Feature

Ukas iPad- og iPhone-anbefalinger

Sverd, roboter og L. Ron Hubbard.

1: Side 1
2: Side 2

Quiz Climber

Utvikler: Relentless
Utgiver: Chillingo Sjanger: Spørrespill
Type: iPhone/iPod Pris: 14 kr/gratis med annonser
Filstørrelse: 12,8 MB

Først av alt, en liten utfordring til deg som er god i engelsk – hva er måleordet for en flokk løver? Murder of crows, school of fish, ... of lions. Tenk fort! Og våg ikke å slå opp før du svarer.

Britiske Relentless har tidligere utmerket seg gjennom spørrespillserien Buzz!, og det episodiske gåtespillet Blue Toad Murder Files, som jeg anmeldte i fjor. Dette er selskapets første lansering på iOS, og de lever opp til sitt ry som leverandør av solide småspill.

Quiz Climber.

Quiz Climber kombinerer selskapets styrke med en av de aller mest populære sjangrene på App Store: loddrette plattformspill. Vi har fått et utall av dem siden Doodle Jump slo gjennom for to år siden, og grunnkonseptet – lengst mulig opp på ett forsøk – passer bedre sammen med spørrespill enn det en skulle tro.

I Quiz Climber er det om å gjøre å sanke poeng, representert visuelt gjennom et ekorn som hopper oppover et tre. Poeng får du ved å svare på en serie spørsmål – «nøtter», om du vil – om språk, litteratur, historie og populærkultur. Et riktig besvart spørsmål lar deg hoppe opp til neste gren.

Svarer du feil får du én sjanse til om du har en llivslinje, en gjenstand du får gjennom å spille mye, eller kjøper med mikrotransaksjoner. Svarer du feil én gang til er du ferdig, punktum finale. Selv om jeg ikke legger skjul på mitt hat mot mikrotransaksjoner, synes jeg de er brukt smaktfullt her. De gir deg ikke store fordelen, når alt kommer til alt.

Spørsmålene går på tid og kan være ganske vriene, særlig for folk utenfor nerdekulturen og den angloamerikanske språksfæren. Ikke alle leste Moby Dick da de var små, bare for å ta ett eksempel. De byr ikke på store utfordringen for norske spillentusiaster, som gjerne forholder seg mer til engelsk-amerikansk språk og kultur enn de gjør til norsk. Men Ola Nordmann med Aftenposten som hjemmeside vil slite her.

Quiz Climber.

Det får, vil jeg anta, noen konsekvenser for et av spillets smartere designvalg. Quiz Climber er integrert med Facebook, slik at du kan konkurrere mot vennene dine. Nå er Facebook blokkert her i Kina, så jeg fikk dessverre ikke mulighet til å teste funksjonen før jeg skrev anmeldelsen. Jeg ser likevel at konkurransen ville begrenset seg til den delen av vennekretsen min som spiller spill og ser mye amerikansk film og tv.

Noe av det jeg forbinder med Relentless er solid planlegging og gjennomføring. De har evnen til å tilføre det lille ekstra, smådetaljer som gjør at produktene deres skiller seg ut fra den gemene hop. Som PopCap klarer de å lage tilgjengelige kosespill som også passer for de litt mer kravstore av oss.

Quiz Climber er intet unntak fra dette, selv om konsept og oppbygging er svært enkelt. Det er solid håndverk tvers igjennom. Som språkinteressert satte jeg spesielt pris på alle ordspillene og den syrlig britiske humoren i svaralternativene. Spillet har en gratisversjon med annonser, så om du er glad i spørrespill er det ingen grunn til ikke å prøve.

6/10

Les også
Ukens nettutgivelser

Deflex

Utvikler: Llamasoft
Sjanger: Arkade
Type: Universell Pris: 14 kr
Filstørrelse: 8,9 MB

Det har vært mye om Peter Molyneux i det siste, men selv setter jeg mer pris på en annen britisk utviklerlegende, minst like sær og omdiskutert som vår alles favorittlystløgner. Jeg snakker her om gærne og geniale Jeff Minter. Han har vært del av den britiske spillbransjen siden Spectrum-dagene, og har tidligere gitt oss gromspill som Tempest 2000 og Space Giraffe.

Deflex.

Minter er et blomsterbarn av den gamle skolen, som bor på gård og lager dødssære, psykedeliske dataspill med inspirasjon fra ulovlige kjemikalier og åttitallets arkadespill. Resultatene er svært spillbare, overraskende nok, og Minters selskap Llamasoft har stått for en rekke kvalitetslanseringer til forskjellige plattformer opp gjennom årene.

Deflex er, som de forrige iOS-spillene til Llamasoft, en nylansering av et spill Minter laget i sin ungdomstid. Selskapet har utgitt to iOS-spill så langt, Minotron: 2112 og Minotaur Rescue, som begge er å anbefale for de som setter pris på britens unike uttrykk. Særlig det første likte jeg veldig godt. Hvordan originalversjonen av Deflex så ut kan du se på bloggen hans, interessant lesning – også i edru tilstand.

Spillet tar utgangspunkt i en lysball, som du styrer ved å plassere skrå «deflektorer». Målet er å fjerne alle objektene på et brett med denne ballen. En deflektor skifter retning om den blir truffet, et lite taktisk element som blir stadig viktigere etter hvert som en kommer seg videre. Spillet går i et bedagelig tempo, men det er en tidsfrist inne i bildet, for ballen går tom for lyspartikler etter hvert som tiden går.

Deflex.

Se for deg et Atari 2600-spill kjørt gjennom en ekkomaskin, så har du grafikkstilen i et nøtteskall. Alt på skjermen legger spor igjen etter seg, og blandes til en psykedelisk pikselsaus som er få forunt å holde oversikt over. Så har du lydeffektene, som kan sammenlignes med en katt som tråkker vilt rundt på et flygel. Ikke at jeg har noe å utsette på det – alt dette er en viktig del av opplevelsen i Minters spill.

Om du treffer mange objekter på en gang får du en «Hubbard». Det er ingen andre enn L. Ron det er snakk om, grunnleggeren av scientologi-bevegelsen. Fjeset hans får du stifte intimt kjennskap til når du gjør det bra i Deflex. Igjen er det snakk om en greie som Minter liker. Space Giraffe hadde for eksempel et brett som het «The Eyes of Allard», der bakgrunnsbildet var ansiktet til Xbox-profeten J Allard.

Det er i alt 52 brett i Deflex – og ett i uka er vel det meste jeg orker. Opplevelsen er merkelig intens for et spill som går så sakte. Det er så mange visuelle inntrykk å ta inn og så mye galskap som foregår på skjermen, at jeg nesten sitter utslitt tilbake når jeg er ferdig. Av og til føles det som om spillet har kommet fra ytre verdensrom. Jeg, som den usle jordboeren jeg er, klarer ikke å forstå alt som foregår i Minters spill. Derfor setter jeg desto mer pris på dem.

8/10

1: Side 1
2: Side 2

Siste fra forsiden