Grand Theft Auto: San Andreas

Året er 1992, og den amerikanske delstaten San Andreas er i ferd med å eksplodere i en orgie av vold, kaos og anarki. Du er naturligvis i sentrum for det hele.

Forventningene til Grand Theft Auto: San Andreas har vært skyhøye, og som du sikkert allerede har fått med deg, blir de fleste av dem innfridd. Dette er ganske enkelt et av tidenes største spill, og en kunne skrive side opp og side ned om det uten å engang få med seg halvparten av detaljene. Utgangspunktet er imidlertid det samme som det alltid har vært i GTA-serien, og burde være kjent for de fleste. Kort sagt får du en pakke stort sett bestående av bilkjøring og skyte-action, hvor handlingen foregår i dynamiske, åpne miljøer og hvor karakteren du spiller er nesten like slem som Hitler.

Møt Carl Johnson
Vel, hvor slem Carl Johnson egentlig skal være bestemmer du selv, men det viser seg raskt at han ikke har særlig store moralske skrupler. Egentlig hadde han tenkt å leve et liv i stillhet etter å ha pensjonert seg fra gjenglivet i Los Santos. Etter noen år i Liberty City får han imidlertid beskjed om at moren hans er drept, og når han kommer tilbake for å ta et siste farvel tar det ikke lang tid før fortiden innhenter ham. På veien fra flyplassen blir han av de korrupte politimennene Tenpenny (fabelaktig spilt av Samuel L. Jackson) og Polanski, som gjør det klart at han er deres. Om han ikke gjør som de vil, har de "beviser" som vil sikre ham livstid i fengsel. Dessverre for den nå lovlydige CJ, har de ganske blodige planer for fremtiden hans.

Når Tenpenny og Polanski har sagt sitt, får CJ etter hvert møte det som er igjen av familien hans. Familiebedriften (altså gjengen) er kun en skygge av sitt tidligere selv, og i tillegg sliter CJ med å bli akseptert av broren, som ikke synes noe om at CJ stakk av noen år tidligere. Allerede her legger du merke til en av de største forbedringene GTA: San Andreas har å by på, nemlig karakterene. Som vanlig er de fulle av klisjeer, men denne gangen er de langt mer troverdige og interessante enn tidligere, og du får faktisk et rimelig nært forhold til dem. Dette oppnår Rockstar ved hjelp av profesjonelle skuespillere, massevis av dialog (også utenom filmsekvensene) og troverdige animasjoner som bringer karaktermodellene til live. Historien er også langt bedre og mer involverende enn tidligere.

Velkommen til San Andreas
De tidligere GTA-spillene i 3D har foregått i hver sin by. San Andreas foregår i en hel delstat, med tre storbyer og vidstrakte landområder mellom dem. Skalaen er rett og slett enorm, og spillområdet er så stort at du vil trenge måneder på å bli kjent med det. De tre byene er inspirert av ekte amerikanske byer; Los Santos er Los Angeles, San Fierro er San Francisco og Las Venturas er Las Vegas. Hver av byene har sine egne særpreg (San Fierro har bakker og trikker, mens Las Venturas er full av vulgære kasinoer), og de er også temmelig store. Landområdene rundt byene inneholder flere småbyer, en drøss severdigheter og milevis med veier. Omgivelsene er varierte, og det samme er gameplayet.

I begynnelsen av hovedhistorien driver du gjengvirksomhet i Los Santos. Her introduseres et helt nytt strategisk element til serien; hver del av byen kontrolleres av en gjeng, og ved å gå til angrep på gjengmedlemmene som forsvarer bydelen kan gjengen din overta den. Jo mer du ekspanderer, jo mer penger får du, og jo tryggere er omgivelsene dine. De andre gjengene akter naturligvis ikke å sitte å se på at du tar over hele byen, og vil stadig angripe områdene dine. Samtidig som dette foregår drives historien fremover ved at du utfører oppdrag for ulike personer.

Gøy på landet?
Etter hvert forflyttes handlingen ut i landområdene rundt byen, hvor du vil komme i kontakt med en rekke nye personer. Denne delen av spillet arter seg helt annerledes enn begynnelsen av spillet, og for så vidt også helt ulikt noe tidligere GTA-spill, med tanke på at dette er første gang i seriens historie at handlingen tas fra byen til landsbygda. Når du så kommer til San Fierro, blir gameplayet langt mer tradisjonelt, med flere ulike fraksjoner som du kan hjelpe samtidig og mer klassiske GTA-oppdrag. Naturligvis må du etter hvert videre, og jo lenger inn i spillet du kommer, jo klarere ser du hvor omfattende og variert GTA: San Andreas er.

Seriens største styrke har alltid vært at det er mye å gjøre utenom selve oppdragene, og i San Andreas har du enda flere muligheter enn tidligere. Selvfølgelig kan du fortsatt kjøre taxi, bli frilanspoliti og leke helt i en ambulanse eller brannbil for å skaffe deg litt ekstra penger, men her får du også mulighet til å kjøre buss, frakte mer eller mindre ulovlige varer med trailer og drive hallikvirksomhet på siden. Dessuten kan du delta i forskjellige typer billøp, lowrider-konkurranser, eller prøve deg på litt gambling eller biljardspilling i Las Venturas. Du kan også bryte deg inn i forskjellige bygninger om natten og loppe de sovende eierne for alt av verdi. I tillegg er det tonnevis av steder hvor omgivelsene er lagt opp slik at du kan gjøre stunts med kjøretøyet ditt, og det er også flere ulike typer samleobjekter rundt om på landskapet.

Rollespill og shopping
San Andreas inneholder også enkelte rollespillelementer. Du må sørge for at hovedpersonen har mat i magen, for hvis ikke blir han svak og dårlig til å løpe. Men pass på hva han spiser, med mindre du vil han skal ese ut som en amerikaner oppfostret hos McDonalds. Styrke og uutholdenhet kan du trene i treningsstudio (hvor du også kan lære nye kampbevegelser), og ting som bilkjøring, sykling, svømming og håndtering av ulike våpentyper forbedres etter hvert som du spiller. Øvelse gjør mester i San Andreas. Denne delen av gameplayet er implementert slik at det legger til en viss dybde, uten å egentlig ta overhånd, og det er naturligvis ikke slik at det er umulig å kjøre uten kjøretrening. Du blir rett og slett bare bedre etter hvert.

Et annet nytt element er shopping. Rundt om i San Andreas finner du en rekke butikker, som selger alt fra tøy til matvarer. I tillegg kan du sende CJ innom frisører og tatoveringssalonger. Du behøver naturligvis ikke bry deg med utseendet til CJ, men om du faktisk gjør det har du massevis av muligheter til å skreddersy det slik du ønsker. Det gjelder forøvrig også bilene, som du kan forbedre eller kjøpe ekstradeler til. Med tanke på at biler i GTA-verdenen har et relativt kort liv virker det kanskje litt meningsløst å bruke penger på å installere lydanlegg og hydraulikk eller en fet lakkeringsjobb, men som vanlig får du tilgang til garasjer hvor du kan lagre de bilene du har et spesielt forhold til.

Romantikk i GTA?
Andre nyheter er muligheten til å finne seg en kjæreste og ta henne med ut på byen, et rytmisk dansespill, et begrenset men relativt underholdende tospillermodus og massevis av nye kjøretøy. Disse inkluderer en rekke tråsykler (som er skikkelig morsomme å bruke), traktorer som du kan taue andre biler med, fungerende bulldosere og gaffeltrucker, samt en drøss nye fly, båter, motorsykler og biler. Omgivelsene føles mye mer levende enn tidligere, blant annet fordi folk nå stopper og prater med hverandre og at politiet nå også reagerer på andres lovbrudd (slik at du ofte får oppleve ville politijakter uten å ta del i dem selv). GTA: San Andreas er ganske enkelt fullstappet av ting du kan oppleve, og du vil antakeligvis ikke behøve å kjøpe flere spill denne vinteren om du punger ut for dette.

Det er ikke til å komme bort i fra at spillet har noen problemer. Siktesystemet er forbedret siden sist, og ved å trykke L1 vil siktet automatisk låse seg på den nærmeste og farligste fienden. Det er i alle fall planen; dessverre fungerer det ikke alltid slik i praksis. Dette er ikke et alvorlig problem, men veldig irriterende de gangene det roter situasjonen til for deg. Vanskelighetsgraden er vanligvis rimelig jevn og grei, men noen ganger kommer du over fryktelig vanskelige oppdrag som krever mange frustrerende forsøk før du til slutt overvinner dem. Dette er spesielt irriterende om oppdragene involverer lang reisetid.

Spilleglede i bøtter og spann
Heldigvis tar det ikke lang tid før du helt glemmer hvorfor det ligger hårtuster ved siden av stolen og hvorfor du har så vondt i hodet. Det klassiske GTA-gameplayet er fortsatt like flott som før, og de nye elementene gjør spillet mer omfattende og variert, uten å ta overhånd på noen som helst måte. Det er en klisjé, men hvis du likte GTA 3 og Vice City, kommer du til å elske San Andreas. Alt det du likte i de to tidligere GTA-spillene er her, og det får følge av mye, mye mer. Det forbedrede siktesystemet og det faktum at du nå kan svømme gjør at store deler av frustrasjonen fra tidligere spill faller bort, og rollespillelementene, snikingen, datingen, dansingen og alt det andre gjør at San Andreas har mye mer dybde enn tidligere spill i serien, uten å komplisere gameplayet.

Naturligvis er GTA: San Andreas ekstremt umoralsk. Det er egentlig ikke noe vits å dvele med dette; vi vet alle hvordan de tidligere spillene i serien arter seg, og Rockstar har ikke gjort dette spillet snillere. Stort sett er det slik at CJs handlinger kun går utover slemminger, men det er enkelte klare unntak hvor uskyldige får lide. Dessuten kan du selvfølgelig fortsatt gå amok i bygatene om du ønsker det, og i og med at politiet nå er enda farligere enn før, er det fortsatt veldig underholdende å se hvor mye kaos du kan skape før lovens lange arm til slutt får has på deg. Dette er rett og slett ikke et spill for sarte sjeler eller barn, og foreldre bør ikke nøle med å konfiskere det om de finner det hos tiåringen sin.

Imponerende presentasjon
Grafikken kommer med enkelte forbedringer siden sist, slik som busker og gress og bedre væreffekter. Ved siden av storspill til andre plattformer ser GTA: San Andreas litt primitivt ut, men med tanke på at all grafikken produseres av en relativt begrenset PlayStation 2 er det umulig å ikke la seg imponere, spesielt når en tenker på at du kan kjøre fra den ene enden av det gigantiske kartet til den andre uten noen form for innlastingspause. Animasjonene er som nevnt ypperlige, og Rockstar North har klart mesterstykket å skape en spillverden som ser ekte ut. Dette gjøres enda mer imponerende av det faktum at San Andreas er så utrolig stort og variert, og at hvert sted føles unikt. Av negative ting kan vi nevne at bildeoppdateringshastigheten ikke er perfekt, og at ting av og til ser veldig udetaljerte ut helt til du kommer svært nær dem.

Når det gjelder lydsiden er det naturligvis radiostasjonene som stjeler all oppmerksomheten. Spillet er fullstendig stappet med lisensiert musikk og sinnssyke radioverter. Låtlisten dekker alt fra syttitallsrock og country til rap og house. Det føles likevel som om spillet mangler noen litt "mainstream" poplåter, og alle er nok ikke like komfortable med musikkutvalget. Når det gjelder DJ-ene, innringerne og alle de andre skrudde personlighetene som slipper til på lufta i San Andreas, kommer spillet med den samme satiriske og samfunnskritiske humoren som tidligere, og harselerer med alt fra overvektige amerikanere til overbeskyttende mødre. Skuespillerne har dessuten gjort en fabelaktig og profesjonell jobb, både på og utenfor radioen. Når det gjelder selve lydeffektene, er disse jevnt over helt greie, med noen flotte unntak (slik som den realistiske lyden av tråsykler).

Konklusjon
Det grunnleggende gameplayet i GTA: San Andreas er minst like gøy som tidligere, og takket være et forbedret (om ikke 100% velfungerende) kampsystem og en hovedperson som kan svømme, går gameplayet enda glattere enn tidligere. I tillegg inneholder San Andreas en hel haug nye elementer som bygger på det tradisjonelle gameplayet uten å ta bort fokus fra det vi har blitt så glad i fra tidligere GTA-spill. Dette er også et av årets mest omfattende spill, og et spill som vil fengsle deg lenger enn de fleste. Det er ikke helt perfekt, men det er det beste GTA-spillet så langt, og per definisjon blir det derfor et av de beste spillene noensinne. Løp og kjøp (med mindre du allerede har gjort det).

Kommentarer (25)

Forsiden akkurat nå

Til toppen