Feature Spillåret 2017 - Andreas Klebo-Espe

Andreas gleder seg blant annet til Horizon Zero Dawn. (Bilde: Privat, Sony Computer Entertainment)

Ti spill jeg gleder meg til i 2017

Nytt år, nye spillopplevelser i vente.

Flere medlemmer av Gamer.no-redaksjonen vil fortelle om de spillene de gleder seg til i 2017 nå på nyåret. Først ute er Andreas Klebo-Espe.  

Nok en nyttårsaften er forbi, og nok et år er skrevet inn i historien. 2016 ble på mange måter ikke helt som vi hadde tenkt oss, men på spillfronten har vi vært ganske heldige. 

Året åpnet godt med titler som The Witness og Firewatch, fortsatte med godspill som Overwatch og Inside, og avsluttet sterkt med kritikerroste opplevelser som The Last Guardian og Final Fantasy XV

Personlig fikk jeg et ganske travelt år, og når jeg skuer tilbake på de siste 12 månedene er det klart at det ble altfor lite spilling. Dette har jeg ikke tenkt til å la gjenta seg, og derfor har jeg plukket ut ti spill jeg absolutt skal få med meg i 2017.

Resident Evil 7: Biohazard

Sjanger: Grøsser
System: PC, PlayStation 4 og Xbox One
Utvikler: Capcom
Kommer: 24. januar, 2017

Jeg er livredd for å finne ut hva som venter bak den døra.
Jeg er livredd for å finne ut hva som venter bak den døra. Bilde: Capcom

Med Resident Evil 7: Biohazard staker Capcom ut en ny kurs for den velkjente serien, med en tilbakevending til spillenes grøsserfylte røtter og en overgang til førstepersons synsvinkel. Denne gangen trer vi inn i skoene til en sivilist, som naturlig nok ikke er like dreven i skuddvekslinger og håndgemeng som tidligere protagonister har vært. Dette lover kanskje ikke så bra i møte med Baker-familien – en lite trivelig gjeng som etter trailerne å dømme nylig har rømt fra helvetes mørkeste avkrok – men jeg tror det kan bli en ypperlig formel som bidrar til å løfte spenningsnivået flere hakk.

Jeg var heldig nok til å få prøve en demo for spillet på fjorårets E3-messe, og det jeg fikk se imponerte stort. Kvaliteten på både grafikk og lyd bidrar til å skape en helt horribel stemning, som det var vanskelig å riste av seg selv flere timer senere. Muligheten til å oppleve herligheten/grusomheten i virtuell virkelighet med PlayStation VR gjør dette til et spill som står godt plantet nær toppen av årets ønskeliste.

Horizon: Zero Dawn

Sjanger: Action-rollespill
System: PlayStation 4
Utvikler: Guerrilla Games
Kommer: 1. mars, 2017

Gigantiske robotdinosaurer er ikke noe man ser hver dag.
Gigantiske robotdinosaurer er ikke noe man ser hver dag. Bilde: Guerilla Games

Et postapokalyptisk spill er selvfølgelig ikke noe nytt, men en fremtidsetting med gigantiske robotdinosaurer er noe man ikke ser hver dag. Spe på med en lekker fargepalett og det som fort kan blir en interessant historie, og så har du mitt neste spill på listen.

Jeg falt pladask for Horizon: Zero Dawn da spillet ble avduket for første gang under E3 2015. Med lite erfaring fra Killzone-spillene kjenner jeg ikke til Guerrilla Games så godt, men alt utvikleren har vist frem så langt har sett meget spennende ut. Å vandre rundt i lekre omgivelser og jakte med pil og bue på alskens rare robotvesener ser herlig ut, men mest av alt ser jeg frem til å lære mer om spillets bakgrunnshistorie. Hvorfor kollapset verdenens infrastruktur og hvor kom alle robotene fra?

Horizon er ett av mange spill vi hadde håpet å kunne sette tenna i allerede i 2016, men som ble utsatt for å gi utvikleren mer tid ved tegnebrettet. Dersom den ekstra tiden blir brukt riktig og alt klaffer er dette en tidlig kandidat for årets spill for min del.

Tacoma

Sjanger: Gåteløsning
System: PC, Mac, Linux, PlayStation 4 og Xbox One
Utvikler: Fullbright
Kommer: Første kvartal, 2017

Jeg gleder meg til å avdekke gåtene på romstasjonen Tacoma.
Jeg gleder meg til å avdekke gåtene på romstasjonen Tacoma. Bilde: Microsoft

Gone Home, det første spillet fra The Fullbright Company, grep nok ikke like godt tak i meg som det gjorde andre spillere og kritikere i 2013. Likevel har jeg stor tro på utviklerens neste spillprosjekt, gåteløsningsspillet Tacoma. 

Premisset i Tacoma er på mange måter likt som i Gone Home, ved at spillere utforsker et forlatt område og setter sammen de mange puslespillbitene som forteller spilets historie. Denne gangen går turen til ut i verdensrommet, der vi besøker spillets titulære romstasjon, som ved første øyekast vekker minner fra undervannsbyen Rapture i Bioshock. Ifølge spillstudioet – som nå bare går under navnet Fullbright – byr Tacoma på en mer omfattende handling, et større område å utforske og flere personer å bli kjent med enn vi så i utviklerens forrige spill. Dette lover svært godt, og jeg er spent på å se om Tacoma kan bli for meg det Gone Home var for så mange andre. 

Agents of Mayhem

Sjanger: Action, tredjepersonsskyter
System: PC, PlayStation 4 og Xbox One
Utvikler: Volition
Kommer: En gang i 2017

Agents of Mayhem følger i Saints Rows fotspor.
Agents of Mayhem følger i Saints Rows fotspor. Bilde: Deep Silver

Agents of Mayhem havner først og fremst på listen min fordi jeg trenger litt hjernedød moro i hverdagen, noe jeg tror er nettopp hva dette spillet har å by på. Skytespillet finner sted i Saints Row-seriens helsprø univers, men tar en litt mer dempet tilnærming til galskapen vi er vant til. 

I stedet for Saints-gjengen møter vi denne gangen superheltorganisasjonen Mayhem, hvis jobb det er å stikke kjepper i hjulene for superskurkene i Legion. Agents of Mayhem byr på et variert figurgalleri, med mange overdrevne personligheter, og nok lavpanna humor til å fylle et helaftens åpen mic-show. Det jeg virkelig gleder meg til er imidlertid å kunne bygge opp laget mitt, bestående av tre helter, og veksle mellom dem i kamp for å meie ned alt som er av motstand. 

Det eneste som mangler er muligheten til å kunne samarbeide med andre spillere, men jeg gleder meg uansett til sene kvelder på sofaen med fantastisk teit humor og god gammeldags skyte-action.

Vampyr

Sjanger: Action, rollespill
System: PC, PlayStation 4 og Xbox One
Utvikler: Dontnod Entertainment
Kommer: En gang i 2017

Utvikler Dontnod vil fortelle en mørkere vampyrfortelling.
Utvikler Dontnod vil fortelle en mørkere vampyrfortelling. Bilde: Dontnod Entertainment

Den franske spillutvikleren Dontnod Entertainment høstet i 2015 mye ros for sitt Twin Peaks-inspirerte tenåringsdrama Life is Strange. Det historiebaserte eventyret la mye vekt på vanskelige valg og tøffe dilemmaer, og i sitt neste spill, kalt Vampyr, gir utvikleren oss enda flere moralske nøtter å knekke.

Settingen er imidlertid omtrent så langt unna Life is Strange som man kommer, med en handling lagt til etterkrigs-London i 1918. I spillet møter vi legen Johnathan Reid, som etter et uheldig møte med en vampyr selv blir forvandlet til et av de blodtørstige beistene. Reid slites mellom trangen til å drikke blod og ønsket om å hjelpe sine pasienter, og det er her de vanskelige valgene kommer inn i bildet. Ifølge utvikleren er det opp til hver enkelt spiller hvordan man vil ta seg gjennom spillet, og akkurat som spillets hovedperson vil jeg nok slite med å bestemme hvilken vei jeg skal ta. 

Historien og settingen er nok til å garantere at jeg skal spille Vampyr, og jeg håper Dontnod kan gi meg et spill der valgene jeg tar virkelig får alvorlige konsekvenser. 

På neste side fortsetter listen min, med blant annet et nytt mysterium, et storslått rollespill og en tur tilbake til det ville vesten »

Vane

Sjanger: Eventyr
System: PlayStation 4
Utvikler: Friend & Foe
Kommer: En gang i 2017

Vane.
Vane. Bilde: Friend & Foe

I 2014 gikk en gjeng veteraner fra spillindustrien sammen for å lage et spill kalt Vane. Med på utviklerteamet finner vi blant annet to tidligere The Last Guardian-utviklere, og derfor er det kanskje ikke rart at spillet henter inspirasjon fra både det nylig lanserte Sony-spillet og dets to åndelige forgjengere – Ico og Shadow of the Colossus.

Resultatet er et eventyrspill med en stor og mystisk verden, som man i rollen som en liten, nærmest ubetydelig hovedperson får i oppgave å utforske. To år etter det ble annonsert vet vi fortsatt veldig lite om Vane og historien spillet skal fortelle, og ifølge utvikler Friend & Foe kan vi heller ikke vente de store avsløringene før spillet er lansert. 

På fjorårets PlayStation Experience-show fikk vi i det minste vite at spillet kommer til PlayStation 4 en gang i løpet av 2017, og dermed er det bare å sette seg ned og tvinne tommeltotter.

The Legend of Zelda: Breath of the Wild

Sjanger: Eventyr
System: Nintendo Wii og Nintendo Switch
Utvikler: Nintendo
Kommer: En gang i 2017

Jeg håper på store ting fra The Legend of Zelda: Breath of the Wild på Nintendo Switch.
Jeg håper på store ting fra The Legend of Zelda: Breath of the Wild på Nintendo Switch. Bilde: Nintendo

Min barndom ble aldri helt den samme etter at jeg fikk fingrene i en Nintendo 64 og det briljante The Legend of Zelda: Ocarina of Time. Siden den gang har jeg hatt en forkjærlighet for Zelda-serien, men i nyere tid har forholdet vårt dabbet litt av. Med lanseringen av Breath of the Wild håper jeg imidlertid å puste nytt liv i romansen, selv om jeg skal innrømme at mye beror på hvordan spillet oppleves på den kommende Nintendo Switch-konsollen.

Breath of the Wild tar oss med til en verden som er så naturskjønn at jeg håper for guds skyld Nintendo ikke inkluderer en fotomodus, slik at jeg faktisk kan konsentrere meg om å spille. Gameplay-messig tar spillet et ganske stort avvik fra den velkjente Zelda-formelen som har vært brukt i mange år, der introduseringen av flere rollespillelementer stikker seg mest ut på listen over nyvinninger. Etter å ha fått en altfor liten smakebit av spillet på fjorårets E3-messe er jeg endelig klar for å vende tilbake til Hyrule, og det at jeg skal få oppleve det på en splitter ny konsoll gjør ventetiden på spillets lansering enda mer ulidelig. 

Return of the Obra Dinn

Sjanger: Eventyr
System: PC
Utvikler: Lucas Pope
Kommer: En gang i 2017

Hva skjedde på Obra Dinn-skipet?
Hva skjedde på Obra Dinn-skipet? Bilde: Lucas Pope

Lucas Pope entret indie-scenen med fynd og klem da han lanserte Papers, Please i 2013. Under en enkel overflate lurte et overraskende dypt spill, som raskt fant sin vei inn i hjertet mitt. Da Pope så annonserte sitt neste prosjekt – mysteriet Return of the Obra Dinn – i 2014, tok det ikke mye overtaling før jeg var godt hekta på kroken.

I spillet ankommer man en forlatt handelsskute, kalt Obra Dinn, der et eller annet har hendt og det er din jobb å finne ut nøyaktig hva. Ved hjelp av spor man finner underveis, samt en hendig stoppeklokke som lar deg reise tilbake i tid, må du oppklare skjebnen til hver av de 60 menneskene som var om bord da alt gikk galt. I utgangspunktet høres det ut som en krevende oppgave, men etter å ha prøvd Return of the Obra Dinn ved to forskjellige anledninger er jeg overbevist om at Pope vil klare å finne en god balansegang mellom utfordrende gåter og en handling som stadig trekker spilleren fremover. 

Det lille jeg har sett av historien så langt har fascinert meg, og jeg gleder meg til å grave mer rundt på Obra Dinn. 

Cuphead

Sjanger: Plattformspill
System: PC og Xbox One
Utvikler: Studio MDHR
Kommer: Andre kvartal, 2017

Cuphead lar vente på seg, men jeg tror resultatet vil være verdt det.
Cuphead lar vente på seg, men jeg tror resultatet vil være verdt det. Bilde: Studio MDHR

Da min tidligere kollega Jens Erik Vaaler skrev om spillene han gledet seg til i 2016 var Cuphead med på listen. I oktober ble spillet imidlertid utsatt til 2017, og dermed kan jeg ta det med på min egen liste. 

Cuphead faller under kategorien «Spill jeg ikke visste jeg måtte ha», men etter det ble vist frem i 2014 har jeg knapt sluttet å tenke på det. Med spillet leverer Studio MDHR nostalgi i lange baner, med en visuell stil inspirert av 30-tallets klassiske tegnefilmer fra blant annet Disney og Max Fleischer. At det frenetiske plattformspillet i stor grad er tegnet for hånd gjør det hele mer imponerende, og Cuphead er en selvskreven inkludering på denne listen.

Spillet blander tradisjonelle plattformelementer med enkeltstående sjefskamper, og etter å ha prøvd Cuphead selv kan jeg trygt si at utvikleren ikke lyver når de forteller at spillet blir vanskelig. Faren er selvfølgelig at vanskelighetsgraden blir hakket for høy, men jeg har troen på at dette blir bra.

Red Dead Redemption 2

Sjanger: Action
System: PlayStation 4 og Xbox One
Utvikler: Rockstar Games
Kommer: Tredje kvartal, 2017

Fortsatt vet vi ikke veldig mye om Red Dead Redemption 2.
Fortsatt vet vi ikke veldig mye om Red Dead Redemption 2. Bilde: Skjermdump/YouTube

Etter alle årene med rykter, håp og drømmer bekreftet Rockstar Games i oktober i fjor at Red Dead Redemption omsider skal få sin etterlengtede oppfølger. Red Dead Redemption 2 kommer etter planen til konsoll høsten 2017, og allerede klør jeg etter å få hoppe opp igjen på hesteryggen, rane godstog og jakte på bøffel.

Foruten de få hintene som var å finne i Rockstars første teaser-video vet vi fint lite om spillet, eller om historien vi skal få oppleve denne gangen. Det eneste vi kan si sikkert er at forventningene er skyhøye, og det store spørsmålet er hvorvidt Red Dead Redemption 2 vil klare å leve opp til forgjengeren. Med Rockstar bak rattet er jeg imidlertid ganske trygg på at kvaliteten blir av ypperste klasse, selv om det endelige produktet kanskje ikke helt vil matche de rosenrøde minnene fra Red Dead Redemption.

Hva gleder du deg til i året som kommer? Del gjerne din ønskeliste i kommentarfeltet nedenfor.

Likte du artikkelen? Vil du ha mer norsk spilljournalistikk?
Støtt Gamer.no med 39 kroner i måneden slik at vi kan fortsette å lage mer unikt gratisinnhold

Agents of Mayhem XOne

Agents of Mayhem PS4

Agents of Mayhem Windows

Vane Windows

Cuphead XOne

Resident Evil 7: Biohazard XOne

Red Dead Redemption 2 XOne

Tacoma XOne

Vampyr PS4

Tacoma Mac

Tacoma Windows

Tacoma Linux

Horizon Zero Dawn PS4

The Legend of Zelda: Breath of the Wild Wii U

Resident Evil 7: Biohazard PS4

Vampyr Windows

Resident Evil 7: Biohazard Windows

Vampyr XOne

Red Dead Redemption 2 PS4

Cuphead Windows

The Legend of Zelda: Breath of the Wild Switch

Return Of The Obra Dinn Windows

Agents of Mayhem XOne XOne PS4 Windows

Spilldetaljer

 • Lanseringsdato: 18. august 2017
 • Plattform: Xbox One
 • Utgiver: Deep Silver
 • Utvikler: Volition

Beste priser

Ikke på lager 319,-
Ikke på lager 319,-
På lager 379,-
På lager 548,-

Agents of Mayhem PS4 PS4 Windows XOne

Spilldetaljer

 • Lanseringsdato: 18. august 2017
 • Plattform: PlayStation 4
 • Utgiver: Deep Silver
 • Utvikler: Volition

Beste priser

På lager 319,-
På lager 319,-
På lager 319,-
På lager 379,-

Agents of Mayhem Windows Windows PS4 XOne

Spilldetaljer

 • Lanseringsdato: 18. august 2017
 • Plattform: Windows
 • Utgiver: Deep Silver
 • Utvikler: Volition

Beste priser

Nedlasting 279,-
På lager 299,-
Nedlasting 324,-
Nedlasting 376,-

Vane Windows Windows PS4

Spilldetaljer

 • Lanseringsdato: 2017
 • Plattform: Windows
 • Utvikler: Friend & Foe

Cuphead XOne XOne Windows

Spilldetaljer

 • Lanseringsdato: 29. september 2017
 • Plattform: Xbox One
 • Utvikler: Studio MDHR

Beste priser

Nedlasting 216,-
Ikke på lager 599,-

Resident Evil 7: Biohazard XOne XOne PS4 Windows

Spilldetaljer

 • Lanseringsdato: 24. januar 2017
 • Plattform: Xbox One
 • Utgiver: Capcom
 • Utvikler: Capcom

Beste priser

Ikke på lager 269,-
Ikke på lager 269,-
På lager 275,-
På lager 279,-

Red Dead Redemption 2 XOne XOne PS4

Spilldetaljer

 • Lanseringsdato: Andre kvartal 2018
 • Plattform: Xbox One
 • Utgiver: Rockstar
 • Utvikler: Rockstar Games

Beste priser

Forhåndsbestill 549,-
Forhåndsbestill 549,-
Ikke på lager 549,-
Forventet lagerdato 549,-

Tacoma XOne XOne Linux Mac Windows

Spilldetaljer

 • Lanseringsdato: 2. august 2017
 • Plattform: Xbox One
 • Utvikler: The Fullbright Company

Beste priser

Forventet lagerdato 549,-

Vampyr PS4 PS4 Windows XOne

Spilldetaljer

 • Lanseringsdato: Første kvartal 2018
 • Plattform: PlayStation 4
 • Utgiver: Focus Home Interactive
 • Utvikler: DONTNOD Entertainment

Beste priser

Forhåndsbestill 499,-
Forhåndsbestill 499,-
Bekreftet lagerdato 549,-
Ikke på lager 599,-

Tacoma Mac Mac Linux Windows XOne

Spilldetaljer

 • Lanseringsdato: 2. august 2017
 • Plattform: Mac
 • Utvikler: The Fullbright Company

Tacoma Windows Windows Linux Mac XOne

Spilldetaljer

 • Lanseringsdato: 2. august 2017
 • Plattform: Windows
 • Utvikler: The Fullbright Company

Beste priser

Nedlasting 140,-
Nedlasting 188,-

Tacoma Linux Linux Mac Windows XOne

Spilldetaljer

 • Lanseringsdato: 2. august 2017
 • Plattform: Linux
 • Utvikler: The Fullbright Company

Horizon Zero Dawn PS4 PS4

Spilldetaljer

 • Lanseringsdato: 1. mars 2017
 • Plattform: PlayStation 4
 • Utgiver: Sony Interactive Entertainment

Beste priser

På lager 544,-
På lager 545,-
På lager 549,-
På lager 549,-

The Legend of Zelda: Breath of the Wild Wii U Wii U Switch

Spilldetaljer

 • Lanseringsdato: 3. mars 2017
 • Plattform: Nintendo Wii U
 • Utgiver: Nintendo
 • Utvikler: Nintendo

Beste priser

Ukjent lagerstatus 539,-
På lager 548,-
På lager 549,-
På lager 595,-

Resident Evil 7: Biohazard PS4 PS4 Windows XOne

Spilldetaljer

 • Lanseringsdato: 24. januar 2017
 • Plattform: PlayStation 4
 • Utgiver: Capcom
 • Utvikler: Capcom

Beste priser

På lager 269,-
På lager 269,-
På lager 295,-
På lager 299,-

Vampyr Windows Windows PS4 XOne

Spilldetaljer

 • Lanseringsdato: Første kvartal 2018
 • Plattform: Windows
 • Utgiver: Focus Home Interactive
 • Utvikler: DONTNOD Entertainment

Beste priser

Nedlasting 270,-
Bekreftet lagerdato 449,-
Ikke på lager 459,-
Nedlasting 470,-

Resident Evil 7: Biohazard Windows Windows PS4 XOne

Spilldetaljer

 • Lanseringsdato: 24. januar 2017
 • Plattform: Windows
 • Utgiver: Capcom
 • Utvikler: Capcom

Beste priser

Nedlasting 223,-
På lager 299,-
Ukjent lagerstatus 390,-
Ukjent lagerstatus 449,-

Vampyr XOne XOne PS4 Windows

Spilldetaljer

 • Lanseringsdato: Første kvartal 2018
 • Plattform: Xbox One
 • Utgiver: Focus Home Interactive
 • Utvikler: DONTNOD Entertainment

Beste priser

Forhåndsbestill 499,-
Forhåndsbestill 499,-
Bekreftet lagerdato 549,-
Ikke på lager 599,-

Red Dead Redemption 2 PS4 PS4 XOne

Spilldetaljer

 • Lanseringsdato: Andre kvartal 2018
 • Plattform: PlayStation 4
 • Utgiver: Rockstar
 • Utvikler: Rockstar Games

Beste priser

Forhåndsbestill 549,-
Forhåndsbestill 549,-
Ikke på lager 549,-
Forventet lagerdato 549,-

Cuphead Windows Windows XOne

Spilldetaljer

 • Lanseringsdato: 29. september 2017
 • Plattform: Windows
 • Utvikler: Studio MDHR

Beste priser

Nedlasting 140,-
Nedlasting 156,-
Ikke på lager 189,-
Ikke på lager 204,-

The Legend of Zelda: Breath of the Wild Switch Switch Wii U

Spilldetaljer

 • Lanseringsdato: 3. mars 2017
 • Plattform: Nintendo Switch
 • Utgiver: Nintendo
 • Utvikler: Nintendo

Beste priser

På lager 544,-
På lager 545,-
På lager 545,-
På lager 548,-

Return Of The Obra Dinn Windows Windows Mac

Spilldetaljer

 • Lanseringsdato: 2017
 • Plattform: Windows
 • Utvikler: Lucas Pope

Kommentarer (17)

Forsiden akkurat nå

Til toppen