Anmeldelse

Hearts of Iron 2

Paradox Interactive kan det med dype og omfattende strategispill, det har det aldri hersket tvil om. Derfor knyttes det store forventninger til Hearts of Iron 2, som lover å formidle andre verdenskrigs velkjente og samtidig intrikate vesen på din PC.

Side 1
Side 2
Side 3

Bor det en liten Hitler, Roosevelt eller Churchill i deg? Da er Hearts of Iron 2 midt i blinken! Spillet tester dine politiske, strategiske, taktiske, militære, diplomatiske og økonomiske evner til det fulle. Det å være hjernen bak en nasjons skjebne i årene 1936 til 1948 er ingen enkel oppgave, noe Hearts of Iron 2 demonstrerer på en fortreffelig måte. La det være sagt med en gang, her må du sette av mye tid og smøre deg med tålmodighet! Gjør du det, vil premien du etter hvert kan heve stolt over hodet være et spill som fremstår som en nær feilfri diamant.

Enormt
Vi snakker altså om et spill som tar for seg andre verdenskrig og denne konfliktens mange fasetter. Alle dine avgjørelser, og de blir etter hvert mange, vil påvirke deg og den verdenen du befinner deg i. Kombinasjonen av fremgangsmåter og problemløsninger er så ufattelig mange at jeg heller burde ha skrevet en bok om spillet, fremfor denne omtalen. Nå har heldigvis Paradox allerede gjort dette, i form av en tettpakket manual på drøye 100 sider. Ta denne flittig i bruk, og ditt valgte land vil gå en fremgangsrik tid i møte.

Utvikleren sier selv at man vil nå en større brukermasse med Hearts of Iron 2 enn de maktet med spill nummer èn. I tillegg til manualen er den gode læringssekvensen et tegn på nettopp dette. Denne er spesielt nyttig for dere som ikke har spilt det første Hearts of Iron eller Europa Universalis 2. Som utviklerne selv sier er dette læringsprogrammet nok til at du kan spille spillet, men langt i fra nok til å mestre det. Som sagt, ta tiden i bruk, blir du god i Hearts of Iron 2 vil det ta uker før du i det hele tatt vil vurdere en matbit eller jobb/skole. Når jeg tenker meg om burde det faktisk foreligget en advarsel fra helsedepartementet på omslaget om akkurat dette.

Fire store kampanjer representerer hoveddelen av spillet, med tiden 1936 til 1948 som den mest omfattende. I tillegg til disse finnes flere mindre scenarioer, der kampene står i fokus fremfor det samfunnspolitiske. Mer actionorientert her altså, noe for den som liker mer fart og spenning. Enten du spiller disse oppdragene alene eller med andre er det så mye underholdning pakket inn i spillet at coveret nesten sprekker ved selv den mest følsomme berøring.

Alt i dine hender
Spillets tre grunnpilarer er teknologi, diplomati/politikk, og produksjon. Disse tre underbygger spillets kjerne, nemlig din militære styrke. Det meste av det du foretar deg vil til syvende og sist ha en sammenheng med dine militære ambisjoner, være det seg forsvar av eksisterende territorium eller ekspansjon. Nettopp denne valgmuligheten, at du kan være hvilken som helst nasjon, gjør Hearts of Iron 2 til noe helt spesielt. Du kan være den tapre forsvarer av Norges langstrakte kyst mot tyskere sultne etter ”lebensraum”, eller den øverste leder for USAs enorme ressurser. Hva du enn velger, vil du får en unik spillopplevelse hver eneste gang.

Nå har det seg slik at historiske hendelser følges slik som de skjedde i virkeligheten, noe som gjør tittelen meget lærerik og interessant. Som supermakt har du imidlertid muligheten til å forandre på noen av hendelsene, som for eksempel å velge hvilken president som tar over ved valgene i USA. Dessuten kan du, om du spiller dine diplomatiske kort riktig, gå for verdensdominans. Men vær advart, store aggressive nasjoner mister venner fortere enn et dårlig juletre mister sin grønne pryd.

Tilbake til spillets første grunnpilar, teknologi. Enhver suksessfull krigsmakt er helt avhengig av å ligge langt fremme i det teknologiske kappløpet. For å hjelpe deg med dette har du selvsagt flere forskerteam av ulik kvalitet. Avhengig av hvor stor din nasjon er, kan du ”ansette” opptil 5 team som kan jobbe på et utall ulike prosjekter samtidig. Realismen i forskningsbiten har fått seg et løft fra Hearts of Iron 1, og fremstår nå som mye mer troverdig og dynamisk. Men husk at ny forskning ofte betyr oppgradering av gamle enheter, dermed må man sette av ressurser til dette. Hvis ikke fordelingen balanseres riktig, kan du risikere at oppgraderinger går ut over for eksempel produksjonen.

Ved å forhandle deg fram til blåkopier av teknologiske fremskritt fra andre land, eller får avhoppende forskere på din side kan forskerprosessen akselereres.

Side 1
Side 2
Side 3

Siste fra forsiden