Harvest Moon: Friends of Mineral Town

Det er mange rare ideer som har blitt foreviget i form av bits og bytes med mer eller mindre hell. Eli Hagens tur ned den godt kamuflerte trappa på Slottsplassen, en stakkars gutts avisrute og vindusvasking er bare noen eksempler. Harvest Moon: Friends of Mineral Town er noe så originalt som et bonderollespill. Mange vil nok rynke på nesa og se det som en selvfølge at et slikt spill må være grusomt kjedelig. Vel, det er omtrent så feil som det er mulig å ta.

Arver bondegård
Som liten pjokk tilbrakte du en sommer på bondegården til en gammel mann. Det er som kjent gøy på landet, og det var med tungt hjerte du dro derfra når sommer led mot høst. Når den gamle mannen sluttet å svare på dine brev ble du urolig, og dro til gården for å se hvordan det stod til. Det viser seg at mannen er død (uflaks), men at du har arvet gården hans (flaks). Den kan imidlertid ikke sies å være i førsteklasses stand, så du får nok å henge fingrene i. Åkeren må gjøres klar og frø må kjøpes inn før du kan så. Planter må vannes, dyr stelles og innkjøp gjøres, samtidig som du må finne tid til å knytte bånd med småbyen Mineral Towns befolkning. Trykker du på de rette knappene, kan det til og med tenkes at du finner ei søt jente å stifte familie med.

Redskaper har en vesentlig rolle i Harvest Moon. Nær sagt alt du gjør av arbeid er avhengig av at du har ett eller flere verktøy. De fleste verktøyene kan oppgraderes i flere nivåer, ut fra hvor mye du har brukt dem. Slike oppgraderinger er det den lokale smeden som står for, og i tillegg til penger kreves det også at du finner passende mineraler for oppgraderingen. Disse finner du i en av spillets to gruver. Oppgraderte verktøy er mer effektive enn de vanlige. De kan for eksempel påvirker et større område om gangen, eller spare deg for energi ved at gjøremål går raskere og enklere. En god øks vil for eksempel kreve færre slag for å fjerne en stubbe enn en svakere.

Valgfritt satsningsområde
Steller du godt med avlingen vil den spire og gro, og omsider kommer tiden da det er tid for å høste. Hva du velger å gjøre med alt gården din produserer er opp til deg. Det kan gis bort som gaver, brukes til matlaging og produksjon av dyrefôr, eller selges. Alt dette er viktig, og du må selv velge hvordan du skal prioritere. Til å begynne med vil du kun ha råd til å satse på åkeren, men når pengene begynner å rulle inn kan du vurdere å utvide til husdyrhold. Kyllinger, kyr og sauer kan bli gode inntektsilder for gården. Om vinteren kreves det foring, men ellers på året klarer de seg selv med det de finner utendørs.

Lykkelige dyr gir best egg, ull og melk, så det er viktig å behandle dyrene godt. Dette gjøres ved å snakke med dem og fore dem daglig, og sørge for at de har det tørt og godt. Er du ikke flink nok kan de bli misfornøyde og syke, og til og med dø. Du vil selvsagt ikke at det skal gå rykter på byen om at du ikke tar godt vare på dyrene dine, så det gjelder å stå på. Alle husdyr er dyre i innkjøp, men når du først har kjøpt et individ kan du bruke dette i avl. Da dette er et hyggelig spill for liten og stor, ordnes befruktningen ved hjelp av en mirakelmedisin som sprutes over dyret.

Utvid gården
Når lommeboka tillater det kan du ta deg en tur til den lokale snekkeren, som mer enn gjerne hjelper deg med å bygge på gården. For eksempel er det mulig å utvide huset og fjøset på denne måten. Til dette kreves det også tømmer, som du selv må skaffe til veie eller kjøpe. Når hverdagen blir for hektisk er det godt med litt hjelp. Om du har gjort deg fortjent til deres vennskap er det en håndfull ”Sprites”, noen små skikkelser, som gjerne hjelper deg med dine daglige gjøremål. Til å begynne med er de rett og slett fullstendig ubrukelige, og kan ikke stoles på for fem flate øre, men ved hjelp av minispill kan du lære dem til å bli bedre til å vanne, høste og stelle dyr.

Tiden i Harvest Moon går relativt fort. 5 virkelige sekunder tilsvarer 10 minutter i spillet. Når du er innendørs står imidlertid tiden stille, slik at du har tid til å gjøre deg ferdig med melking, foring, innkjøp eller hva det måtte være. Når du jobber i åkeren går derimot tiden fort. Dagenes lengde påvirkes derfor i stor grad av hva du faktisk gjør. Den lille bondespiren står opp klokken 06:00 hver dag, og klokken 20:00 ringer alarmen som signaliserer at det er på tide å komme seg i seng. Kommer du deg ikke i seng i tide kan det hende du forsover deg dagen derpå. Året er delt opp i fire årstider, men ikke i måneder, slik at for eksempel våren varer i 30 dager. Når du kan spille i mangfoldige år gir dette mulighet for så godt som uendelig med underholdning.

Selv om det er mer enn nok å henge fingrene i på gården, krever også det sosiale en god del tid. Ved å snakke med folk og gi dem gaver de liker (alle har forskjellig smak), kan du oppnå at forskjellige hendelser inntreffer. Det finnes en rekke jenter som er tilgjengelige i byen, men du er ikke den eneste som er interessert i en livsledsager, så det gjelder å spille kortene riktig, og ikke minst fort. Å overraske med en fin gave på bursdagen er for eksempel aldri feil. På faste dager i året holdes det ulike festivaler. Disse spenner fra saueutstilling og kyllingkamp til kokkekonkurranser og nyttårsfeiring. I mange av disse kan du selv delta aktivt i et eller annet minispill, slik som for eksempel hesteløp.

Konklusjon
Finnes det noen gyldig grunn for ikke å kjøpe Harvest Moon: Friends of Mineral Town? Tja, det måtte i så fall være om du er helt avhengig av blod og gørr for å bli tilfredsstilt, eller at du rett og slett synes det er litt småflaut å bruke ukevis av din tid på en søt og uskyldig bondesimulator. Spillet er meget avhengighetsskapende, og slett ikke enkelt å legge fra seg. I tillegg har det svært god holdbarhet. Valuta for pengene med andre ord. Grafikk og lyd er det ikke stort å utsette på. Alt virker forseggjort, lett og lekent, uten å briljerere. Straks kommer Harvest Moon: A Wonderful Life ut til GameCube, da vil du få muligheten til å koble spillene sammen og låse opp nye hendelser i begge versjoner. Spillet har ingen form for multiplayer, men det kommer du rett og slett ikke til å få tid til å savne.

Kommentarer (7)

Forsiden akkurat nå

Til toppen