FEATURE: Spillene Håvard gleder seg til i 2019
Feature
(Foto: Privat, montase Gamer.no)

Spillåret 2019 - Håvard Hofstad Ruud

Spillene Håvard gleder seg til i 2019

Det ligger til rette for et nytt godt Switch-år.

2018 var et heidundranes år for spill. Mens Nintendo «vant» 2017, var det Sony som – i mine øyne – tok kaka i fjor med Spider-Man og God of War. 

Red Dead Redemption 2 er ganske moro, men God of War var fjorårets desidert beste spill i mine øyne. Historien, flyten, grafikken og ikke minst musikken skapte til sammen en så sterk pakke, at det var ingenting som kunne toppe det foreløpig siste eventyret til Kratos.

Men jeg er ikke her for å snakke om fortiden. Det er mye som tyder på at jeg skal kunne klare å kose meg med spill også de neste 12 månedene. Det er gøy å se at vi fem som har fått i oppdrag å dele våre lister kun har noen få spill som overlapper. Det vitner om at det er potensielt mye å se fram til for spillinteresserte mennesker i 2019.

I 2019 har jeg igjen øynene mine rettet mot potensielt sterke Nintendo-titler. Her er min noe Switch-tunge liste over spill jeg gleder meg til i året som kommer, i mer eller mindre kronologisk rekkefølge.

Se også listene til:

Walking Dead: The Final Season

Sjanger: Eventyr
System: Windows, Switch, Xbox One, PS4
Utvikler: Skybound
Kommer: 15. januar/26. mars

Krysser fingrene for en verdig avslutning på historien om Clementine. Bilde: Skybound Games

Sesong 1 av Walking Dead var det første spillet som fikk meg på gråten. Jeg følte virkelig at relasjonen til Clementine var ekte, og jeg gjorde alt i min makt for å passe på henne. Alle valgene jeg tok var med Clementines beste i bakhodet. 

De videre sesongene (inkludert Michonne-sesongen) gjorde også sterke inntrykk, og jeg er veldig spent på hvordan historien skal slutte. To av den siste sesongens episoder kom ut i fjor, og de to siste kommer ut i år. Det er litt vemodig, men samtidig kanskje også på tide at denne serien avsluttes. Formelen er muligens litt oppbrukt, men jeg klarer fint å se forbi litt kjipe mekanikker og svak grafikkmotor når historien er så oppslukende og engasjerende som den er. Der har Telltale alltid vært flinke, med alle seriene sine. 

Alt i alt synes jeg det er mest synd at det ikke kommer mer fra den kanten. The Walking Dead: The Final Season er overskygget av uroen hos Telltale og at Skybound har tatt over utviklingen av spillet. Jeg håper de har en god plan for hvordan de skal avslutte denne serien, som har betydd så mye for meg, på en god og verdig måte. 

Tom Clancy's The Division 2

Sjanger: Action/rollespill
System: Windows, Xbox One, PS4
Utvikler: Ubisoft
Kommer: 15. mars

Vet ikke om jeg egentlig gleder meg til The Division 2. Bilde: Ubisoft

Det er kanskje ikke helt riktig å si at jeg gleder meg til The Division 2. Det første spillet var hverken spesielt bra eller engasjerende. Den eneste grunnen til at jeg brukte 30 timer på å løpe rundt i postapokalyptiske New York på stadig søken etter høyere tall, var fordi det var gøy å spille med venner over Discord.

Til tross for at det første spillet var heller dårlig, er jeg forsiktig optimist med tanke på oppfølgeren. En litt lysere og mer fargerik tone er velkomment etter den gråmelerte smørja New York var i eneren. 

Det vi har fått se så langt, tyder på at vi får mer varierte omgivelser i Washington enn det vi fikk i New York. Det ser ut som designerne har fått mer utløp for kreativiteten sin, og det lover bra. Ellers ser det ut som dette «bare» er mer The Division. Jeg har lave forventninger, men i det minste blir det sikkert gøy å prate tøv med venner på Discord mens vi lager nye opplevelser i Washington.

Yoshi's Crafted World

Sjanger: Plattform
System: Switch
Utvikler: Good-Feel
Kommer: 29. mars

Hvor gøy blir det ikke å leke med synsvinkler og perspektiver? Bilde: Nintendo

På tampen av første kvartal kommer den første store Nintendo-tittelen i år. Yoshi er tilbake, denne gangen i en verden laget av papp og papir. Spillet lages av den samme gjengen som lagde ull-eventyret til Yoshi forrige gang. Det fikk generelt gode tilbakemeldinger, selv om Jonas hos oss mente spillet kunne strammet opp mekanikkene sine. 

Det vi har fått se av spillet så langt, vitner om et spill som blir søtt som sukkertøy. Side-scrollende plattformhopping er rett opp min bakgate, og utforsking i 2,5D-omgivelser er ofte veldig morsomt. Lek med perspektiver har vært gøy i Nintendo-titler før, så forhåpentligvis får Good-Feel til det samme her.

Yoshi-spillene har vært litt varierende underholdning opp gjennom. Det forrige Yoshi-spillet jeg spilte var for eksempel ganske så som så. Yoshi's Story til Nintendo 64 er for eksempel heller ikke så gøy som jeg husket det som. Faren ligger i at mekanikkene ofte har blitt ensformige, så jeg krysser fingrene for at Good-Feel klarer å variere det nok til Crafted World ikke blir kjedelig i lengden.

Days Gone

Sjanger: Action
System: PS4
Utvikler: SIE Bend Studios
Kommer: 26. april

Til tross for skepsis hos de aller fleste, ser jeg fortsatt fram til Days Gone.

Jeg har inntrykk av at jeg er den eneste i hele verden som fortsatt gleder seg til Days Gone. Det har tilsynelatende vært mye trøbbel i utviklingen av spillet, og det har blitt utsatt en rekke ganger. Alle jeg snakker med om dette spillet melder enorm skepsis, men jeg klamrer meg fortsatt fast til håpet om at dette skal bli en ny god, Playstation-eksklusiv opplevelse.

Jeg har en fascinasjon og forkjærlighet for underholdning med zombie-apokalypse som tema. For meg ser det ut som vi får litt av alt som gjør denne settingen så spennende. Selvfølgelig en hel drøss zombier som må bekjempes og overlistes. Men viktigst av alt, grupper med mennesker som framstår som den reelle trusselen.

Det er de mellommenneskelige relasjonene, og oss-mot-dem-mentaliteten som oppstår i slike krisesituasjonene er det som er mest interessant. Forhåpentligvis klarer SIE å løfte dette aspektet, så det ikke ender opp som en platt og lite engasjerende historie.

Sony har flere ekstremt gode Playstation-eksklusive storspill på rad nå, og det ville vært synd om rekken skulle brytes nå. 

Animal Crossing 

Sjanger: Simulering
System: Switch
Utvikler: Nintendo
Kommer: 2019

Animal Crossing er alltid koselig. Foto: Skjermdump Youtube

I mitt ekkokammer på Twitter, har det vært høylytt roping om at Nintendo må få ut fingeren og slippe et Animal Crossing på Switch. Kakofonien ble ikke roligere da Nintendo i løpet av sin Direct-sending i september faktisk dro sløret av en intetsigende teaser.

Vi vet altså ytterst lite om hvordan det kommende Animal Crossing-spillet faktisk blir. Men det virker trygt å anta at det blir mer Animal Crossing. Jeg tror dette er et spill som kommer til å gjøre seg meget godt på Switch. 

Jeg koste meg gløgg med Animal Crossing New Leaf på 3DS for sju(!) år siden. Nå har jeg nesten utelukkende brukt Switchen min i håndholdt modus så langt, men jeg ser for meg at dette kan bli et spill hvor jeg kobler opp docken og slenger meg på sofaen. 

Nå kom jeg på at jeg har neglisjert 3DS-landsbyen min i flere år. Innbyggerne der er nok ikke happy...

Gears 5

Sjanger: Action
System: Xbox One og Windows
Utvikler: The Coalition
Kommer: 2019

Gears of War har alltid vært en serie som står meg nær. Den kom ut akkurat i den perioden av livet mitt hvor jeg var på mitt aller mest pubertale, og den overdrevne macho-actionen appellerte til mitt umodne sinn.

Ekstrem vold og – i retrospekt, ganske pinlig – «HØHØ»-humor var flott og fint. Det som virkelig var stas var å spille gjennom spillet med en kompis i sofaen på den tøffeste vanskelighetsgraden. Jeg og min faste Gears-kumpan, Jostein, har satt i gang gjennomspilling av Gears-serien igjen (midtveis gjennom Gears of War 3 i skrivende stund), akkurat som vi gjorde for ti år siden. Pizza, brus og Marcus Fenix. 

Premisset er interessant, da man spiller som Kait Diaz, en «Outsider» med Locust-røtter, som må finne ut hvor hun egentlig kommer fra. 

Forventningene til spillet som sådan er vel moderate. Først og fremst ser jeg fram til å oppleve spillet sammen med Jostein. Forhåpentligvis klarer The Coalition å fortelle en ålreit historie, fylt med overdreven vold og minneverdige actionsekvenser.

Luigi's Mansion 3

Sjanger: Eventyr
System: Switch
Utvikler: Nintendo
Kommer: 2019

Luigi overlevde heldigvis møtet med Mannen med ljåen i en av trailerne for Super Smash Bros UItimate. Det betyr at han får være stjerne i et nytt innslag i Luigi's Mansion.

I likhet med Animal Crossing vet vi i skrivende stund ytterst lite om dette spillet. Men skal jeg tippe, er Mario kidnappet i et skummelt hus fullt av spøkelser. Luigi's Mansion 2, eller Dark Moon, som er undertittelen enkelte steder i verden, nådde ikke helt opp til originalen. Personlig var jeg ikke noen stor fan av at spillet var delt opp i flere hus. 

I Luigi's Mansion 3 (om det blir tittelen) ser det tilsynelatende ut som vi er tilbake til at hele handlingen foregår i ett stort hus. Jeg koste meg gløgg med originalen for omkring 18(!) år siden, og krysser fingrene for at dette blir et hyggelig gjensyn med en serie med potensial for mye moro. Krysser fingrene for en høstlansering. Dette er et spill jeg vil spille når det blir mørkere ute igjen. Fyr i peisen, en bøtte med pottis og nye eventyr med min favoritt Nintendo-figur.

Og selvfølgelig gleder man seg til å treffe Polterpup igjen.

Pokémon

Sjanger: Eventyr
System: Switch
Utvikler: Game Freak
Kommer: 2019

ENDELIG et ekte Pokémon-spill på en stuekonsoll! Bilde: Nintendo

Nok et spill jeg ser fram til, til tross for minimalt med informasjon om det.

Pokémon var min oppveksts svar på Fortnite. Alt alle snakket om var Pokémon. Yellow var det første Pokémon-spillet jeg spilte, men til tross for at jeg vokste opp midt i den verste Pokémon-hypen, har jeg ikke rørt et spill i den serien siden Silver/Gold. 

Pokémon Let's Go koser jeg meg fortsatt med. Som en remake av Yellow, treffer det meg midt i nostalgien. Men det som er interessant med Let's Go, er at Game Freak og Nintendo her har beveget seg ytterligere et steg i retning av Pokémon-spillet jeg drømte om da jeg var ung.

Et høyoppløst eventyr i ekte 3D på en konsoll koblet til TV-en min. Jeg skal tolerere at jeg må lære meg navnet på mer enn 400 Pokémon jeg ikke kjenner fra før, om Game Freak og Nintendo leverer på ønskedrømmen min.

Session

Sjanger: Sport/Simulering
System: Xbox One og Windows
Utvikler: Crea-ture Studios
Kommer: 2019

De som følger nøye med her på Gamer.no, har kanskje fått med seg at jeg er en stor fan av skatespill. Jeg har spilt i hjel mange av Tony Hawk-spillene, og jeg gjorde det samme med Skate.-serien.

Dessverre er Skate bare lagt på is, tilsynelatende for alltid. Skate-abstinensene er så store at jeg i sommer børstet støvet av skateboardet jeg trillet rundt på for ti år siden (har fortsatt merke på ankelen etter et uhell i august).

Heldigvis har en gjeng ildsjeler i Crea-ture Studios tatt oppgaven på sine egne skuldre. De lover et skatespill hvor det kun handler om å utfolde seg kreativt. I Session skal man utfordre seg selv, lande de feteste triksene, filme det og dele det med vennene sine. Utviklerne frister med et tilsynelatende dypt kontrollsystem, hvor hver stikke representerer en fot.

Jeg gleder meg skikkelig til å få hendene fatt i et skikkelig skatespill igjen. Jeg angrer på at jeg ikke støttet dette spillet på Kickstarter. Det har enormt potensial.

Fikk du med deg spillkåringen fra 2018?
Her er spillene Gamer.no likte best i året som var »

Kommentarer (9)

Forsiden akkurat nå

Til toppen