FEATURE: Ti spill Jonas gleder seg til i 2017
Feature
(Bilde: Privat, Nintendo, montasje Gamer.no)

Spillåret 2017 - Jonas Magerøy

Ti spill Jonas gleder seg til i 2017

De to siste årene har vært bra. Kan 2017 bli enda bedre?

Flere medlemmer av Gamer.no-redaksjonen vil fortelle om de spillene de gleder seg til i 2017 nå på nyåret. Denne gangen er det Jonas Magerøy.  

Mange liker å skrike høyt på internett om hvilket bedritent år 2016 var. Det er forståelig; vi mistet mange kjente ansikter, inkludert en sentral mann i norsk spillindustri som forlot oss på tragisk vis.

Men alt var ikke bare sorg og elendighet. På spillfronten var det mye bra som skjedde – vi fikk til og med ryddet litt i listen over spill som tilsynelatende aldri ville komme ut, og disse spillene var jevnt over svært gode.

Nå er 2016 forbi, og jeg benytter anledningen til å prøve og skisse ut spillåret som kommer med de blanke arkene og fargestiftene jeg nå har fått. Og om vi skal tro meme-apparatet på tampen av fjoråret, kommer ingen flere kjente skuespillere eller musikere noen sinne til å dø igjen. Gratulerer til alle som overlevde.

Her er ti spill jeg gleder meg til i 2017.

Se også listene til:

Cosmic Star Heroine

Sjanger: Rollespill
System: PC, PlayStation 4 og PlayStation Vita
Utvikler: Zeboyd Games
Kommer: En gang i 2017

Cosmic Star Heroine.
Cosmic Star Heroine. Bilde: Zeboyd Games

Chrono Trigger er for meg, som for mange andre, en av de bedre japanske rollespillene laget. Derfor er det enkelt å bli interessert når en uavhengig utvikler viser frem nydelige piksel-kunstbilder og kampsekvenser uten sort overgangsskjerm fra sitt nye spill og nevner Chrono Trigger og Suikoden som inspirasjonskilder.

Utvikler Zeboyd legger listen høyt med de nydelige og varierte områdene og figurene vi har sett til nå, og med løftet om et enestående musikkspor av HyperDuck Soundworks (som lagde musikken i Dust: An Elysian Tail). Man vil kunne få opp til elleve fargerike figurer på laget som man kan ta med i kamp, med hundrevis av evner å mestre.

Cosmic Star Heroine handler om Alyssa L'Salle, en av de beste agentene i den galaktiske regjeringen. Hun redder alltid dagen, og er elsket av folket. En dag avslører hun en mørk konspirasjon, og da forsøker regjeringen å blottlegge henne som en spion. Hver eneste organisasjon hun noen sinne har hatt noe med å gjøre er nå etter henne, i tillegg til skaren av fans som vil møte henne for å få en autograf. Alyssa blir rett og slett nødt til å redde dagen nok en gang, denne gangen med absolutt alle etter seg, på godt og på vondt.

Super Mario Odyssey

Sjanger: Plattform, eventyr
System: Nintendo Switch
Utvikler: Nintendo
Kommer: Fjerde kvartal, 2017

Super Mario Odyssey.
Super Mario Odyssey. Bilde: Nintendo

New Donk City. Hadde jeg kunnet, skulle jeg gjerne latt navnet på den nye New York-lignende byen i Super Mario Odyssey stå som den ene begrunnelsen for hvorfor det nye Mario-spillet er noe å se frem til. Jeg mener, dette kombinert med det faktum at Nintendo skal ta den italienske rørleggeren tilbake til Super Mario 64- og Super Mario Sunshine-røttene, som egentlig ikke er spillseriens røtter, er vel nok for de fleste?

I den ene traileren vi har fått se til nå blir vi lovet varierte og fargerike verdener, plattformer å hoppe på, gjenstander å samle inn, og nye evner å leke oss med. Det kan også se ut til at prinsesse Peach og Bowser, ikledd bryllupsklær, har tenkt å love hverandre troskap. Kanskje er New Donk City den nye hub-verdenen, og målet er å få tilgang til skyskraperen hvor bryllupet finner sted?

Dette er selvsagt bare spekulasjon, men én ting er sikkert: New Donk City.

Persona 5

Sjanger: Rollespill
System: PlayStation 4 og PlayStation 3
Utvikler: Atlus
Kommer: 4. april 2017

Persona 5.
Persona 5. Bilde: Atlus

Jeg skal være helt ærlig nå: For et års tid siden hadde jeg ingen forhold til Persona-serien, annet enn lovord fra andre i spillindustrien. Det var ikke før september 2016 at jeg omsider tok plasten av Persona 4 Golden til PlayStation Vita og turte å begi meg ut på denne kolossen av et rollespill.

Hundreogtrettini timer senere hadde jeg ledd, grått og kjempet meg til «Golden Ending», og jeg kjenner fortsatt et tomrom i hjertet mitt. De forholdene jeg fikk til klassekameratene mine i den lille landsbyen Inaba var noe helt unikt; noe jeg ikke har kjent på i et spill tidligere i like stor grad. Det faktum at vennskapene du knytter i den virkelige verdenen direkte påvirker de dype kampsystemene i TV-verdenen i Persona 4 gir hele spillet en fullkommen sammenheng mellom absolutt alt du gjør, være det skoleoppgaver, slåsskamp eller stevnemøter.

Persona 5 tar det unike skole- og hulerollespillet fra landsbyen og inn i Tokyos hjerte, hvor du styrer en ny hovedperson gjennom et skoleår som uten tvil vil være fullstappet av morsomme figurer, sære situasjoner og spennende mysterier. Jeg kunne ikke vært mer klar for dette spillet.

Yooka-Laylee

Sjanger: Plattform, eventyr
System: PC, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch, Linux, Mac
Utvikler: Playtonic Games
Kommer: 11. april 2017

Yooka-Laylee.
Yooka-Laylee. Bilde: Playtomic Games

Banjo-Kazooie er et av spillene som understreker at Nintendo 64 er blant tidenes beste spillkonsoller for meg. Jeg har barndomsbilder av meg og klassekamerater som sitter og veksler på hvem som spiller og hvem som gjør skolelekser. Musikken var så fengende, og banene så fargerike, at ikke en gang den sterkeste demens vil kunne klare å slette spillet fra hukommelsen min.

Banjo-Tooie var morsomt, til du innså at de stappet alt for mye repetitivt innhold i spillet. Nuts & Bolts var …vel, Nuts & Bolts.

Når nyheten om at kjernen av Rareware, nøkkelpersoner i utviklingen det originale Banjo-Kazooie, ville lage en spirituell oppfølger, var det ikke bare jeg som ble svært engasjert. I Kickstarter-kampanjen samlet det nyetablerte studioet Playtonic Games inn over to millioner britiske pund, og utviklingen av spillet ble med det en svært vellykket realitet.

Med komponistene Grant Kirkhope (Banjo-Kazooie, Donkey Kong 64) og David Wise (Donkey Kong Country, Battletoads) på plass, er det ikke annet å gjøre enn å fryde seg over at det nå er under tre måneder til spillet omsider kommer.

Nex Machina

Sjanger: Action, arkade
System: PlayStation 4
Utvikler: Housemarque
Kommer: En gang i 2017

Nex Machina.
Nex Machina. Bilde: Housemarque

Selv om gode historier og action-eventyr ofte er fellesnevnere i spill jeg liker, finnes det noen unntak hvor spillmekanikkene er mer enn nok. Det finske utviklerstudioet Housemarque er i mine øyne kongen av avhengighetsskapende spillmekanikker.

Med Super Stardust HD på PlayStation 3, Super Stardust Ultra på PlayStation Vita og Resogun til PlayStation 4, har finskene virkelig perfeksjonert sin egen vri på arkade-formelen: Skyt fiender, aldri slutt å bevege deg, oppgrader våpenet ditt, gjenta.

Denne enkle formelen, kombinert med engasjerende musikk, sylskarp grafikk og den lett gjenkjennelige kvinnestemmen som annonserer hva som skjer, har gjort Housemarque til et utviklerstudio jeg holder et ekstra godt øye med.

I Nex Machina blander de tempoet og poeng-fokuset fra de nevnte spillene med fotsoldat-settingen fra Alienation og Dead Nation, i noe som ser ut som akkurat det jeg vil ha fra denne gjengen: Timevis med intens rekord-jakt-moro. Det faktum at de har fått med seg Eugene Jarvis, arkadespill-legenden bak deres inspirasjonskilde nummer én, Defender, er intet mindre enn et stort pluss.

Bla over til neste side, hvor jeg fortsetter listen min med et nytt spill i tidenes beste spillserie, samt oppfølgeren til det beste vestlige sandkassespillet noen gang »

The Legend of Zelda: Breath of The Wild

Sjanger: Eventyr
System: Wii U og Nintendo Switch
Utvikler: Nintendo
Kommer: 3. mars 2017

The Legend of Zelda: Breath of The Wild.
The Legend of Zelda: Breath of The Wild. Bilde: Nintendo

Hva kan man si om Zelda-serien som ikke har blitt gjentatt opp og ned i mente? Ja, det er tidenes beste spillserie. Ja, Ocarina of Time er tidenes desidert beste spill. Ja, Twilight Princess er mye bedre enn Wind Waker. Alle vet dette.

Det er to ting som gjør Breath of The Wild svært spennende, annet enn at det utvilsomt blir bra siden det er et Zelda-spill: Det ene er at det er et åpen verden-spill, som ikke bare ser ut til å hente inspirasjon fra vestlige sandkasser, men også fra det originale The Legend of Zelda til Nintendo. Det andre er at spillet er rake motsetningen av Skyward Sword. Det forrige stasjonærkonsoll-spillet i serien var lineært, med en grå og kjedelig hub-verden og tidvis repetitive oppgaver. Det var et bra spill, men et ganske labert Zelda-spill, sammenlignet med de virkelige mesterverkene i serien.

Nintendo sier med Breath of The Wild at ja, her kan du gjøre som du vil, samtidig som fotnoten klart konstaterer at det gjøres innenfor Zelda-universets narrative rammer. Utseendet og musikken er det per nå ingen ting å utsette på, og de nye åpne områdene og måtene du kan komme deg fra plass til plass gjør dette til et spill jeg kommer til å kjøpe Nintendo Switch for på slippdato, tross at jeg allerede har en Wii U koblet i TV'en.

Vampyr

Sjanger: Action, rollespill
System: PlayStation 4, Xbox One og Windows
Utvikler: DONTNOD Entertainment
Kommer: En gang i 2017

Vampyr.
Vampyr. Bilde: Dontnod Entertainment

Life is Strange var et spill i 2015 som fortjente mer oppmerksomhet enn det fikk. Den svært atmosfæriske episodebaserte historien om College-jenta Max var en opplevelse jeg sent vil glemme, som på mange måter slo Telltale Games på hjemmebane. Jeg hyller dette spillet på nivå med The Walking Deads første sesong.

Utvikler DONTNOD har gått fra science fiction-drama i Oregon til vampyr-action i London på 1900-tallet. I Vampyr tar du styring over Jonathan, en nylig konvertert blodsuger som var lege i sitt menneskelige liv. Han sliter med et moralsk kompass som henger igjen etter livet som doktor, og det blir vanskelig for han å vende seg til tanken på å drikke blod fra levende mennesker.

Spanskesyken florerer i London, og Jonathans nyoppdagede evner gjør det enkelt for han å flytte seg fra bydel til bydel i søken om en kur for vampyrisme og opphavet til djevelskapen. Dette premisset, kombinert med DONTNODs evner til å fortelle en god historie, kan ikke bli annet enn en suksess. Tror jeg.

Red Dead Redemption 2

Sjanger: Action, sandkasse
System: PlayStation 4 og Xbox One
Utvikler: Rockstar Games
Kommer: Tredje kvartal, 2017

Red Dead Redemption 2.
Red Dead Redemption 2. Bilde: Rockstar Games

Red Dead Redemption er i mine øyne det beste sandkassespillet gjennom tidene. En oppfølger til westernspillet er kanskje det jeg har ventet mest på på spillfronten de siste årene, ved siden av Fallout 4 og, som alltid, Zelda.

Vi vet veldig lite om Red Dead Redemption 2. Det eneste vi vet er at det ser kult ut. Og vi jeg at forgjengeren var et bunnsolid spill med spennende områder å utforske, en svært god historie og masse valgfritt innhold som gjorde det enkelt å leve seg inn i rollen som cowboy i en døende epoke av den amerikanske historien.

I den ene traileren vi har fått servert er det ikke mye å hente om historien i spillet. Jeg holder i hvert fall en knapp på at gjengen vi ser på plakaten til spillet er Dutch's Gang, banden som protagonist John Marston gjorde ugagn med i forkant av historien til Red Dead Redemption.

South Park: The Fractured But Whole

Sjanger: Rollespill
System: PlayStation 4, Xbox One og Windows
Utvikler: Ubisoft San Francisco
Kommer: Første kvartal, 2017

South Park: The Fractured But Whole.
South Park: The Fractured But Whole. Bilde: Ubisoft

South Park: The Stick of Truth var som en lang, kjempegod episode av TV-serien. Humoren var kjapp, mørk og barnslig, akkurat slik man forventer av skaperne Matt Stone og Trey Parker. Samarbeidet de hadde med svært kompetente Obsidian Entertainment førte til et spillmekanisk godt fungerende spill med en underholdende historie.

I South Park: The Fractured But Whole (som er vanskelig å skrive uten å endre litt på noen bokstaver og mellomrom) prøver guttene i den fiktive Colorado-byen seg på å skape et cinematisk superhelt-univers, som fører til splittelse mellom de som vil følge Cartmans Coon and Friends, og de som vil skape en helt annen serie, Freedom Pals. Undertonene er ikke akkurat subtile.

Du tar igjen kontroll over den nye gutten, eller jenta, og alt tyder på at de nye utviklerne har tatt med seg alt det som var bra med forgjengeren, samtidig som de har gjort noen endringer av den taktiske typen i kampsystemet.

Jeg vet ikke med deg, men jeg gleder meg stort til å le av fjertehumor i et spill igjen. Tips meg gjerne i kommentarfeltet om du vet om andre spill med like banal og politisk ukorrekt humor som South Park.

Horizon Zero Dawn

Sjanger: Action-rollespill
System: PlayStation 4
Utvikler: Guerrilla Games
Kommer: 1. mars, 2017

Horizon Zero Dawn.
Horizon Zero Dawn. Bilde: Sony Computer Entertainment

Jeg er møkk lei av å høre om dette spillet. Nok trailere, nok informasjon. Jeg tror jeg trygt kan si at vi alle var solgt på idéen da de viste frem spillet første gang. Heldigvis er det ikke lenge igjen nå.

Aloy og robotdinosaur-gjengen kan se ut til å være starten på en ny flaggskip-serie for Sony, i hvert fall ut i fra all mediadekningen de har drevet med rundt spillet. Det såkalte post-postapokalyptiske spillet blander en jordnær setting med fantasy, og jaggu har ikke Killzone-utvikleren klart å pakke det inn i en attraktiv pakke. Decima-motoren spillet er basert på har nylig blitt lånt til Kojima Productions, som baserer Death Stranding på teknologien, og vi kan allerede se motorens kapasitet i spill som Until Dawn og Killzone: Shadowfall.

Jeg unngår å prate om historien i dette spillet, fordi jeg ikke vet noe om den. Slik har jeg tenkt å holde det til spillet blir sluppet. La oss bare konkludere med at Aloy ser veldig kul ut med sitt flagrende røde hår, og verdenen man skal utforske med henne ser minst like bra ut.

Hva gleder du deg til i året som kommer? Del gjerne din ønskeliste i kommentarfeltet nedenfor.

Vampyr

PS4
Slippdato: 5. juni 2018
Sjanger: Action, Rollespill
Utvikler: DONTNOD Entertainment
Utgiver: Focus Home Interactive

Kommentarer (1)

Forsiden akkurat nå

Til toppen