Intervju

Norges E-sportforbund

Ønsker å sende flere norske lag ut i internasjonale turneringer

Norges E-sportforbund har gjenoppstått. Vi har pratet med generalsekretær Jack Holand om forbundets fokus i 2020.

Styret i Norges E-sportforbund. Bak fra venstre: Lars Peter Østrem, Anders Kjær, Jack Holand. Foran fra venstre: Bendik Stang, Anniken Haugen, Christian Holand.
Norges E-sportforbund

I november ble det kjent at Norges E-sportforbund gjenoppstod med nytt styre. Foreningen som opprinnelig startet i 2010 forsvant rundt 2015, men er nå nesten fem år senere klar for å igjen støtte opp om spillere og klubber i Norge. Forbundet har allerede vært innom Stortinget, og er i gang med jobben inn i 2020.

LES OGSÅ: Dette mener de norske klubbene om et e-sportforbund

Jack Holand er generalsekretær i Norges E-sportforbund, og har i et intervju med Gamer.no fortalt litt om hva som er målene til forbundet denne gangen, og hvordan det skal jobbes mot de.

– Det nye styret ønsker at Norges E-sportforbund skal være en organisasjon som kan ivareta og fremme e-sportutøvere sine interesser. Flere idrettsklubber danner egne breddesatsinger innen e-sport, og vi ønsker å være en støtte i deres og topplag sitt arbeid. Vi ønsker også å samle de ulike aktørene og lagene for å legge til rette for en god grobunn for nye talenter. Vi vil som forbund kunne gå inn å være veileder, rådgiver og holde på den politiske diskusjonen på vegne av alle medlemmer. Vi ønsker å bygge en god kultur blant både bredde og topp i Norge, med en samlende etisk plattform, fair-play regler og støtte til enkeltmedlemmer og klubber.

Generalsekretær i Norges E-sportforbund, Jack Holand.
Norges E-sportforbund

Holand legger også vekt på at de ønsker å få e-sport inn i Norges Idrettsforbund.

– Vi jobber mot å bli tatt opp som medlem av NIF, slik at våre medlemmer har like rettigheter og muligheter som alle andre som bedriver sport i Norge som medlemmer av NIF. Dette vil ikke bli til enhver pris, men på en måte som fremmer e-sporten og gir oss flere muligheter. I dag er det ingen store internasjonale arrangementer i Norge, og vi har lyst å jobbe mot å få noen av disse hit. Vi vil også jobbe opp mot å få sendt flere norske lag ut i internasjonale turneringer, noe som kan løfte nivået i Norge, samt prøve å få til en nasjonal kvalifisering.

Holand forteller også litt om hva som vil være annerledes denne gangen, kontra sist gang organisasjonen var aktiv.

– Forskjellen fra tidligere og nå, og grunnen til at vi vil klare dette, er at vi har samlet et styre som kommer fra ulike sider av landet, som kommer fra ulike miljøer og som viser bredden i norsk e-sport. Vi har støtte fra flere hold, blant annet flere idrettslag som har startet med breddetilbud.

Se mer om Norges E-sportforbund på deres nylanserte hjemmesider »

Proffe LAN-turneringer

Generalsekretæren legger vekt på at de i første omgang vil fokusere på å komme i gang, mens de fokuserer på unge spillere.

– Først vil vi jobbe for å få en organisasjon opp å gå. Samtidig vil vi prioritere å få på plass seriespill og arrangementer for bredden, da det ikke finnes noe som kun er for ungdom i 10 til 16 års-alderen, en slags ungdomsliga. På denne måten kan vi hjelpe til å bygge oppunder det arbeidet idrettslag og foreninger gjør i forbindelse med bredden.

Utover året vil forbundet kunne hjelpe både spillere og klubber på mange fronter.

Les også
Rykte: Nytt norsk superlag i emning – 777 sikrer seg «Trax» og «SLY»

– Spillere og lag vil også få mulighet til juridisk bistand i kontrakter og avtaler. Vi vil lage en sertifiseringsmulighet for LAN og arrangementer der det er pengepremier, slik at spillere kan være sikre på å få betalt premiepenger. Dette har vært en utfordring i enkelte arrangementer tidligere, forteller Holand før han legger til.

– De vil også merke at vi jobber opp mot det internasjonale miljøet. Både det internasjonale forbundet, men også mot et mulig europeisk forbund som er på trappene. Her ønsker vi å vise Norges tilstedeværelse og vise alt det positive som skjer i norsk e-sport for tiden.

LES OGSÅ: – Håper tredjeplassen inspirerte noen til å prøve Street Fighter

Økonomisk støtte fra seriemester

– Hva vil være annerledes denne gangen kontra det forbundet som var aktivt frem til 2015?

Tidligere Apeks-kaptein og Telialigaen-veteran Anders Kjær er også med i styret.
Mohammed Barzinje/Good Game

– Styret og folkene som sitter der. Vi har jurist, økonom, grundere, tidligere toppspiller med stort kontaktnett og representant fra bredden som også vil være mye av vårt fokus i oppstarten.

Regjerende seriemester i Telialigaen, Apeks, har allerede bidratt økonomisk til forbundet. Holand forteller litt om hva det betyr for dem.

– Det er tungt å dra i gang et forbund. Alle som sitter der nå jobber det de kan på fritiden for å få forbundet opp å stå. Økonomiske bidrag fra Apeks og eventuelt andre som vil hjelpe, bidrar til at vi ikke behøver å bruke egne penger på reise og møtevirksomhet. Det gir oss også mulighet til å få et medlems-system som er GDPR-godkjent opp å gå. Forhåpentligvis får vi en hovedsponsor og eventuelle bidrag fra andre lag, foreninger eller organisasjoner som kan hjelpe oss å få noen faste stillinger på plass i forbundet. Da har vi ende bedre kapasitet til å ta unna den enorme etterspørselen fra lag og privatpersoner.

LES OGSÅ: – Vi er her for å bli kvitt drittslengingen

Holand sier også at forbundet ønsker å starte opp en ungdomsserie, samt mye mer i løpet av 2020.

– Vi håper å få på plass faste kontorer, og en stab på fem til ti personer i løpet av året som kommer. Da har vi mulighet til å få et enda tettere og bedre samarbeid med allerede etablerte aktører på den norske e-sportscenen. Vi håper å ha fått på plass en rådgivningstjeneste for lag som ønsker å starte opp, og en breddeserie for ungdom på lik linje som breddefotballen eller håndballen. Vi håper på å ha fått et juridisk team på plass for å støtte utøvere lag eller aktører, som trenger hjelp. Ikke minst så håper vi at vi i enden av 2020 kan se tilbake å se hvordan alle i norsk e-sport har klart å samarbeide og trekke i samme retning. At vi har vist norske verdier utad i verden når det kommer til e-sport.

LES OGSÅ: Største som har skjedd et norsk CS-lag på flere år

På veien vil nok forbundet møte på en del utfordringer. Dette mener Holand at de skal klare, siden de har en klar plan og en tanke rundt hva de største utfordringene vil være.

– Organisering av alt som ikke er topp og mangelen av en bredde der ungdom kan utvikle seg før de kommer opp til elitelagene. Det er fortsatt en del stigma rundt hva e-sport er og ungdom som har lyst til å satse, sier Holand før han legger til.

– Ryddige kontrakter blant lag som er på vei opp er en utfordring vi ønsker å bidra med å løse. Helt til slutt, en av de største utfordringene er ryktespredning, baksnakk og dårlig språkbruk mellom utøvere, både i bredde og topp. Vi vet at det jobbes med i lagene, men vi ønsker å få på plass noen etiske regler og en fair play-kontrakt for alle våre medlemmer, som bevisstgjør ungdom og voksne på hvordan vi kan bygge hverandre opp, og ikke rive ned, avslutter Holand.

Siste fra forsiden