Feature

Slik overlever du i Minecraft

Tips for nybegynnere

Her er noen tips til deg som nettopp har begynt å spille Minecraft.

Forrige helgs artikkel om Minecraft ble overraskende populær, og dermed har dette fascinerende spillet fått mange nye spillere. I dag tenkte vi derfor å ta en kjapp gjennomgang av ting det er greit å kunne om man har planer om å overleve i Minecrafts zombiebefengte verden.

Noen steder er kulere enn andre.

Minecrafts verden er datagenerert, og hver gang du starter et nytt spill får du en helt ny verden å boltre deg i. Hvis du synes omgivelsene du får tildelt ser litt kjedelige ut er det med andre ord bare å begynne et nytt spill, så får du en helt ny verden. Hver gang du dør havner du tilbake på startstedet, så det kan lønne seg å starte et sted du liker.

Som du sikkert har lagt merke til er spillets verden bygd opp av blokker, og dette er nøkkelen til moroa. Disse blokkene kan du nemlig manipulere helt fritt. Ved å holde inne venstre museknapp foran en jordblokk, for eksempel, vil du grave den opp. I tillegg til å ha laget et fint lite hull, har du nå fått en jordblokk til odel og eie - som du kan plassere ut et annet sted hvis du vil (ved å velge den i inventaret og høyreklikke der du vil ha den). Slik bygger du ting.

Du kan hugge trær med bare hendene, men en fluesopp funker også.

Den første dagen

I starten av Minecraft har du ingen hjelpemidler utenom hendene, men det er ikke så farlig. Så lenge det er lyst, er verden nemlig så godt som helt trygg. Det er når mørket faller på at de uhyggelige tingene begynner å skje, og da er det lurt å ha et lite krypinn som du kan skjule deg i. Den enkleste måten å lage dette på er rett og slett å finne et passende sted, og begynne å grave. Et fint alternativ kan være å finne en liten hule og mure igjen åpningen, men hvis hulen er for dyp må du huske at det kan komme monstre innenfra.

Hugg et tre, plant et tre.

Jord er lettest å grave i, men det finner du stort sett kun på overflaten. Om du vil ha et litt mer solid hjem, er stein et langt bedre alternativ. Men da bør du ha en hakke. I og med at du er helt alene i denne verdenen kan du ikke gå til den lokale jernvareforhandleren og kjøpe en hakke, men må i stedet lage den selv. For å få det til, trenger du tre.

Slik lager du en arbeidsbenk.

Trær hugger du ned på samme måte som du graver i bakken, men det tar litt mer tid. Det kan lønne seg å ta ned et par trær i starten, for tre er et fint råmateriale. For å kunne bruke det til noe fornuftig trenger du imidlertid å gjøre det om til planker. Det er lett. Trykk "I", plasser en trebit i "crafting"-vinduet, og så er det bare å klikke på plankeblokker som kommer opp ved siden av. Hver trebit gir fire slike plankeblokker.

Og en enkel trehakke.

Lag en arbeidsbenk

"Crafting"-vinduet i inventar-skjermen er imidlertid ganske lite, og holder ikke om du vil lage en hakke. Derfor trenger du en arbeidsbenk. Denne lager du ved hjelp av fire plankeblokker. Når du så har plassert den ut et (trygt) sted, får du langt større muligheter til å lage ting. Du bruker verktøybenken ved å høyreklikke på den.

Les også
Anmeldelse:

For å lage en enkel hakke trenger du tre plankeblokker og to pinner. Pinner lager du ved å kombinere to plankeblokker (den ene over den andre), og disse brukes blant annet som skaft til en rekke forskjellige ting. Selve hakken lages ved å legge de tre plankeboksene ved siden av hverandre i den øverste raden, og så legge to pinner under dem, i den midterste kolonnen. Som en T.

Så er det bare å grave.

Minecraft har en rekke forskjellige verktøy som lages omtrent på samme måten, så eksperimenter litt så finner du ut hvordan du skal lage både øks, ljå, spade og mer. Det du også finner ut ganske tidlig er imidlertid at disse verktøyene er rimelig svake. For å lage bedre versjoner kan du bytte ut plankeblokkene med steinblokker (men du må altså ha en hakke for å kunne lage steinblokker i utgangspunktet, så den første du lager vil sannsynligvis være av tre).

Når du har fått hakken din, kan du grave ut et lite krypinn med en enkelt inngang, som du så kan fylle igjen med jord når natten kommer, slik at du holder monstrene ute. Et lite vindu kan også være hendig, slik at du vet når natten er over og det er trygt å gå ut igjen.

Nå mangler bare døra. Til nød kan du bare fylle den igjen med jord, og grave deg ut igjen neste dag.

Fordelen med en hule er at du lett kan utvide den ved behov, men et annet alternativ er selvsagt å bygge et hus. Igjen er det lettest å gjøre det med jord, men det er mye mer solid hvis du bruker stein som du har gravd ut fra fjellet. Et annet godt alternativ er selvsagt planker. Huset trenger kun å være tre blokker høyt (inkludert tak), og du trenger ikke så mye boltringsplass inne heller (men 3x3 ruter bør du i alle fall ha, slik at du kan plassere inn verktøybenk og andre ting som vi kommer tilbake til senere). Et hus må jo helst også ha en dør, og dører lager du ved hjelp av seks plankeblokker (plassert slik at de fyller to kolonner ved siden av hverandre).

Det er massevis av muligheter her, men en ting som er grei å huske på er at det ikke er særlig moro å sitte innendørs uten noe å gjøre om natten. Derfor er det ofte lurt å plassere det første hjemmet et sted hvor det fungerer godt som utgangspunkt for gruveprosjekter og så videre.

Her ser du en liten kullåre.

Fakler og andre nyttige gjenstander

Hvis du har mer tid igjen før det blir mørkt, bør du lage en fakkel eller to som du kan plassere inne i huset ditt. Fakler lages ved å kombinere en kullbit og en pinne (pinnen under, kullbiten over). Kull er rimelig lett å finne, og hvis du leter litt vil du sikkert se kullårer i fjellsider og lignende. De ser ut som vanlige granittblokker, men har sorte flekker (og igjen; du trenger en hakke for å kunne utvinne kullet).

Når solen står så lavt, bør du ha skjulestedet klart.

Det fine med fakler er at monstre ikke dukker opp der det er lyst. Etter hvert vil du sannsynligvis finne noen hulekomplekser som du vil utforske, eller lage egne gruver selv. Da er det lurt å plassere ut rikelig med fakler slik at de underjordiske gangene holder seg opplyst, og du trygt kan oppholde deg der uten å være redd for monstre. Men vær oppmerksom på at selv om monstre dør av sollys vil de ikke dø av fakkellys, så hvis du har åpne innganger til de underjordiske gangene dine vil monstre fortsatt kunne finne veien inn.

Slik lager du smelteovn.

For å bekjempe monstre kan du bruke våpen. De enkleste er sverd; én pinne og to steinblokker (eller treblokker om du mangler stein), i en loddrett linje med pinnen underst. Etter hvert vil du nok også finne litt jern, som ser ut som ordinær granitt med brune flekker. Jern brukes til å lage enda bedre verktøy og våpen. Men for å kunne bruke jern til noe fornuftig må blokkene med jernmalm smeltes, noe som betyr at du trenger en smelteovn. Denne lager du ved hjelp av åtte steinblokker i en "smultringform" (altså en firkant med hull i midten). Når den er plassert ut kan du fyre den opp med tre eller kull, og smelte jernet for å få stål. Du kan bruke den til mye annet også, så eksperimenter litt.

Den første hula.

Etter hvert har du sannsynligvis fått en god del ting. Lager du en kiste kan du lagre disse trygt i basen din. En kiste lages med samme modell som smelteovnen, bare med treblokker i stedet for steinblokker. Om du lager to kister og plasserer dem ved siden av hverandre får du en enkelt kiste, med dobbelt så god plass. Husk at hvis du dør kan du som oftest dra tilbake til dødsstedet ditt for å hente tingene du hadde med deg da du døde - men det er likevel tryggest å lagre mest mulig i kassene dine.

De fleste monstre tar fyr i sollyset.

Kaktusen fra Helvete

Minecraft har en gjeng ulike monstre. De fleste av dem er rimelig enkle å forholde seg til, men et spesielt trenger å nevnes; creeperen. Denne ondingen ser ut som en kaktus med et surt uttrykk i ansiktet. De lager ikke lyd, slik andre monstre gjør, før de er tett innpå deg. Så angriper de rett og slett ved å sprenge seg selv - og alt som er i nærheten - i lufta. Hvis du hører en "ssss"-lyd, betyr det at en creeper har tent lunta. Creepere dør heller ikke av solstråler, slik de fleste andre monstrene gjør. Det betyr at de kan vente utenfor døra di når det er blitt lyst, så pass på.

Kjøttmat.

Den beste måten å bekjempe dem på er rett og slett å komme seg så langt unna som mulig. Da forsvinner de, etter som spillet til en hver tid kun simulerer monstre og dyr i en viss omkrets rundt deg. Hvis du ikke kan gjøre det bør du prøve å holde deg på avstand når du slåss med dem, samtidig som du leder dem unna ting du helst ikke vil at de skal sprenge bort.

Ha sverdet klart når du utforsker huler.

Blir du skadet kan du spise mat for å få tilbake tapte hjerter. Det finnes flere typer mat, men den letteste å få tak i er kjøtt. Drep en gris, og plukk opp kotelettene den dropper. De kan spises rå, eller steikes i smelteovnen (sistnevnte er best, da stekte koteletter er mye mer effektive). For å forminske skadene du får kan du også bruke rustninger. De kan lages ved hjelp av skinn (som du får fra kyr), stål eller sjeldnere mineraler. Du bruker dem ved å plassere dem i ikonene ved siden av figuren din i inventarsjermen. Disse ikonene viser deg også hvordan du skal lage de ulike typene rustning.

Det er mye annet som kan lages i Minecraft, men disse skal jeg la deg finne ut av selv. Om du trenger mer hjelp kan du imidlertid ta en titt på listen over oppskrifter på Minecrafts wiki-nettsted. Dessuten kan du sjekke Den lille Minecraft-tråden på forumet vårt (som til tross for navnet har blitt ganske stor etter hvert). Og kom gjerne med dine egne tips til dette fabelaktige lille spillet.

Siste fra forsiden