Gamer.no og det store musemattemysteriet

Vi i Gamer.no har over lengre tid prøvd ut flere forskjellige musematter. Vi har brukt de både i førstepersons-skytespill, strategispill, onlinespill og vanlig bruk. Denne artikkelen er et sammendrag av hvordan vi oppfattet de forskjellige mattene. Husk at alle gamere har egne meninger og erfaringer. Hvilket betyr at noe vi mener er bra, ikke nødvendigvis er noe alle spillere er komfortable med. Valg av musematte er ,sammen med mus, et av de mest undervurderte og personlige kjøp gamere gjør.

Vi håper at denne artikkelen vil gi deg en pekepinn på hva som er forskjellen på mattene som er til salgs i dag. Vi vil også prøve å gi en objektiv indikator på hva som er bra kjøp, og hva som er dårlige kjøp. Vi har delt mattene inn i tre kategorier. Musematter laget av glass og metall har en kategori. I denne kategorien tilhører:

Vi har en kategori vi har definert som myke matter. Dette er matter som har utgangspunkt i den gode, gamle, blå tøymatta man finner på IKEA til en tier. I denne kategorien ligger:

Den siste kategorien er harde plastmatter. Denne kategorien har større variasjon i både utforming og oppbygning enn de andre kategoriene. Det var flest matter i denne kategorien, og her var og den største forskjellen kvalitetsmessig. Matter fra denne kategorien:

GLASS- OG METALLMATTER
I den siste tiden har det blitt mer og mer populært med matter som nødvendigvis ikke er laget av plastikk. Både glass og metall (da stort sett aluminium) har fått inntog som gode musematter for gamere. Vi har sett litt nærmere på et par alternativer.

Icemat 2
Icemat har lenge vært det klare valget blant mange spillere. En tykk, tung glassplate som musen faktisk trives veldig godt på. Icemat 2 kan du lese mere om i vår omtale.

Steelpad 4S
Steelpad 4S er en aluminiumsmatte med ekstrem lav profil. På lik linje med Icemat, er mattene mer støyende enn sine plastikk- og tøykamerater. Steelpad 4S kan du lese mer om i vår omtale.

Revelcell
En direkte utfordrer til Icemat, Revelcell, er så og si helt identisk i utforming, størrelse og ytelse med Icemat 2. Revelcell har dog ingen farge, den er nesten helt gjennomsiktig. En liten grafisk logo nede i hjørnet er det eneste som identifiserer den.

Det skal nevnes at selv om jeg ikke hadde noen problemer med tracking på denne matten med MX510, har jeg fått tilbakemelding om at denne matten rett og slett ikke fungerer med Microsoft Intellimouse Explorer 3.0. Brukere har oppgitt at de har store problemer med å få musen til å registrere bevegelser til tider.

Corepad
En av de største overraskelsene var Corepad. Corepad kan ikke riktig måle seg mot størrelsen til Icemat 2 og Steelpad 4S, men tar igjen på andre områder. Corepad er også utført i glass, men er dekket på overflaten med et annet stoff enn Icemat og Revelcell. Belegget kan sammenlignes med et slags bikubemønster. Om dette gjør presisjonen på matten dårligere eller bedre er uvisst, men det er en sann fryd å fragge med Corepad. Støynivået som ofte sjenerer ved bruk av Icemat og Steelpad 4S er redusert betraktelig, og kan sammenlignes med enhver annen støysvak musematte.

Corepad har som Steelpad 4S en separat gummimatte som skal holde matten stabil på underlaget. Hvis Corepad i neste versjon klarer å øke størrelsen på selve matten og integrere belegget som går til underlaget, skal vi ikke se bort fra at det kan komme en ny storselger. Jeg har ikke merket noe spesiell slitasje, verken på "Mouse Skates" eller Hyperglide ved bruk av Corepad.

Sammendrag og plassering
Mange som har Icemat eller Revelcell har sikkert merket seg skrapelyden under bruk. Hos Corepad er denne lyden fraværende. Steelpad 4S, som vi tidligere har omtalt, har mange av de samme symptomene med tanke på støybruk. Steelpad 4S har til forskjell fra de tre andre mattene en mye lavere profil. 4S er løvtynn og gummien man har mellom matte og underlag er ubetydelig, slik at 4S har en lavere kant for håndleddet enn de andre mattene. Kun Steelpad S&S (hard plastmatte) og Everglide Gaming Mat Optica (myk matte) har like lav profil.

Den store ulempen med glassmatter og metallmatter er riper og fettflekker fra pølsefingre. Får du et lite sandkorn mellom mus og matte, kommer det en skrapelyd som ikke hører hjemme noen steder, og frysningen går langt forbi ryggraden. Gamere som sverger til glass- og metallmatter er som regel lett gjenkjennelige - på ethvert LAN-party sitter de og bytter musføtter for å minke friksjon og støy.

Konkurransen mattene mellom er beinhard, og det er lite som skiller de forskjellige, kvalitetsmessig. En stor del av oss gamere velger ofte matte på grunn av navn eller anbefalinger fra kompiser. Ingen av glass- og metallmattene har umiddelbare svakheter, slik at det å rangere mattene er en hard prosess. Vi velger likevel å påstå at Corepad er den beste av glassmattene. Steelpad 4S på en 2. plass, og Icemat og Revelcell like bak på en delt 3. plass. Merk: Revelcell kan ha problemer med tracking på mus som kun har 400cpi.

MYKE MATTER
Myke matter var de musemattene de fleste av oss først fikk kjennskap til. "Alle" har prøvd en blå tøymatte som vi tidligere har omtalt. Nå er det mange alternativer til nevnte blå tøymatte, og de mest ekstreme er så store de kan nesten brukes som veggtepper.

Q-Pad
Q-Pad kan fås i størrelser fra 28.5cm x 19.5cm opp til 40.5cm x 28.5cm. Vi har testet den største varianten. Kun Fatal1ty pad med sine 44.6cm x 35.4cm er større. Q-Pad er en veldig behagelig musematte å spille med. Profilen er litt høyere enn Steelpad sine matter, men den er laget i gummi. Derfor sliter ikke kanten i like stor grad på håndleddet som andre typer musematter med like høy profil. Q-Pad kan fås med eget trykk. en fordel med denne type store musematter, er at man kan rulle dem sammen og ha dem med på LAN.

Everglide Gaming Mat, Optica
Av de fire vi har testet er det kun Everglide Optica som skiller seg litt ut fysisk. Den har lavere profil og et plastbelegg på overflaten. Det er en meget behagelig matte og har veldig lav friksjon. Den har heller ingen problemer med tracking på MX510, men er litt i minste laget i forhold til de andre.

Everglide Destrukt Pad (DKT)
Everglide Destrukt Pad (DKT) er en musematte som er veldig lik den originale blå tøymatten. Den er dog over dobbelt så stor, og har en anelse finere tekstur på tøyet som musen skal gli på. Det er kun Q-Pad som har en mer behagelig overflate av de myke mattene. Størrelsen på matten er midt mellom "stor" og "altfor stor".

Fatal1ty Pad
Fatal1ty pad er den av de myke mattene som har minst behandling på overflaten, og kan derfor føles litt grovere enn Everglide Destrukt Pad (DKT). Det som både taler for og mot Fatal1ty Pad er størrelsen. Hvis man har en halvmeter skrivebord som kan dedikeres til musematte, og behovet er ekstremt lav sensitivitet, kan Fatal1ty være et veldig godt valg. Vi synes likevel at Fatal1ty Pad er å dra størrelsesbehovet litt langt.

Sammendrag og plassering
Tøymatter benyttes ofte av spillere med lav sensitivitet, slik at størrelsen spiller en stor rolle. Det er likevel ikke til å legge skjul på at en musematte som nesten er en halvmeter i bredden spiser store mengder skrivebord. Dette ble litt vel ekstremt.

Belegget på Q-Pad gjør den litt mer behagelig å spille med enn Everglide Destrukt Pad (DKT). Ingen av mattene hadde problemer med tracking på MX510. Q-Pad stikker derfor av med 1. plassen, Everglide Destrukt Pad (DKT) får 2. plassen, Fatal1ty Pad 3. plass og Optica pga. sine små mål må nøye seg med sisteplass.

HARDE MATTER
De første musemattene i hard plast kunne best sammenlignes med små pizzafat. Etter fUnc 1030 kom på markedet var det et soleklart valg blant mange gamere som vil ha musematte i plast. Vi ser på hvordan fUnc 1030 holder seg mot konkurrentene i dag, og vi ser litt tilbake på de klassiske hardplastmattene.

fUnc 1030
Lenge har fUnc 1030 vært valget blant gamere som vil ha harde plastmatter. Klips for å holde musledningen, og to forskjellige overflater har gjort fUnc til en av de beste mattene de siste årene. Du kan lese vår omtale av fUnc 1030 her.

Razer eXactmat
Razer har nå kommet med sin første musematte, spesielt tilpasset den nye musen, Viper 1000, fra samme firma. Musematten har på lik linje med fUnc 2 forskjellige sider, en merket "control", og en merket "speed". En grov og en fin side. Matten holder en lav profil, og fire solide gummiføtter gjør at den står stødig på skrivebordet også.

Razer eXactmat har et tynt plastlag og en base i aluminium. Dette gjør matten ekstra stiv. Razer har med eXactmat valgt å gå inn på musemattemarkedet. eXactmat er en god matte i veldig lav profil, nesten like lav som Steelpad-mattene. Razer eXactmat er en forseggjort matte som lyser kvalitet, uten å ha noen umiddelbare svakheter.

Allsop Metal Art Mousepad
En av de mindre kjente mattene, noe som nødvendigvis ikke gjør den noe dårligere. Allsop har med Metal Art Mousepad laget en interessant løsning. Undersiden er belagt med gummi som holder hele matten på plass. Overflaten til Metal Art Mousepad har svært lav friksjon, og den føles litt "myk" under spilling. Størrelsen er midt på treet, og som de andre mattene er det ingen merkbare mangler.

Everglide Attack Pad og Everglide Giganta
To klassiske musematter. Disse er i helstøpt plastikk. I motsetning til Scythe Ergo Diver Mousepad er ikke plasten like stiv, noe som gjør at det føles litt bedre under bruk. Begge mattene har en relativt høy profil sammenlignet med de laveste, slik at det kan stresse litt på håndleddet under lengre bruk. Vi har valgt å putte disse to mattene under samme avsnitt da det eneste som skiller de er størrelsen.

Everglide Fuze
Everglide Fuze er veldig lik Attack Pad og Giganta. Det er likevel to merkbare forskjeller på Fuze i forhold til de to andre Everglide-mattene. Fuze er den eneste av disse tre som har en heldekkende bunn for å minke selve mattens bevegelse på underlaget. Fuze har i tillegg en litt annen tekstur på matten, som føles litt mer behagelig under spilling.

Profilen er en ørliten tanke lavere, men ikke nok til at det utgjør den helt store forskjellen. Alle de tre musemattene fra Everglide kan være litt "gammeldags" for noen, og de fleste vil velge litt mer nytenkende løsninger for musematter. Mattene er fortsatt gode matter, men teknologien med ruflete gummi er fra ballmus-tiden, og optiske mus, som vi i hovedsak benytter oss av i dag, er ikke avhengig av slik ruglete overflate i like stor grad.

(Mer om harde matter på neste side)

(HARDE MATTER FORTS.)
Revoltec Lightpad
Denne matten kan sammenlignes med Everglide Fuze i tekstur og føling. Overflaten er behagelig, men den høye profilen gjør at den ikke kan konkurrere med andre matter. Under bruk blir det slitsomt å ha en såpass stor vinkel på håndleddet. Man kan selvfølgelig legge hele hånden på matten, men da minker man arbeidsområdet betraktelig. At den er innlagt med lysdioder som gir en småkul effekt i mørket, gjør den ikke til en bedre matte for gamere. For spesielt interesserte kan Revoltec Lightpad være en spennende finish for en eller annen rar "casemod".

Scythe ErgoDiver Mousepad
Scythe er en minimalistisk plastfjøl. Med sine beskjedne 20cm i bredden gir den ikke store rommet for utskeielser. Teksturen på Scythe er cirka lik Everglide Attack Pad, det vil si god, gammeldags "ruglete" plastikk. Den er kanskje en anelse grovere, men føles mye hardere, da selve matten er mye stivere enn Attack Pad. En litt ubehagelig, "plastikk fantastikk"-musematte som sikkert ikke koster mange kroner å importere.

Steelpad S&S
Steelpad er nå tilbake med en matte som holder tro til tradisjonen fra 3S og 4S, men utført i plastikk og ikke aluminium. Matten har en utrolig lav profil, ikke mer en et par millimeter høy. Til forskjell fra 4S, hvor det er et belegg mellom matten og underlaget, har S&S en myk gummiblanding på undersiden av matten, som holder den bom fast på underlaget.

S&S er stor nok for de fleste, kun merkbart slått av Everglide Destrukt Pad og Fatal1ty i størrelse. Teksturen på S&S er nær den grove siden til fUnc 1030 og Razer eXactmat. Merk og at Steelpad S&S sliter på musføttene dine. På lik linje med gamere som har andre musematter med grov tekstur, kan det være lurt å ha ekstra museføtter i reserve til enhver tid.

Sammendrag og plassering
Dette er kategorien hvor slitasje merkes best. Flere leverandører av musematter legger nå ved forskjellige varianter av "Mouse Skates". Det viser seg at noen av disse er av heller laber kvalitet. Limet er som regel dårligere enn dedikerte "Mouse Skates" og ytelsen kan være under par. Det lønner seg å investere et par kroner ekstra i gode musføtter, som for eksempel omtalte Hyperglide.

Det er flest matter i denne kategorien, men konkurransen blant de beste var ikke vanskelig å avgjøre. Steelpad S&S er den beste matten i kategorien. Den lave profilen gjør spillingen mer behagelig i lengden, og musen har absolutt ingen problemer med tracking på denne matten. I tillegg leveres Steelpad S&S med bæreveske og ekstra sett musføtter, veldig greit å ha for de som reiser rundt og spiller mye aktivt, på LAN og liknende.

Etter Steelpad S&S kommer Razer eXactmat og fUnc 1030 på delt 2. plass. Forskjellen på disse mattene er relativt små, Razer er litt større, men fUnc har klips for å holde muskabelen ute av veien. Begge har to sider, en grov og en fin. På 3. plass kommer Allsop Metal Art Mousepad. Litt overraskende god følelse i Allsop-matten gjør at vi verdsetter den litt ekstra. Resten av mattene er typisk av karakteren "helt greie", bortsett fra Scythe-matten, som vi helst styrer unna.

Noen siste ord
Vi har valgt å ikke sette de tre delvinnerne opp mot hverandre. De tre mattene Corepad, Q-Pad, og Steelpad S&S er alle gode matter, men de er så forskjellig i forhold til hverandre at en sammenligning ikke kan forsvares. Vi oppfordrer deg som vurderer å kjøpe ny musematte til å prøve flere alternativer før du bestemmer deg.

Av mattene vi har testet, er kvaliteten stort sett god med få unntak. Det er et par ting du som kjøper bør forsikre deg om før du går hjem med din nyinnkjøpte musematte. Noen matter, da spesielt i kategorien hardplast, kan det være såpass bøy i at den ikke står stødig på bordet. En av Everglide-mattene vi mottok hadde dette problemet.

Til slutt vil jeg bare si at det å rangere musematter mot hverandre, inneholder visse subjektive elementer. Jeg kjenner ikke til noen "vitenskaplige" måter å måle hvordan en mus oppfører seg på musematten, slik at følelsen jeg har som bruker av den eller den andre matten, vil kunne være forskjellig fra hvordan du oppfatter samme kombinasjon av mus og matte.

Med dette sagt, er rangeringen likevel gjort så objektiv som mulig, slik at testen gir deg en god pekepinn på hva som er gode valg og dårlige valg, med tanke på musematter.

Kommentarer (80)

Forsiden akkurat nå

Til toppen