Feature

Mobilspill (iOS, Android)

Månedens ti anbefalte spill til mobil og nettbrett

En rekke meget solide mobilspill har kommet for å spre lys i mørke høstdager.

Croteam
1: Side 1
2: Side 2

Middle-earth: Shadow of War

Mos orker som prøver å stå i veien for deg.

Sjanger: Action
System: iOS, Android
Utvikler: Warner Bros.

Last ned Middle-earth: Shadow of War: iOS, Android. Pris: Gratis.

Det er ikke lenger et ukjent fenomen at store spill får et litt mindre mobilspill ved siden av PC- og konsollversjonene, og Warner Bros. hopper på den trenden med Shadow of War. Dette er ikke det samme spillet, på ingen måte, men du styrer Talion, som også er protagonist i de to foregående spillene.

Du skal også her, ikke overraskende, drepe haugevis med orker på vei mot målet ditt. Og det målet er å samle sammen en rekke kompanjonger og fjerne orkene fra landet ditt. Figurene løpes autmatisk fra kamp til kamp i et område, og kampene er også halvveis automatiske, men du har kontroll over hvem som slår på hva. Du kan få hele gruppa til å fokusere på en fiende, og du kan flytte på partnerne dine i kampene.

Du bestemmer også når de skal gjøre sine spesialangrep, og god timing her kan redde deg ut av en skikkelig knipe. En forenklet versjon av Nemesis-systemet har også funnet veien til mobilen, og sammen med en rekke andre systemer er det masse å ta gjøre i dette mobilspillet.

Det er ingen erstatning for de andre spillene, men en god bonus å spille på bussen eller andre steder der PlayStation 4'en din ikke er like lett å fyre opp.

Kick Ass Commandos

Actionmoro og masse gørr!

Sjanger: Action
System: iOS, Android
Utvikler: Anarchy Enterprises

Last ned Kick Ass Commandos: iOS, Android. Pris: 30 - 33 kroner.

Kick Ass Commandos er et meget passende spill til tittelen sin. Du er en steintøff fyr, pakket opp til ørene med skytevåpen, som løper rundt fra brett til brett og er en reinspikka 80-talls actionhelt.

Det er actionfylt, det er voldelig, og med den piksellerte grafikken ser og kjører det særdeles bra. Kontrollene fungerer veldig godt, de er presise og det er lett å kontrollere figuren gjennom de mange brettene i spillet. De er også akkurat passe lange, slik at du kan spille både kortere og lengre spilløkter, alt etter hva som måtte passe.

Les også
Månedens anbefalte mobilspill

Hva du gjør i hvert brett har også god variasjon, og både tanks og andre kraftige våpen blandes inn. Volden og gørra kan bli litt i overkant til tider, og utvikleren kunne med hell ha dempet det litt.

Det tar imidlertid ikke bort gleden, for dette er et innmari morsomt ovenfra og ned skytespill.

Warhammer Quest 2

Mangler ikke på monstre her.

Sjanger: Action, strategi
System: iOS, Android
Utvikler: Chilled Mouse

Last ned Warhammer Quest 2: iOS, Android. Pris: 45 - 55 kroner.

Warhammer Quest 2 er et reinspikka turbasert rollespill der man styrer en gruppe eventyrere som er på jakt etter erfaring, utstyr og gull. Du kastes inn i grotter fulle av monstre, som varierer veldig i både form og fasong. Svære edderkopper og en hel haug med andre monstre står mellom deg og målet.

I hver kamp har figurene dine et gitt antall actionpoeng å bruke, og du må hele tiden ta taktiske avgjørelser. Skal jeg bruke tre poeng på å skyte med bua, eller flytte meg lenger unna fienden, slik at den figuren ikke blir angrepet neste runde.

Etter hvert som du gjør ferdig oppdrag forbedrer du figurene og utstyret, og tar på deg en større utfordringer. Det er en fin rytme i spillet, og insentivene til å spille litt til ligger rett under overflaten og frister hele tiden.

Campfire Cooking

Mmmm, deilig!

Sjanger: Eventyr
System: iOS
Utvikler: Layton Hawkes

Last ned Campfire Cooking iOS. Pris: 44 kroner.

Fra mørke, skumle ganger fylt med monster til kosestund rundt leirbålet. Her skrur vi ned tempoet og skal i stede prøve å kose oss med grillede marshmallows, og en hel haug med andre godsaker.

Dette er også, i likhet med så mye annet, opprinnelig et PC-spill som nå har funnet veien over til iOS og mobilformatet. Det er imidlertid ikke så enkelt som å bare tre en hvis sukkerklump på en pinne, holde den over ilden og slurpe i seg flytende sukker.

Det er et puslespill som ikke er redd for å komplisere bålkosen for deg, og etter bare et par enkle startbrett kompliseres det hele. Du må rotere pinnene slik at ting ikke brennes, og du har bare begrenset med plass på et rutenett til å flytte, snurre og gjøre andre ting som er nødvendig for å løse gåten.

Stille og rolig spill, som dessverre er over litt for tidlig, men som er morsomt og utfordrende så lenge det varer.

The Talos Principle

Kontrollene er det eneste minuset å komme med.

Sjanger: Hjernetrim
System: iOS, Android
Utvikler: Croteam

Last ned The Talos Principle: iOS, Android. Pris: 49 - 55 kroner.

Talos Principle er et spill veldig langt unna Serious Sam-spillene i sjanger, men det er samme utvikler som står bak begge spillene, utrolig nok. Mange vil nok sammenligne Talos Principle med The Witness, og det er ikke nødvendigvis feil, men det er heller ikke helt riktig, og rettferdig for noen av spillene.

I The Talos Principle styrer du en robot, og du utfordres av en ukjent stemme til å løse en rekke gåter rundt omkring i området du befinner deg. Du må flytte rundt på ulike stativ, bryte og manipulere laserstråler slik at du kommer deg videre.

Kontrollene for å gjøre dette er sveip eller trykk, og dette er kanskje den største svakheten til mobilversjonen av dette spillet. Kontrollene fungerer, men de er litt klønete sammenlignet med alternativene du har på PC eller konsoll.

Utover dette skal ikke jeg fortelle stort om spillet, annet enn at hsitorien og tematikken i spillet er utrolig fascinerende, og du finner ikke veldig mange spill på mobilen med denne dybden og kvaliteten. Selv om jeg personlig liker The Witness hakket bedre, er dette fortsatt et fabelaktig spill.

Trenger du flere spillanbefalinger til mobil eller nettbrett?
Sjekk hvilke ti spill vi trakk frem i september»

1: Side 1
2: Side 2

Siste fra forsiden