Steam Deck.
Steam Deck. (Foto: Valve)

Steam Deck

Her er Valves svar på Nintendo Switch: en håndholdt spill-PC

Hevder å kunne spille alt av moderne storspill.

Torsdag kveld trakk Valve sløret av Steam Deck – en bærbar spill-PC, som det har gått rykter om siden mai. Den nye håndholdtmaskinen skal komme i flere versjoner som koster mellom 399 og 649 amerikanske dollar, og slippes i desember til Nord-Amerika, Canada, EU og Storbritannia. Antageligvis betyr det at vi i Norge får maskinen tidligst neste år.

Uansett virker det som om det blir vanskelig å få labbene på en av disse med det første. Valve krever at folk setter seg i en forhåndsbestillingskø der man må betale et reservasjonsdepositum.

Prisforskjellen handler først og fremst om hvor mye intern lagringsplass man ønsker, men det er også mulig å bruke et microSD-kort for å utvide plassen. Nedenfor ser du en oversikt over hva de tre forskjellige modellene byr på. 

Pris Intern lagring Annet      
399 dollar 64GB eMMC (PCIe Gen 2 x1)  Bæreveske -------   -------   -------
529 dollar 256GB NVMe SSD (PCIe Gen 3 x4) Bæreveske Eksklusiv Steam Community-profilpakke -------   -------  
649 dollar 512GB NVMe SSD (PCIe Gen 3 x4) Spesiell bæreveske Eksklusiv Steam Community-profilpakke Gjenskinnshindrende skjermoverflate Eksklusivt tema til et virtual keyboard 

Det er vanskelig å se på Steam Deck som noe annet enn Valves svar på Nintendo Switch. Man får til og med kjøpt en ekstra dockingstasjon om man ønsker å spille på større skjermer, med en egen integrert nettverksport og videosignal via både en DisplayPort (1.4) og HDMI 2.0.

Skreddersydd prosessor

Hovedtrekkplasteret skal være en skreddersydd prosessor som er utviklet i samarbeid med AMD. Valve selv beskriver prosessoren som en «Zen 2 + RDNA 2 powerhouse», som skal den håndholdte maskinen kunne kjøre de nyeste storspillene. Med andre ord bruker den nye maskinen den samme prosessorarkitekturen som PlayStation 5 og Xbox Series X. 

Faktisk lover Valve at så å si hele Steam-biblioteket er tilgjengelig på maskinen. Operativsystemet er SteamOS 3.0, altså Linux, og Valve hevder at utviklere i bunn og grunn ikke trenger å utvikle nye porteringer av eksisterende spill på grunn av et kompitabilitetslag kalt Proton. De åpner likevel døren for å at utviklere kan lage versjoner som er tilpasset maskinvaren. 

Oversikt over knapper, skjerm og innganger. Foto: Valve

I tillegg nevnes det at Steam Deck er en åpen PC, så man kan fikle så mye man ønsker for å installere hva man selv vil og bruke USB-C-dingser man har for hånden. Det er også støtte for Bluetooth og WiFi.

Skjermen er en LCD-berøringsskjerm på 7 tommer – altså like stor som den kommende OLED-modellen av Nintendo Switch, og grensesnittet skal være optimalisert for håndholdtspilling. Skjermen har en oppløsning på 1280 x 800 piksler, og en lysstyrke på 400 nits.

Batteritiden er også temmelig lik Nintendos konsoll, men de største spillene lader nok ut maskinen temmelig raskt: Steam Deck skal ha mellom to og 8 timer med spilletid. Maskinen er 29,8 cm bred, 11,7 cm høy og 4,9 cm dyp, og veier om lag 669 gram.

Steam Deck skilter også med integrerte kontrollere på siden av skjermen, men disse er ikke avtagbare. Nedenfor kontrolleroppsettet er to trykksensitive haptiske berøringsflater, som trekker tankene tilbake til Steam-kontrolleren fra om lag 5 til 10 år tilbake. Det er også en gyrosensor på plass som registrerer seks akser. 

LES OGSÅ: Har du hørt om spillkonsollen Playdate som kommer til jul?

 
 
Steam Deck. (Foto: Valve)
Steam Deck. (Foto: Valve)
Steam Deck. (Foto: Valve)
Steam Deck. (Foto: Valve)
Steam Deck. (Foto: Valve)
Steam Deck. (Foto: Valve)

Kommentarer (47)

Forsiden akkurat nå

Til toppen