Månedene raser av gårde, og snart er våren over oss. Innimellom alle diskusjoner om is i rubb, dårlig løyper og hissige svensker har jeg også hatt tid til å kose meg med en rekke veldig gode mobilspill.
Gamle spill fortsetter å få nytt liv i mobilformat, og denne gangen er det klassikeren Heroes of Might & Magic III som står for tur. Dette er et av mine absolutte favorittspill gjennom tidene, og da er det ingen overraskelse at dette er med på månedens liste.
Utover dette er det en god blanding av irriterende sikksakk-kulekjøring, et par racingspill og noen meget gode historier som kan oppleves i de utvalgte spillene.
ZigZag
Sjanger: Plattform
System: iOS, Android, Windows Phone
Utvikler: KetchApp
Last ned ZigZag: iOS, Android, Windows Phone. Pris: Gratis.

ZigZag er nok månedens minst kompliserte spill. Samtidig er det også det vanskeligste, og uten tvil det spillet som gir meg den høyeste pulsen. Blodtrykket skyter raskt i været og gir meg ofte lyst til å pælme telefonen ut vinduet.
Du starter med en tynn sikksakkvei og en liten kule. Når du trykker på skjermen begynner kula å bevege seg. Et nytt trykk på skjermen gjør at kula endret retning 90 grader. Spillet består i å greie å manøvrere kula lengst mulig med disse enkle kontrollene langs den tynne veien. Du samler poeng, og jakten beste poengsum er i gang.
ZigZag er et av de spillene som er perfekt når du har to minutter til overs, og trenger å slå av hjernen og ikke tenke på andre ting. Kontrollene er enkle, og du trenger ikke lang tid før du forstår spillet.
Samtidig er det utrolig vanskelig ettersom tempoet på kula øker jo lengre du kommer, og det er usannsynlig irriterende å bomme rett før du slår din gamle poengsum.
Herlig og ukomplisert moro, altså.
Alto's Adventure
Sjanger: Plattform
System: iOS
Utvikler: Snowman
Last ned Alto's Adventure: iOS. Pris: 19 kroner.

Alto's Adventure er et av de aller peneste spillene jeg noengang har spilt. Den viselle stilen er stille og rolig, landskapene er flotte og fjellsidene skifter farge ettersom dag blir til natt.
Selve spillet er ganske enkelt. Du er en ung gutt med snowboard, og du må rase nedover fjellet og samle inn llamaer og mynter samtidig som du unngår hindringer i veien.
Det er et sideskrollende todimensjonalt spill, og for hver gang du starter på nytt forandrer fjellet seg. I tillegg til det du samler inn får du ulike utfordringer som kan utføres på vei nedover. Dette er alt fra å kjøre et gitt antall meter, hoppe over noen steiner eller gjøre to triks.
Jeg har savnet et godt snowboardspill, og uavhengig av plattform er dette uten tvil det peneste spillet i denne sjangeren jeg har spilt. Det er rolig og nesten zen-aktig, enkelt å lære, men byr samtidig på masse utfordring for de som ønsker det.
AG Drive
Sjanger: Racing
System: iOS (Android kommer)
Utvikler: Zorg Entertainment
Last ned AG Drive: iOS. Pris: 39 kroner.

Jeg har gode minner fra de gamle Wipeout-spillene. AG Drive er et spill i samme sjanger, der du skal styre et romskip som raser rundt på kompliserte baner i enormt høyt tempo.
Kjernen i AG Drive er karrieremodusen, der du skal kjempe deg vei mot toppen av rangstigen. Her skal du fullføre ulike typer utfordringer på en mengde ulike baner. Disse utfordringene kan være å vinne et løp, fullføre en runde eller løp på en viss tid samt flere andre ting.
Fullførte utfordringer gir deg mulighet til å oppgradere romskipet ditt, slik at det blir enda bedre og kjører enda raskere. Du kontrollerer nevnte romskip ved å vippe telefonen den veien du vil svinge. Det fungerer særdeles bra, og AG Drive er et av få spill der jeg har likt denne type styring.
Banene er bra designet, med looper, tunneler og mye annet moro å feste øynene på. Sammen med gode kontroller og mange timer med innhold er dette et meget solid, og et av de aller beste racingspillene på mobil om dagen.
0h n0
Sjanger: Hjernetrim
System: iOS, Android
Utvikler: Q42
Last ned 0h n0: iOS, Android, Windows Phone. Pris: Gratis.

Jeg har flere ganger proklamert min kjærlighet for Threes!, et av fjorårets aller beste mobilspill. 0h n0 er et spill i samme sjanger, men med en litt annen vri.
Her har utviklerne blandet sammen Sudoku og Minesweeper, og resultatet er en morsom, enkel hjernetrimmer. Du kan velge størrelsen på spillebrettet selv, det minste er 5x5 ruter. Noen av rutene er fylt med på sirkler med et tall. Andre er røde, mens de fleste er tomme.
Tallene i de blå rutene betyr antall andre blå sirkler som er synlig i rett linje fra neste sirkel. Rød bryter synligheten mellom de blå sirklene. Dermed er det om å gjøre å resonnere seg fram til hvilke ruter som er blå, og hvilke som er rød basert på tallene.
Enkel og grei hjernetrim som har akkurat så mye det trenger for å underholde.
Swap Heroes 2
Sjanger: Strategi
System: iOS, Android
Utvikler: Savory Games
Last ned Savory Games: iOS, Android. Pris: 21-29 kroner.

Swap Heroes 2 gjør ikke mye nytt, men har heller valgt å finpolere det de startet med i eneren.
Det turbaserte kampsystemet er enkelt å lære, men har samtidig litt dybde som gjør at valgene du tar før og underveis i kampene har litt å si. Når du havner i en kamp tar du med deg fire helter. Kamparenaen har tre ulike baner, og heltene dine stille seg opp i en T-formasjon.
De tre fremste tar skade fra motstandere som står i samme bane som dem. Den helten som står bak de tre andre kan ikke gjøre skade, men leger vennene sine. Du kan imidlertid flytte helten fram og da gjør den et spesialangrep. Det er en fin rytme i kampene, og balansen mellom enkelt og komplisert er god.
Visuelt sett er spillet mye mer polert enn forgjengeren, og ser veldig bra ut. Historie og verden er ikke veldig interessant, men kampene gjør at spillet er verdt å sjekke ut for de som liker denne type turbasert strategi.
Stunt Rush
Sjanger: Racing
System: iOS, Android, Windows Phone
Utvikler: Slix Media
Last ned Stunt Rush: iOS, Android. Pris: Gratis.

Månedens andre racingspill, denne gangen med hjul. Her skal du styre en liten, men ganske rask, bil gjennom ti ulike baner. Banene er imidlertid ikke rett fram, og kan inneholde både looper og andre småting som må forseres.
I likhet med den velkjente Forza-serien på Xbox kan du også her spole tilbake tiden hvis du bommer. Dermed kan du enkelt rette opp en feil, som for eksempel når du drar rett ut av banen, eller bommer på et viktig hopp.
Det du må passe på er at tiden fortsetter å gå når du spoler tilbake, så jo mer du gjør det, jo dårligere blir sluttiden din. Dermed består mye av utfordringen i å lære seg banene, og prøve å utføre nesten feilfrie løp for å oppnå best mulig tid.
Kontrollene er bra, og man kan velge mellom å vippe på telefon eller trykke på skjermen for å svinge.
Stunt Rush er et enkelt og greit racingspill, som er over litt for fort. Jeg skulle ønske man hadde muligheten til å kjøre mot andre spilleres tider, det hadde økt levetiden til spillet betraktelig. Uansett solid og underholdende bilkjøring.
Tempo
Sjanger: Action
System: iOS
Utvikler: WarChest
Last ned Tempo: iOS. Pris: 39 kroner.

Tempo er et actiondrevet skytespill som bruker trykkesekvenser (QTE) på en veldig god måte. Du styrer hverken sikting eller bevegelse av figuren din, men skal i stedet trykke eller sveipe både raskt og presist for at soldaten du styrer skal overleve.
Det første som imponerer er grafikk og animasjoner. Spillet ser utrolig bra ut, og alle animasjoner på både venner og fiender er vellagde.
I og med at man har så liten tid til å treffe riktig på tastetrykk og sveip, får spillet og historien en herlig driv framover. Man sitter hele tiden med hjertet litt i halsen, og det er lite tid å slappe av på i løpet av et nivå.
Dette er et skytespill uten skyting, men samtidig er det en veldig morsom og unik vri på en sjanger som kan være vanskelig å få til skikkelig på mobil.
Game of Thrones - The Lost Lords
Sjanger: Eventyr
System: iOS, Android
Utvikler: Telltale Games
Last ned Game of Thrones: iOS, Android. Pris: 33 - 49 kroner for enkeltepisoder, 140 - 189 for hele pakken.

The Lost Lords starter der hvor den første episoden slutter, og viser oss akkurat hvor tøff og brutal Asher Forrester kan være. Hele åpningsscenen er veldig bra, og er helt i tråd med det jeg tenker er typisk for Game of Thrones.
Derfra og ut er episoden noe mer ujevn, der noen av historiene drives bra framover, mens det med andre medlemmer av familien Forrester stopper opp litt.
Som alltid er dialog og stemmeskuespill tatt fra øverste hylle. Jeg lar meg fortsatt imponere av hvordan Telltale har greid å gjøre spillets følelse og stemning mest mulig i tro med både bøker og tv-serie.
Spesielt godt likte jeg samspillet mellom Jon Snow og Garrett på toppen av veggen, en velskrevet og bra scene.
Alt i alt er The Lost Lords en varierende opplevelse, men jeg gleder meg ikke mindre til neste episode i spillserien.
The Detail: Episode One - Where the Dead Lie
Sjanger: Eventyr
System: iOS, Android
Utvikler: Q42
Last ned The Detail: Episode 1: iOS. Pris: 29 kroner.

The Detail er en blanding mellom pek-og-klikkeventyr og interaktiv tegneseriebok. Spillet er mørkt og brutalt, og det er definitivt et voksent spill.
Den visuelle stilen er veldig stilig og gjennomført, og passer bra til stemningen i spillet. Dialogene er velskrevet, og mange av figurene er veldig interessante, og er langt ifra stereotypiske.
Gjennom historier møter og kontrollerer man mange ulike figurer. Her er det alt fra politietterforskere til gangstere. Felles for de alle er at de havner i trøbbel på en eller annen måte gjentatte ganger.
Actionsekvensene i spillet består av sveip og trykk. Utover det er det snakk om ta ulike dialogvalg, samt litt enkel leting etter gjenstander. Dette er et historiedrevet spill først og fremst, og er like mye interaktiv book som spill.
Uansett er valgene man tar underveis viktige, og er med å forme hva som skjer videre. Dermed kan det friste å spille gjennom spillet flere ganger for å se alle de ulike variasjonene.
Vellaget og bra, med en drivende god historie.
Heroes of Might & Magic III – HD Edition
Sjanger: Strategi
System: iOS, Android
Utvikler: Ubisoft
Last ned Heroes of Might & Magic III – HD Edition: iOS, Android. Pris: 95 kroner.

Jeg var bare en 19 år gammel pjokk da Heroes of Might & Magic III for første gang kom til PC. Det var et fantastisk spill, og er et av de spillene jeg har brukt høyest antall timer på gjennom min lange spillkarriere.
Nå har det tatt veien over til nettbrett, og det er fortsatt et nydelig spill. For fans av spillet og serien som en helhet er dette mer av akkurat det samme, tilpasset nettbrett og berøringsskjerm på en god måte. Grensesnittet fungerer greit, og det å manøvrere helten rundt på kartet, eller bestemme angrep når man for opp rutenettet i kampene er veldfungerende.
For de som eventuelt er ukjent med spillet så kan det nok være mye å sette seg inn i, samt at mange nyere spill i sjangeren har finpusset og forenklet endel av systemene. Men hvis man tar seg tiden til å sette seg inn i alt spillet har å tilby, så har man en lang og god turbasert rollespillopplevelse foran seg.
En gammel klassiker i en litt ny drakt, som tåler tidens tann ganske bra.
Trenger du flere anbefalinger?
Sjekk hvilke ti spill vi trakk frem i januar »