Intervju Xpilot

Å frakte ballen fra fiendens base til sin egen – en såkalt Ballrun – var en kunst. Det finnes flere analyser av ulike ruter og teknikker på nett.

Dette norske romkampspillet ble spilt av NASA-ansatte på 90-tallet

Vi har møtt nordmennene bak det banebrytende spillet Xpilot.

Sommeren 1999 samlet unge menn fra Tyskland, Finland, Norge og Sverige seg i et sommerhus i Danmark. Etter mange år med turneringer mellom de ulike nasjonene og universitetene skulle rivaler og fiender møtes ansikt til ansikt for første gang. Xpilot Summer Camp ble en fuktig sommerhelg der et tyvetalls datanerder samlet seg for å feste, sosialisere og konkurrere.

Det ble en verdig svanesang for et spill som de siste åtte årene hadde snudd opp ned på hva som var mulig å få til på universitetenes Unix-maskiner. Et nettverksbasert actionspill der folk fra hele verden kunne møtes og skyte på hverandre med små romskip – to år før Doom kom.

Trengte noe å gjøre på fritiden

Dette kartet har blitt ikonisk for alle Xpilot-spillere. Blood's Music var det offisielle turneringskartet.
Dette kartet har blitt ikonisk for alle Xpilot-spillere. Blood's Music var det offisielle turneringskartet.

– Xpilot ble til høsten 1991, og var vel egentlig min idé til å begynne med. Men jeg løftet ikke en finger før Bjørn [Stabell] ble med, forteller Ken Ronny Schouten, til Gamer.no

Tromsøværingen hadde begynt å studere informatikk ved Universitetet i Tromsø der han møtte Bjørn Stabell fra Havøysund. De to informatikkstudentene ville ha et programmeringsprosjekt å jobbe med på fritiden og Xpilot ble født.

– Det var et spill på Commodore 64 som het Thrust, der man fløy et lite romskip og skulle plukke opp en ball. Vi ville lage noe slikt, bare med en flerspillerdel, forteller Schouten.

Les kommentarene (2)

Xpilot Windows Windows

Spilldetaljer

  • Lanseringsdato: 1991
  • Plattform: Windows
  • Utgiver: slettmegtakk
  • Utvikler: Ken Ronny Schouten

Forsiden akkurat nå

Til toppen