Feature

Vi kårer den beste digitale spillbutikken

Grundig test av 19 butikker som selger nedlastbare spill.

1: Side 1
2: Side 2
3: Side 3
4: Side 4
5: Side 5
CDON.

CDON.no

Pris

CDON.no havner på jumboplass i vår pristest. Prisene på de tilgjengelige spillene ligger hele 28% over gjennomsnittet. På de individuelle spillene er de nesten alltid det dyreste alternativet – enten alene eller sammen med andre – og det mest absurde eksempelet må være Crusader Kings II som kostet absurde 549 kroner på butikken. Flere aktører hadde spillet til halvparten av denne prisen, og kjøper du spillet fysisk fra samme butikk får du samlerutgaven for 200 kroner mindre. Faktisk er alle de nedlastbare spillene CDON.no hadde i denne testen billigere om du kjøper dem fysisk enn digitalt, om man ser bort fra fraktkostnader.

Utvalg

Heller ikke her havner CDON.no i toppsjiktet. Mens den «gammeldagse» postordrebutikken har hele 15 av de 16 spillene i testen – de manglet kun indiespillet Resonance – har nedlastingstjenesten deres kun åtte av spillene. Likevel skal det sies at butikken har et rimelig solid utvalg toppspill og mange mindre kjente titler også. Totalt er det nesten 1300 spill i sortimentet, og det inkluderer mange skandinaviske barnespill du ikke vil finne på internasjonale portaler samt mer obskure titler du neppe har hørt om. Indiespill er det dårligere stilt med, spill uten utgiverpartnere virker ikke å være et satsningsområde for CDON.no.

Brukervennlighet

Nedlastingstjenesten deler nettside og grensesnitt med den ordinære spillbutikken, og bruker Zstorm-systemet for det tekniske. Du handler nedlastbare spill på vanlig måte, og etter at varen er betalt får du opp et bekreftelsesvindu med lenke til nedlasting. Dette foregår ved hjelp av en mini-downloader som laster ned og installerer spillet. Nedlasting og oppakking av installasjonsfilene i en og samme håndtering. Gjenstående tid, hastighet, prosentandel vises tydelig. Du kan velge å beholde installasjonsfilene på disken, for senere bruk. Om spillet har seriellkode kan du finne denne i dine personlige sider på CDON.no. Butikken selger også noen spill som rene Steam-koder, og det opplyses da om dette. Spilling foregår uavhengig av klienten og generelt uten krav om nett, men DRM-systemene kan variere.

DLGamer.

DLgamer.com

Pris

DLgamer.com er, i likhet med Gamesrocket, en aktør som fokuserer mye på spillkoder som aktiveres via Steam og andre plattformer. Prisnivået deres var cirka 20% lavere enn gjennomsnittsprisen, altså et lite hakk dyrere enn Gamesrocket. Den eneste ordinære distribusjonsportalen som kan konkurrere med dem er britiske Gamesplanet. Det virker med andre ord som man kan spare mye penger på å handle her.

Utvalg

I vår test hadde DLgamer.com 13 av de 16 spillene, og utover det har de over 700 PC-titler i sortimentet sitt. De har også over 100 Mac-spill, men ingen Linux-spill. I likhet med Gamesrocket har de egne kategorier for spill til Steam og Origin. Utvalget inkluderer rikelig med storspill, samt mange litt mer obskure titler i tillegg. Butikken har dessuten en rimelig god dekning av de største indie-spillene. I motsetning til på Gamesrocket kom vi ikke over noen «utsolgte» titler i DLgamers sortiment.

Les også
Månedens anbefalte Android-spill
Brukervennlighet

Her ryker mye av velviljen pris og utvalg har gitt oss. Selve butikken fremstår som rotete og på mange måter uferdig. Det er vanskelig å få oversikt, spill ligger i feil kategorier, og det blir generelt mye klikking. Feilmeldinger er heller ikke uvanlige. Når man først har fått kjøpt et spill møter man et annet problem, nemlig ventetid. Vi kjøpte to spill fra DLgamer. Det ene var et Steam-spill, og der måtte vi vente i over 12 timer på koden, og fikk den ikke før vi hadde tatt kontakt med kundeservice. I det andre tilfellet måtte vi vente i nesten 20 minutter på en direkte nedlastingslenke. Når du laster ned spill direkte fra DLgamer kan du velge om du vil laste ned via en enkel og velfungerende klient, eller installasjonsfilene direkte. Hastigheten er upåklagelig, og de direkte nedlastbare spillene fungerer fint uten nett.

Elkjøp.

Elkjøp

Pris

Elkjøp er vanligvis en av de billigste aktørene på fysiske spill, men i vår test var det faktisk bare CDON.no som i gjennomsnitt hadde høyere priser på nedlastbare spill. Generelt er likevel ikke prisnivået så dårlig som en kan få inntrykk av; gjennomsnittet ble nemlig presset grundig opp av et par Ubisoft-spill. Elkjøp skal for eksempel ha hele 569 kroner for Assassin's Creed 3, som de kun selger i Deluxe-utgave. Men selv om disse ignoreres er ikke Elkjøp direkte konkurransedyktige på pris, og det er ofte billigere å kjøpe fysisk kopi enn digital kopi fra dem.

Utvalg

Med 11 av testens 16 spill gjør Elkjøp det greit på utvalg. De har akkurat like mange spill som Viagame og Spaceworld, og blir kun slått av internasjonale aktører som Steam og Gamesplanet. Ellers er inntrykket det samme som hos Viagame og Spaceworld: Elkjøp har de fleste storspillene, noen klassikere, mange nisjespill som ulike typer simulatorer, og skuffende få indie-spill. I likhet med Spaceworld skal de få bonus for å tilby en rekke barnespill på norsk. En håndfull Mac-spill finner vi også i sortimentet, men ingen Linux-spill. Totalt er det for øyeblikket rundt 700 titler i Elkjøps sortiment.

Brukervennlighet

Elkjøps nettbutikk bærer preg av å være en generell butikk og ikke en dedikert plattform for digital distribusjon. Søkemotoren jobber mens du skriver, og fungerer godt. Menysystemet er imidlertid mindre intuitivt, og spillkategoriene fungerer som filtre. Hvis du først klikker på actionspill, og så vil over til sportsspill, må du manuelt fjerne valget for actionspill. Det å kikke i de virtuelle butikkhyllene oppleves heller ikke spesielt effektivt. Prosessen for kjøp fungerer imidlertid greit, med de nødvendige detaljene som seriekoder og nedlastingslenker i dine kontosider. I likhet med flere andre norske aktører bruker Elkjøp en enkel klient som laster ned og pakker ut spillet, uten noen ekstrafunksjoner. Spillene du laster ned må aktiveres online, men de fleste kan fint spilles uten nett.

Gamefly.

Gamefly

Pris

Gamefly var tidligere kjent som Direct2Drive, og var faktisk vinneren av forrige test av digitale spillbutikker. Pris var et av områdene Direct2Drive gjorde det godt, og etter eierskiftet fortsetter tjenesten å være billig. Prisene deres ligger ti prosent under gjennomsnittet, og ser vi på de individuelle spillene i testen er Gamefly aldri blant de dyreste. Generelt sett er de langt rimeligere enn for eksempel Steam og GamersGate. Dette er nok i alle fall delvis fordi vi nordmenn får bruke den britiske versjonen av butikken, hvor prisnivået er tilpasset Storbritannia.

Utvalg

Dessverre er det ikke bare positivt at Gameflys europeiske tjeneste er tilpasset Storbritannia. Det betyr nemlig at en hel rekke storspill kun selges til britiske kunder. I vår test var 9 av 16 spill å finne hos Gamespy, og titler som Dishonored, Far Cry 3, Borderlands 2 og XCOM glimrer med sitt fravær. Det er frustrerende, da disse spillene er tilgjengelige. Vi får bare ikke lov til å kjøpe dem. Men utover dette er utvalget relativt bredt, med både storspill og nisjetitler. Det virker imidlertid som indie-dekningen har gått helt i glemmeboken siden Direct2Drive ble overtatt av Gamefly, for her gjør butikken det dårlig. Mac-dekningen er grei, men Linux-spill selges ikke.

Brukervennlighet

Det kan være frustrerende å være norsk Gamefly-kunde. Det er nemlig umulig å vite hvilke spill som selges her til lands uten å gå inn på dem, og sjekke en ofte lang liste over hvilke land det gitte spillet selges i. Ofte er Norge utelatt selv om våre skandinaviske naboer er med. Ellers fungerer både navigasjon og søk knirkefritt, og det samme gjør selve kjøpene. Gamefly bruker en egen klient, som må installeres separat og brukes for å laste ned spillene du kjøper. Merkelig nok måtte denne oppdateres umiddelbart etter at vi lastet den ned. For de fleste PC-eiere vil klienten fremstå som et rimelig unyttig ekstraprogram, men det positive med den er i alle fall at når spillene er installert kan de fritt spilles uten nett eller klient.

GamersGate.

GamersGate

Pris

GamersGate gjør det ikke veldig godt i vår pristest. Prisene deres er rett i underkant av 11% høyere enn gjennomsnittet, og av de internasjonale aktørene vi har tatt med er det kun Steam som er dårligere på pris. De har imidlertid tre norske aktører under seg, og vi gjennomførte som nevnt tidligere ikke noen omfattende test av uPlay, Impulse eller Origin grunnet lavt spillutvalg. GamersGate tvinger nordmenn til å betale i Euro, noe som sannsynligvis forklarer mye av resultatet. Euro-faktoren spiller også inn på prisingen av indie-spill, hvor GamersGate generelt ser ut til å være omtrent på linje med Steam.

Utvalg

Gamersgate har et svært rikt og variert spillutvalg, med over 4000 titler i katalogen sin. Men i vår test var de likevel ikke i toppsjiktet. De hadde 10 av de 16 spillene vi testet med, og manglet blant annet storspill som Dishonored, Need for Speed: Most Wanted og Call of Duty: Black Ops II. Det virker heller ikke som GamersGate opererer med noen form for kvalitetskontroll, så hvis du er interessert i elendige tyske simulatorspill, er dette butikken for deg. Men de har også rikelig med spennende indiespill som ikke finnes på Steam, så den tilsynelatende lave inngangsterskelen for utviklere har også positive følger for oss kunder – det krever bare at vi sjekker før vi kjøper. GamersGate har forøvrig et stadig voksende utvalg Mac-spill, med over 800 titler per dags dato.

Brukervennlighet

Nettstedet har gode søkemuligheter, fin presentasjon av spillene og store mengder sjangere og undersjangere å velge mellom. Spillene du har kjøpt kan arrangeres i en virtuell spillhylle, og her velger du selv hvilke spill som skal vises frem. Seriekoder er også enkelt tilgjengelig via spillsamlingen din. GamersGate har ikke noen klient som må installeres. Du laster først ned et lite program, som starter selve nedlastingen av spillet. Her får du grunnleggende informasjon om hastighet, gjenværende tid og så videre. Installasjonsprosessen starter automatisk, og når du er ferdig kan du velge om installasjonsfilene skal slettes eller om du vil spare dem. Spillene kjøres offline og uavhengig av klienten, og opererer ofte med egne DRM-systemer. De kan være alt fra helt DRM-frie til å kreve nett, og spillsiden opplyser alltid om type DRM. Noen spill selges også som Steam-koder.

Games for Windows Marketplace.

Games for Windows

Pris og utvalg

Forrige gang vi testet digitale distribusjonsportaler var Microsofts «offisielle» PC-spillportal, Games for Windows, testens store taper. De hadde dårligst utvalg, var alt annet enn konkurransedyktige på pris, og benyttet den forhatte Games for Windows Live-klienten. Nå har Microsoft lansert Windows 8 med en innebygd App Store, og Games for Windows er nesten død. Butikken hadde ingen av våre 16 testspill, og har kun fått en liten håndfull spill i løpet av det siste året. Siden butikken ikke hadde noen av testspillene har vi ingen skikkelig data på prisnivået, men et raskt blikk over utvalget på fattige 173 spill viser stor variasjon, fra vanvittige 549 kroner på Batman: Arkham City til langt mer fornuftige 249 kroner på det som ser ut til å være den eneste utgivelsen i 2013 så langt, Ace Combat: Assault Horizon.

Brukervennlighet

Når du trykker kjøper et spill får du beskjed om å logge på en Xbox Live-konto. Deretter må du bekrefte kontoen med en sikkerhetskode, som kan sendes via SMS, e-post eller ved at Microsoft ringer deg. Du kan betale med ordinært kredittkort, Paypal eller Microsoft-poeng. Nedlasting foregår via Games for Windows-klienten. Den fungerer ikke optimalt, og viser blant annet ikke hvor raskt spillet lastes ned. Vi opplevde det imidlertid som en langsom prosess. Faktisk gikk det så langsomt at vi til slutt ga opp nedlastingen av et av testspillene. Installasjonen skjer også gjennom Games for Windows-klienten. I vårt tilfelle krevde spillet mer diskplass enn vi hadde ledig, men vi ble aldri fortalt hvor mye. Klienten er generelt upraktisk, og mangler så elementære ting som muligheten til å søke etter spill på butikken. Nå som Microsoft tilsynelatende har gitt opp hele greia, blir den neppe forbedret heller. Games for Windows er det bare å holde seg unna.

Klikk deg videre for utfyllende test av seks andre butikker »

1: Side 1
2: Side 2
3: Side 3
4: Side 4
5: Side 5

Siste fra forsiden