En spillperle!
Feature
En spillperle!

Mobilspill (iOS, Android)

Månedens ti anbefalte spill på mobil og nettbrett

Halloween-måneden brakte med seg et par fantastiske mobilspill.

I skrivende stund har den første snøen falt og lagt seg her på østlandet, og det før kalenderen viser november. Det er surt og kaldt, og på mange måter er høsten og vinteren høytid for spill.

Mobilspillene fortsetter å pumpes ut som i hele resten av året, men oktober skulle vise seg å være en særdeles god måned hvis du spiller denne plattformen. Flere gode spill fra konsoll og PC har funnet veien over til berøringsskjerm, samt et par andre gode som er unike til den mobile spillverden.

Flott grafikk!

Max: The Curse of Brotherhood

Sjanger: Plattform
System: iOS
Utvikler: Flashbulb

Last ned Max: The Curse of Brotherhood: iOS. Pris: 55 kroner.

Max gjør en liten bommert med å trylle vekk broren sin, og dette er grunnen til at han må reise igjennom alle utfordringer og farer i spillet, og hele grunnen til at han befinner seg i denne situasjonen til å begynne med.

Dette er et spill som tidligere har blitt gitt ut på konsoll og PC, og her på Gamer.no kunne anmelder Tobias melde følgende i sin anmeldelse i 2014: "Fargerikt og underholdende eventyr for nesten hele familien."

Dette stemmer også meget bra for mobilversjonen, som er det samme spillet, men med kontroller tilpasset berøringsskjerm. Dette er noe utvikleren har fått til godt, og de har gjort det på den etter hvert ganske vanlige måten med en virtuell styrinsstikke på en side, og knapper på den andre. 

Max: The Curse of Brotherhood er et godt plattformspill, med en morsom vri på plattformutfordringene sine, samt gode og varierte utfordringer. Det ser pent ut, og du får en god spillopplevelse på mobil, på samme måte som du gjorde med Max på konsoll.

Tesla vs Lovecraft

Mangler ikke på fiender.

Sjanger: Action
System: iOS
Utvikler: 10tons

Last ned Tesla vs Lovecraft: iOS. Pris: 44 kroner.

Tesla vs Lovecraft er et «twin-stick shooter» spill, et spill der du styrer figuren med en stikke, og skyter med den andre. Her styrer du Nikola Tesla, mannen som fant opp elektrisitet, i kamp mot horder på horder med fiender inspirert av verkene til H. P. Lovecraft.

Og det er en blanding jeg liker veldig godt. Først og fremst så skyldes dette gode kontroller godt tilpasset plattformen. Det er presist og bra, og det fungerer uten problemer. En annen grunn er at progresjonen i spillet er godt balansert mot vanskelighetsgraden, og jeg føler hele tiden at jeg får gjort noe mer, lært noe nytt, eller blir litt bedre.

Du får erfaringspoeng, du får bedre våpen og du greier å hamle opp med tøffere fiender jo lenger du kommer, og det er alltid tilfredsstillende og morsomt å spille. Hektisk, såklart, men veldig moro.

Dizzy Knight

Her kan du fort bli svimmel. Foto: Richard.C

Sjanger: Action
System: iOS, Android
Utvikler: Noodlecake Games

Last ned Dizzy Knight: iOS, Android. Pris: Gratis, men med reklame og mikrotransaksjoner.

Dizzy Knight ser ved første øyekast ut som et enkelt og ensporet spill der man styrer en ridder som snurrer rundt, denger fiender og prøver å overleve i fargerik, men tøff verden. Men etter hvert som man spiller ser man at det ikke er så enkelt, og det krever mer av deg som spiller hvis du ønsker å overleve lengst mulig.

Premisset er imidlertid enkelt, da du styrer denne ridderen rundt på brettene ved å snurre rundt med våpenet ditt. Men dette er ikke kun for angrep, og kan også brukes defensivt. Og snurringen må times slik at du treffer fiendene med våpenet ditt, og de ikke treffer deg. I tillegg til dette får du ulike evner, du får helsedrikker, samt en rekke andre elementer som krydrer spillet.

Du har en kampanje å spille igjennom, samt en annen modus der du kan snurre så lenge du måtte greie å holde deg i livet. Tilsynelatende enkelt, men med mer dybde enn du kanskje tror. Anbefales. 

Euclidean Skies

Unikt og vakkert.

Sjanger: Gåteløsning
System: iOS
Utvikler: Kunabi Brother

Last ned Euclidean Skies: iOS. Pris: 55 kroner.

Oppfølgeren til det glimrende Euclidean Lands har kommet til iOS, og det er store sko det skal fylle. Men det greier å fylle skoene til det første spillet, men ikke helt uten noen svakheter her og der.

I all hovedsak er disse svakhetene et resultat av at spillet har flere elementer, utfordringene er litt vanskeligere og det er flere elementer som balanserer på brettene, i hvert fall hvis du kommer litt ut i spillet.

Men dette gjør svært lite, for dette er et meget bra spill der du får trimmet de små grå med både perspektiv og gåteløsning på en unik og herlig måte. Du manipulerer blokker, snur rundt på hvert brett, og prøver å komme deg forbi fiendene og inn i døren som leder til neste utfordring. 

Det visuelle er oppgradert og spillet ser nydelig ut, kontrollene fungerer bra, og til tross for litt overkomplisering til tider er dette et svært bra spill.

Hjernetrim for liten og stor.

Professor Layton and the Curious Village

Sjanger: Strategi
System: iOS, Android
Utvikler: Level-5

Last ned Professor Layton and the Curious Village:  iOS, Android. Pris: 109 kroner.

Professor Layton and the Curios Village har fått en HD-remake på mobil, og for et herlig og sjarmerende spill dette er. Jeg har aldri spilt spillet tidligere, men har kost meg gløgg gjennom de rundt 130 gåtene du presenteres for i spillet. 

Disse gåtene utfordrer deg på matematikk, logikk og mye annet, og det er herlig variasjon i både vanskelighetsgrad og hva du utfordres i. Noen løses fort, andre brukte jeg i hvert fall mye lengre tid på før jeg endelig så løsningen, og det var like deilig hver gang.

Og figurene, settingen og historien som rammer inn alle disse utfordringene oser av sjarm og glede. Jeg har blitt skikkelig glad i Layton og hans kompanjong, faktisk så mye at jeg har tfunnet frem 3DS-en min igjen, og satt igang med de andre spillene i serien.

Fantastisk moro, og vel verdt prisen!

Smart og underholdende.

Reigns: Game of Thrones

Sjanger: Kortspill
System: iOS, Android
Utvikler: Devolver Digital

Last ned Reigns: Game of Thrones: iOS, Android. Pris: 42 - 44 kroner.

De to tidligere Reigns-spillene er to meget gode mobilspill, og to jeg anbefaler på det sterkeste at man sjekker ut hvis det ikke allerede er gjort. De er smarte, unike og bruker plattformen sin på en meget smart måte.

Reigns: Game of Thrones er ikke et unntak i så måte, men fortsetter bare den gode trenden, men denne gangen med en kjent og kjær bok- og tv-serie som bakteppe. Og denne blandingen av de to er gjort både smart og med mange gode valg.

Spillet er som de to tidligere i serien, der du presenteres for et valg, og sveiper til høyre eller venstre for å bestemme. Dette får konsekvenser, og du må passe på at ikke en av de fire målerne øverst på skjermen enten fylles helt opp, eller blir tom. Men denne gangen kompliseres dette med de velkjente figurene og mytiske skapningene fra Game of Thrones-universet, noe som krydrer spillet. I tillegg er det masse historie å avdekke, mange hemmeligheter å finne og masse å finne ut av. 

Et herlig spill som ikke bruker en velkjent TV-serie for å selge, men for å lage et meget bra spill.

Animus - Harbinger

Tøffe fiender med svære våpen.

Sjanger: Action
System: iOS, Android
Utvikler: 10birds

Last ned Animus - Harbinger:  iOS, Android. Pris: 44 kroner for å låse opp hele spillet. 

Animus - Harbinger er ganske tydelig på at det har latt seg inspirere av Dark Souls-spillene. Det legger overhodet ikke skjul på det, og bare i introsekvensen er det helt tydelig hva slags type spill de prøver å være.

Etter dette presenteres du for en nesten overveldende antall knapper på skjermen, samtidig som du må kjempe mot fiender som vil lite annet enn å ta livet av deg. I tillegg til en virtuell styrespak, har du seks andre knapper på skjermen. Dette er angrepsknapper, unnahopping, helsedrikk samt litt andre ting. 

Kontrollene tar derfor litt tid å bli vant til, og med en svær fiende som kommende mot deg er ikke det nødvendigvis lett. Men kontrollene fungerer overraskende godt når de først sitter, og unnahopp og angrep flyter etter hvert bra.

Dette er på ingen måter et spill som kan måle seg med Dark Souls-serien, men det er en god mobilversjon av denne typen spill, godt tilpasset berøringsskjerm og mobilspilling.

Grimvalor

Herlig plattform og action-moro!

Sjanger: Action
System: iOS
Utvikler: Direlight

Last ned Grimvalor:  iOS. Pris: 75 kroner.

Grimvalor er et vanskelig spill som straffer deg hardt for feilene du gjør. Det er et todimensjonalt actionplattformspill, som i likhet med Animus henter inspirasjon fra Dark Souls. Men dette er et spill laget på egne premisser, som gjør sine egne ting, og det gjør det på et meget god måte.

Du styrer en figur som kan hoppe, angripe og gjøre kort prosess av både store og små monstre. Du gjør det med et kontrolloppsett som fungerer meget godt på berøringsskjermen, med nydelig repons på tingene du gjør, og et tempo passende utfordringene du får på skjermen. 

Du har knapper som styrer deg til høyre og venstre, samt knapper for hopp, angrep og unnamanøver. Utover i spillet får du nye egenskaper som kompliserer både plattforming og kampene ytterligere. Spillet er bitende vanskelige, du straffes hardt, men det er alltid din egen skyld om du dør.

Den visuelle stilen er nydelig, kontrollene responderer utmerket, og det er masse spill å kose seg med. Grimvalor er et av de bedre spillene jeg har spilt på mobilen på veldig lenge.

Skyward Journey

Saktegående og deilig.

Sjanger: Eventyr
System: iOS, Android
Utvikler: Dan Vogt

Last ned Skyward Journey:  iOS, Android. Pris: Gratis.

Skyward Journey er et enkelt spill, med enkle mekanikker, og omtrent så langt i over på den andre siden av skalaen sammenlignet med de to spillene over. Her skal du kun dra fingeren over skjermen for å styre hvor en flokk fugler flyr, og det er omtrent alt du gjør.

Grunnen til at jeg har det med på månedens anbefalinger er til dels fordi det er et deilig avslappende spill å spille. Du sveiper fingeren over skjermen, ser at fuglene flyr over land og vann, og kanskje flyr de over en av figurene på øyene slik at du får flere fugler.

Den andre grunnen, og kanskje det aller mest imponerende med dette spillet, er lyden. Lydeffektene er behagelige, og musikken som følger det som skjer på skjermen er nydelig. Måten den spiller med på hva som skjer er flott, og med øreklokker på hodet kan morgenstresset på bussen bli til noe helt annet med Skyward Journey.

Stardew Valley

En spillperle!

Sjanger: Eventyr
System: iOS (samt nesten alt annet av plattformer)
Utvikler: ConcernedApe

Last ned Stardew Valley:  iOS. Pris: 85 kroner.

Jeg kom meg aldri helt inn i Stardew Valley sist jeg testet det, den gang på PS4. Jeg fikk aldri helt taket på hva jeg skulle gjøre, når jeg skulle gjøre det, og endte opp med å gi opp før jeg i det hele tatt kom igang. 

Nå har det kommet til mobilen, det er mer tilgjengelig uansett hvor jeg befinner meg, og jeg koser meg gløgg med å utvikle gården min mer og og mer for hver eneste time jeg holder på. Stardew Valley oser av sjarm og glede, det er en fryd å spille, og endelig forstår jeg fascinasjonen og alt skrytet spillet har fått siden det kom.

Kontrollene er godt tilpasset plattformen, du trykker på skjermen for å utføre stort sett alt som er å gjøre i spillet. Det er ikke komplisert å få lære seg, og fungerer utmerket på både mobil og nettbrett.

En spillperle gjort mer tilgjengelig også når du ikke sitter foran en PC eller konsoll, som er verdt hver eneste krone, og mer til.

Sjekk hvilke ti spill vi valgte ut i september»

Stardew Valley

Switch
Slippdato: 5. oktober 2017
Sjanger: Rollespill, Simulator

Max: The Curse of Brotherhood

iPad
Slippdato: 9. april 2014
Sjanger: Plattform
Utvikler: Press Play
Utgiver: Microsoft Game Studios

Professor Layton and the Curious Village

Android
Slippdato: 7. november 2008
Sjanger: Gåteløsning
Utvikler: Level-5
Utgiver: Nintendo

Tesla vs Lovecraft

iPhone
Slippdato: Ikke fastsatt

Dizzy Knight

iPad
Slippdato: Ikke fastsatt
Utvikler: Noodlecake Games
Utgiver: Noodlecake Games

Euclidean Skies

iPhone
Slippdato: Ikke fastsatt
Sjanger: Puzzle
Utvikler: Kunabi Brother
Utgiver: Kunabi Brother

Reigns: Game of Thrones

iPad
Slippdato: Ikke fastsatt

Animus - Harbinger

iPad
Slippdato: Ikke fastsatt
Sjanger: Action
Utvikler: 10birds
Utgiver: 10birds

Grimvalor

iPhone
Slippdato: Ikke fastsatt
Sjanger: Action
Utvikler: Direlight
Utgiver: Direlight

Skyward Journey

Android
Slippdato: Ikke fastsatt
Sjanger: Eventyr
Utvikler: Dan Vogt
Utgiver: Dan Vogt

Kommentarer (2)

Forsiden akkurat nå

Til toppen