge mellom hopp eller løp når du står ansikt til ansikt med et monster, og så får du se hva valget ditt innebærer på neste side.

Det er kult, det er enkelt men gjennom rundt 2 timer så er historien interessant nok, og gåtene vriene nok til at det aldri blir kjedelig. Og den visuelle stilen er helt nydelig.

World of Demons

Sjanger: Action
System: iOS
Utvikler: Platinumgames Inc.

Last ned World of Demons:  iOS. Pris: Apple Arcade.

 

Det er et eller annet Platinumgames har skjønt når det kommer til kampsystem og spill som ikke mange andre greier å kopiere. Spillene deres er ofte raske og intense, men du har alltid en følelse av kontroll, selv om det skjer masse på skjermen til enhver tid.

World of Demons kjennes ikke annerledes ut på noen som helst måte, og jeg synes dette er et bra bevis på at du kan lage intens og krevende action med gode kontroller på berøringsskjerm. Angrep og unnamanøvere skjer når du vil at det skal skje, og når du først blir litt kjent med hvilke sveip og trykk som gjør hva, så blir kampene skikkelig kule.

World of Demons har også en visuell stil jeg digger, med harde farger og masse kule animasjoner som skjer hele tiden. Det er sikkert ikke for alle, men hvis du vil ha litt heftig samuraiaction på telefonen blir det neppe stort bedre enn dette.

Dead Man's Phone

Sjanger: Spenning
System: iOS, Android
Utvikler: Electric Noir Studios

Last ned Dead Man's Phone: iOS, Android. Pris: Gratis.

Funnet telefon-spill har nesten blitt en sjanger nå, og det begynner å bli en del ulike spill å velge mellom. Dead Man's Phone er definitivt et godt sted å starte, da dette er uten tvil et av de bedre jeg har testet.

Spillet foregår i all hovedsak ved at du, en etterforsker, leter gjennom en død tenårings telefon for å finne ledetråder, og prøve å finne ut av hva som skjedde under et mystisk dødsfall. Dette trigger også telefonsamtaler eller andre ting underveis som gjør opplevelsen litt mindre monoton.

Det som gjør spillet så bra er rett og slett håndverket som er lagt ned. Det er velskrevet, historien er engasjerende, og det som skrives eller sies holder mer eller mindre hele tiden høy kvalitet. Vel verdt å sjekke ut for de som ikke har spilt denne typen spill før.

Clap Hanz Golf

Sjanger: Sport
System: iOS
Utvikler: claphanz

Last ned Clap Hanz Golf :  iOS. Pris: Apple Arcade

 

Jeg liker golf, både ute på en ordentlig bane, men også i spillform. Noen ganger er det gøy med litt mer realisme, andre ganger er det gøy å klaske ballen i litt mer arkadestil.

Clap Hanz Golf plasserer seg et eller annet sted midt i smørøyet her, og det gjør det skikkelig moro å spille. Det ser og kjennes ut som Everybody's Golf, og hvis du likte det spillet som kommer du til å like dette. Utviklerne har gjort mange smarte små ting som gjør opplevelsen bedre, både når det kommer til kontroller og for å gjøre opplevelsen litt smidigere og bedre.

For å slå et slag så sveiper du ned på skjermen, og så flikker fingerer opp i håp om å treffe best mulig. Det er en deilig lyd når du treffer ballen, og de enkle kontrollene fungerer utmerket på berøringsskjerm. Utover dette er det også masse rollespill-lignende elementer som gjør at du hele tiden vil ta en runde til. Veldig moro!

The Oregon Trail

Sjanger: Rollespill, strategi
System: iOS
Utvikler: Gameloft

Last ned The Oregon Trail:  iOS. Pris: Apple Arcade.

 

The Oregon Trail er et gammelt, klassisk spill som er pusset opp flere ganger. Hovedpoenget i spillet er at du skal en gruppe mennesker fra Independence, Missouri til Wallamette Valley i Oregon. Det handler om den reisen mange tok på 1800-tallet vestover i USA, og utfordringene de møtte på veien.

Her skal du passe på ressurser som mat og drikke, du må passe på helse og velferd til både mennesker og dyr. Du må jakte, forsere elver og en hel masse andre mer og mindre utfordrende oppgaver. 

Det er reisen, måten den fortelles og hvordan alt av mekanikker, hendelser og handlingen underveis spiller sammen som gjøre The Oregon Trail så bra for meg. Reisen er beinhard, og du kommer til å feile mange ganger. Men med så mange ulike mennesker å spille, med så mange interessante historier og så stor variasjon så er det aldri kjedelig å begynne på nytt.

Fallen of the Round

Sjanger: Strategi
System: iOS
Utvikler: Perfect Game Speed

Last ned Fallen of the Round: iOS. Pris: 33 kroner.

Roguelikes er en sjanger av spill som har blitt veldig populært, spesielt med den enorme responsen Hades fikk i fjor. Fallen of the Round er også et roguelike, men det er vanskelig å finne likhetstrekk utover dette.

 

Her skal du plassere spillebrikker på et brett, og så prøve å bekjempe fiendene som dukker opp. Du gjør dette ved å dra i en figur og sikte på fienden du vil angripe. Det er ingen utfordring akkurat her, kampene er turbaserte og du har ingen tidsbegrensning på deg. Utfordringen er at du skal greie å slå alle bølgene med fiender og sjefskampen på slutten uten å kunne lege skade, eller ta en pause underveis.

Heldigvis tar ikke en runde veldig lang tid, og fordi alt er vilkårlig så er det alltid litt annerledes. Det som gjør Fallen of the Round ekstra gøy er at du mellom hver runde får velge nye enheter. Noen er sterke andre, er svakere. Men det finnes masse synergier mellom de ulike brikkene, og hvis du får ut tre av den samme så får du en sterkere variant. 

Det eneste minuset her er at jeg etter noen timer mer eller mindre «skjønte» spillet, og det er veldig sjelden jeg ikke kommer til, eller slår bossen hver gang. Jeg skulle ønske det var mer enheter, mer kamper og mer å gjøre. Men bortsett fra dette er det skikkelig gøy. Og jeg digger den visuelle stilen utvikleren har gått for.

Fantasian

Sjanger: Rollespill
System: iOS
Utvikler: Mistwalker

Last ned Fantasian:  iOS. Pris: Apple Arcade

 

Fantasian er et av de peneste spillene jeg har spilt på veldig lenge. Merk at det ikke er spesifisert plattform i det utsagnet. Den verdenen Final Fantasy-veteran Hironobu Sakaguchi har skapt og brakt til liv i Fantasian er verdt prisen alene. Blandingen mellom fysiske dioramaer og den grafiske stilen er helt fantastisk, og måten det brukes på i spillet gjør at hvert eneste område blir som en liten oppdagelsesferd.

Dette er et JRPG helt og fullt, og fans av Sakaguchi sine tidligere verk burde føle seg hjemme her. Ja, jeg vet at det er på mobil, og mange er skeptiske bare på grunn av det, men dette er et fullverdig rollespill, med en historie som tar noen interessante vendinger, teite sidekicks med passe bra skrevet humor og flott musikk.

Kampsystemet er også relativt standard, selv om det har noen variasjoner her og der som gjør at det blir litt eget og unikt. Det fungerer allikevel meget godt på telefonen, og spillet er akkurat passe utfordrende hele veien. Fiendene er varierte og byr på ulike utfordringer. Pluss i boka for de vilkårlige kampene som skjer i verdenen mens man utforsker. Disse kan man nemlig «lagre» og ta først når man har lyst og er klar til det.

Men først og fremst er det musikken, komponert av legenden Nobuo Uematsu, den visuelle stilen og verdenen som er så innmari imponerende.

Pureya

Android
Slippdato: Ikke fastsatt
Sjanger: Arkade
Utvikler: Alvaro Mahillo Sanchez-Mateos
Utgiver: Alvaro Mahillo Sanchez-Mateos

Northgard

iPad
Slippdato: Ikke fastsatt
Sjanger: Strategi
Utvikler: Shiro Games
Utgiver: Shiro Games

Sixit

iPad
Slippdato: Ikke fastsatt
Sjanger: Puzzle
Utvikler: John Beyea
Utgiver: John Beyea

Fate of Kai

iPhone
Slippdato: Ikke fastsatt
Utvikler: Tomas Lacerra
Utgiver: Tomas Lacerra

Dead Man's Phone

iPhone
Slippdato: Ikke fastsatt
Sjanger: Eventyr
Utvikler: Electric Noir Studios
Utgiver: Electric Noir Studios

Clap Hanz Golf

iPad
Slippdato: Ikke fastsatt
Sjanger: Sport
Utvikler: claphanz
Utgiver: claphanz

Fallen of the Round

iPad
Slippdato: Ikke fastsatt
Sjanger: Strategi
Utvikler: Hideki Hanida
Utgiver: Hideki Hanida

The Oregon Trail

iPad
Slippdato: Ikke fastsatt
Sjanger: Strategi
Utvikler: Gameloft
Utgiver: Gameloft

Fantasian

iPad
Slippdato: Ikke fastsatt
Sjanger: Rollespill
Utvikler: Mistwalker
Utgiver: Mistwalker

World of Demons

iPad
Slippdato: Ikke fastsatt
Sjanger: Action
Utvikler: Platinumgames
Utgiver: Platinumgames

Kommentarer (0)

Forsiden akkurat nå

Til toppen