FEATURE: Månedens ti anbefalte mobilspill
Feature

Mobilspill (iOS, Android, Windows Phone)

Månedens ti anbefalte mobilspill

Dette meget gode plattformspillet er blant våre favoritter i juni.

Sol, sommer, bading, grilling og varmt vær har vært hovedingrediensene denne flotte første sommermåneden i 2014. Mygg, gjødsel, pollen, veps og solbrenthet er noen gode grunner til ikke å bevege seg ut i solen, skulle du trenge det.

Under følger ti andre grunner til at du helst vil slippe sommeraktivitetene dine, og heller sitte å spille. Det som imidlertid er bra med lista er at dette er ti gode grunner til å ikke få i både pose og sekk. Mobilen og nettbrettet har blitt meget gode spillplattformer, og det kommer stadig nye, gode spill hver eneste måned.

I tillegg til en rekke gode mobilversjoner av kjente PC- og konsollspill har denne månedens store overraskelse vært superheltinnene i rosa, grønt og blått som leverer et meget solid og godt spill. 

Ikke akkurat det letteste.
Ikke akkurat det letteste.

VVVVVV

Sjanger: Plattform
System: iOS, Android
Utvikler: Distractionware / Terry Cavanagh

Last ned VVVVVV: iOSAndroid. Pris: 21 kroner.

VVVVVV er et plattformspill som får deg til å rive deg i håret, uavhengig av hvilken plattform du spiller det på.

Det kritikerroste spillet fra Terry Cavanagh, mannen bak Super Hexagon, ble for første gang sluppet til PC for hele fire år siden. Nå har det funnet veien til berøringsskjerm og mobilformat, og det takler forvandlingen nydelig.

Premisset er enkelt: Man styrer en kaptein som skal manøvrere seg gjennom nivå etter nivå med plattformutfordringer. Han løper til høyre eller venstre, men i motsetning til mange andre spill i sjangeren kan han ikke hoppe.

Du kan i stedet endre på gravitasjonen, slik at du ved å trykke svever opp og løper på taket i stedet for på bakken. Spe på med pigger, bevegelige plattformer og en rekke andre hindringer så får du en utrolig god og utfordrende spillopplevelse.

Historien er velskrevet, med en god dose humor og morsom dialog mellom de ulike figurene. VVVVVV er et av de aller beste plattformspillene jeg har spilt, og jeg anbefaler alle å gi det en sjanse.

Den ene av to historier.
Den ene av to historier.

Broken Age: Act 1

Sjanger: Eventyr
System: iPad
Utvikler: Double Fine

Last ned Broken Age: iOS. Pris: 70 kroner.

Kickstarter-spillet fra det velkjente spillselskapet Double Fine, med Tim Schafer i spissen, kom til PC tidligere i år. Broken Age høstet god kritikk fra både spillere og spillmedia, og ble hyllet som et meget godt pek-og-klikk-spill.

Nå har det funnet veien til Apples nettbrett, og det er en fullverdig måte å spille spillet på. Jeg har tidligere snakket varmt om hvor godt denne sjangeren passer til berøringsskjerm, og Broken Age er ikke et unntak. Kontrollene fungerer perfekt, og spillet ser nydelig ut.

I spillet følger man to separate historier. Den ene handler om den overbeskyttede gutten Shay, som er ensom på et romskip. Han sendes ut på barnslige, ufarlige oppdrag av datamaskinmoren sin, men det er først når han møter skikkelig fare at spenningen starter.

Den andre historien dreier seg om Vella, en ung pike utvalgt som landsbyens offer til monsteret Mog Chotera. Familien en henrykt, men ikke Vella som må finne en vei å ta livet av monsteret på før hun selv ofres.

Broken Age er gjennomgående vellaget, med gode gåter og en god flyt i historien. Fortellingen er interessant, dialogen er god og humoristisk, med veldig bra stemmeskuespill. Det eneste som plager meg er at jeg må vente på andre del.

Enkel grafikk, men utfordrende spill.
Enkel grafikk, men utfordrende spill.

Qvadriga

Sjanger: Strategi
System: iOS, Android
Utvikler: Slitherine

Last ned Qvadriga: iOSAndroid. Pris: 60-70 kroner.

Qvadriga gir seg selv et dårlig inntrykk første gangen man starter spillet. I stedet for en introduksjonssekvens der man lærer seg spillet mens man spiller må man i stedet lese flere sider med instruksjoner om hvordan alt fungerer.

Det er imidlertid når du er i gang med, eller allerede har dødd i ditt første løp, at spillet virkelig begynner å vise sitt potensiale. Her skal du styre en romersk vogn i kappløp rundt og rundt på en arena. Manøvrering rundt banen, riktig fart inn og ut av sving samt det å passe på motstanderne er alle ting man må gjøre underveis i løpet. Dette kan gjøres enten turbasert eller fortløpende mens vognene er i gang. Det er ustyrtelig morsomt, og veldig vanskelig.

Som om ikke det var nok, skal du i mellom alle løpene bygge opp din egen stall med kusker, samtidig som du kjører løpene med de. Du må sende de rundt i riket for å samle penger og erfaring, som brukes til å oppgradere utstyr, ryttere eller skaffe deg nye personer på laget. Denne delen av spillet er virkelig god, byr på en solid utfordring og varer i lang tid.

Det er morsomt å bygge opp laget, og enda morsommere å vinne løpene med rytterne etterpå. Et overraskende godt og dypt spill.

Rett i krysset.
Rett i krysset.

Tiny Striker

Sjanger: Sport
System: iOS, Android
Utvikler: Fat Fish Games

Last ned Tiny Striker: iOSAndroid. Pris: Gratis.

Et fotballspill må med i disse VM-tider. Og hva passer vel da bedre enn et enkelt og kjapt arkade-type spill der alt du skal gjøre er å skyte ballen inn i mål. Her skal man styre en liten fotballspiller, og ved å sveipe mot målet skyter man ballen.

Sveiper du i en bue skrur du ballen. Hele poenget er å score, da forlenger du tiden du har. Når tiden er ute er spillet over. Med dette tidspresset hengende over hodet er det lett å bli stresset, og bomme på mål når du definitivt ikke burde det.

I tillegg kommer det en eller flere motstandere mellom deg og målet, samt en keeper som også skal overlistes. Scorer du mange mål begynner de også å bevege seg sidelengs for å gjøre oppgaven ekstra vanskelig. Styringen over ballens retning er presis og god, noe som definitivt trengs når vanskelighetsgraden skrus opp.

Tiny Striker er et veldig enkelt spill, men samtidig veldig morsomt. Det er perfekt til korte pauser i fotballkampen på TV, dobesøk eller andre ærend der du har et par minutter til overs å slå ihjel.

Powerpuff Girls: Defenders of Townsville

Sjanger: Action
System: iOS, Android
Utvikler: Radiangames

Last ned Powerpuff Girls: Defenders of Townsville: iOSAndroid. Pris: 24-28 kroner.

Søte jenter som virkelig kan slåss.
Søte jenter som virkelig kan slåss.

Dette er nok en merkevare jeg aldri hadde trodd jeg skulle anbefale et spill fra, men så feil kan man altså ta. De tre små jentene Bubbles, Blossom og Buttercup er tøffe og underholdende i dette todimensjonale actionspillet.

Radiangames har etter hvert vokst fram som en spillutvikler som leverer solide kvalitetsspill til mobilen. Denne måneden har de, i tillegg til dette spillet, også gitt ut Fluid SE. Forrige måned lanserte de det fargerike og flotte JoyJoy, et spill jeg fortsatt koser meg med.

De tre jentene må redde Townsville fra Mojo Jojo, som har greid å gjøre det slik at heltinnene våre ikke husker noe av hva de kan. Dermed må du litt etter litt plukke opp nye egenskaper. Det begynner med et enkelt slag, deretter flyving og utvikler seg derfra. Det er en god progresjon i spillet, selv om starten er litt i overkant treg.

Etterhvert fyker du rundt på det store kartet, utforsker alle rommene, bytter fritt mellom de tre jentene og moser fiender som prøver å stoppe deg. Månedens mest overraskende spill på lista, men også et meget godt mobilspill.

Dungeon Gems

 

Bekjemp monstrene med elementenes hjelp.
Bekjemp monstrene med elementenes hjelp.

 

Sjanger: Eventyr
System: iOS, Android (Kommer til Windows Phone senere)
Utvikler: Gameloft

Last ned Dungeon Gems: iOSAndroid. Pris: Gratis.

Jeg er ikke en kjempestor fan av Candy Crush, eller et av de hundrevis andre spillene i samme sjanger. En og annen gang kommer det heldigvis et spill som tar en liten vri på sjangeren, eller som gjør noe litt utenom det vanlige.

Dungeon Gems blander sammen grotteutforsking, rollespill og tre-på-rad-sjangeren til en underholdende, om enn litt rotete smørje. Det er mye menyer, valgmuligheter og informasjon på skjermen til enhver tid.

Når du møter et monster skal du kombinere to eller flere brikker nederst på skjermen. De skal aller helst være fra det samme elementet, da gjør du mer skade på fiendene foran deg. Tre ild-brikker gjør at magikeren slynger ødeleggende ild på monstrene, mens et annet element gjør noe annet.

Jeg liker blandingen av det å samle sammen et lag som kjemper, og den enkle hjernetrimmen denne typen spill tilbyr. Det er deilig enkelt, men samtidig gøy å prøve å få så mange brikker ut på en tur som mulig.

Dragon Quest VIII

Sjanger: Rollespill
System: iOS, Android
Utvikler: Square Enix

Last ned Dragon Quest VIIIiOSAndroid. Pris: 162-180 kroner.

De som har fulgt denne artikkelserien en stund er vel klar over at jeg er svak for mobilversjoner av gamle rollespillklassikere. Jeg har anbefalt mange spill i denne sjangeren, og Dragon Quest VIII er et spill som definitivt hører hjemme på denne listen.

Velkjente figurer for mange.
Velkjente figurer for mange.

Igjen er det japanerne i Square Enix som står bak spillet, og for alle som liker spillene deres, også Final Fantasy-serien, er nok Dragon Quest VIII et spill for nettopp dere. Historien er interessant og svulstig, og områdene i spillet er flotte.

I kampene kan du velge å forhåndsbestemme ulike roller eller hva de ulike figurene skal gjøre, eller du kan detaljstyre mer etter eget ønske. Kampsystemet er kanskje ikke like komplisert og dypt som andre spill i sjangeren, men vanskelighetsgraden gjør at det er herlig utfordrende.

Spillets svakhet er kontrollen. Det er både klønete å styre, samt litt upresist og vanskelig å få til en behagelig stilling med et nettbrett. Det fungerer litt bedre på en mindre skjerm på telefon hvis det er formatet du velger.

Til tross for problemene er Dragon Quest VIII et meget godt rollespill, som byr på en god utfordring og mange, mange timer med innhold.

Røde kryss kan ikke åpnes for fienden er død.
Røde kryss kan ikke åpnes for fienden er død.

Dungelot 2

Sjanger: Strategi
System: iOS, Android
Utvikler: Red Winter Software

Last ned Dungelot 2: iOSAndroid. Pris: Gratis.

Originalspillet Dungelot kom for snart et og et halvt år siden, og fikk mye skryt fra meg den gang. Nå er oppfølgeren på plass, og gjør så absolutt ikke skamme på navnet sitt. Dungelot 2 er fortsatt en blanding mellom Minesveiper og grotteutforsking, med et lite hint av «roguelike»-elementer.

Du styrer en helt, og for hvert brett må du avdekke en rekke ruter for å finne nøkkelen som åpner døren til neste nivå. Under disse firkantene kan det skjule seg helseoppgraderinger, penger, skattekister, ulike angrep eller fiender.

Fiendene gjør skade på deg, og du skader de. Dermed blir det hele tiden en vurdering om det er verdt å kjempe mot fienden, eller bare la den være. Det kan være at nøkkelen ligger skjult bak fienden, da har du ikke noe valg.

Du kan få igjen litt helse underveis på flere måter, men før eller siden vil du dø. Da får du en poengsum, du kan oppgradere og gjøre dine helter sterkere, og prøve på nytt.

Jeg likte originalen veldig godt. I Dungelot 2 har utvikleren finpusset oppskriften, forbedret og gjort et godt spill enda bedre.

Månedens peneste spill.
Månedens peneste spill.

Fluid SE

Sjanger: Action
System: iOS, Android, Windows Phone
Utvikler: Radiangames

Last ned Fluid SE: iOSAndroid, Windows Phone. Pris: 12-14 kroner.

Et av månedens absolutt peneste og vanskeligste spill, og det andre spillet fra Radiangames. I Fluid SE skal du styre en liten og svart skapning som flyr rundt på ulike brett. Spredt rundt på disse brettene finnes små, gule kuler som skal samles inn på kortest mulig tid.

Du får tildelt fra en til fem stjerner avhengig av hvor raskt du greide å samle inn alle kulene. Det er jakten på de små hundredelene, og det å finne ut hvordan man mest mulig effektivt skal samle alt som er utfordringen i Fluid. Og for en utfordring det er. Marginene er minimale, og selv små feil kan være svært avgjørende i jakten på fem stjerner.

Som om ikke tidspresset er nok vil også de små kulene gjøres om til rød kuler som jakter på deg når du fyker igjennom de. Hvis du er nær en rød kule dør du, og må starte på nytt. Tempoet er høyt, hvert brett er over på cirka ti sekunder.

Du styrer med en virtuell styrespak med venstre tommel. Du kan også trykke på en knapp på høyre side av skjermen for å få en liten fartsøkning. Kontrollene er meget gode og presise, noe som så absolutt trengs i et så vanskelig spill.

Hjelp den stakkars hvalen.
Hjelp den stakkars hvalen.

Glacier Rush

Sjanger: Strategi
System: iOS, Android
Utvikler: Supervillain

Last ned Glacier Rush: iOSAndroid. Pris: Gratis.

I Glacier Rush styrer du en søt, sulten liten narhval på jakt etter småfisk å spise. I utgangspunktet høres dette ikke spesielt vanskelig ut, men når du legger til at det faller svære isklumper ned mot deg hele tiden så blir det hele litt vanskeligere.

Du styrer narhvalen ved å trykke og holde på skjermen. Da følger fisken fingeren din rundt på skjermen mens du febrilsk prøver å unngå de svære isklumpene som fyller skjermen. Det er frenetisk, og hver runde er raskt over. Kontrollene i spillet fungerer godt, men det kan til tider være litt hemmende å hele tiden måtte ha fingeren på skjermen. Det skjermer litt av oversikten, og kan være litt i veien til tider.

Det Glacier Rush greier, i hvert fall hos meg, er å gi meg den dragningen mot å bare prøve en runde til, bare få litt mer poeng neste runde. Jakten på å slå seg selv er avhengighetsskapende, og det er alltid en deilig følelse når man endelig har en bra runde.

Det enkle er ofte det beste er det noen som hevder. Jeg vil ikke si at Glacier Rush er det beste spillet, men det er i hvert fall mer enn godt nok til en plass på lista.

Fant du ikke noe for din smak denne måneden? Sjekk våre anbefalinger i mai »

Broken Age

iPad
Slippdato: 2014
Sjanger: Eventyr
Utvikler: Double Fine Productions
Utgiver: Double Fine Productions

Qvadriga

Android
Slippdato: 13. juni 2014
Utvikler: Slitherine
Utgiver: Slitherine

Dragon Quest VIII: The Journey of the Cursed King

Android
Slippdato: 29. mai 2014
Sjanger: Rollespill
Utvikler: Level-5
Utgiver: Ubisoft Entertainment

Tiny Striker

iPhone
Slippdato: Ikke fastsatt
Sjanger: Sport
Utvikler: Fat Fish Games
Utgiver: Fat Fish Games

Dungeon Gems

Android
Slippdato: Ikke fastsatt
Sjanger: Fantasy
Utvikler: Gameloft
Utgiver: Gameloft

Dungelot 2

Android
Slippdato: Ikke fastsatt
Sjanger: Eventyr
Utvikler: Red Winter Software
Utgiver: Red Winter Software

Fluid Se

WPhone
Slippdato: Ikke fastsatt
Sjanger: Plattform
Utvikler: Radiangames
Utgiver: Radiangames

Glacier Rush

iPhone
Slippdato: Ikke fastsatt
Sjanger: Plattform
Utvikler: Supervillain
Utgiver: Supervillain

Kommentarer (2)

Forsiden akkurat nå

Til toppen