Knights of the Temple

Korstogene er en mørk del av vår verdens historie, og detaljene er trolig kjent for de fleste. Se på det som omvendt Jihad – hellig krig fra de kristnes side mot muslimene, og det har vært et emne i flere filmer, der i blant Indiana Jones. Svenske Starbreeze Studios har utviklet Knights of the Temple, et spill som finner sted på det blodige 1200-tallet, hvor du skal kjempe deg gjennom mengder av fiender og pakk for å redde jorden fra helvetes legioner, og reise gjennom flere av de områdene korstogene befant seg i, fra Europa til midt-østen. Gjør deg klar til meningsløs slåssing og blodige sverd som glinser i ørkensolen.

Gale biskoper og magiske kvinner
Du inntar rollen som Paul, et rykende ferskt medlem i de velkjente tempelridderne – en legendarisk og historisk orden som besto av sterke og disiplinerte krigere. De var slagmarkens frykt, og kjempet for kristendommen på måter vi ikke helt kan forstå som særlig religiøst den dag i dag. Tempelridderne forsvant ganske plutselig, men før den tid kan vi jo tenke oss at Pauls historie fant sted, selv om den er rimelig fantastisk sett i et realistisk perspektiv. Vår kjære helt blir dratt inn i en fryktelig historie som går over virkelighetens grenser, hvor en tilsynelatende hyggelig biskop i det lokale klosteret plutselig blir overmannet av onde krefter, blir der etter maktsyk og legger ut på et usselt oppdrag for å åpne helvetes porter slik at han kan få kontrollen over kreftene der inne. Biskopen kidnapper den skjønne Adelle, en jente med magiske krefter biskopen trenger, og Paul legger derfor ut for å stoppe ham og samtidig redde det magiske kvinnemennesket.

Handlingen i Knights of the Temple er enkel og fungerer kun som en ramme rundt det over-simplifiserte gameplayet som går ut på å hakke og slå seg gjennom horder av slemminger. Men den er fortalt på en rimelig engasjerende måte gjennom små filmer som tar i bruk en forbedret utgave av spillmotoren, samt en annen type mellomsekvenser som består av malerier i typisk middel-alder-standard. Av og til viser Adelle seg for Paul i himmelske syner, hvor hun forteller ham en bit av historien og hvordan han skal greie seg videre.

Spillet holder en rimelig mørk og dyster tone hele veien gjennom. Paul kommer til å reise gjennom 25 baner som er satt i syv ulike miljøer, slik som det gamle klosteret, katakomber, en gotisk-aktig europeisk by, solfylte Jerusalem, og så videre. Det hele ses fra et fiksert perspektiv, altså at kameraet står stille og ser mot hovedpersonen gjennom hele banen i typisk Resident Evil-stil. Spillet er en eneste stor blodfest fra begynnelse til slutt, av og til avbrutt av de sjeldne puslespill-utfordringene. Men disse er kun lagt inn for å ikke gjøre spillet mer monotont enn det er, og de er av typen ”dra i ulike spaker for å åpne døren” eller ”sett gjenstandene i riktig posisjon for å åpne døren”. Ja, som oftest ligger utfordringen i å åpne dører slik at du kan komme til et nytt område med enda flere fiender du brutalt skal slakte.

Engasjerende kampsystem
Knights of the Temple føyer seg likevel godt inn i sin nisjé – blodutgytelse og gjennomboring av kropper kan være morsomt det, men holder det gjennom et helt spill? Heldigvis har du en viss følelse av karakterutvikling, selv om du ikke har noen kontroll over det selv. Dette er absolutt ikke et rollespill, det er ren action fra én ende til den andre, men Paul vil gradvis tilegne seg nye kampteknikker og spesialangrep etter hvert som han trår gjennom sitt makabre eventyr. Som du sikkert forstår er det slåssing som er hovedkonseptet i Knights of the Temple, og akkurat dette aspektet holder heldigvis en høy standard. Du utfører enkle slag med et knappetrykk, og kan utføre imponerende kombinasjoner ved å trykke de riktige knappene i riktig rekkefølge.

Paul kan utføre et svært høyt antall kombinasjoner, og takket være flotte ”motion-capture”-bevegelser ser det alltid like morsomt ut når du presser sverdet inn i hodet på en stakkar, for der etter å plassere foten din på hjelmen hans og dra sverdet ut igjen. Ja, det er blodig og for noen sikkert ganske ekstremt, men for actiontilhengere som tross alt er de eneste som vil finne nytelse i dette spillet er det helt på sin plass. Disse teknikkene blir gradvis tilgjengelig for Paul, og det tar ikke så lang tid før du mestrer dem alle og finner ”favoritten”. Paul kan også blokkere slag, noe som faktisk er veldig nyttig i Knights of the Temple, og på den måten kan du vente på den perfekte muligheten for å slå tilbake på slemmingen som snart kommer gjennom skjoldet ditt.

Begrenset trolldom
Som tempelridder kan Paul mer enn å svinge sverd og kløyve hodeskaller. Han er naturligvis velsignet med muligheten til å kalle på Guds krefter, og det er Adelle som gradvis åpner disse mulighetene for ham ved å gi ham egenskaper som tilsvarer det en kaller trylleformler i andre spill. Det går på det vanlige - helbredelse, beskyttelse og så videre. Det er bare et lite antall av disse du får, og Sunbreeze Studios kunne virkelig gjort litt mer ut av akkurat dette aspektet ved spillet. I tillegg til dette og de vanlige kampteknikkene får Paul også tilgang på noen superteknikker. Disse er helt nødvendig å bruke, for det har seg nemlig slik at mange slemminger elsker å bruke skjold Paul aldri kommer gjennom med vanlige slag. Bruker du superteknikkene kan du der i mot knuse skjoldene deres til pinneved.

Paul har tilgang på en rekke forskjellige våpen som han samler inn under sitt eventyr, og de faller i de ulike kategoriene sverd, øks, bue og septer (eller morgenstjerne om du vil). Når du suser gjennom de ulike banene, som for øvrig er fullstendig linære da du bare beveger deg gjennom gater og stier som utviklerne vil du skal, kan du knuse kasser hvor du finner helsedrikker og nye våpen. Hvis du bruker buen, som du ærlig talt får veldig sjeldent bruk for pågrunn av måten banene er bygd opp på, skifter spillet til et førstepersonperspektiv. Paul får også en heftigere rustning etter hvert som spiller går sin gang, og det er morsomt å se hans utvikling fra tempelridder-"wannabe" til en av superheltene i hans krigerske orden.

Få miljøer, men god atmosfære
Siden konseptet bak Knights of the Temple kun handler om å kjempe seg gjennom ulike miljøer, hadde det vært fint om Sunbreeze Studios hadde gjort reisingen litt mer interessant. De syv ulike miljøene spredd utover 25 baner er for lite i en sjanger slik som dette. Det skulle rett og slett vært langt større variasjon i områdene Paul beveger seg gjennom, men når det er sagt skal det også være klinkende klart at områdene er alle er godt konstruert. Det grafiske utrykket i spillet har en veldig skitten og mørk kant til seg, noe som passer veldig fint til settingen og tidsperioden spillet befinner sted i. Grafikken er ikke blendende pen, men det er det kunstneriske utrykket og atmosfæren Knights of the Temple skal premieres for. Faktisk minner det veldig om rollespillserien Gothic, en serie som ikke er kjent for sin teknologiske overlegenhet, men sin uforglemmelige atmosfære.

Med på lydsiden har Sunbreeze Studios fått med seg det nederlanske bandet Within Temptation. Du har sett dem på TV, reklamen for deres nye album "Mother Earth" har vært hyppig markedsført her til lands. De bidrar med noen veldig gode låter som mikser gotisk-aktig musikk med heftige gitarsoloer og et rockete utrykk. Vokalisten synger veldig pent, og alle låtene har et sterkt "new age"-preg over seg som passer fint inn i spillet generelt. Musikken holder et veldig høyt nivå i spillet, og bidrar til det noenlunde filmatiske preget spillet prøver å føre. Stemmer er det nok av og alle skuespillerne gjør en god jobb. Knights of the Temple fører ganske enkelt en høy standard lydmessig, med god musikk og et lydbilde som passer stilen. Forbered deg på syke lyder av sverd som møter kjøtt, og gurgle-lyder fra falne menn som sliter med blodet i lungene.

Konklusjon
Knights of the Temple skryter også av Xbox Live-støtte, men flerspiller er ikke tilgjengelig. Spillet har et såkalt "survival"-modus der du får en enkel bane hvor fiender strømmer til fra alle kanter for å slakte deg. Her er det om å gjøre å holde ut så lenge som mulig, og din status kan lastes opp til et såkalt "scoreboard". Hadde flerspiller vært en mulighet i spillet, og du kunne fare gjennom kampanjen sammen med en venn, hadde Knights of the Temple vært et betraktelig mye bedre spill. Spillet står frem som en god tittel for enhver actiontilhenger, men for de fleste andre blir det nok altfor énsformig og altfor lite variert. Hadde utviklerne kunne skilte med flere miljøer, samt større diversitet blant utfordringer og fiender, ville det vært betraktelig enklere å anbefale for den gjennomsnittlige spilleren.

Knights of the Temple

Xbox
Slippdato: 30. april 2004
Sjanger: Action
Utvikler: Starbreeze Studios
Utgiver: TDK Mediactive

Kommentarer (1)

Forsiden akkurat nå

Til toppen