Anmeldelse

Ikaruga

I videospillenes gullalder var det på arkademaskiner spillingen virkelig foregikk. En av hovedattraksjonene var de såkalte 2D-shootere hvor du styrte et romskip som måtte nedkjempe et rike på egenhånd. Mange trodde sjangeren var død da Ikaruga plutselig dukket opp.

Side 1
Side 2

Akkurat som forgjengerne begynte Ikaruga sin historie i arkadene hvor det fort ble en stor suksess. Senere ble spillet konvertert over på Dreamcast og var det siste kvalitetsspillet systemet så. På Dreamcast fikk spillet nærmest en kultstatus. Nå har det altså til slutt også kravlet seg over til GameCube til glede for alle som lengter tilbake til tiden hvor Zaxxon var kongen i arkadene, eller bare har lyst til å spille en veldig god 2D-shooter. En ting er i hvert fall sikkert: 2D-shootere er ikke borte enda.

En klassisk shooter, med en klassisk historie
Akkurat som alle de gamle shooter-klassikerne er det siste håpet jorden har til å forsvare seg mot onde romvesene som prøver å invadere oss. Du inntar et topp moderne romskip ved navn Ikaruga og flyr av gårde for å nedkjempe hele det onde Tenro Horai-imperiet alene. Når du først setter i gang betyr ikke historien mye. Det finnes ingen filmer eller annet i spillet, det er jo tross alt en shooter. Spillet foregår slik at du styrer romskipet Ikaruga, som er utstyrt med en utrolig rask laser kanon med evig ammunisjon og en oppladbar varmesøkende super-laser. I motsetning til mange andre er skjermen loddrett og ikke vannrett, slik som mange er vant med. I menyen kan du velge vannrett skjerm, men det vil da fungere på samme måte som hvis du skulle vippe TV-en 90 grader. Kontrollene stemmer ikke overens med skipet, og det hele blir veldig vanskelig å styre.

Styringen av ditt lille romskip er såre enkel. Du beveger romskipet enten med den analoge stikken eller med d-pad-en. Du skyter med den rød b-knappen, og bytter farge med a-knappen. Bytte farge, spør kanskje du. Ja, i Ikaruga er det slik at fiendene kommer i to farger; hvite og svarte (kan se røde og blå ut, men dette er bare for å gjøre det lettere). Du kan også velge om romskipet ditt skal være hvitt eller svart. Når du er svart tar du ikke skade av de sorte kulene, bare av de hvite. Dette høres kanskje enkelt og greit ut, men det blir mer komplisert. Det er nemlig slik at du ikke bare tar skade av kuler av samme farge som deg selv, du absorberer dem. Når du har absorbert 10 kuler stiger en energibar på venstre side. Når du har bygd opp nok energi kan du avfyre massive varmesøkende raketter, 10 ganger mer skadelige enn den vanlige laseren. Til sammen kan du lagre 12 lasere på en gang. Når du sprenger en fiende av samme farge som deg selv etterlater de også masse små partikler som du kan absorbere. I tillegg fungerer det slik at hvis du skyter en fiende av motsatt farge av deg selv, så dør de dobbelt så fort som en av samme farge. Dette gjør at du i mange situasjoner fortløpende må vurdere om du skal drepe fienden fort eller om du skal bruke litt lengre tid og bygge opp energibaren som kan komme til nytte senere. Å bruke den varmesøkende laseren i riktig tidspunk kan være det som utgjør forskjellen mellom suksess eller nederlag.

En nyhet fra Dreamcast-versjonen av Ikaruga er den såkalte "demo"-modusen, som viser hvordan en perfekt runde i en liten del av spillet skal gjennomføres. Etterpå kan du prøve å etterligne enten i sakte eller normal fart. Du kan også låse opp noen hemmeligheter etter hvert som du får spilt litt. Først får du art fra spillet, deretter får du en lyd-test. Til slutt kan du låse opp en ny spill-modus kalt Prototype. I Prototype har du ikke evig ammunisjon som du har i de andre modusene. Her må du fylle opp ammunisjonen ved å absorbere kuler fra fienden. Du kan spille Ikaruga sammen med en venn hvor dere må samarbeide mot fienden. Det krever god komunikasjon og at begge kjenner til mønstrene i spillet. Hvis det skjer er det veldig morsomt å spille sammen med en venn og beisere de onde.

Avhengighetsskapende, men kort
Treasure har tydeligvis forstått at det ofte er de enkle spillene som er de mest fengende. Store kompliserte spill er ofte en stor opplevelse én gang, mens spill som Tetris kan spilles om og om igjen uten å miste sjarmen. Ikaruga er et ganske enkelt spill bygd rundt et enkelt konsept, men det er også utrolig lett å bli hektet på. Spillet i seg selv er ikke særlig langt. Det er 5 nivåer i spillet og er du en dreven Ikaruga spiller kan du komme gjennom hele spillet på bare 25 minutter. Det som gjør spillet så bra er at du ikke blir lei etter å ha klart spillet et par ganger, det vil bare kaste bensin på bålet. Det virkelige målet i spillet er ikke å runde det, men å forstå spillet og lære seg alle mønstrene i spillet så du kan oppnå den høyest mulige poengsummen. Ikaruga er et spill for gamere som er tålmodige, dedikerte og elsker å trene. Første gangen du plukker opp Ikaruga og spiller det tenker du kanskje "hva er dette for et drittspill, trodde de slutta med slike spill for lenge siden" Halvtimen senere sitter du der spikra foran skjermen og skal klare en høyere poengsum enn forrige gang, eller ikke skal gjøre den idiotiske feilen en gang til.

Side 1
Side 2

Siste fra forsiden