Anmeldelse

Game Park - GP32

Alle har hørt om Game Boy, men det er ikke bare Nintendo som vet hvordan gode håndkonsoller skal lages. Koreanske Game Park har vært ute med deres GP32 en tid, men først nå har vi fått mulighet til å ta en skikkelig titt på denne spennende maskinen.

Side 1
Side 2

Mange musikkformater
Når det gjelder musikk har du flere valg. Operativsystemet som konsollen kommer levert med inneholder allerede en MP3-spiller. I tillegg kan du laste ned et utall spillere gratis fra nettet, som lar deg høre på alt fra Ogg Vorbis til SID og midi. Det finnes til og med egen trommemaskin slik at du kan hamre løs når du sitter på bussen. Husk bare å bruke hodetelefoner. GP32 har to høyttalere, og kan tilby lyd i 16-bit stereo med 4-kanals miksing. Lydnivået er dessverre litt lavt for en del omgivelser, men når du plugger i hodetelefoner kan du gi gass til øra sier stopp.

GP32s store styrke ligger i muligheten til å emulere eldre systemer. Doom og Doom 2 med modifikasjoner er blant spill som er portet, og de tar seg langt bedre ut enn på GBA. En annet storslagent program er gpSCUMM, som deg spille gamle PC-spill basert på SCUMM-motoren. Eksempler på slike spill er Day of the Tentacle og Monkey Island 1 og 2. Det finnes også andre PC-motorer som lar deg spille en rekke spill, for eksempel R-Type. Bare dette burde holde til svært mange timer med god underholdning, men moroa stopper ikke her. GP32 er også fullt kapabel til å emulere Atari ST, Commodore 64, Game Boy Color, JVM (Java Virtual Machine), M.A.M.E., MSX, NeoGeo Pocket, NES, Sega Master System, GameGear, WonderSwan med flere. SNES fungerer også, til en viss grad. Mange er fortsatt under utvikling, men de aller fleste fungerer svært bra allerede. Alt dette forutsetter selvfølgelig at du eier spillene selv, men det er jo litt mer praktisk å ta med seg en GP32 på reisen enn en NES med TV, ikke sant? Det finnes også svært gode offisielle spill, og mange av disse har demoer som fritt kan lastes ned fra nettet. Prisene er heller ikke avskrekkende, mange ligger på rundt 60 kroner. Et av de mest populære spillene er Pinball Dreams, en strålende konvertering av et spill som opprinnelig ble utgitt til Amiga i 1992.

Spill er selvfølgelig den viktigste årsaken til å kjøpe en GP32, men det finnes mange gode programmer du kan bruke også. Mange av disse aner du ikke at du har bruk for før du har prøvd dem. Filhåndterer, bildefremviser, tegneprogram, kombinert tekstleser og mp3-spiller, ordbok (japansk – engelsk, engelsk - japansk), karaokespiller, kartleser, adressebok og forskjellige operativsystemer (blant annet Wind-Ups som minner om Windows av utseende) er noen få eksempler på hva du kan laste ned helt gratis. Utviklermiljøet vokser for hver dag som går, og det er mye spennende å se frem i mot i månedene som kommer. Av de mer ambisiøse prosjektene er Linux og WinCE i GP32-utgaver, men akkurat her ser dessverre utviklingen ut til å ha stoppet opp.

Ingen GBA-klone
Versjonen uten lys kan importeres til rundt 1500 kroner inkludert moms og frakt, mens en FLU-utgave kan komme på rundt 2000 kroner. En stiv pris i forhold til GBA, men selv om de utseendemessig har mye til felles kan de i bunn og grunn ikke sammenlignes. GP32 kan ikke kjøre GBA-spill, og kan selvsagt ikke kobles til GameCube (men det går rykter om en kommende tilkoblingsmulighet til Sega Dreamcast), de er i så måte egentlig ikke direkte konkurrenter. GP32 er heller ikke noe for de som bare vil ha en helt enkel maskin. Du må regne med litt knoting med filoverføringer og oppsett, men det er ikke uoverkommelig. Det er mange engelske sider og forum på nettet som gir svar på det aller meste du kan støte på av spørsmål og problemer. Skal du kjøpe deg en GP32 kan det være en idé å overbevise en venn eller to også. Til rundt 300 kroner kan du nemlig kjøpe en adapter som lar deg spille trådløst med opp til tre venner. Flere spill støtter denne formen for multiplayer, men foreløpig er GP32 litt for lite utbredt til at det er vanlig å møte på konkurrenter, dessverre. Det kan også være lurt å gå til anskaffelse av en kortleser, da overføring over den medfølgende kabelen kan gå litt langsomt. Det er absolutt ikke nødvendig, men det kan være ganske hendig. Det som derimot er viktig å huske på er at det ikke følger med noe minnekort når du kjøper maskinen, så hvis du skal få noen glede av den må du kjøpe dette separat. Medfølgende utstyr er selve maskinen, en USB-kabel og en bruksanvisning. Strømforsyning kan kjøpes for en billig penge så godt som overalt (spesifikasjoner i bruksanvisning). Nødvendig programvare lastes ned når du har registrert din GP32 på Internett. Noen leverandører legger også ved en CD med diverse programmer og spill, men dette er uansett titler som er fritt tilgjengelige på nettet.

Spesifikasjoner:

Prosessor:

32 bit RISC (ARM920T), justerbar opp til 133MHz (eller mer)

ROM:

512 kB

RAM:

8MB SDRAM

Skjerm:

3.5" tft, 320 x 240 pixler, 65536 farger

Lyd:

16bit stereo, 4 kanals miksing.

Lagringsmedium:

Smart Media Card (SMC)

Knapper:

8-veis joystick, 6 knapper

Strøm:

2xAA-batterier eller 3V strømforsyning

Kontakter:

Hodetelefon, EXT (trådløsmodul ++), strømforsyning og USB

Overføring:

Medfølgende USB-kabel.

Størrelse:

157x71x28mm

Side 1
Side 2

Siste fra forsiden