samorost1
Feature
samorost1

Mobilspill (iOS, Android)

Månedens ti anbefalte spill til mobil og nettbrett

Høstmåneden er minst like god på mobil som de andre spillplattformene.

Høsten er på vei, og det er på tide med lengre, kaldere og mørkere spillkvelder under pledd og dyner i vårt langstrakte land.

Dette er også en høytid for utgivelser av spill, og det bugner nesten over av nyheter, både til konsoll og PC, men også på mobil.

I september har det kommet en rekke skikkelige godbiter, og flere av dem kan fort vise seg å være blant de beste mobilspillene i 2016.

Samorost 3

Nydelig visuell stil.
Nydelig visuell stil.

Sjanger: Eventyr
System: iOS
Utvikler: Amanita Design

Last ned Samorost 3: iOS. Pris: 55 kroner.

En og annen gang kommer det spill som du vet at du kommer til å huske, spill som du nevner for venner og bekjente, og spill som gir deg opplevelser du vet du ikke kommer til å ha mange ganger.

Samorost 3 er et denne typen spill. Ikke nødvendigvis fordi historien det forteller er så fantastisk bra, eller fordi spillmekanikken er unik eller vellaget. Tingen som skiller Samorost 3 fra mengden med spill der ute er den visuelle stilen, samt stemningen utviklerne i Amanita Design greier å skape.

Dette er det samme studioet som har laget Botanicula og Machinarium, så hvis du har spilt en av de to vet du litt hva du går til. Det er ingen dialog eller tekst i spillet, og alle gåter du møter på og må løse gjør du ved å utforske planeten du for øyeblikket befinner deg på. Ved å observere og se hvordan ting reagerer når du trykker på det skal du greie å finne en løsning.

Det er ikke alltid like lett eller logisk, men det er aldri umulig. Og det er rett og slett en fryd å bruke tid på en av de ni ulike planetene man utforsker i løpet av spillet. Hver og en er nydelig laget, med detaljerte og flotte detaljer overalt. 

Samorost 3 er nok ikke et spill for alle, men jeg vil anbefale alle å gi det en sjanse.

Frost

Originalt.
Originalt. Bilde: Maura

Sjanger: Strategi
System: iOS
Utvikler: Jerome Bodin

Last ned Frost: iOS. Pris: 44 kroner.

Frost er en ganske unik blanding av to velkjente og velbrukte sjangere. Her blandes elementer fra overlevelsesspill som Minecraft med kortspill. Det er en spennende miks som utvikleren har greid å balansere på en imponerende god måte.

Alle de vanlige tingene fra et overlevelsesspill er på plass. Du må passe på mat og drikke, du må ha verktøy, våpen og gjenstander og du får også Fatigue-kort som tar opp plass på hånden din. Alle tingene har et kort, og spillet går ut på å vurdere hva man skal bruke, og hva man skal spare på til enhver tid. 

Kanskje trenger du å lage et våpen for å bekjempe fiender på vei mot målet. Samtidig trenger du en hakke for å skaffe mer mineraler. Det har i tillegg et tidspress på deg for å nå frem til skogen uten frost, fordi den iskalde stormen nærmer seg hver eneste gang du hviler. 

Alt sammen blir presentert i en veldig unik og passende stil til historien i spillet, og det kjennes nesten kaldt ut å spille Frost. Solid, morsomt og annerledes.

Where is cat?

Alt er tegnet av barn.
Alt er tegnet av barn.

Sjanger: Strategi
System: iOS, Android
Utvikler: Bart Bonte

Last ned Where is cat?: iOS, Android. Pris: 19 - 22 kroner.

Where is Cat? er en type spill jeg aldri trodde jeg skulle anbefale i denne artikkelserien, men her er vi altså. Dette spillet får ut på, som tittelen kanskje avslører, å finne ut hvor katten er. Det er i bunn og grunn et skjult objekt-spill der man trykker på skjermen til man finner den skjulte gjenstanden, i dette tilfelle en katt.

Det som sjarmerte meg i starten var den visuelle stilen, som så ut som den var tegnet av barn. Etter å ha sjekket det ut viste det seg at det faktisk er tegnet av barn, noe som gjør det enda litt morsommere.

Men det som til syvende og sist imponerte meg mest var at spillet etter de første gåtene har et voldsomt hopp i vanskelighetsgrad, og løsningene er vanskelige, men samtidig veldig morsomme å finne. Det finnes ingen hintsystem i spillet, og selv om jeg kanskje skulle ønsket meg det både en og to ganger, så synes jeg det er helt i orden at det ikke er der.

Where is Cat? ser kanskje ut som et barnespill, og de første nivåene forsterker inntrykket, men bare gi det nok tid så er sjansen stor for at du blir hektet.

Dungeon of Gravestone

Hakk og slå.
Hakk og slå.

Sjanger: Action
System: iOS, Android
Utvikler: Wonderland Kazakiri

Last ned Dungeon of Gravestone: iOSAndroid. Pris: Gratis.

Jeg kan like et godt roguelike-type spill som prøver å skille seg litt ut fra mengden på en eller annen måte. Dungeon of Gravestone er ganske standard på veldig mye av det spillet gjør, men det har allikevel et par ting ved seg som gjør at jeg liker spillet godt.

En av tingene jeg liker er at det har lånt ideen om at spillere kan legge igjen beskjeder til hverandre litt på samme måte som i Dark Souls-spillene. De kan være hjelpsomme, eller de kan være totalt unyttige, det vet man ikke alltid.

I tillegg er det mye spill å oppdage her. Du har flere kameravinkler å velge mellom, utstyr som kan kjøpes og oppgraderes, masse skjulte gjenstander og andre ting, samt at man kan sammenligne poengsummen sin med andre.

Kampsystemet fungerer også godt, og etterhvert blir man også flinkere til å vurdere når man bruker de ulike verktøyene man har til disposisjon i kamp.

60 Seconds!

Sjanger: Strategi, eventyr.
System: iOS
Utvikler: Robot Gentleman

Velger du kona eller ekstra rasjoner?
Velger du kona eller ekstra rasjoner?

Last ned 60 Seconds!: iOS. Pris: 33 kroner.

Tenk deg hvis du hadde 60 sekunder til å samle sammen det du trengte før atombomben traff. Bruker du tiden på å få alle medlemmene i familien din ned i bunkeren din, eller velger å samle sammen mest mulig mat og andre ting du måtte trenge?

Dette er premisset i 60 Seconds!, og de sekundene går fort unna. Spesielt når fyren du kontrollerer er klønete, og kontrollene bevisst er upresise. Når du så endelig har samlet sammen det du trenger, skal du styre livet med eller uten familien din nede i bunkeren.

Her går det i hovedsak ut på å forsøke å overleve lengst mulig, fordi du kommer til å dø en eller annen gang. Morsom stil, og med underholdende og morsom tekst gjør de to ulike delene av spillet underholde hver for seg og sammen.

Enyo

Sjanger: Strategi
System: iOS, Android
Utvikler: Arnold Rauers

Last ned Enyo: iOS, Android. Pris: Gratis.

Enda et roguelike-spill har funnet veien til denne månedens liste: Enyo. Her skal du også prøve å komme seg lengst mulig ned i grotten, men denne gangen er du på jakt etter tre ulike våpen som krigsgudinnen vil ha.

Kult og utfordrende spill.
Kult og utfordrende spill.

Det som skiller Enyo fra mange andre spill i samme sjanger er at figuren din ikke har noen måter å angripe fiendene sine på. Du kan flytte deg rundt på spillebrettet, men den eneste måten å få unna fiendene på er ved å bruke hjernen, samt to ulike egenskaper.

Den ene er at du kan dytte fiendene dine unna med skjoldet ditt. Dette kan for eksempel gjøre at fiendene faller ned i lavaen hvis du planlegger. I tillegg har du en gripeklo, som i tillegg til å flytte hovedpersonen kan hente inn igjen skjoldet ditt etter at du har kastet det.

Enyo byr på en rekke gode, taktiske utfordringer, og mengden med ting du kan påvirke og løsninger du kan finne er morsom å utforske.

Primordia

Sjanger: Eventyr
System: iOS
Utvikler: Wadjet Eye Games

Last ned Primordia: iOS. Pris: 55 kroner.

Hovedgrunnen til at jeg interesserte meg for Primordia er at det er utvikleren Wadjet Eye Games som står bak. De har gitt ut solide spill som blant annet Blackwell-serien, som jeg har omtalt en rekke ganger tidligere i denne s.

Hjelp roboten på hans eventyr.
Hjelp roboten på hans eventyr.

Det er ikke et like godt eventyrspill som nevnte Blackwell, men det er uansett solid og underholdende. Her styrer man en robot i en tilsynelatende øde verden, og man må løse en rekke gåter underveis for å drive historien videre. Disse kan til tider være vanskelige å finne ut av, men et ganske godt hintsystem gjør at man drives videre.

Den visuelle stilen er god, men fargepaletten gjør at ting kan flyte litt i hverandre til tider, noe som gjør det å finne ting å manipulere litt vanskeligere enn det hadde trengt å være. 

Til tross for noen svakheter liker jeg Primordia, primært for en interessant og velskrevet historie.

Sorcery! 4

Tekstbasert og nydelig.
Tekstbasert og nydelig.

Sjanger: Eventyr
System: iOS, Android
Utvikler: inkle

Last ned Sorcery! 4: iOSAndroid. Pris: 38 - 55 kroner.

Dette er en annen spillserie som har blitt nevnt flere ganger tidligere av undertegnede, og nummer fire i rekken er ikke et unntak.

Utviklerne i inkle har etter hvert blitt veldig flinke til å lage interaktive bokfortellinger, og Sorcery! 4 kan på mange måter kalles et åpen verden-type spill. Du flytter figuren din rundt på kartet, havner i kamper der man må vurdere om angrep eller forsvar er best til enhver tid, og til syvende og sist før man.

Da kan man enkelt bla tiden tilbake i boken til det punktet og valget der ting gikk skeis, og begynne derfra. Teksten er utrolig velskrevet, og det finnes et hav av ulike veier å gå i spillet, noe som oppfordrer veldig til flere gjennomspillinger.

I denne sjangeren er Sorcery! 4 blant det aller beste du kan finne per i dag.

 

 

Lumines: Puzzle and Magic.
Lumines: Puzzle and Magic.

Lumines: Puzzle and Magic

Sjanger: Action, gåteløsning
System: iOS, Android
Utvikler: mobcast

Last ned Lumines: Puzzle and Magic: iOS, Android. Pris: 26 - 33 kroner.

Lumines: Puzzle and Magic er i bunn og grunn gode, gamle Lumines. Hvis du aldri har hørt om eller spilt Lumines før så er det, kort fortalt, Tetris blandet med musikk.

Firkantede klosser faller fra toppen av skjermen. De har to farger, og du skal matche fargene mot hverandre. En linje kommer mot skjermen i tråd med musikken, og alle firkanter eller rektangler du har greid å lage med like farger forsvinner. Målet er å ikke fylle skjermen med klosser.

Det er enkelt, og det er ikke den mest originale ideen nå. Men Lumines er den originale ideen, så hvis du vil spille det første, og kanskje til og med det beste, spillet av denne typen, så er Lumines: Puzzle and Magic et solid valg.

The Banner Saga 2

Sjanger: Eventyr, strategi
System: iOS, Android
Utvikler: Stoic

Last ned Banner Saga 2: iOS, Android. Pris: 33 kroner.

The Banner Saga 2 fortsetter historien der hvor eneren slutter. Hvis du ikke har spilt forgjengeren får du en grei oppsummering av hva som har skjedd.

The Banner Saga 2.
The Banner Saga 2.

Spillet fortsetter i samme stil, der hver eneste avgjørelse du gjør ser ut til å ende i liv eller død-situasjoner, hver eneste kamp kjennes ut som en bratt oppoverbakke der ingen taktiske valg er enkle, og The Banner Saga 2 er et spill der du aldri helt vet når en figur du har blitt glad i plutselig dør.

Hvert eneste element i spillet kjennes veloverveid og vellaget ut, og ingenting er tilfeldig plassert. Kamparenaene er visuelt flotte, det samme er resten av spillet. Musikken flyter i bakgrunnen og forsterker de sterke inntrykkene historien skaper.

The Banner Saga 2 er rett og slett et uhyre godt rollespill, og et must for alle fans av sjangeren.

Trenger du flere spillanbefalinger til mobil eller nettbrett?
Sjekk hvilke ti spill vi trakk frem i august»

The Banner Saga 2

iPad
Slippdato: 19. april 2016
Sjanger: Rollespill, Taktisk
Utvikler: Stoic
Utgiver: Versus Evil

60 Seconds!

iPhone
Slippdato: 25. mai 2015
Utvikler: Robot Gentleman
Utgiver: Robot Gentleman

Primordia

iPhone
Slippdato: 5. desember 2012
Sjanger: Eventyr
Utvikler: Wormwood Studios
Utgiver: Wadjet Eye Games

Samorost 3

iPhone
Slippdato: Ikke fastsatt
Sjanger: Eventyr, Gåteløsning
Utvikler: Amanita Design

Frost - Survival card game

iPhone
Slippdato: Ikke fastsatt
Sjanger: Strategi
Utvikler: Jerome Bodin
Utgiver: Jerome Bodin

Where is cat?

Android
Slippdato: Ikke fastsatt
Sjanger: Strategi
Utvikler: Bart Bonte
Utgiver: Bart Bonte

Dungeon of Gravestone

Android
Slippdato: Ikke fastsatt
Sjanger: Action
Utvikler: Wonderland Kazakiri
Utgiver: Wonderland Kazakiri

Enyo

Android
Slippdato: Ikke fastsatt
Sjanger: Strategi
Utvikler: Arnold Rauers
Utgiver: Arnold Rauers

Sorcery! Part 4

Android
Slippdato: Ikke fastsatt
Sjanger: Eventyr
Utvikler: inkle
Utgiver: inkle

Lumines: Puzzle and Magic

iPhone
Slippdato: Ikke fastsatt
Sjanger: Arkade
Utvikler: mobcast
Utgiver: mobcast

Kommentarer (1)

Forsiden akkurat nå

Til toppen