FEATURE: Ukas anbefalte iPhone- og iPad-spill
Feature

Ukas anbefalte iPhone- og iPad-spill

Her er fire gode titler som er verdt å sjekke ut.

Denne uka går vi litt tilbake i tid, og tar blant annet for oss to gode spill som kom ut i sommer, Avadon: The Black Fortress og Gesundheit! Av ferskere utgivelser kikker vi på enda en utgivelse fra de japanske simulasjonsgeniene i Kairosoft, samt en liten perle av et strategispill som alle burde unne seg.

Gesundheit!
Gesundheit!

Gesundheit!

Type: iPhone, iPad
Sjanger: Gåteløsing
Pris: 7 kr (iPhone), 21 kr (iPad)
Utvikler: Konami
Utgiver: Konami
Kjøp her (iPhone) eller her (iPad)

Første av ukas fire er Gesundheit!, en underlig liten sak som deiset ned på App Store med Konamis hjelp i forrige måned. Da hadde det vært under utvikling en god stund, først som et studentprosjekt, og deretter som et indiespill til PC før iOS-versjonen ble påbegynt. Dette verken ser, høres, eller kjennes som noe annet der ute.

Gjennomgangstema er snørr. Du styrer en grønn gris, som har blitt utstøtt fra resten av flokken på grunn av en særdeles kraftig høysnue. En dag, da en av jentegrisene kommer bort til deg med et lommetørkle, ser det ut til at kjærligheten skal overvinne alt. Men så invaderer en gjeng nifse monstre på jakt etter grisekjøtt.

Her er det du kommer inn. Selv om monstrene er glad i svin, er de enda mer glad i de store, saftige busemennene dine. Faktisk liker de snørr så godt, at når de får en klatt i nærheten, glemmer de alt annet de holder på med og bare springer i den retningen så fort de kan. Jobben er da å nyse taktisk, slik at de havner oppi feller spredd rundt om på førti labyrintaktige brett.

Gesundheit!
Gesundheit!

Skaperen, kanadieren Matt Hammill, har fra tidligere av jobbet som barnebokillustratør og tegnefilmkunstner. Det er en fantastisk verden han har skapt her, ulikt alt annet jeg har sett i spillformat. Illustrasjonene minner om dem småbarn lager, når de har masse entusiasme men ikke helt kontroll over hva de tegner. Du kan kanskje se for deg typen – skeive omriss fylt inn med ujevnt fordelt maling.

Men la deg ikke lure, dette er ikke et spill for barn. Fytti grisen så skummelt det er. Det er noe av det mest nervepirrende jeg har spilt siden System Shock 2. Hvis monstrene får øye på deg, går de inn i jaktmodus og stanser ikke før de har spist deg, eller sugd hjernen ut av den lille griseskallen din. Det er om å gjøre å komme seg ut av syne kjappest mulig, eller distrahere dem med en busemann.

Snørra sender du veggimellom langs brettet med en slags sprettertstyring. Når du trykker på grisen går du inn i skytemodus, der du kan justere banen til prosjektilet ved å dra bakover og velge retning. Hvis monstrene først er i hælene på deg har du lite tid til å sikte. Derfor blir det lett til at du bommer, og ender opp i griseparadis på ubarmhjertig vis.

Man må altså planlegge litt, og nettopp der kommer et sterkt innslag av gåteløsing. Det kommer mer elementer inn i bildet som kompliserer spillforløpet. Brettene får for eksempel knapper som åpner dører, eller små portaler som sender deg til en annen del av brettet. Monstrene kan aktivere knappene, snørr kan sendes gjennom portalene – det er en intern logikk her som gjør det lett å få teket på spillsystemet.

Da får det heller være at det er litt frustrerende noen ganger, og at det ikke er så lett å bedømme akkurat når et monster får øye på deg. Visuelt sett er Gesundheit! helt unikt, og definitivt gøy å spille også. Det gjelder iPad-versjonen, vel og merke. iPhone-skjermen er så liten at man ikke helt får den presisjonen man trenger til å komme seg gjennom de mer krevende brettene. Har du en iPad er HD-versjonen et must om du vil anskaffe deg dette spillet.

iPad: 8/10 – iPhone: 6/10

Mega Mall Story.
Mega Mall Story.

Mega Mall Story

Type: iPhone
Sjanger: Simulasjon
Pris: 28 kr
Utgiver: Kairosoft
Utvikler: Kairosoft
Kjøp her

Kairosoft programmerte seg inn i våre hjerter med Game Dev Story, som gikk som en farsott over samtlige spillsider og blogger i fjor. I min anmeldelse av Pocket Academy forrige måned skrev jeg at det virket som Kairosoft hadde valgt å vente noen måneder mellom spillanseringer. Det har de tydeligvis sluttet med, for mindre enn en måned etter har vi fått Mega Mall Story, antagelig for å ri litt på bølgen til Tiny Tower.

Som første av Kairosofts iOS-lanseringer foregår Mega Mall Story i et rent todimensjonalt perspektiv. Du skal bygge et kjøpesenter opp og til siden, etasje for etasje, og fylle det med butikker og fasiliteter. Disse tiltrekker kunder, som kjøper ting i butikkene dine og gir deg mer penger til å utvide kjøpesenteret. Rent visuelt minner det litt om oppsettet til Tiny Tower, men dette er et langt eldre spill, som i sin tid ble gitt ut til småtelefoner på det yrende japanske mobilspillmarkedet.

Og langt mer komplisert, må det nevnes. Mega Mall Story er kun for viderekomne, og kommer best til rette som del av et naturlig progresjonsløp fra de forrige lanseringene. Spillmessig har det flere likhetstrekk med Hot Springs Story, og om du har spilt det vil du kjenne igjen mange av systemene som durer og går under panseret. Det kommer investeringsforslag, høysesonger, nye butikker å legge til, rangeringer og ny plass å boltre deg på via tomteutvidelser. Nytt for Mega Mall Story er at butikker nesten fungerer som figurer i et rollespill. De har egenskaper, kan oppgraderes og går også opp i nivå.

Mega Mall Story.
Mega Mall Story.

Om butikkene er viktige, er kundene enda viktigere. De gir deg penger, selvsagt, men om de liker kjøpesentret får du også en annen, minst like viktig valuta: hjerter. Hjertene brukes til å kjøpe oppgraderinger og nye typer butikker og fasiliteter. Det, og at du kan få stamkunder, tilfører noe av den personligheten og menneskeligheten jeg syntes Hot Springs Story manglet.

Nå er det sånn med disse spillene at man gjerne sliter i starten. Det gjør du også her. Men tar det først av, tar det skikkelig av. De av dere som spilte Game Dev Story vil kjenne igjen følelsen mot slutten, der pengene ruller inn uavbrutt og du nesten ikke vet hva du skal bruke dem på. Det foregår ekstremt mye på skjermen til enhver tid, og det blir lett kaotisk og uoversiktlig om du spiller på iPhone. iPad er da å foretrekke, selv om spillet ikke er skreddersydd for det.

Dessverre er noe av magien borte hos Kairosoft. Mega Mall Story er ikke nærheten av å kjennes så sjarmerende annerledes som Game Dev Story. Det at lanseringen kommer så tett på den siste smaker av kremmerånd, og jern som må smis før de blir kalde. Men det blir kanskje litt mye å forvente, og jeg skal ikke benekte at jeg hadde det gøy. På mange måter er det kanskje den mest forseggjorte simulasjonen Kairosoft har utgitt.

iPhone: 7/10

Anomaly Warzone Earth.
Anomaly Warzone Earth.

Anomaly Warzone Earth

Type: iPhone, iPad
Sjanger: Strategi
Pris: 14 kr (iPhone), 28 kr (iPad)
Utgiver: Chillingo
Utvikler: 11bit Studios
Kjøpes her (iPhone) eller her (iPad)

Anomaly har tidligere kommet ut til Steam og Mac, og fikk en velfortjent plass i vårt nedlastbare perlekjede for første uka i juli. Joachim ga det en sterk anbefaling den gangen, en anbefaling jeg kan gjenta for iOS-versjonen, som er langt billigere og minst like bra. Jeg vil faktisk gå så langt som å si at det er en av de beste iOS-utgivelsene overhodet.

Spillet er laget av polske 11bit Studios, en gjeng utviklere med bakgrunn fra CD Projekt, mennene bak årets rollespillsuksess The Witcher 2. «Omvendt tårnforsvar», er nøkkelbegrepet her. Det har altså kommet en invasjon fra ytre verdensrom, og de invaderende har satt opp tårn. Tårn du skal rive ned med seks forskjellige enheter.

Disse enhetene styrer du ikke aktivt. Du planlegger ruten deres gjennom kartet, og ser dem i fugleperspektiv mens konvoien ruller/tråkker seg gjennom veien du har satt opp for den. Langs veien er det tårn, som har ulike styrker og svakheter som må tas hensyn til i den strategiske fasen av spillforløpet. En tårntype du blir presentert for tidlig i spillet, for å ta ett eksempel, gjør stor skade men skyter bare rett frem. Logisk nok må du da unngå å sende enhetene inn på lengre strekninger der de kjører rett mot tårnets laserkanon.

Anomaly Warzone Earth.
Anomaly Warzone Earth.

Det taktiske elementet kommer inn i form av hjelpemidler og oppgraderinger. Du kan reparere enhetene dine fortløpende, eller legge ut et røykteppe slik at tårnene ikke får siktet skikkelig. Langs veien finner du valuta, som du kan bruke til å oppgradere enhetene eller kjøpe nye hvis du mister noen eller trenger ekstra sprengkraft. Til tross for at alt går på autopilot, er det hektisk som fy i kampens hete. Det er tre vanskelighetsgrader, og alt over den laveste stiller strenge krav til både strategisk forståelse og taktisk besluttsomhet.

Produksjonsverdiene i Anomaly Warzone Earth er ekstremt høye. 3D-grafikken og lydbildet er blant det beste som er å finne på App Store akkurat nå. Overraskende nok er det også kompetent stemmeskuespill å spore her, samt en helt grei historie som tilfører det lille ekstra som skal til for at man orker å spille seg gjennom noen etter hvert ganske lange og krevende baner.

Dette er et av de sjeldne spillene der alt stemmer, og jeg rett og slett ikke har noe særlig å utsette på det. Dessverre fikk jeg ikke muligheten til å teste iPhone-versjonen, men etter det jeg har forstått er det en nesten like god opplevelse der. Det er utfordrende, rent teknisk fungerer det utmerket, grensesnittet er lett å forholde seg til og de mange brettene gir underholdning i timesvis. Anomaly Warzone Earth er rett og slett et must for alle med en iOS-dings, og jeg håper det blir møtt med den suksessen det fortjener.

iPad: 9/10

Avadon: The Black Fortress HD.
Avadon: The Black Fortress HD.

Avadon: The Black Fortress HD

Type: iPad
Sjanger: Rollespill
Pris: 70 kr
Utgiver: Spiderweb Software
Utvikler: Spiderweb Software
Kjøpes her

Nå er det nok, noen må si stopp. Det burde vært nedlagt lovforbud mot seksbokstaversnavn som begynner med «A» og slutter på «on». Prøv hvilken som helst tilfeldig kombinasjon og jeg kan garantere deg at noen har brukt det som spilltittel eller navn på en rollefigur. Straff synderne med to års fengsel og millionbøter. Bare spar Jeff Vogel, er dere snill. Han er for god en mann til å straffe. Det faktum at han finnes, at han kan forsørge kona og ungene sine ved å gjøre det han gjør, gir meg håp for fremtiden.

Vogel er en soloutvikler som jobber gjennom enmannsfirmaet Spiderweb Software. I årenes løp har han jobbet seg fra en ultranisje med egenutviklede shareware-rollespill til Mac, til å bli del av den gryende indiebevegelsen som nå gjør suksess på nedlastbare plattformer. Spillene hans minner om tomme colaflasker og skjegg fylt av pizzarester, om du skjønner hvor jeg vil hen. Det er rollespill av den gamle skolen, med tall, systemer og valg å ta stilling til.

Avadon, det siste i rekken, er fra før av kommet ut til Mac, Vogels yndlingsplattform. Det kom også nylig ut på Steam, for de som er interessert i å spille det på PC. Du spiller en ung rekrutt som tjener fortet Avadon. Organisasjonen som holder hus der er et slags fantasy-Nato, en forsvarsallianse dannet av fem nasjoner som befinner seg i et usikkert politisk ekvilibrium. En rekke uforklarlige hendelser truer med å forstyrre balansen, og alliansen står i fare for å rakne. Dermed er det opp til deg å finne ut hvem eller hva som står bak.

Avadon: The Black Fortress HD.
Avadon: The Black Fortress HD.

Bortsett fra kunsten, er omtrent alt i Avadon gjort av en mann. Vogel har etter hvert blitt ganske flink til å skrive, og det er utrolig hvor god kvaliteten er med tanke på at han har programmert spillet i tillegg. Språket hans er enkelt, upretensiøst og uproblematisk å forholde seg til. Historien i seg selv er spennende, om litt lineær og flosklete av og til, men også beskrivelsene og samtalene du har er sjeldent lesverdige.

Du spiller som én av fire klasser, og styrer rollefiguren rundt på et isometrisk kart med noen kompanjonger på slep. Grensesnittet fungerer greit, og jeg satte særlig pris på at man ikke trenger å finstyre kompanjongene, og at de selv finner veien etter hovedfiguren. Dessverre er skrollingen ganske hakkete, og det opplevdes tregt til tider på brettet mitt. iPad 2 skal visstnok gi bedre ytelse her.

Det mangler ikke på verken spilletid eller omfang her, men jeg savner frynser og utbroderinger. Avadon er, av naturlige årsaker, ikke i nærheten av den barokke innholdsrikdommen i rollespill laget av grupper med forfattere og designere. Vogel har nok gjort klokt forretningsmessig i å begrense utviklingsprosessen til seg selv og utflagget frilansarbeid, men den spartanske utformingen gjør at jeg ikke klarer å fordype meg i verdenen hans på samme måte som jeg gjør i for eksempel Biowares spill.

Det har lenge blitt etterspurt iOS-utgaver av Infinity Engine-klassikerne som Planescape: Torment og Baldur’s Gate. De kan vi nok se langt etter, av flere grunner. Om du, som meg, er glad i denne sjangeren, og er på utkikk etter et alternativ til iPad, gjør du klokt i å kjøpe Avadon. Det er ikke like bra som disse spillene, men for noe som nesten er som ettmannsspill å regne, kommer det overraskende nærme.

iPad: 7/10

Les også: Anbefalte iPhone- og iPad-spill (uke 32)
Les også: Anbefalte iPhone- og iPad-spill (uke 31)

Kommentarer (4)

Forsiden akkurat nå

Til toppen