Anmeldelse

Football Manager 2009

Berusende og livsfarlig

Nok en gang klarer Football Manager å ødelegge alt av liv for fotballfans.

1: First page
2: New page

Kjøp og salg

Overgangsmarkedet er et mekka både for managere med og uten penger. Avhengig av hvor stor database du har valgt, samt ligautvalget, kan du søke gjennom omtrent alt av spillere i hele verden. Her snakker vi stjerner, kupp og supertalenter. Det eneste du må gjøre er å lete, eller sette en talentspeider på jobben. Variasjonen av overgangstyper er svært god og i tråd med virkelighetens marked. I tillegg har man en egen oversikt over rykter, der du faktisk kan bli lenket til spillere du aldri har hørt om som har såpass kvalitet at du kjøper dem. Denne nyheten er svært velkommen. Alle elsker jo overgangsrykter!

Ingenting er så spennende som overgangsrykter.

Alt er ikke fryd og gammen når det gjelder overganger. Klubber kan bli litt vel stresset av korte frister, selv om du byr en sum mange andre allerede har fått akseptert. Da må du bare droppe fristen du har satt, verre er det ikke. Enkelte overganger kan også fryse fullstendig. Jeg solgte Jesus Navas til Real Madrid, alt var i orden – men overgangen ble aldri en realitet. Det skjedde rett og slett ikke noe, og jeg måtte kansellere avtalen.

Du vil også oppleve lag som byr samme sum på samme spiller om og om igjen. Dette er svært irriterende, men kan løses ved å be om urealistisk høye summer – da vil som regel den kunstige intelligensen gi seg. Jeg reagerte også på at den kunstige intelligensen er veldig dårlig på å kvitte seg med overflødige spillere. Da jeg tok over jobben i AC Milan hadde man over 100 spillere, fordelt på A-lag, reservelag og juniorlag. Slikt er det slitsomt å rydde opp i, selv om du tjener noen grunker på det.

Spillerdatabasen har ikke utviklet seg så alt for mye fra i fjor, men jeg synes likevel progresjonen er ganske god. For å ta Norge som et eksempel er spillere som Vegard Forren, Alanzinho og Veigar Páll Gunnarsson virkelig stilt opp i kvalitet. De to sistnevnte har sågar ganske høye prislapper, noe Alanzinhos 50 millioner demonstrerer helt klart. Likevel er det klart at flere spillere burde vært litt nedjustert fra i fjor, på samme måte som at andre burde vært noe bedre.

Statistikken i dette spillet er uansett i ultraklassen, takket være et mylder av frivillige medhjelpere rundt omkring i verden. Det er ikke rart at speidere og managere fra tid til annen bruker Football Manager for å finne spennende spillere, statistikken og evnebeskrivelser er stort sett så gode at man kan snakke om en helt realistisk fotballsimulator. Her kan du finne ut hvor mange kamper Alessandro Del Piero spilte i 1997/1998-sesongen, og hvilket år Francesco Totti debuterte for Roma. Dette er dypt, svært dypt.

Tilbakemeldingene fra assistenten kan være nyttige.

Oversikt

Med så mye innhold er det veldig greit at grensesnittet er særs oversiktelig og enkelt. Det kan også tilpasses ditt bruk, og snarveier gjør navigeringen til en drøm uten like. Videre har man stort sett maktet å holde lastetidene fra i fjor på samme nivå. Det vil si at spillet er raskt, og flyten god.

Enkelte ganger vil du oppleve problemer også her. Disse gjør seg først og fremst gjeldende når man kjører spillet i vindumodus. Her kan man oppleve forsinkelser både når det gjelder skrivingen i spillet, samt musetrykkingen. Dette er ganske så irriterende og ødelegger litt av dynamikken. Fullskjerm er egenlig ikke noe alternativ for meg, spesielt nå som du kan kjøre vindu med widescreen – derfor er disse pirkefeilene merkbare.

Demoen og anmelderkopien min hadde et kritisk problem. Spillere ble skadet til den store gullmedaljen. Så ille var det at det gikk utover motivasjonen for å gjøre jobben. Denne anmeldelsen er imidlertid basert på oppdateringen som kom på lanseringsdatoen (9.0.2), og her er disse problemene så godt som borte. Skader vil det jo alltid være, men du får ikke fire langtidsskader per kamp.

En annen liten feil jeg la merke til var at det er særs vanskelig å få rødt kort i år. Igjen, oppdateringen har fikset en del på dette – men det er faktisk ikke ofte noen av mine spillere får marsjordre. En annen ting: Et år ble Champions League-finalen spilt på en lørdag. Det er vel ikke helt i tråd med UEFAs terminlister?

Kampene kan nytes fra flere vinkler.

For meg er Football Manager først og fremst en opplevelse jeg velger å nyte alene. Det er imidlertid også mulig å dele manageryrket med andre. Du kan spille lokalt, slik at dere sitter sammen og konkurrerer om spillere og poeng. Dette er svært underholdende, men det krever selvsagt mye tid av alle spillere – og det blir noe venting. Man kan også spille over nett, slik at kompisen din som bor i Jokkmokk også kan dele moroa.

Konklusjon

Den aller største nyvinningen i år er uten tvil en kampmotor i 3D, og den holder så absolutt mål. Likevel føler jeg ikke denne biten av spillet er noe mer enn en bonus, men det kan komme av at jeg alltid har foretrukket tekstkommentarer under matchene. Spillet for øvrig er bedre, fyldigere og mer realistisk enn noen sinne. Småfeilene får bare være der, større fotballnytelse er det enkelt og greit ikke mulig å få i spillform.

Dessverre er det slik at Football Manager 2009 er så bra at det sluker deg med hud og hår, du blir avhengig av denne statistikkorgien – i hvert fall når det går bra. Derfor bør du si i fra til sjef, familie og venner før du setter i gang. Hvis ikke risikerer vi at politiet får inn et rekordstort antall bekymringsmeldinger denne vinteren.

1: First page
2: New page

Siste fra forsiden