Feature

Vi har testet Android-konsollen Ouya

Kan nykommeren finne sin egen nisje i konsollmarkedet?

1: Side 1
2: Side 2

Mens fokuset er på Sony og Microsofts kommende spillkonsoller er det tusener av mennesker som i disse tider får en Ouya levert på døren. Den kommer ikke i salg før mot slutten av juni, men de som støttet utviklingen på folkefinansieringstjenesten Kickstarter får tjuvstarte allerede nå.

Ouya er en «billig»-konsoll. Den koster 99 dollar i Amerika, og skal i følge nettsiden være en «annerledes» spillkonsoll. Veiledende pris i Norge vet vi ikke enda ettersom konsollen ikke er lansert her, men det er ikke unaturlig å se for seg at den kan gå over disk for en tusenlapp. Utviklingen startet som et Kickstarter-prosjekt hvor de raket inn over åtte og en halv million dollar. Konsollprodusenten hevder at de vil gjøre det enklere for utviklere å gi ut spillene sine på denne konsollen, blant annet ved å unngå dyre utviklerverktøy, lisenser og andre avgifter. Samtidig hevder de at konsollen skal være svært forbrukervennlig. Vi fikk kloa i Kickstarter-utgaven av Ouya, og har prøvekjørt den for å finne ut av om den lever opp til forventningene.

Les også: Intervu med Ouya-grunnleggeren

En liten pakke fra Hong Kong

Med DHL Express fant pakken veien fra Hong Kong via Leipzig til min stue i Bergen. Julie Uhrman, grunnleggeren av Ouya, uttalte under Nordic Game at konsollens deler lages av tre ulike produsenter som holder til på hver sin side av Kina. Delene settes sammen i Kina og sendes ut til forbrukerne via Hong Kong.

Inni pakken lå en lapp fra utviklerne med meldingen «Thank you for believing». Jeg hadde vel ikke bestemt meg på dette tidspunktet om hvorvidt jeg hadde trua eller ikke, men under denne glimtet det av aluminum. Der lå nemlig både konsollen og en håndkontroller.

Det første man tenker når man ser innholdet i pakken er enten «Den kontrolleren var svær» eller «Er konsollen virkelig så liten?» I dette tilfellet godtas begge svarene.

Liten boks med stort hjerte

Den lille konsollen passer fint i håndflata. Den veier ganske lite og føles ganske solid, så i motsetning til andre konsoller vil den være enkel å ta med seg til venner og kjente. Boksen er laget av aluminium og plastikk og navnet er risset inn med store bokstaver på forsiden.

På toppen av konsollen er det en stor knapp som skrur maskinen av og på. Det er også fire små skruer som holder dingsen sammen, disse kan åpnes med en liten unbrakonøkkel. I garantiskrivet spesifiseres det at du kan trygt åpne konsollen, og også «roote» programvaren – det vil si endre på grunnoperativsystemet – uten at dette påvirker garantien. På innsiden finner du en 1.7 GHz Quad-core Nvidia Tegra 3 (T33) SoC-prosessor, 1GB RAM, og 8GB internt flash-minne.

Les også
Uncharted 3 får gratis flerspiller

På baksiden har vi øverst en inngang for strømkabelen. Dernest følger en micro USB-utgang, en ethernet-utgang, en vanlig USB 2.0-utgang og en HDMI-utgang, samt trådløse tilkoblingsmuligheter via WiFi og Bluetooth. Gjennom USB-utgangene skal man kunne koble til det man ønsker av tilbehør så lenge det er lagt inn støtte for dette i spillene. De kan også brukes til å utvide lagringsplassen med eksterne harddisker eller minnepinner.

En stor håndkontroller

Håndkontrollen er litt stor, uten å være nevneverdig spesielt tung. De to analoge stikkene kjennes gode ut mot tomlene, men D-Paden virker treg og lite responsiv. De fire knappene som sier «O», «U», «Y», og «A» kjennes litt billige, men plasseringen er fin. Nede på midten er det en på-knapp som skrur på kontrolleren, men ikke konsollen.

Øverst på fremsiden er fire små indikator-lys, og det svarte, blanke området under disse er en touch-flate. Ved å stryke fingeren over dette kan du eksempelvis kontrollere en musepeker. Navnet «OUYA» er også her risset inn i aluminiumet. Kontrolleren kobler seg trådløst til konsollen med Bluetooth-teknologi.

På baksiden finner du to bumper-knapper og to trigger-knapper. Bumperne kjennes gode ut, men triggerne er litt treige. På min kontroller henger den venstre triggeren litt igjen etter at jeg har trykket på den.

Sammenliknet med håndkontrollerne til PlayStation 3 og Xbox 360 er Ouya-kontrolleren størst. Den føles litt «klumpete» i hendene, og de nedre delene stikker litt inn i håndflatene når jeg holder den. Dette gjør at jeg må holde den litt fra siden som er litt uvant og ikke helt optimalt.

Ouya-kontrolleren bruker to vanlige AA-batterier. For å få disse inn må man ta av aluminiumsplatene. Dette var en enkel prosess, men jeg opplevde et stort problem med dette designet. Ved flere anledninger ble OUYA-knappene sittende fast under aluminiumsplatene mens jeg spilte. Det er svært uheldig.

Ouya-pakken inneholdt en standard strømforsyning med et europeisk adapterhode. Nederst i pakken lå også to Duracell-batterier til kontrolleren, og en svært kort HDMI-kabel. Med mindre du ønsker å ha Ouyaen din stående under eller bak fjernsynsapparatet må du trolig investere i en lenger kabel. Det fulgte også med en mini-guide til konsollen med informasjon om garantien, og en kort 4-skritts veiledning som beskriver hvordan du skal installerer konsollen.

Les mer om brukeropplevelsen av konsollen på neste side.

1: Side 1
2: Side 2

Siste fra forsiden