Intervju

Hvilket MMORPG bør du velge?

En guide gjennom jungelen

Har du lyst til å prøve et massivt online rollespill, men vet ikke hvilke som passer for deg? Kanskje vi kan hjelpe deg.

1: Side 1
2: Side 2
3: Side 3
4: Side 4
Skjermbilde fra Age of Conan.

Age of Conan: Hyborian Adventures

Utgivelsesår: 2008
Verden: Robert E. Howards Hyboria
Grafikkvalitet: Høy
Kompleksitet: Lav
Grad av innhold: Lav
Grad av PvP: Medium
Gratis prøveperiode: Nei

Er du lei alver og dverger? Liker du å kappe hodet av dine motstandere for så å vasse i deres blod? Hvis du, som Conan, føler at det beste i livet er å knuse dine fiender, se dem flykte fra deg og høre deres kvinners klage, er kanskje Age of Conan midt i blinken for deg.

Spillet har en utrolig vakker grafikk og kanskje den beste musikken jeg har hørt i et dataspill noen sinne. Karakterenes animasjoner er også særdeles realistiske og detaljerte. Selv om du i Age of Conan kan svinge økser og sverd, samt bruke magi som i alle fantasyverdener, er Robert E. Howards setting såkalt lav-fantasy. Det er en mer realistisk og voksen verden som skal gjenspeile en tidligere versjon av vår egen jord. Grafikken er ikke full av glorete tegneseriefarger, men i stedet oppbygget av et mer naturlig utseende.

Age of Conan viser deg mye blod og en god del nakenhet så dets aldersgrense på 18 er passende. At det er et spill for voksne blir også reflektert av den gjennomsnittelige alderen på dets spillere som er hele 29 år. Denne modenheten virker direkte inn på samfunnet i spillet, som er svært konkurranseorientert, men voksent.

Spillernes modenhet blir ikke reflektert av Age of Conans spillsystem, som ikke er særlig komplekst eller dypt i det hele tatt. Karakterutviklingen følger stort sett samme modell som den du finner i World of Warcraft. Laging av utstyr, trening av evner og utvikling av karakterer gjennom talentvalg er heller ikke komplisert.

Detaljerte karaktermodeller, realistisk grafikk og kvalitetsanimasjoner er ikke mangelvare i Age of Conan.

Et sted Age of Conan skiller seg ut fra de fleste andre store massive onlinespill er gjennom dets utstyrssystem. Slik spillet er i dag er ikke utstyr, som våpen og rustninger, spesielt viktig. Dette vil endre seg noe om ganske kort tid, når spillets nye sjef og hans utviklere oppdaterer styrken på alt utstyr i Age of Conan.

Grunnen til at spillet ikke var slik fra dets lansering er fordi Age of Conan er et mer action-orientert rollespill. Her har dine ferdigheter med tastene mer å si enn vanlig, med spillets combosystem. Dette kampsystemet er morsomt og fartsfylt, og når du bruker det til å hugge hodet av din motstander gjør det Age of Conan til et mye mer rått og brutalt massivt onlinespill enn dets konkurrenter. Fokuset på action er slik spillet virkelig skiller seg fra de andre konvensjonelle massive fantasyonlinespillene.

Age of Conans akilleshæl har så langt vært dets innhold. Spillet har mange områder å utforske og oppdrag å utføre, men sammenlignet med andre brede massive onlinespill har det hatt merkbart mindre innhold å by på. Age of Conan oppdateres likevel så raskt utviklerne makter med nye områder og grotter.

Dette kan være spillet for deg hvis du har en kapabel PC, ønsker god grafikk og musikk, søker modne medspillere, liker råe kamper med mye action og har tålmodighet til å vente på oppdateringer av innhold.

Skjermbilde fra Eve Online.

Eve Online

Les også
Slår et slag for cricket

Utgivelsesår: 2003
Verden: Science Fiction
Grafikkvalitet: Medium
Kompleksitet: Høy
Grad av innhold: Høy
Grad av PvP: Høy
Gratis prøveperiode: Ja

Eve Online er som vanlig den som ikke passer helt inn i noen sammenligning. Det er et massivt onlinespill ulikt de fleste andre. Eve utspiller seg i en fjern science fiction-fremtid, og her styrer ikke spillerne karakterer som løper rundt og banker opp fiender slik som vanlig er. Her styrer du i stedet romskip som du kjøper og utstyrer selv.

Du lager en karakter som i de fleste massive onlinespill, men styrer denne aldri, kun de skipene den sitter i. Eve skiller seg også ut ved at det ikke har forskjellige klasser spillerne må velge mellom. Du kan i stedet trene alle tenkelige evner, enten de hjelper deg i kamp, hvilke romskip du kan styre, hvilket utstyr du kan lage, eller handel. Alle kan trene alle evner og det eneste hinderet for å mestre alle er tid.

Evner trenes nemlig på en unik måte i Eve. Her er det ikke erfaringspoeng du tilegner deg ved å utføre oppdrag eller drepe fiender som hjelper deg til å bli bedre. Alle evner tar i stedet et visst antall minutter, timer eller dager å trene. Slik kan du ikke bare bli bedre mens du spiller, men også mens du sover eller for eksempel er på skole eller jobb.

Hvordan best utstyre ditt skip krever mye kunnskap i Eve.

Siden romskipet ditt kan bli ødelagt når som helst er det viktig å forsikre det. I Eve kan du nemlig raskt risikere å miste både skipet ditt og alt utstyr du har om bord til en annen spiller. Med den åpne og farlige verdenen, myriader med evner å trene opp, et særdeles vanskelig system for å utstyre skip og mange andre faktorer, er Eve Online et svært komplisert spill.

Tonnevis med tålmodighet, et øvet øye for detaljer, samt og mye erfaring fra andre onlinespill er alle egenskaper som kommer godt med i Eve. Verdensrommet er stort og det er så mange ting å lære seg i dette spillet at det knapt finnes grenser for hvor lenge en entusiast kan spille det. Eve har flere andre unike egenskaper også. I dette spillet befinner samtlige spillere seg på en eneste kjempestor server, og innimellom avholdes valg mellom spillere om hvem som skal sitte i et råd som kan ta opp saker de ønsker med spillets utviklere.

Eve er ulikt de fleste andre spill også i sin utvikling. Det startet med ganske beskjedent innhold og antall spillere, men det har utviklet seg kraftig innen begge de senere årene. Grafikken har blitt betraktelig oppgradert og oppdateringer og utvidelsespakker slippes jevnlig uten kostnad for spillerne.

Hvis du har lyst å prøve et onlinespill utenom det vanlige og har sans for detaljer og komplekse spillsystemer, er det godt mulig at Eve Online er nettopp spillet for deg. Spillet er mye mer en levende verden enn de andre spillene på min hovedliste. Det er først og fremst det spillerskapte samfunnet som står i sentrum i EVE, og hvis du virkelig ønsker deg noe å bryne deg på finnes det ingen tvil om at dette spillet kan gi deg nettopp det.

Skjermbilde fra Warhammer Online.

Warhammer Online: Age of Reckoning

Utgivelsesår: 2008
Verden: Høy-fantasy
Grafikkvalitet: Medium
Kompleksitet: Lav
Grad av innhold: Medium
Grad av PvP: Høy
Gratis prøveperiode: Nei

Den nyeste gutten i den massive onlinespillgata er Warhammer Online. Spillet finner sted i en fantasyverden som har mange tiår på baken og en rik historie fra Games Workshops strategiske miniatyrspill og mange konvensjonelle dataspill. Det er en brutal verden hvor altomfattende krig virker å være det eneste permanente holdepunktet for dets innbyggere.

Dette spillet kalles Age of Reckoning nettopp fordi den massive kampen mellom menneskene, dvergene og alvene (orden) mot grønnhudene, mørkalvene og kaoskrigerne (ødeleggelse), har nådd et kritisk punkt, og spillerne kan delta på sin rases side og vinne stor ære på slagmarken. Det er denne krigen som driver Warhammer Online, og det er denne krigen som gjør det hele gøy.

Ved første øyekast kan Warhammer Online virke som en World of Warcraft-klone, med sin grafikk, sin rasekrig og sitt kampsystem. Men selv om dette spillet åpenbart har fått noe av sin inspirasjon fra dets vanvittig suksessrike eldre «onkel», er det ikke tvil om at Warhammer Online har et helt annet fokus enn World of Warcraft. For i dette spillet er det nemlig spiller-mot-spiller-kampen som er hovedelementet.

Krigen mellom orden og ødeleggelse overskygger alt i Warhammer Online.

Fra første stund får du i Warhammer Online muligheten til å kaste deg for fullt inn i krigen mot andre spillere. Du får også konvensjonelle erfaringspoeng og utstyrsbelønninger fra å drepe fiendtlige spillere i denne kampen og når du utfører oppdrag som omhandler den. Disse spiller-mot-spiller-elementene er svært bra utviklet, og alle har sin rolle å fylle i den evinnelige kampen.

En stor nyvinning i Warhammer Online er dets allmenne oppdragssystem. Her kan hvem som helst bli med i store og åpne oppdrag, og hvor mye du bidrar avgjør hvor stor sjanse du har for å få gode skatter ved oppdragets slutt. En annen nyvinning er hva spillet kaller «The Tome of Knowledge», som er en enorm bok hvor alle dine oppdagelser og prestasjoner blir skrevet ned. Denne boken gir deg også masse informasjon om spillets verden, dets historie og den kan gi deg fine belønninger som titler, erfaringspoeng og mye annet.

Selv med de overnevnte nyvinningene er de konvensjonelle elementene i Warhammer Online ikke like godt utviklet som dets spiller-mot-spiller-kamp. Utstyrslaging er noe kronglete og vanlige oppdrag kan bli litt irriterende. Selv om spillet ble lansert med noe mindre innhold en planlagt, og med litt rusk i maskineriet rundt sine servere, er det ingen tvil om at Warhammer Online er et svært profesjonelt prosjekt og det blir kontinuerlig oppdatert og forbedret.

Warhammer Online kan være onlinespillet for deg hvis du elsker spiller-mot-spiller-krig og liker å gjøre dette i en fantasyverden med konvensjonelle rollespillsystemer.

1: Side 1
2: Side 2
3: Side 3
4: Side 4

Siste fra forsiden